[#1] konwerter zasilania
Jest szansa ze niebawem bede dysponowal prockiem 060. Chcialem go wetknac w moje apollo i wyczytalem ze potrzebny jest konwerter zasilania na 3,3 V. Nie wie ktos czasem jak go wykonac?
[#2] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #1

Jaką masz kartę? Czy dobrze Cię zrozumiałem, że chciałbyś wlutować sobie MC68060?

[#3] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #2

mam Apollo 1240/40 i dokladnie, chcialbym sobie 060 wlutowac.
[#4] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #3

i potrzebny mi konwerter zasilania z 5V na 3,3V, a nie widze cobym mogl to gdzies kupic.
[#5] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #4

Problem zasilania myślę że jeszcze można by rozwiązać. Patrząc na zdjęcie karty Apollo, obok CPU jest złącze prawdobobnie zasilające. Jeżeli dowiesz się oznaczenia tych pinów, to zaprojektowanie takiego konwertera nie powinno nastręczyć żadnych trudności elektronikowi. A myślę że nim jesteś, skoro chcesz lutować procesory...
Jeżeli dysponujesz takim sprzętem, to moża i ja Ci podeślę swojego BPPC celem wymiany 040 na 060.

http://www.amiga-hardware.com/

[#6] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #5

ja pierdykam:)! tez mi problem przylutowac procesor:)
[#7] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #5

Mozna by sprobowac jeszcze w inny sposob. Ale nie wiem czy jest to do konca mozliwe.
Jesli posiada sie zasilacz ATX to mozna by pomyslec o podlaczeniu napiecia 3.3 V
bezposrednio z zasilacza do karty. Trzeba by bylo jedynie sie dowiedziec do ktorego
miejsca nalezy to podlaczyc. Na karcie Apollo sa wlutowane zworki z drutu.
Konwerter zasilania podlacza sie wlasnie zamiast tych zworek ale jak niestety nie wiem.
[#8] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #6

A jak wylutujesz? Masz jakiś palnik, opalarkę...?

[#9] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #8

hmmm moje apollo, moja kasa pobawie sie jakos z odsysaczem. Jak nie wyjdzie to kupie blizza ;)
[#10] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #6

No pewnie. Wystarczy odsysacz cyny i lutownica na statywie (albo "setka" coby reka nie drzala bo mozna odlutowac cos innego lub przeciac sciezke) ;)
Powaznie odlutowywales/przylutowywales procki na kartach turbo do Ami i pozniej to dzialalo? Takich kart nie robia ludzie i to nie makroskopia reczna jak przy plytach A500 ;)
[#11] Re: konwerter zasilania

@Andrzej Drozd, post #10

hmmm jw. moja kaska, moje apollo. chce sprawdzic, jak mi sie uda to walne sobie pomnik w ogrodku:) A jak nie to kupie inna karte. Chodzi mi tylko o to czy ktos nie ma takiego konwertera do sprzedania, badz wiedzy na temat jak go wykonac
[#12] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #9

Ja Ci nie bronię ani nie ganię! Każda nóżka jest przylutowana z dwóch stron. Słyszałem o technice odcięcia (odpiłowania) proceora tym samym go niszcząc, a następnie odcięte nóżki po kolei wylutowywać. Z wlutowaniem nie powinno byc chyba takich problemów pod warunkiem że nie naruszymy żadnej z tulejek w otworkach (na nóżki CPU) łączących poszczególne strony płytki drukowanej.

A tak przy okazji: nie pamiętam dokładnie, ale BPCC ma płytkę cztero- albo pięcio stronną

[#13] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #12

wiem, jednego zamordowalem:)
[#14] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #13

bppc znaczy i apollo zreszta tez:) jak tak dalej pojdzie to wyrżne wszystkie amigowe karty w Polsce
[#15] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #14

Nie psuj tak zadkiego sprzetu amigowego , moze sprzedaj ta karte poszukaj i kup wersje z podstawka.
[#16] Re: konwerter zasilania

@Pawelek, post #15

nie- taka ideologia. chce byc ostatnim posiadaczem dzialajacego klasyka z klasyczna karta Turbo
[#17] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #16

Hehe, to Mediatory i Dragony tez bedziesz musial pozabijac...
[#18] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #1

użyj stabilizatora 3.3V. takie cos było tez na module ktory sie w te smieszne dziurki wtyka, kiedys miałem w planach i ogladalem apollo 1260 w realu i na fotkach ale stwierdzilem ze szkoda zachodu. lepiej bppc na 1260 przerobic (i latwiej). co do wylutowania proca: tak jak nowar radził - mocna lutowniaca, odsysarka w dlon i jechane. tylko rob to etapami po kilka pinow bo inaczej nagrzewasz proca i plytke a tego nie chcesz :)
[#19] Re: konwerter zasilania

@Andrzej Drozd, post #17

No i oczywiście jeszcze zostaną A4000, A3000 z lepszymi kartami procesorowymi. Te też wykupisz i zniszczysz? Ja ci swojej A4000 z Mediatorem i CSPPC nie sprzedam :)
[#20] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #11

Najprościek będze jak kupisz sobie kartę z 68060 i wylutujesz sobie z niej ten konwenter :) Taka CSPPC ma coś takiego na stałe na płytce.
[#21] Re: konwerter zasilania

@Prince, post #12

na pewno 2-stronna, ale kilku warstwowa :)

[#22] Re: konwerter zasilania

@Andrzej Drozd, post #17

...no i się wyjaśniło kto załatwił Sharka...

[#23] Re: konwerter zasilania

@11MASTEr, post #21

Racja! Mea Culpa

[#24] Re: konwerter zasilania

@Valwit, post #18

najlepiej niech kupi jakąś 030 i poćwiczy najpierw...

[#25] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #11

Przy spokojnych rękach (nie polecam alkoholu) i dużej ilości czasu, bez kłopotu wylutujesz proca z płytki. Musisz spełnić tylko kilka warunków:

1. Zapomnij o lutownicy pistoletowej! Tylko kolba i maleńka, dobrze gdyby miała regulacje temperatury grota.
2. Podgrzewaj miejscowo po jednym punkcie lutowniczym przez czas dłuższy niż uważał byś że już rozgrzane; chodzi o to, że musisz rozgrzać całą nóżkę proca a nie tylko punkt lutowniczy.
3. Od razu po podgrzaniu odsysaj! Nie odkładaj lutownicy w czasie odsysania; cały czas podgrzewaj (właśnie dlatego dobra by była lutownica z regulacja temperatury)
4. Na odsysacz polecam założyć kawałek rurki silikonowej -- jest mięciutka i możesz "przycisnąć" ją szczelnie do punktu który podgrzewasz. Do tego silikon się nie topi.
5. Spokój i wolne ruchy, nie staraj się tego zrobić np w jeden dzień. Jak uważasz że masz kłopoty z koncentracją - odłóż to na potem; nawet na drugi dzień.
6. Pamiętaj że płytka drukowana nie jest dwu-stronna, ma też warstwy wewnętrzne (których nie widać). Jeśli "wyciągniesz" z nóżka proca choćby jedną tulejkę z druku - po zabawie. Reszty nie musisz robić, karta do smieci.
7. Przy wlutowywaniu nowego stosuj cynę jak najcieńszą

Da się to zrobić, sam lutowałem i wylutowywałem elementy mniejsze niż 040 - z powodzeniem. Niestety, ryzyko jest duże i musisz się z tym liczyć.

To tyle ode mnie. Powodzenia.

[#26] Re: konwerter zasilania

@AlaN, post #25

Jeżeli chodzi o mnie to polecam Hot Air, nie ma nic lepszego do lutowania takich rzeczy.
[#27] Re: konwerter zasilania

@Rafał Cerankowski (UZi), post #26

Odnośnie tego "konwertera" zasilania. Wylutuj stabilizator na +5V i wlutuj na +3.3V, to załatwi wszelkie problemy.

Zaprawdę wesołe było czytanie posta proponującego pociągnięcie napięcia +3.3V z zasilacza ATX.

Pozdrawiam wszystkich f(l)achowców.
[#28] lol

@Prince, post #12

i jak niby lutowali z 2 stron? wkladajac lutownice w te 2mm miedzy procem a plyta? zastanow sie prze chwile. nozki procka sa w tulejkach przeprowadzonych przez plytke. jak dasz goraca cyne z jednej strony to sie "rozleje" po calej dlugosci i dlatego widac ja z 2 stron. spokojnie to mozna odessac.
[#29] Re: konwerter zasilania

@Rafał Cerankowski (UZi), post #27

Tylko pokaz w ktorym miejscu na karcie Apollo jest stabilizator +5V.
[#30] Re: konwerter zasilania

@11MASTEr, post #22

Tak, to ja!!! Mroczny pan lutownic transformatorowych:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem