[#18]
Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???
@Azzorek,
post #17
CD powinien działać z dowolnymi sterownikami do ATAPI, to już nie te czasy gdy firmy stosowały własne "standardy" (np. Mitsumi czy Sony) - jak pisałem, pakiety IDEFix lub A1200ATAPI, eide.device. Prądowo też powinien wydolić, gniazdo w A1200 było zaprojektowane ze sporym zapasem mocy, pozatym wtedy (1992) dyski bywały bardziej prądożerne niż większość współczesnych.
Z kolei to co pisałeś o obsługiwaniu dwóch urządzeń przez złącze IDE w A1200, tyczyło się jednak samej logiki złącza. Po pierwsze wszyscy wiemy z autopsji, że złącze w A1200 obsługuje dwa urządzenia, po drugie każde złącze IDE potrafi obsługiwać dwa urządzenia, po to wynika ze specyfikacji tego standardu (czasami bywają skopane sterowniki IDE, stąd MegaRamHD do A500 obsługuje tylko jedno urządzenie, a złącze IDE w A1200 nie obsługuje CD - w obydwu podanych przypadkach obchodzi się te problemy poprzez zastosowanie patchy na istniejący sterownik, bądź poprzez nowy).
A co do możliwości prądowych złącza.... dochodzimy do punktu wyjścia :). Ja na Twoim miejscu przeczesałbym sieć pod kątem specyfikacji złącza IDE w A1200 (musiała taka zostać stworzona!), ew. sprawdził wszystko w działaniu. W razie problemów, na 95%, sprzęt nie spali się od razu, tylko będzie zawieszać się przy korzystaniu z CD, lub zachowywać w inny, dziwny sposób. Rozwiązaniem alternatywnym jest przecięcie żył 41-44 i podpięcie tam zasilania bezpośrednio ze złącza zasilacza (przed dławikami, ja bym dorzucił tam dławik na wykorzystane 5 V), lub ze złącza FDD.