[#31] Re: konwerter zasilania

@Andrzej Drozd, post #17

hmmm mnie interesuja tylko karty na 68k, nie zimne ognie ani PPC
[#32] Re: konwerter zasilania

@Fazior, post #1

Z tego co pamiętam to chyba nie potrzeba było robić żadnego konwertera zasilania. Na płytce Apollo jest zworka trzy pinowa oznaczona 040-060, która odpowiednio doprowadzała napięcie do procka ( Posiadając 040 zwieramy piny dla 040 i analogicznie dla 060 ) .
Samo przelutowanie procka chyba nic nie da, kiedyś obiło mi się o uszy ze trzeba też przeprogramować MACH-y na karcie .
Nie wiem czy to co napisałem to prawda, czy też może to same głupoty, ale kiedyś też się interesowałem wlutowaniem 060 do mojego apollo i z tego co pamiętam mówiono mi że najważniejsze są machy .
Pozdrawiam i miłego lutowania :D
[#33] Re: lol

@Valwit, post #28

No właśnie, nie tylko z dwóch stron, ale i na całej długości! Wiem jak trudno jest wylutować zwykłego DIL-14. Odsysacz nie jest złotym środkiem. Po odsyśnięciu wszystkich nóżek, jestem pewny że CPU nawet nie drgnie. A jak będziemy ostro grzali i wytwarzali pdciśnienie, to spokojnie załatwimy kilka tulejek.

[#34] Re: lol

@Prince, post #33

No brawo ja bym zrobil tak kupil stara plyte od PC (486 i starsze jest tam podstawka po procek) wylutowal 040 wlutowal podstawke i do prob i ze starej plyty mozna wymontowac stabilizatro 3,3 volt jest to pewniejsze od zasilacza atx.Do wylutowania koniecz uzyc kolby z regulacja temperatury i zamiast odsysacza uzylbym tasmy miedziannej do odsysania . Technika pracy jest taka rozgrzewamy lut przez kilka sekund i przykladamy tasme. Albo w jakims serwisie rozlutownica automatyczna i wtedy bez problemu i obaw.
[#35] Re: konwerter zasilania

@Olo, post #32

Taki stabilizator jest na pewno potrzebny, widać że jest chociażby na fotkach apollo 060 na stronie www.amiga-hardware.com. Co do wykonania go to plecam może popytać w efunzine czy przypakiem nie mają luzem sprawnego stabilizatora z jakiejś sfajczonej karty (kiedyś nawet brali ode mnie coś takiego), i tam też powinieneś uzyskać pewną informację czy jest to wystarczająca przeróbka czy przypadkiem faktycznie nie trzeba jeszcze przeprogramować machów.
[#36] Re: konwerter zasilania

@jaro, post #35

Dzieki:). Napiszę na stowe
[#37] Re: konwerter zasilania

@jaro, post #35

Dokładnie tak potrzebny jest stabilizator napięcia 3.3Volt i odpowiednie wersje machów i oczywiście wersja ROM dla procka 68060.
[#38] Re: konwerter zasilania

@TomK, post #37

afaik machy i rom sa takie same: znaczy zawieraja obie wersje. kweistia jest wymiana proca, dodanie stabilizatora i wymiana oscylatora
[#39] Re: konwerter zasilania

@Olo, post #32

nie! zworka jest tylko od tego zeby iustawidz mnoznik dla oscylatora. 2:1 dla 040 i 1:1 dla 060. stabilizator trzeba dolutowac.
[#40] Re: konwerter zasilania

@Valwit, post #38

Na pewno nie. ROM dla 68060 jest inny niż dla 68040 świadczą o tym chociażby opisy na tych ROMach. Sprawdzałem to też doświadczalnie 68060 z ROMem dla 68040 nie poszedł i na odwrót. Ten największy MACH na karcie w wersji dla 68060 jest w szybszej wersji. Chociaż to fakt że podobno karta może pójść z MACHEM w wersji wolniejszej.
Druga sprawa to taka żę część kart z prockiem 68040 było sprzedawana z MACHEM w wersji szybszej.
[#41] Re: konwerter zasilania

@TomK, post #40

TomK napisał(a):

> Na pewno nie. ROM dla 68060 jest inny niż dla 68040 świadczą o
> tym chociażby opisy na tych ROMach. Sprawdzałem to też
> doświadczalnie 68060 z ROMem dla 68040 nie poszedł i na odwrót.

a to dobrze widzieć na przyszłość
[#42] Re: konwerter zasilania

@Valwit, post #41

to jak bedzie potrzeba to moge swoj od 60 skopiowac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem