[#31] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #30

a nie lepiej poszukać czegoś takiego ? :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=54249001

tu jest niby złącze 50 pin (konkretnie 48, bo sa 2 puste :) piny) ogolnie podłącza się taśmą 44 pin (od pinu nr 1 oczywiście) i wszystko gra. Wiem bo mam już tego cdka i podpiąłem go, narazie tylko do pc.......
[#32] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@jaro, post #31

Ja mam jeszcze lepszy pomysł!!
iMac G3 posiada cdrom z dołanczaną przejściówką która szukasz!!
Jest na allegro do kupienia taki cdrom !!!

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55966163

[#33] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

Czy to jest przelotka na hdd 2.5"?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55673233
Z jednej strony złącze ATAPI50 pin a z drugiej 50 pinowe złącze które ma taki rozstaw pinów jak twardziel 2.5"?

Pozdrawiam
[#34] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Radek, post #33

Nie, nie nadaje się. Adapter MUSI mieć złącze do zasilania - takie jak do napędy dyskietek 1.44MB, oraz złącze AUDIO. Każda inna sie nie nadaje.
Dobre są (z tego co się wcześniej zorientowałem) tylko te dwa modele adapterów:

1. --> http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=36844&item=5212072686&rd=1
2. --> http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=14845&item=5213053161&rd=1 <--- ja taki kupiłem.

Każdy inny będzie nieodpowiedni. Jeszcze raz:

z jednej strony złącze mini-IDE
z drugiej złącze IDE 40-pin, złącze zasilania oraz złącze(złącza) audio.
Jesli jest inaczej - to to nie jest odpowniednia przejściówka.

Chyba temat wyczerpany odnośnie pytań "czy taka jest dobra?", co?
[#35] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@AlaN, post #34

a co kolega ma przeciwko mojej propozycji ? :) czy może nie ma nic przeciwko.....
[#36] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

Witam ponownie! :). Podłączyłem cd-rom i 2,5" hd do amigi. Wszystko jest na jednej taśmie 2,5" która robi za zasilanie i komunikację. Bootuję komputer i sprawa wygląda tak. Dysk na początku działa i jednocześnie mruga dioda cd-romu (test) niby wszystko ok. Jednak po charakterystycznych niebieskich kreseczkach na ekranie, kiedy ma zostać załadowany system, dysk przesatje zaczytywać i jesz szary ekran :(. Jak odłączam cd-rom to wszystko startuje normalnie. Mam więc pytanie. Co jest nie tak? Cd rom powninien być na master czy na slave? Mam podłączone tak: gniazdo płyty - hdd - cdrom.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.. .

[#37] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #36

Sprawdziełm dokładnie i poczekałem dłużej. Szary ekran znika po dokładnie 35 sekundach i pojawia się ekran ze stację dyskietek (startowy). Czyli taj jak by po prostu nie było twardego dysku :/.

[#38] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #37

Zaznaczę tylko że nie instalowałem żadnego oprogramowania ani nic tylko podłączyłem po prostu cdrom do ami żeby sprawdzić czy wszystko ok i czy działa. Nie wiem natomiast co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Wydaje mi się że to nie energia bo py sie wieszał. Nie wiem o co chodzi...

[#39] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #38

Może jednak ma to związek z zasileniem? Może ktoś z Twoich sąsiadów instaluje nowy soft na Pegu?

[#40] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Prince, post #39

He he , dobre Prince :D. Jeśli ktoś jest zainteresowany mam fotki tego co mam przy ami (hd wyjęty na zewnątrz i cdrom). Mam też fotkę moich romów które sa niby niewłaściwie zainstalowane w ami a działają. Jeśli ktos chętny podawać maila.
Pozdrawiam

[#41] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #11

Najświeższa rzecz. Gdy się po tych 35 sekundach załaduje ekran startowy A1200 nacikam eject w cdromie i wysuwa się kieszen na płytę. Jak ją zamykam to cdrom normalnie sprawdza czy jest płyta (dioda mruga) i się wyłącza. To chyba nie napięcie, ale mogę się mylić.

[#42] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #41

Nawiązuję do Twoich poprzednich postów:

1. dysk ustaw na MASTER, CD na SLAVE. W 2.5" dyskach master jest BEZ zworki, slave jest z jedną (pionowo)
2. jeśli pojawia Ci się fioletowy ekran po 35 sekundach, to znaczy że Amiga nie wykryła HD i ruszyła standardowo jakby go faktycznie nie było. Powodem jest - prawdopodobnie - złe ustawienie zworek - HD i CD sa oba albo jako master, albo jako slave - zmień to jak w pkt.[1]
3. włożenie płyty CD o reakcja CD to normalne zachowanie napędu po włożeniu nowej płyty - naped musi sobie odczytać z czym ma doczynienia. Co nie znaczy że Amiga zobaczy płytę. To i to to dwie osobne rzeczy.
4. Powodzenia.
[#43] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@remas_lex, post #2

może zastąpić HD 2.5" Adapterem Flash Dysk 2,5" który pobiera mini. ilość energi elekt. a do tego jest bezgłośny
[#44] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Sebastian, post #43

Zastąpić zawsze możesz. Prądu bierze mniej, ponoć też szybciej rusza; choć przy teraźniejszych nowych dyskach jest to temat dyskusyjny. Jest jeden minus: cena. Karta CF np. 1GB jest znacznie droższa niż dysk o tej samej pojemności. Za niewiele więcej dostaniesz dysk np. 6GB a CF tak dużych nie ma. No i do tego potrzebujesz tą przejściówkę IDE>CF.

Suma-sumarum - czy warto?

[#45] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #1

mam taka konfiguracje CD ROM 24x TEAC SLIM HDD 2.5" IBM 3.2GB całość zasilana z gniazda ATA i wszystko gra na 100% podaj e-mail to wysle ci zdjecie jak to wyglada

[#46] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@seb@, post #45

azzorek@wp.pl - czekam z niecierpliwością Sebo :). Pozdrawiam !

[#47] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #13

Witam.
Zarażony wizją Amigi z wbudowanym CD zakupiłem na tej aukcji CD-ROM.
http://www.allegro.pl/item158006222.html
Z Twojego posta wynika, że miałeś do czynienia z podobnym napędem. Złącze ma 50 pinów, a ich rozstaw jest taki jak w HDD 2,5 cala. Z twoich postów nie mogę wywnioskować, czy mogę do tego złącza bezpiecznie podpiąć taśmę 44 pin. Napisz, proszę, czy Ci się udało.
[#48] Re: HD 2,5" i CDROM 2,5" na jednym gnieździe płyty głównej A1200 ???

@Azzorek, post #36

CD-Rom MUSI być slave. Inaczej nic nie zadziała. Kupując cedeka slim do pracy ze standardowym kontrolerem A1200, koniecznie trzeba wybrać taki, który można przełączyć na slave w prosty sposób. Niektórzy sprzedawcy oferują na aukcjach odpowiednio ustawione napędy - polecam takie rozwiązanie.

P.S. Zasilanie obu urządzeń z gniazda 2,5" to bardzo zły pomysł. Zasilanie dla cedeka najlepiej jet podpiąć bezpośrednio do gniazda zasilania, pod płytą główną.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem