[#1] HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???
Witam i przepraszam, że otwieram nowy temat o podobnej treści co poprzedni, ale zależy mi na czasie. Mam możliwość kupienia cdromu od laptopa który ma założoną przejściówkę z mini IDE na IDE 2,5". Dzięki temu mógłbym mieć HD i CD-ROM na tej samej taśmie 2,5" , podłączone do standardowego gniazda na płycie głownej Amigi1200. Nie wiem tylko czy to gniazdo może zaopatrywać dwa napędy w prąd. Mój zasilacz od Amigi to firmowy od A1200 Magic - 25W. W najczęstszych rozwiązaniach jest tak, że CD-ROM (a czasami i HD) ma osobne zasilanie pociągnięte np z gniazda zasilania stacji dyskietek Amigi. Tutaj taki dodatkowy kabelek zasilający byłby zbędny, gdyż oba napędy byłyby zasilane i łączone z komputerem jedną taśmą stosowaną do 2,5" HD. Czy mogę tak podłączyć CD-ROM do mojego komputera w obecnej konfiguracji? Rozwiązanie to będzie przypominało standardowe rozwiązania w PC gdzie dwa napędy bez znaczenia czy CD-ROM czy HD sa podpięte na jednej taśmie IDE 3,5" (oczywiście tam zasilanie jest podłączone osobno do każdego napędu).

PROSZĘ PILNIE O ODPOWIEDŹ, BO SPRZEDAWCA CZEKA NA MOJĄ DECYZJĘ.

P.S.

Czy załatwienie przejściówki (mini IDE) na (3,5" z gniazdem zasilającym) rozwiąze mój problem? Chyba nie bo dysk mam 2,5" więc będzie to sytuacja jak bym miał normalny CD-ROM 3,5 od zwykłego PC. Chyba że są jakies inne rozwiązania. Czytałem opis AlaN'a (http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&hide_in=57&id=455), ale tam on ma dwa gniazda na płycie - 2,5" i 3,5" (przynajmniej tak to wygląda. Ja mam jedno 2,5" jak w standardowej A1200. Jak więc rozwiązać mój problem aby mieć i 2,5" HD i laptopowy CD-ROM?.

[#2] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

Z zasilaniem nie wiem jak jest, ale na Allegro kupilem ostatnio przejsciowke na 2,5" z dwoma wyjsciami - jedno na 3,5", a drugie na 2,5". W razie gdybys nie mial jak zalatwic przejsciowki mini-IDE na 2,5" to mozesz kupic taka przejsciowke jak ja:]. A co do Twojej oferty kupna to ja bym wzial ta przejsciowke. Nawet jesli z zasilaniem bedzie problem to mozna dokupic (albo zrobic) zasilacz z PC przerobiony na Amigowy. Chyba ze ta przejsciowka jest droga i boisz sie ryzykowac:]. Mam nadzieje ze jakos pomoglem! Pozdrawiam!
[#3] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #2

Wiesz boje się raczej że kupię tę przejściówkę z tym napędem i się okaże że zasilanie z gniazda na płycie będzie nie wystarczające... . Wiesz zasilacz na pewno pociągnie, boję się że wąskim gniazdem będzie właśnie to gniazdo. A jak potem dołączyć zasilanie do napędu który jest na 2,5" skoro tam jest zasilanie z taśmy? Mam nadzieję że wiesz co mam na myśli :( ..:(:(

[#4] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #3

W A1k2 jest gniazdo 2,5" prawda? No to jak Ci się wydaje, że niby jak są zasilane urządzenia tam wpięte? Jest to oczywiste, że napięcia zasilające sa n tasmie. A jak masz ochotę lub musisz zasilać z zewnątrz to tnij waść i wstydu oszczędź!

[#5] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Prince, post #4

[#6] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

U mnie sa dwa złącza (2.5 i 3.5) bo mam Fast-ATA któa ma włąśnie dwa złącza; nie korzystam z wbudowanego bo.... nie można gdy jest ATA - taki wymóg.
U Ciebie nie ma problemu - zakładasz na jednej taśmie 2.5" trzy złącza, dla:

2.5"PŁYTA === 2.5"HD ============================== 2.5"CD

Złącze do HD zamocuj nie na środku tasmy, tylko niedaleko złącza od płyty (mniej więcej starałem się to wyżej pokazać w ASCII), dzięki temu zawsze będziesz mógł odciąć żyły 41-44 przy złączu HD i podpiąć je do gniazda zasilania +5V, o tak:

PŁYTA ===44=== HD -------40--------- CD ---4---> +5V(zasilanie!)

[#7] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #6

Oki. Napęd juz kupiłem razem z przejściówką :). Ponieważ nie miał białych paneli, najprawdopodobniej sprzedam go i kupię inny - biały lub ekri aby idealnie pasował do obudowy. Przejściówka jest z Mini IDE na 2,5". Daję linka do oblookania :) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53459065 . Ale żeś mnie zaraził AlaN tym napędem w A1200. Kurdę ja też tak chcę !!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D. Trzymajcie kciuki. Jutro zamawiam taśmę 2,5" potrójną :), i dokładnie robię według opisu AlaN'a.

P.S.

AleN bądź czasem na gg bo na pewno będę potrzebował jakiejś fachowej porady :).

Pozdrawiam wszystkich :)

May the Amiga be with Us !

[#8] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #6

A jak jest dysk 2.5'' a CD zykłe to jak podłączyć?
[#9] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #7

Masz może fotkę tej przejściówki z miniIDE na 2,5"?
A może ktoś wie jak tam wygląda rozkład pinów? (Jest ich 50 miast 40+4)

[#10] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Arbuz, post #8

...to musisz mieć przejściówkę 3,5"-2,5" :D.

[#11] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Prince, post #9

Mam fotkę z przodu tej przejściówki (tzn od strony 2,5"). Widać to na linku w moim wcześniejszym temacie. Jeśli chcesz to zrobię zdjęcie tej przejściówki jak dotrze do mnie razem z napędem.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)....

[#12] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #7

ZŁĄCZE NA PRZEJŚCIÓWCE MA 50 PINÓW!!! A to znaczy że nie jest to IDE dla dysku 2.5". Nie chcę krakać, ale mi to wygląda na.... SCSI i nic z tym nie zrobisz. Złacze do 2.5" HD MUSI mieć 44 piny - ani jeden więcej, ani jeden mniej.

[#13] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #12

Coś ty....??? Te dodatkowe piny to zworki lub wyprowadzenia Audio :). Na pewno będzie pasować , zresztą pan który to sprzedawał mówił że właśnie ta przejściówka jest po to aby móc podłączyć ten dysk do 2,5" gniazda IDE 44 PIN.

[#14] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #12

Zresztą sprawdź sobie HD 2,5" - ile ma pinów???? :)

[#15] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #12

Nie, wporządku, to jednak IDE. Tylko jak chcesz podłączyć 44 żyły do 50pinowego złącza? Bez dokumentacji tego CD sie chyba nie uda.

[#16] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #14

Mhm, zmyliło mnie to, że masz tam dokłądnie 50 pinów. Dziwnie, bo normalnie pinu 45 i 46 nie ma w złączu - dzięki temu 44 sa oddzielone od tych od zworek. Hmm, ale pewnie będzie wszystko OK! :D

[#17] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #16

Nio mówiłem Ci..:D:D:D ??? Wszystko będzie oki. Jedyne o co się martwie to gniazdo płyty głównej Amigi (czy wydoli z dostarczaniem takiej mocy prądu) i o sterowniki do CD-ROMu który kupię :(. Ale chyba to bez znaczenia jaki będzie CD-ROM byle by obsługiwał IDE prawda?

[#18] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #17

CD powinien działać z dowolnymi sterownikami do ATAPI, to już nie te czasy gdy firmy stosowały własne "standardy" (np. Mitsumi czy Sony) - jak pisałem, pakiety IDEFix lub A1200ATAPI, eide.device. Prądowo też powinien wydolić, gniazdo w A1200 było zaprojektowane ze sporym zapasem mocy, pozatym wtedy (1992) dyski bywały bardziej prądożerne niż większość współczesnych.
Z kolei to co pisałeś o obsługiwaniu dwóch urządzeń przez złącze IDE w A1200, tyczyło się jednak samej logiki złącza. Po pierwsze wszyscy wiemy z autopsji, że złącze w A1200 obsługuje dwa urządzenia, po drugie każde złącze IDE potrafi obsługiwać dwa urządzenia, po to wynika ze specyfikacji tego standardu (czasami bywają skopane sterowniki IDE, stąd MegaRamHD do A500 obsługuje tylko jedno urządzenie, a złącze IDE w A1200 nie obsługuje CD - w obydwu podanych przypadkach obchodzi się te problemy poprzez zastosowanie patchy na istniejący sterownik, bądź poprzez nowy).
A co do możliwości prądowych złącza.... dochodzimy do punktu wyjścia :). Ja na Twoim miejscu przeczesałbym sieć pod kątem specyfikacji złącza IDE w A1200 (musiała taka zostać stworzona!), ew. sprawdził wszystko w działaniu. W razie problemów, na 95%, sprzęt nie spali się od razu, tylko będzie zawieszać się przy korzystaniu z CD, lub zachowywać w inny, dziwny sposób. Rozwiązaniem alternatywnym jest przecięcie żył 41-44 i podpięcie tam zasilania bezpośrednio ze złącza zasilacza (przed dławikami, ja bym dorzucił tam dławik na wykorzystane 5 V), lub ze złącza FDD.
[#19] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@wali7, post #18

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :). Mam nadzieję że nic się nie stanie od razu tak jak mówisz, gdy podepnę oba napędy. Zresztą o ewentualnych konsekwencjach tego mówił AlaN (looknij post: http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=19438&t=19332&ostatnie=1 ). Tak czy owak jak by cos nie grało zrobię tak jak mówicie z AlaNem, cztery ostatnie piny odetnę od złącza i pociągnę zasilanie ze stacji dyskietek.
Pozdrawiam :)

[#20] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

Mam pytanie. Jak myslicie, czy do podlaczenia cdromu z laptopa do Ami (wg opisu z ppa) jest potrzebna taka przejsciowka z mini-IDE na IDE 2,5":

http://allegro.pl/show_item.php?item=55328444

czy moze taka:

http://allegro.pl/show_item.php?item=55328483

Prosze o szybka odpowiedz, bo niedlugo wyjezdzam za granice:]. Pozdrawiam!
[#21] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #20

Ja bym zaproponował kupno FastAty, jest jeden port 2.5 i 2x3.5
Ostatnio na Allegro była za 80zł z romem 3.1 !!

Słuchaj!!
kupić 2 przelotki 2.5==>3.5 na allegro po 7zł
jedną podłączyć po płyty głownej a do niej kabel IDE 3.5

potem podłanczasz drugą przelotkę do kabla IDE , do tej przelotki podłanczasz hdd 2.5

a na ostatniej wtyczce kabla podłanczasz cdrom :)

[#22] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@krismiszcz, post #21

Ale z tym to nei ma problemu. Chodzi mi o przejsciowke z mini_IDE na IDE zeby podlaczyc CD-ROM z laptopa wg tego opisu z ppa. Przejsciowke z 2,5" na 2,5" i 3,5" w jednym juz mam. Brakuje tylko tej nieszczesnej przejsciowki mini-IDE > IDE, ktora jest ponoc u nas bardzo ciezko dostepna i dlatego zapytuje czy te ktore sa na allegro to wlasnie te o ktore chodzi:).
[#23] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #22

a nie lepiej zakupić napęd z stacjonarnych PC typu SLIM ?
są tej samej wielkości co z komputerów przenośnych!

[#24] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@krismiszcz, post #23

jest fajny napęd na allegro typu SLIM combo Samsunga
Interfejs ATA (IDE)
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54827736

moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie!!

[#25] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #22

Hej!
czy taprzejsciowka bedzie pasowac, to nikt Ci tego nie powie. Sam musisz wiedziec jaki CD masz, jakie ma zlacze z tylu i czy to na Allegro to jest to. Ja Tobie nie podam przepisu "tak, ta jest dobra" - bo tego nie wiem. kupowanie w ciemno moe sie przyrko zakoncyc - moze to nie byc to.

[#26] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #25

Zamierzam uzyc tego CD, ktory byl uzyty w "Zrob to sam", tzn. TEAC CD-224E. Ale cos mi sie wydaje ze ta zlaczka to nie jest to czego szukam:/. Mysle ze w niej po stronie IDE podlacza sie twardy dysk, a mini-IDE idzie do kontrolera w laptopie. Najwyzej bedzie trzeba kupic na ebay'u:/.
[#27] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #26

Jeśli chcesz użyć "TEAC CD-224E" który ja użyłem, to to nie sa przejściówki do tego napędu. Musisz mieć taka jak umieściłem jej zdjęcie. Jest ponoć też inna wersja tej przejściówki, ale warunkiem jest posiadanie na jednej jej stronie złącza 'mini' które ma 50 pinów!

[#28] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #27

[#29] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #28

Trudno, jesli sie chce to trzeba sie szarpnac na taki wydatek:/. I to jeszcze obcokrajowcowi... Ciekawe dlaczego u nas nie prowadza sprzedazy czegos takiego. Moze nie byloby zbytu(?).
[#30] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #29

STOP! Coś z tą przejściówką na ebay jest nie teges. Duże złącze ma 50 pinów a nie 40 (jak ma IDE) i nie ma złącza do zasilania i wyjść audio! Jednak to jeszcze jakaś inna wersja przelotki, bo cosik ona jest dziwna - wsztymaj się! Nie bierz jej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem