[#31] Re: eh....

@kmilota, post #30

Konstruktorzy A1200 nie przewidzieli, że ktoś do gniazda expansion będzie podłączał jakieś karty procesorowe.

Jak najbardziej to przewidzieli, wyprowadzając na to złacze wszystkie niezbędne sygnały. ;)

[#32] Re: eh....

@MinisterQ, post #31

Sygnały tak, ale już nie zaprojektowali płyty pod względem zasilania. A inną sprawą jest to, że te złącze z niby wszystkimi sygnałami ma duże ograniczenia. Mogą się o tym przekonać użytkownicy A1200 z ZorroIII lub Mediatorem.
[#33] Re: eh....

@kmilota, post #32

można chyba iść na kompromis, twierdząc, że wyobraźnię mieli ograniczoną do 68030 50 MHz. zresztą chyba mało kto się mógł spodziewać, że do ich dzieła, jeszcze w 2005 roku będą powstawać nowe przystawki i ludzie będą pakować w to pieniądze...
[#34] Re: eh....

@wali7, post #33

Uprasza się nie posiadających Amisi 1200 o nie wyrażanie opinii. :)
[#35] Re: eh....

@kmilota, post #30

Witam

nie kupowałem Amigi 1200 ot tak... dostałem ją pod choinkę od rodziców w roku 1995. Od kiedy praca na niej sprawiała mi przyjemność, rodziło się marzenie o jej rozbudowie... Jak dziś pamiętam komunikaty DIGI Boostera Pro o tym, że mam za mało pamięci, czy też nie mogę użyć korektora do sampli, bo nie mam drugiego procesora...

Ostatnio tak się złożyło, że mogłem sobie pozwolić na dokupienie coś do Amigi... więc to uczyniłem. Nie stać mnie na A4000, co chyba nie jest dziwne:)

Rozmawiałem z kolegą, posiadaczem A1200 i blizzarda (oczywiście działającego..). Już się z nim umówiłem, że on pożyczy mi swojego blizzarda, a ja jemu podrzuce moje karty (lub chociaż jedną z nich.. bo drugą może uda mi się oddać sprzedawcy...)... :) więc.... będzie dobrze! tylko trzeba w to wierzyć... :P

Dziękuję wszystkim za pomoc :) powiedziałbym nawet, że jesteście kochani

Podejrzewam jednak, że to wina płyty głownej... Nigdy nic z nią nie wyczyniałem niebezpiecznego... ale.... różnie bywa.... może to jakiś wybrakowany model...?

Pozdrawiam wszystkich :)
[#36] Re: eh....

@Łukasz, post #35

Hej Łukasz ! Mam dokładnie taki sam problem jak ty, z tym, ze w mojej ami apollo nie dziala a dziala natomiast blizzard 1240. dalem karte do przetestowania do znajomego amigowca, a on pozyczyl mi blizzarda
[#37] Re: eh....

@Kitech, post #34

Dlaczego? Mieli ją moi kumple z podwórka. Wiem jakie mieli problemy i widzę co się obecnie dzieje z A1200. Z A4000 nie ma takich problemów.
[#38] Re: Amiga 1200 Czarny ekran z kartami turbo, POMOCY!!!

@Łukasz, post #1

Spróbuj odpalić kartę bez pamięci. Apollo to wredne karty i nie z każdą pamięcią działają.
[#39] Re: eh....

@Kitech, post #34

ej, ej ;) mam jeszcze A1200, tyle że leży tam gdzie jej miejsce - na półce w warsztacie
[#40] Re: eh....

@Twardy_gda, post #36

Hej, wrzucam to tutaj dla przyszlych pokolen,

Mialem ten sam problem ze swoja A1200, dzialala bez problemow ponad rok z Elbox 1230 +8MB RAM i FPU, potem nagle przestala.
Probowalem wyjmowac RAM, nie pomoglo, wyjalem karte i Amiga ozyla.
Pierwsze podejrzenie padlo na karte wiec zainstalowalem ACA 1233 - problem ten sam.

W koncu znalazlem chwile czasu na rozebranie komputera, sprawdzilem wszystko wlacznie z kontaktami Amiga-Turbo - zadnych problemow.

Nagle eureka - sprawdze zasilacz (uzywam ATX), wszystkie napiecia niby OK, zmienilem na inny ATX - ten sam problem.
Zmienilem z powrotem, chcialem zmierzyc pobor pradu z turbo i bez - co ciekawe to z podlaczonym miernikiem na linii 5V Amiga nie chciala wstac nawet bez turbo.
(dziwne bo miernik z zasady nie powinien byc zauwazalny dla sprzetu)
Wypialem miernik, i zdziwienie - Amiga ozyla - z karta turbo.

Wyglada na to ze moj ATX ma jakis dziwny problem i czasem daje za malo pradu.

Na razie jest OK, ale na przyszlosc wiem gdzie zaczac szukac usterki jak padnie...
[#41] Re: eh....

@kubatyszko, post #40

Jak zasilacz ATX, to warto delikatnie obciążyć linie 3.3V, bo inaczej zasilacz może szaleć i powodować takie efekty.
[#42] Re: eh....

@Łukasz, post #35

Mam nadzieję że problem już się rozwiązał i cieszysz sie swoją Amigą.
Jakby co to miałem identyczne objawy z moim Blizzardem 030. Czarny ekran , early sequence nie działa. Wkładam Apollo 030 - i hula.
W moim przypadku robiłem 2 błędy:
1) Nie do końca wsunięta karta w slot A1200 - dopchałem ją w końcu używając śrubokręta jako dźwigni (ale powoli i delikatnie)
2) zasilacz: gdy już miałem odesłać kartę , tknęło mnie i podłączyłem 2 zasilacz od A1200 (ciężki, ale te same parametry miał niby). I nagle cud, Amiga ożyła.
[#43] Re: eh....

@flops, post #41

Mam obciazona linie 5V, o potrzebie obciazania 3.3 nigdy nie slyszalem (ale mozesz miec racje).
[#44] Re: eh....

@kubatyszko, post #43

Elektronicy muszą się wypowiedzieć, ale w AT wysterowanie parametrów zasilacza odbywało się poprzez linię 5V, a w ATX przeważnie 3.3V. Dodatkowo niektóre zasilacze ATX mają nie zbyt wysoki prąd na 5V, warto spojrzeć na tabliczkę znamionową.
[#45] Re: eh....

@kubatyszko, post #43

wykopka, z innej beczki,
nie wiem gdzie się zapytać,
więc padło tu:

z dowolnym rozszerzeniem pod klapką,
nie odpala się amiga, czarny ekran,
po wyjęciu karty jest ok,
hmm, co sugerujecie powoli sprawdzać ?

czyszczenie złącza nic nie pomogło.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2025 22:23:46 przez Cezarykl
[#46] Re: eh....

@Cezarykl, post #45

Za małe zasilanie, za duży spadek 5V?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem