[#1] PPC-F-SCSI a dysk WDE4360
Witam,

Próbujć pogodzić dysk jak w temacie z FSCSI 2 na mojej powerce i.... lipton!
Czy komuś udało sić to ??? Ustawiłem tryb 8bit zgodnie z CD-ROMem który działa wspaniale, SCS ID na dysku jak i CD jest ustawione poprawnie, wyłączyłem negocjacjć Wide i nie wiem co jeszcze mogć zrobić. CDROM jako ostatnie urządzenie pracujące na taśmie jest zaterminowane, wł. nawet TERMPWR w CDku czyli zasilanie +5V dla terminowanego urządzenia (CD). Nie jestem orłem w tym temacie wićc za uchybienia pardon! :)

Czy macie jakieś pomysły?

Pozdrowie!

[#2] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #1

Witam.
Który masz ten dysk: 68 czy 80 pin? Taśma podstawowa to 50 pin i założona przejściówka do dysku? Jedyne co podpięte, to 1 dysk i 1 CDROM? Na IDE nic nie podpięte? Na czym polega lipton? HD Tool nie wykrywa HDka? Generalnie podaj więcej szczegółów.
Pozdro.

[#3] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #2

Dysk jest 68 pin. Taśma wychodząca z kontrolera jest zakończona takim małym chyba najmniejszym wtykiem który trafia do przelotki która kończy sić 50pin (szeroka taśma) która trafia na przelotkć 50pin->68pin i dalej do tasmy 68pin do której przez przelotkć 68->50 mam podłaczony CD-ROM (8bit). Dysk jest podłaczony bezpośrednio do taśmy. Do taśmy podłaczony jest dysk i CDrom. mam też podłaczony dysk IDE do kontrolera FastATA i nagrywarkć IDE. HDToolbox nie wykrywa hdka. program Q-Device ładnie pokazuje CDROMa tak samo HDToolbox. Dysk jest opisany tutaj: http://www.wdc.com/en/library/legacy/scsi/4079-001045.pdf udało mi sić doprowadzić do takiego stanu że startują urządzenia ale tylko dysk jest nie widoczny. W ogóle. Żaden program go nie pokazuje :( A ja tak bardzo chciałbym go mieć działającego. Cały system bym sobie na nim zrobił i Debiana postawił. Generalnie wszystko dostało by kopa. FastATa to lipa okropna przy PPC.

[#4] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #3

Niektóre moje pomysły mogą być dla Ciebie głupie, ale i tak je podam, bo nigdy nie wiadomo. W mojej karierze miałem takie przypadki:
1. Nie wcisnąłem dobrze przelotki w HDka (w twoim przypadku gniazda na taśmie), a jak wcisnąłem to skrzywiłem pina.
2. Nie podpiąłem zasilania do HD (prosiłem Cię żebyś się nie śmiał).
3. Wsadziłem zworkę w CDROMie w niewłaściwy pin i nie było zterminowane.
4. Unit HD SCSI był taki sam jak unit HD IDE.
5. Unit HDka był nieaktywny (wyłączony) w menu pałerki.
6. HD SCSI gryzie się z HD IDE (odłączyć dysk z FastATY i odpalić system z dyskietki; emergency z OS3.9 nie pójdzie z uwagi na brak sterów do CDROMa, ale pójdzie Install z WB3.1 - trzeba tylko w HDTool zmienić tooltypy ze scsi.device na blizppc.device).
Na razie tyle przyszło mi do głowy.
Trzymaj się.

P.S.
A dysk nie jest walnięty. Sprawdzałeś go?

[#5] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #4

> 1. Nie wcisnąłem dobrze przelotki w HDka (w twoim przypadku gniazda na taśmie), a jak wcisnąłem to skrzywiłem pina.

Odpada, wszystko jest ok pod tym wzglćdem.

> 2. Nie podpiąłem zasilania do HD (prosiłem Cić żebyś sić nie śmiał).

Zasilanie jest :)

> 3. Wsadziłem zworkć w CDROMie w niewłaściwy pin i nie było zterminowane.

Jest poprawnie, 3x sprawdzałem.

> 4. Unit HD SCSI był taki sam jak unit HD IDE.

??? a co to ma wspólnego?

> 5. Unit HDka był nieaktywny (wyłączony) w menu pałerki.

w którym miejscu dokładnie???

> 6. HD SCSI gryzie sić z HD IDE (odłączyć dysk z FastATY i odpalić system z dyskietki; emergency z OS3.9 nie pójdzie z uwagi na brak sterów do CDROMa, ale pójdzie Install z WB3.1 - trzeba tylko w HDTool zmienić tooltypy ze scsi.device na blizppc.device).

spróbuje to zrobić kiedy mi odpiszesz na powyższe pytania bo coś mi mówi że to bćdzie to :)

> Na razie tyle przyszło mi do głowy.
To bardzo dużo - wielkie dzićki!

[#6] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #5

> 4. Unit HD SCSI był taki sam jak unit HD IDE.
??? a co to ma wspólnego?
Tego nie wiem, ale padł mi kiedyś system na HD SCSI (unit 0), więc wpiąłem dysk IDE z systemem (partycja bootowalna) jako primary master (unit 0) i za cholerę nie chciało to zadziałać. Zadziałało gdy zmieniłem zworkę w HD SCSI na unit bodajże 5 (pierwszy wolny) (w menu pałerki mam wszystkie unity na "auto", więc nie było problemu).

> 5. Unit HDka był nieaktywny (wyłączony) w menu pałerki.
w którym miejscu dokładnie???
Hmm, siedzę teraz przed blachą w pracy i muszę polegać na mojej niepewnej starczej pamięci. Odpalając Amisię klikasz w ESC i pojawia się menu pałerki z chyba trzema podmenu: SCSI, SYSTEM, CDFS. Wchodzisz oczywiście w SCSI i widzisz listę ośmiu unitów (od 0 do 7). Czasami niewykorzystywany unit się wyłącza (widać na liście, że jest nieaktywny) w celu przyspieszenia odpalenia amisi i wówczas system nie wykryje podpiętego urządzenia. Dlatego ja mam profilaktycznie wszystkie unity aktywne, a w ich prefsach wszystko na auto... (za wyjątkiem oczywiście asynchron).

Trzymam kciuki.

[#7] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #6

dziabnąłem to.... niestety nie pomogło. Prawdopodobnie dysk bćdć miał walnićty... ale nie mam pewności bo nie mam jak spr. Dzićki za Pomoc! :)

[#8] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #6

Udalo sie! :)
Ale dowiedzialem sie waznej sprawy ktorej byc moze i Ty nie wiesz, mianowicie:

1. Kontrolery FastSCSI 2 na BlizzPPC NIE sa terminowane!!

2. Przynajmniej jedno urzadzenie musi miec wl. TERMPWR (zasilanie +5V) na terminowanym urzadzeniu.

Ja zakladalem ze sa terminowane, przynajmniej tak wynika z oryg. instrukcji do karty. Inna sprawa ze oprogramowanie przeszlo spore mutacje od czasu napisania instrukcji. Chyba zbiore do kupy to co wiem skrobne na stronke artykul :)

Inne pytanie, jak Twoim zdaniem najlepiej jest ustawic dla dysku w bootmenu karty dostepne funkcje aby wycisnac z podlaczonych u mnie urzadzen max. transfery danych? Mam obsluge 8bit bo CDrom taki mam wiec na bank mam 5MB/s co nie omieszkam przetestowac kiedy system mi startnie na dysku SCSI :)

[#9] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #8

co do 8 bitów (możliwe że źle Cię zrozumiałem), ale FastSCSI jest zawsze 8 bitowy - Twój dysk owszem, 16 bit, ale podpięty do kontrolera Narrow będzie zawsze 8 bit.
o ile dobrze pamiętam, to kontroler BlizzPPC jest zaterminowany (oczywiście od swojej strony), ma się rozumieć ;) terminację z drugiej strony trzeba zawsze zrobić...
[#10] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #8

Fajnie, że Ci się udało, ale pochwal się jak to zrobiłeś?! Co było źle?! A z ustawień, to wiem tylko, że asynchron strasznie przyspiesza (w stosunku do synchron lub auto).

[#11] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@wali7, post #9

> o ile dobrze pamićtam, to kontroler BlizzPPC jest zaterminowany (oczywiście od swojej strony).

Musze Cie zmartwic. Aby moj dysk byl widoczny musialem go zaterminowac. Napewno CD-ROM jest dobrze zaterminowany, jest to zbyt prosto oznaczone abym popełnił błąd.
Potwierdzeniem na moja teze jest dokumentacja do ostatniej wersji Flasha dla BPPC w ktorej pisze autor ze NIE jest terminowany (konteroler). Nie wralem jeszcze tej najnowszej wersji ale chyba to zrobie. Jest poprawina nieco dla urzadze Wide.

Z innej beczki,
Zalozylem 3 partycje na tym dysku dalem reboot zgodnie z sugestia HDToolBox z OS3.9 i teraz przy probie zaladowania systemu mam zwiche za kazdym razem. Wicie co to moze byc?? Wszystko bylo super do momentu gdy zalozylem partycje. Reset i zwieszki za kazdy mrazem. Wszystko wraca do normy gdy dysk wylacze w b-menu karty.

Jakies rady?

[#12] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #10

Wlaczylem terminator na dysku mimo ze znajduje sie dokladnie miedzy CD-ROMem ktory jest ostatnim napedem zaterminowanym a kontrolerem. Dziwne nie? a jednak! I zgodne z tym co pisza w docu od flaszki do BPPC. Znowu w instrukcji (oryginalna) pisza ze jest zaterminowany. Moje doswiadczenie przemawia za pierwszym (dokument. z flaszki). Teraz wiesza mi sie amiga na starcie. Stalo sie to tuz po zalozeniu partycji. Teraz amiga mi nierusza. probowalem odpalic z dyskietki ale to samo... nie wiem co jest grane. Jakies sugestie?

[#13] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #11

to dziwne, u mnie (kiedy jeszcze miałem BlizzPPC+SCSI) miałem na taśmie kolejno: kontroler, cd, hdd, terminacja założona była na hdd. Po zaterminowaniu CD, zgodnie z logiką, hdd przestawał być widoczny na szynie. Jeżeli kontroler byłby niezaterminowany, powinien być pośrodku szyny, pomiędzy urządzeniami, z których skrajne powinny być zatermonowane. W końcu kontroler z punktu widzenia szyny jest tylko jeszcze jednym urządzeniem.
Wszystko jednak zależy od długości szyny (specyfikacja asymetrycznego SCSI przewiduje do 6 m), ilości i rodzaju podpiętych urządzeń. Czasami szyna potrafi całkiem poprawnie chodzić bez założonej terminacji, albo nawet z założoną na każdym (!) urządzeniu.
Skoro u Ciebie chodzi jak piszesz - świetnie. SCSI w Amidze to strzał w dziesiątkę.
[#14] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #10

Odwrotnie. Synchron przyśpiesza w stosunku do asynchron i auto. U mnie na Baracudzie prawie dwa razy.
[#15] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@kmilota, post #14

dokładnie - synchron jest dużo szybszy, asynchron to handshaking, a to jest duuuużo wolniej.
[#16] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@wali7, post #13

Poki co ta dziesiatka wiesza sie po zalozeniu partycji.... moze ktos poradzi co zrobic?

[#17] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #16

cóż, to masz problem ;)
u mnie ta dziesiątka sprawiała się nienajgorzej, chociaż po poprzednim użytkowniku odziedziczyłem na niej sporo bad blocków.
[#18] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #16

a jak konkretnie wygląda to zawieszenie? nie uruchamia sią do animacji z dyskietką? guru?
a jakie założyłeś partycje i z jakimi filesystemami?
[#19] Nowy watek - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #1

Czy udalo sie komus podlaczyc LED HDD tak aby sygnalizowal prace dysku SCSI ? Mam obudowe Tower Elbox.

[#20] Re: Nowy watek - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #19

Z kontrolki HDD na płycie A1200 nie będzie działać, musisz podpiąć led do wyjścia LED na dysku (niestety, nie wszystkie dyski SCSI mają to wyjścia) - poszukaj w dokumentacji dysku
[#21] 100% na procesorze przy ata3.driver - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #1

To znowu ja ;) i kolejny problem do rozwiazania.
Przeszedlem na dysk SCSI i teraz uruchamiam system wlasnie z niego. Zowazylem ze kiedy mam wlaczony sterownik FastATA2 (ata3.driver) to po zaladowniu systemu procesor m68k wchodzi na 100% i tak trzyma. Obciazenie systemu jest dosc mocne. Problem ustepuje natychmiast jezeli wylacze sterownik w s-s. Problem w tym ze mam nagrywarke IDE i dysk 40GB na ktorym mam mnustwo softu ktory jest mi potrzebny. Musze ten problem jakos rozwiazac do czasu kiedy kupie jakis wiekszy dysk SCSI. Czy u Was tez wystapil taki problem? Przygotowuje maila w tej sprawie do Elboxu.

[#22] Re: 100% na procesorze przy ata3.driver - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #21

Tymczasowo użyj Primana czy innego Scouta i obniż priorytet tasku który tak zamula.
[#23] Re: 100% na procesorze przy ata3.driver - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Sylwester, post #22

objechalem na sterowniku ata3.driver bo tyle mozna zrobic ale na procu dalej jest 100% :( Napisalem w tej sprawie do Elboxu. Ciekawe co mi odpisza.

[#24] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@wali7, post #15

Oczywiście, że synchron jest szybszy. Ta moja niepewna starcza pamięć.
[#25] Re: 100% na procesorze przy ata3.driver - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #23

Darek, przekopiuj co ważniejszy soft z HD IDE na HD SCSI i odłącz w cholerę wynalazek zwany FastATA. Dysk z softem schowaj do kasy pancernej. Jak Ci coś będzie potrzebne, to podepniesz HD IDE do standardowego kontrolera i skopiujesz na HD SCSI.
Pozdro.
[#26] Re: 100% na procesorze przy ata3.driver - Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #25

spoko majonez! ;) Rozwiązałem problem :):)
Zmieniłem Unit nagrywarki IDE z Unit 3 na Unit 2 i po problemie. Dziwne.
Właśnie licytujć dysk SCSI, może uda sić i wylicytujć. Oby tylko był dobry. Wtedy przeżucć IDE i FastATA. Miałem dwa kontrolery, jeden już sprzedałem. sprzed i ten drugi jak tylko bćdć miał dysk i zapomnć o IDE :) Standardowy kontroler na płycie A1200 w zupełności wystarczy do różnych zastosowań od świćta.

[#27] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #12

Darek. A ciekawe co byś zrobił mając dysk bez opcji terminacji?

[#28] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@pekdar, post #3

Darek jest takie ciekawe zdanie w manualu do "flaszki":
"If you use a 68/50 adapter and use more than one unit on this new chain or let the wide chain end here with one unit this adapter MUST BE active terminated on the wide lines."
A Ty właśnie z "mini" przelatujesz na "50", potem przelatujesz na "68", potem taśma "68", a na niej twardziel na "68" i przelot na "50" do CDRoma (generalnie ilość przelotek jest imponująca).
Ja mam tasiemkę z "mini" do pałerki z jednej strony i "50" z drugiej strony, potem taśma "50" - CDRom, nagrywarka, ZIP i jeden twardziel siedzą na 50 pinach, tylko do drugiego twardziela idzie przelotka na 68 pin. Terminację mam na ostatnim urządzeniu na taśmie (bodajże ZIPie) i działa bez problemu.
Może te spostrzeżenia Ci coś pomogą.
Pozdro.
[#29] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@Kitech, post #28

to rzeczywiście ciekawy układ ;), nie prościej by było CD-ROM dać przed HDD, wtedy byłoby na 50 pin od razu, potem dopiero przelotka 50->68 i dopiero HDD. Najprościej chyba poszukać jakiegoś twardziela 50 pin - z przelotkami różnie bywa.
[#30] Re: PPC-F-SCSI a dysk WDE4360

@wali7, post #29

Popieram w całej pełni zastosowanie twardziela 50 pin. Miałem kiedyś walnięta przelotkę i twardziel dostał świra.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem