[#1] Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!
Witam serdecznie wszystkich Amigowców
Błagam o pomoc!

Zakupiłem kiedyś do swej Amigi 1200 Rev. 2B kartę turbo Apollo 1240/40 z 16MB RAM, lecz po podpięciu karty - Amiga w ogóle nie startuje, zostaje czarny (a właściwie ciemnogranatowy) ekran, nie pojawia się sympatyczna rączka z dyskietką ani screen Workbencha z dysku hdd.

Gdzieś przeczytalem, że z Apollo bywają problemy, więc... odłożyłem ją na bok...

Zakupiłem GVP Jaws II 1230/50 i mam ten sam dokładnie problem!!!:(

Próbowałem bez podłączonego hdd, lecz ciągle jest to samo...

Czy trzeba poza podłączeniem karty turbo odprawić jeszcze jakieś hokus pokus?? czy robię coś źle.... czy Amiga po prostu jest gdzieś uszkodzona??
Błagam o pomoc...
Z góry dziękuję...
Łukasz

[#2] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Łukasz, post #1

Niedawno na stale odlaczylem od Ami monitor PAL (jednak dorobilem kilkumetrowy kabel Chinch aby w razie czego odpalic demka) i wszystkie stare gry przenioslem do drugiej Ami bez GFX. Ale o co chodzi?
Drugiej Ami nie uzywalem z poltora roku i nie wystartowala z karta Blizzard 020/28-4MB. Bez karty Ami poszla bez problemu. Przeczyscilem port karty procesorowej czystym spirytusem i poodginalem delikatnie kilka nozek na karcie ktore moim zdaniem byly "schowane" i...nic. Taki ekran jak u Cibie. Okazlo sie ze karte musi byc pod pewnym katem wiec wyjalem klapke i karta prawie opiera sie o biurko. Nastepnym razem bardziej poodginam nozki.
[#3] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Andrzej Drozd, post #2

Niestety...:(
po poodginaniu wszystkich w sumie nóżek na obu kartach wciąż jest to samo...
Karty układam pod różnymi kątami i wciąż ciemny ekran po włączeniu zasilania...
U mnie o dziwo karty "chcą" bardziej iść w górę nie w dół, lecz bez względu na to i tak Amiga nie startuje...
Czy jest jakiś bezpieczny dla płyty głównej sposób, by ją sprawdzić pod kątem kart turbo???

[#4] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Łukasz, post #1

Czy możliwe jest wejście w Early Startup? Jeśli tak, czy karta jest widziana?
(Kiedyś przy padniętym HD czekałem kilka minut na ES)
[#5] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Prince, post #4

hmmm... nie słyszałem nigdy o Early Startup, choć trzeba przyznać, że niewiele jeszcze słyszałem...
co to takiego????

Dodaję pospiesznie, że dla wykluczenia niekompatybilności z hdd, odłączyłem go i sprawdzam przy samej tylko stacji dyskietek...
Czekam kilka minut, czuję że procesor Apollo grzeje się (oczywiście wcześniej się uziemiam, coby go nie upiec swoim ładunkiem). Ten 030 z Jaws'a nie wydziela wyczuwalnej temperatury
[#6] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Łukasz, post #5

Aby wejsc do Early Startup (Boot Control), po resecie przytrzymaj dwa klawisze myszki.

[#7] Do ES nie da sie wejsc

@Andrzej Drozd, post #6

Przepraszam za brak wiedzy.
Już sprawdziłem, do ES nie da się wejść przy podłączonych kartach...
[#8] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Łukasz, post #7

Zmien plyte glowna na 1d4 u mnie to dawalo rade

[#9] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Denver, post #8

Czy to znaczy, że z płytami Rev 2B bywają problemy z kartami turbo??

W międzyczasie dziękuję wszystkim za odpowiedzi... Wielkie dzięki!
[#10] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Łukasz, post #9

Pierwsze słyszę, żeby A1200 nie chciała współpracować z dedykowanymi jej kartami turbo.
Proponuję zrobić jeszcze raz, to co Ci zalecił Andrzej. Weź szpilkę/igłę i podoginaj każdy pin w karcie z osobna, tak aby przy wkładaniu użyć całkiem sporej siły.
Acha, spróbuj ją delikatnie cofnąć, nie wkładaj do końca (z Amigą trzeba jak z kobietą)
[#11] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Prince, post #10

mialem apollo 040/40 i taka sama wersje mainborda.. na pocztaku tez nie moglem jej namowic do wspolpracy.. ale przetarlem styki na plycie glownej wacikiem ze spirytusem i pomoglo.
[#12] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Arven, post #11

1d4 plyta jest najbardziej dompracowana i lepiej wspolpracuje z apollusami a tak na marginesie to apolusy sa zbudowane z najgorszych czesci

[#13] Re: Do ES nie da sie wejsc

@Denver, post #12

Witam Brawo panowie - Takie porady w stylu zmien plyte do niczego nie prowadza jak w banku masz problem z zasilaczem jakiego masz? Jesli orginal
to skroc kabel miedzy zasilaczem a komputerem wzglednie igla podociskaj styk w gniezdzie zasilania.Wsaw karte i odpal bez pamieci wtedy dwa klawisze mychy- moze powodowac zwiechy pamiec, czy masz dobrze ustawione zworki w karcie bo jak ona lezala to moze ktos je poprzestawial.Jesli masz zasilacz od pc do w mniejscu zasilania stacji dyskow wepnij przewod z zasilacza to czesto pomaga .Przy takich problemach Amige uruchamiaj bez stacji dyskow zawsze mniejszy pobor pradu.
[#14] Czyszczenie nic nie pomaga

@Dziadziomiecio, post #13

Przeczyściłem spirytusem styki w Amidze, a karty (przypominam, że mam 2 różne, Apollo i GVP) po odginaniu styków wchodzą ciężko i na pewno mają dobry kontakt...

Teraz pokombinuję z zasilaniem... mam dwa zasilacze, oryginalny i pecetowy...
[#15] Re: Czyszczenie nic nie pomaga

@Łukasz, post #14

Hmmm.. fakt zasilacze w orginałach są słabiuchne, ale ja mam 1200 w obudowie z zasilaczem 350 W i ten problem też się pojawia :) Tylko że u mnie to w zasadzie tylko kwestia odp. włożenia karty z tzw. wyczuciem ..
Spróbuj przy apollo podociskać układy scalone - te w obudowach, nie te wlutowane :D Mi to pomogło
[#16] Re: Czyszczenie nic nie pomaga

@TJindy, post #15

Podociskać układy scalone, te w obudowach...hmmm brednie waść opowiadasz
[#17] eh....

@Prince, post #16

sił mi zaczyna brakować... :(

podłączyłem zasilanie w miejsce zasilania fdd... napięcia są dobre...
przypominam, że obecnie nic nie jest do Amigi podłączone, co by prąd pobierało i było zbędne przy starcie...

wciąż to samo, czarny ekran... przy obu kartach jest to samo! :(
więc to raczej dziwne gdyby w obu trzeba było coś dociskać (co zresztą już czyniłem, w miarę możliwości..)

a tak marzyłem o rozbudowie Ami.... ;(
[#18] Re: eh....

@Łukasz, post #17

kurde zmien ta plyte na 1d4 u mnie kiedys pomoglo
nic nie stracisz na tym.
Aha oklaskow nietrzeba

[#19] Re: eh....

@Denver, post #18

heheh ;) "stracę" tyle ile warta jest płyta 1D4 :)
a tak właściwie to ile jest warta, tak na oko...?

dziękuję mimo wszystko wszystkim za pomoc :)
Amiga rulezz! w zasadzie to Amigowcy rulez.... bo sama Amiga to... eh;)
[#20] Re: eh....

@Łukasz, post #17

Witam :D

Po pierwsze, wyciągnij simma z karty i zobacz czy sę odpali komputer tylko z kartą.
Dwa, karty Apollo są cholernie upierdliwe, jak włożysz karte to spróbuj róznych pozycji ułożenia ( amiga jest jak kobieta, jak ktoś to słusznie zauważył )
Trzy, podociskaj układy MACH na apollo, to też czasami bywa problemem.
Cztery, jesteś pewien że te karty są sprawne ? ;)

Jak ktoś napisał wyżej, 1D4 jest rzeczywiście najlepszą płytą , chociaż ja swoje Apollo miałem w 2B i wszystko mi działało. Problemem jest tylko odpowiednie ułożenie karty, potem już wszystko powinno działać.
Życze powodzenia :D :D
[#21] Re: eh....

@Olo, post #20

Przecież jeśli to ma zależeć od ułożenia karty, to dlaczego Amiga Tech. nie dała tam jakiegoś regulatorka? może na gumeczkę??:) lub jakiś lewarek... pracujesz, pracujesz... i nagle pyk, czarny ekran... znaczy trzeba podkrecic 2mm w lewo pod ukos.... tożto nonsens:) i z dwiema kartami miałyby działać inne ułożenia? czy może jedno, jakieś tajne...?
Być może brzmi to złośliwie... ale jestem zły na całą tą sytuację...
Już nie kocham Amigi. Nawet jej nie lubię.
Kartę GVP oddam sprzedawcy (u którego działała), a Apollo zostanie... może powiesze go nad łóżkiem tak, jak tego rozkręconego twardziela...
Zapomnę o całej tej śmiesznostce jaką jest Amiga 1200 do czasu, kiedy na allegro ujrzę 1D4 za 20zł, tak żeby było mnie na nią stać. Tylko z czym ja ją sprawdzę...? z Apollo, które jak wszyscy mówią, czasem działa, a czasem nie? heh... bzdura.... zachciało się Amigi.... i pomyśleć, że ludzie podłączają do niej coś więcej niż turbo:) hahah... eh... fe amiga, niedobra, niegrzeczna...
[#22] Re: eh....

@Łukasz, post #21

Przedewszystkim uzbroj sie w cierpliwosc, poniewaz to nie pc ktorego mozesz zaniesc do serwisu. Musisz zrobic wszystko samemu...albo skontaktuj sie ze sprzedawca GVP. Jezeli to konkretny gosc to na pewno ci pomoze i sprawdzi obie karty. Najlepiej wez do niego cala Ami.
[#23] Re: eh....

@Andrzej Drozd, post #22

hehe ja walcze juz 2 miesiace:) z apollo i cv64/3d:)
[#24] Re: eh....

@Andrzej Drozd, post #22

Amiga postawila Ci foche...zmien jej plyte :D
[#25] Re: eh....

@Łukasz, post #21

Łukasz z jakiego miasta jesteś?
[#26] Re: eh....

@Kitech, post #25

Witnica, 24 km od Gorzowa Wlkp, 20 od Kostrzyna, w ciągu tygodnia jestem w Zielonej Górze :)
[#27] Re: eh....

@Łukasz, post #21

Sprzedaj grzyba i kup pożądną Amy. Może masz kopsnićta płytć główną i tyle.

-Only Amiga makes it possible- pamietaj

[#28] Re: eh....

@Łukasz, post #26

Hmmm. Ja teraz Kielce, ale za tydzień (może dwa) Wrocław. Może mógłbyś podjechać to sprawdzimy te karty turbo. Mógłbyś też ewentualnie dostać płytę główną do testów. Jakby co to pisz na priva, to ustalimy szczegóły.
[#29] Re: eh....

@malin666, post #27

Witam ja mieszkam w Połczynie Zdroju mam Amige z plyta 2b i karte apollo1260/50 jak masz chec to mozemy sprawdezic
[#30] Re: eh....

@Łukasz, post #21

Bo zrobiłeś podstawowy błąd. Kupiłeś Amigę nieprzystosowaną do rozbudowy. Jakbyś kupił A4000 to byś poczuł przyjemność z pracy i rozbudowy Amigi. Konstruktorzy A1200 nie przewidzieli, że ktoś do gniazda expansion będzie podłączał jakieś karty procesorowe. Przy A4000 to jest inna historia. Wszystko jest dobracowane, nie brakuje napięcia i nic nie trzeba doginać czy przytrzymywać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem