[#1] Awaria karty CPU w A4000
Do niedawna byłem umiarkowanie szczęśliwym posiadaczem A4000T. Pewnego dnia jednak komputer zaczął się podejrzanie wieszać raz za razem, aż zamilkł kompletnie, pokazując przed swym zejściem zielony ekran. Dość szybko odkryłem najbardziej prawdopodobną przyczynę - wiatraczek założony na 040 przestał się kręcić. Powód - przestał kontaktować sztukowany kabelek doprowadzający zasilanie (to kamyczek do ogródka efunzine :S). Zakładam więc, że procesor trafił szlag.

Tyle historii. A pytania brzmią:

1. Czy taką kartę da się jeszcze naprawić? Teoretycznie i praktycznie, biorąc pod uwagę rozmiar amigowego rynku w ogóle i tego dla A4000 w szczególe.
2. Czy poza kartą mogła uszkodzić się także płyta główna?

Dodam jeszcze, że po włączeniu komputera HDD odchrząkuje głowicą i zaczyna się kręcić, również CD-ROM jest wykrywany, ale dalej nic już się nie dzieje.

[#2] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #1

zielony ekran to nie awaria CPU, to uszkodzenie ChipRAMu raczej. Jeśli jednak CPU się przegrzał, to używanego 68040 25 MHz (o ile masz ten procesor) kupisz za kilkanaście zł....
[#3] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #1

Jesli sprawdza napedy to oznacza ze procek sie przegzewa (krecony ?).
Uruchomienie wentylatora moze pomoc. A jesli nie to moze napisz
skad jestes, moze zglosi sie ktos w okolicy kto posiada taka
karte i udostepni do testow. Zaoszczedzisz 20-30 zl jesli to cos
innego.

Pozdrawiam
[#4] Re: Awaria karty CPU w A4000

@RadoslawF, post #3

Ciewkawa pomoc kolega wali7 juz napisal co jest przyczyna.
zielony ekran to brak pamieci chip
zolty to uszkodzony procesor
Jak potrzebujesz wiec informacji na temat ekranow to daj znac.

[#5] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #1

Nie napisałeś jaka to karta i jaki procesor?
Jeżeli Commodorowska z 040/25MHz to tam wystarczysam radiator - chyba, że była kręcona na 33MHz lub więcej.
[#6] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #1

Jeśli dobrze zrozumiałem to padł procesor na karcie procesorowej, uruchom bez tej karty i będziesz wiedział czy płyta główna działa. Weź poprawkę na to że A4000 nigdy nie miałem i mogę pleść bzdury.
[#7] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Sylwester, post #6

Pleciesz bzdury bo A4000 nie ma procesora na płycie głównej tak jak A1200.
Jedyny procesor (lub procesory gdy ma się CSPPC) są na karcie procesora.
[#8] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #7

No właśnie tego się obawiałem i zabezpieczyłem się ostatnim zdaniem.
[#9] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Sylwester, post #8

Kolega ma uszkodzony chipram zielony ekran, a nie zolty. Zolty ekran to jest wina procesora.

[#10] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Denver, post #9

żółty to "błąd w programie przed instalacją obsługi błędów" - u mnie pojawiał się podczas używania Remapollo po resecie (po drugim res. było OK).
kompletne uszkodzenie procesora to ekran czarny.
[#11] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Denver, post #9

Te kolorki to tylko taka orientacyjna diagnostyka (mnie czasem w A1200 wyskakiwała cała tęcza a nic nie było uszkodzone tylko czasem coś nie łączyło) i nie należy się tego ściśle trzymać i może mieć uszkodzony procesor. Chociaż w Amidze to mało prawdopodobne - bo to nie pecet i jedynym prockiem z rodziny 68k wymagającym aktywnego chłodzenia to 040/40MHz (bo 25MHz na pewno nie - wystarczy radiator a 33MHz nie wiem bo nigdy nie maiałem).
[#12] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #1

Napisz coś więcej. Jaka wersja płyty głównej? Czy na niej masz jeszcze jakiś procesor (68030)? I jaką masz kartę procesorową? Temat jest ciekawy, bo z tym sie jeszcze nie spotkałem, a robiłem już cuda z oryginalną kartą procesorową (made by Commodore). Jak podkręciłem 68040 (wsaadziłem sam kwarc 66MHz), to ekran był czarny i nic nie startowało. Tak jakby była wyciądnięta karta procesorowa.
[#13] Re: Awaria karty CPU w A4000

@kmilota, post #12

Bo oprócz wymiany procesora trzeba jeszcze "lekko" zmodyfikować kartę.
Opis był kiedyś na PPA ale teraz go nie widzę.
[#14] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #13

Kolory ekranow byly opisane kiedys w MA z tego pamietam co oznaczaja ekrany.

[#15] Re: Awaria karty CPU w A4000

@kmilota, post #12

Karta to Warp Engine taktowana 40MHz (choć trochę mi to wolno jak na 40MHz działało szczerze mówiąc), na płycie można przeczytać C= A4000T rev 4 i część chipów również ma na sobie znaczek C=, jednak na układzie Ramsey jest Amiga Tech 1995. Więc to już Escomowa robota.

Jeszcze jakiś procesor na płycie głównej? Hmm a zawsze sądziłem że czwórki nie mają CPU na płycie... Tak czy owak nie ma tam innego procka.

Komputer poza tym, że wykrywa napędy HDD/CD-ROM, reaguje na reset z klawiatury, ale to wszystko robi też po wyjęciu karty CPU. Co do kolorowego ekranu, pojawił się on tylko raz. Zresztą nie rozumiem, dlaczego miałby się uszkodzić Chip RAM w takiej sytuacji... I lepiej żeby to jednak była wina karty, bo i tak chciałem ją zmienić, a jeśli na płycie coś poszło to kaplica. :(
[#16] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #15

Jak jesteś z okolic Wawy to mam do przetestowania kartę CS060 MKI. Gryzie się z moją 3000T i jeszcze nie widziałem jej w działaniu więc mamy niejaką zbierzność interesów :)

Pozdrawiam.
[#17] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Przemek Kowalczuk, post #16

JA tez jestem z Wawy i też mam Escomowską A4000T ;)
To zapewne karta procesora. Nie takie rzeczy robiłem ze swoją płytą A4000T i nic się na niej nie uszkodziło.
[#18] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #11

to nie jest orientacyjna diagnostyka
kolory odzwierciedlaja dany typ uszk.

a co do 040/33 grzeje(la) sie u mnie na a1200
z bppc (btw. chce ktos moze a1200 w obudowie i bppc ?? ) :]

[#19] Re: Awaria karty CPU w A4000

@AmiChris, post #18

Jak już mówiłem często miałem ekran czerwony, żółty, zielony i chyba jeszcze niebieski i jak pisałem nie było żadnego uszkodzenia więc nie należy tak do końca ufać tym kolorkom.
[#20] Re: Awaria karty CPU w A4000

@AmiChris, post #18

A jaka kwota wchodzi w gre ??Bo moja ulega destrukcji...
[#21] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #13

Jak ja kupiłem A4000 z 68040/25MHz i chciałem ją przyśpieszyć, to PPA jeszcze nie było na świecie :) A jak pojawiły się pierwsze opisy na zagranicznych portajach jak przerobić tą kartę, to już miałem CSPPC.
[#22] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Ijon_Tichy, post #15

Czyli to nie jest Commodorowska karta procesorowa. Nigdy nie miałem Warp Engine, ale jeśli jest tam oscylator 40MHz, to 68040 jest taktowana 20MHz. Trochę to dziwme.
A4000T nie miałem. Mam cały czas A4000 Rev D. W niej mam na płycie na stałe CHIP RAM (nie na simach) i puste miejsca dla 68882, 68030 i oscylatory dla nich. Jednak widziałem już A4000 Rev B z 68030 na płycie głównej :) Jak widać na http://www.amiga-hardware.com/ Twoja A4000T także ma CHIP na płycie głównej a nie w simach, więc zabrudzone styki na CHIPie odpadają. Pozostaje tylko sprawdzić A4000T z inna kartą procesorową.
[#23] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #19

To znaczy ze cos sie psuje (nie zycze ci tego)
ami nie ma prawa zmieniac koloru bootu.

U mnie na apollo 040 mialem czesto czerwony ekran
i niemoznosc bootu,
w pozniejszym czasie efekt sie nasil,zdecydowalem sie ja opchnac..

[#24] Re: Awaria karty CPU w A4000

@AmiChris, post #23

Dziwne kolory przy botowaniu miałem przy źle dociśniętych romach, zakładam że A4000 też ma romy w podstawkach.
[#25] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Sylwester, post #24

Pewnie że ma. I to bez dodatkowych wejść na nóżki, jak to jest w A1200.
[#26] Re: Awaria karty CPU w A4000

@AmiChris, post #23

To było przy "kanapkowanej" A1200.
Jak już napisałem teraz mam A4000T i nic takiego się nie dzieje.
[#27] Re: Awaria karty CPU w A4000

@kmilota, post #22

Gdybyś się kiedyś pozbywał tej A4000 rev.D to daj znać.
Szukam takiej do kolekcji i praktycznie nie da się jej dostać :S
[#28] Re: Awaria karty CPU w A4000

@amigafan, post #27

Wiem. Już chyba mnie o nią nachodziłeś :) Jak powstanie jakiś program do montażu nieliniowego na AmigaONE i oczywiście potrzebny hardware (wystarczy nawet FireWire), to przesiądę się na nią. Wtedy A4000 może sprzedam :)
[#29] Re: Awaria karty CPU w A4000

@Przemek Kowalczuk, post #16

Do Wawy mam 150 km ale w desperacji człowiek zdolny jest do wszystkiego... Gotów byłbym nawet w jakimś terminie podjechać ze swoim gratem i przetestować co trzeba - a CyberStorma może bym nawet i kupił jakby co. :)
[#30] Re: Awaria karty CPU w A4000

@kmilota, post #22

Ja miałem Warp Engine (aktualnie Cyberstorm MKII) Oscylator 40MHz daje faktyczną czćstotliwość pracy cpu - 40MHz (nie dzieli przez 2)
To bardzo dobra karta, ma wbudowany kontroler fast scsi II.
Zielony ekran to teoretycznie uszkodzenie chip ram ....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem