[#1] Neostrada
Czy na Amidze 500 da sie uruchomic neostrade?
[#2] Re: Neostrada

@PIKeR, post #1

Pewnie. Dlaczego neostradę traktuje się jak jakieś magicze łącze? Neostrada to tylko komercyjna nazwa. Trzeba patrzeć na rodzaj technologii tam zastosowanej, a nie na jakąś durną nazwę.
[#3] Re: Neostrada

@PIKeR, post #1

Wszystko się da, ale nie wszystko jest opłacalne :D .

Amiga 500 w swojej oryginalnej postaci w zasadzie nie nadaje się do sieciowania. Po pierwsze brak karty sieciowej , po drugie słaby procesor i kości graficzne.
Aby podłączyć A500 do netu to trzeba:
przełożyć to do obudowy Tower zpecjalnej dla A500, kupić sloty ZORRO II, kupić karte sieciową pod ZORRO II , dołożyć RAM-u, kupić karte graficzną pod ZORRO II , dołożyć HD i jakiś lepszy procek. Potem zamówić neostrade, ale modem musi mieć gniazdko RJ a nie USB :). Po tych zabiegach można sie bawić neostradą na A500 :D
[#4] Re: Neostrada

@Olo, post #3

Można wykorzystać gniazdo szeregowe do podłączenia netu. Ciekaw jestem co kolega PIKeR chciałby robić w necie na A500? Szkoda, że nie napisał.
[#5] Re: Neostrada

@rjack, post #4

Sa jakies modemy/routery/swiche do neostrady z wyjsciem RS232 ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Neostrada

@rjack, post #4

Z tego co wiem to nie ma modemów neo pod RS232, więc podpięcie netu przez to złącze odpada, chyba że przez tradycyjny modem dial-up .

Swoją drogą, jak można dzisiaj wykorzystać A500 do net-u
[#7] Re: Neostrada

@rjack, post #4

Moze pingowac wp.pl ;)
[#8] Re: Neostrada

@Masta Krishna, post #7

Modem DSL z RS?To sie mija kompletnie z celem z powodu ograniczonej przepustowości tradycyjnego porty szeregowego.
[#9] Re: Neostrada

@PIKeR, post #1

Jak napisał Olo - da się, ale za cenę znalezienia praktycznie nieosiągalnych obecnie sprzętowych rozszerzeń, za olbrzymią cenę. Tylko dla unikalnych maniako-hobbysto-hardkorowców, pragnących udowodnić że się da...
Zdecydownie lepsze rozwiązanie to:
- sprzedać A500 -50 zł
- kupić A1200 100 zł
- kupić do niej, powiedzmy Apollo1240 z 16 MB ram 150 zł
- kupić kartę sieciową PCMCIA 3Com 30 zł
Podpiąć to wszystko do Neostrady - musimy tylko zadbać o kupno modemu ADSL z wyjściem Ethernet (żaden USB nie pójdzie).
Te wydane 230 zł to dużo mniej niż potrzebne do przystosowania a500 do Neostrady... ale tak między nami, do sieciowania dużo bardziej nada się kupiony za 150 zł PentiumIII z demobilu (z punktu widzenia ekonomii)
[#10] Re: Neostrada

@rjack, post #4

Ja do czego chciał bym wykorzystywać net na Amidze? Do przeglądania stron WWW :D.
Mam kompa z dość niezym "wykopem" i też wykorzystuje go tylko do surfowania.
Niestety, mam modem USB. I czy dało by się podczepić net do amigi sieciówką, LPT czy czymś takim z mojego pieca?

P.S. Musze sobie kupić AMige :(. Moja A500 dokonała żywota. :(.
[#11] Re: Neostrada

@wali7, post #9

Mam Athlona 2500, 512mb ramu, więc Pentium 1 nie jest mi potrzebny :D.
Ja byłem Amigowcem od kiedy pamiętam. :D
[#12] Re: Neostrada

@PIKeR, post #10

Możesz udostępnić łącze Amidze poprzez serial, ale...
Moim zdaniem, do www na Amidze, niezbędnym minimum jest:
- procesor 68030 (min. 40 MHz, lepszy 68040)
- 16 MB ram
- kości AGA (karta graficzna silnie rekomendowana)
- system 3.0
- twardy dysk

Aby net odpalić, być może poszłoby na 68000, 8 MB FastRam z koścmi OCS, system co najmniej 2.0, twardy dysk wymagany (czyli jakiś kontroler SCSI z 8 MB Fastu plus przełącznik Kickstartów do tej A500 przydałby się). Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak wolno by to chodziło, jak dla mnie 68030 50 MHz było dosyć wolno, (zresztą wyobraż sobie www na PC AT 286 12 MHz - to będzie mniej więcej to co A500) głównie z potrzeby zdekodowania grafik jpg i gif na stronie www. Pozatym dobrze byłoby mieć min 1 MB ChipRam plus łatki w rodzaju FBlit... Jedyne zastosowanie to udowodnić swiatu i sobie: "da się!".
[#13] krótko:

@PIKeR, post #1

nie da się. a500 może być co najwyżej terminalem dla jakiegoś udostępniającego sieć kompa, i to terminalem bardzo kiepskim.
[#14] Re: krótko:

@Valwit, post #13

Nie no ludziska nie popadajmy w paranoje. W 2000 roku poskromilismy net na A1200+Elbox 1230/40+16MB fast ramu i HDD. Nie bylo problemu nic nie dzialalo tak wolno zeby nie bylo sensu uzywac tego na modemie. Cena za zuzyte impulsy porownujac pc i Ami byla taka sama (przy zalozeniu ze surfujemy tyle samo). Swoja droga nawet jak masz modem usb to powinno sie dac na pc odpalic ICS (dzielenie lacza przez lan). Nie wiem tylko czy od strony Ami da sie to zrobic. Ktos Slusznie zauwazyl ze do A1200 da sie podlaczyc Ethernet po PCMCIA. W sprawie A500 to tylko modem i BBS. Nie znam osob ktore uzywaly by modemu w A500 do czegos innego. Ktos mial racje jak chcesz udowodnic ze sie da to raczej na A1200 z turbowka 030 (min. MTec - 1230/28 i 8 MB fastu). Swoja droga teraz moja A4k z 040/33 + sieciowka na Zorro daje rade. Problem mam tylko z kodowaniem ogonkow - jendak CP1250 to nie to samo co ISO-8859-2). No i nie dzialaja pluginy do przegladarek (no nie dziwne to akurat jest). Uzywam IBrowse, Voyagera3 i AWeba. Po dokladniejszych testach ten ostatni najbardziej mi "podpasowal" (to tak na przyszlosc). Generalnie na Ami sieciowanie nie odbiega jakosciowo od dzialania na grzybie. Jest ICQ (StrICQ), jest GG (AmiGG, Gadami), jest mail (YAM) dziala tez IRC (AmIRC, BlackIRC) wiec nie ma co narzekac. Fakt ze czasem strony sie dziwnie wyswietlaja, ale to wina przestarzalego oprogramowania. Co mnie zaskoczylo in plus to obsluga JavaScript i SSL - na AMIDZE!!! Szok.

Pozdro.
[#15] Re: krótko:

@Red_Bullet, post #14

Ten szok to ludzie przezyli ladnych pare lat temu i nikogo nawet wtedy on tak bardzo nie zdziwil - ot, rozwijaly nam sie przegladarki... Teraz wszyscy czekaja na pozytywny szok w postaci CSS, Flash, XML, Java (chyba w takiej kolejnosci...) i niestety pytanie czesto brzmi czy sie doczekaja a nie kiedy(bo kiedy -> przewroconej 8 )

Ostatnia modyfikacja: 07.08.05 11:40
[#16] Re: Neostrada

@PIKeR, post #1

Ja mam Neostrade 128. Często trace przy niej nerwy. Po co filtr skoro i tak rozłącza połączenie wóczas kiedy usłysze dzwonek telefonu - wyskakuje mi wspaniałe okienko z treścią "Użytkownik został odłączony od usługi" próba połączenia po takiej wpadce zaczyna się błędami np 680, 720. Wóczas kiedy serfuje po necie i chce gdzieś zadzwonić a jakims cudem mnie nie odłączy słysze jakieś dziwne trzaski w słuchawce. Jednym słowem nie polecam NEOSTRADY. Miałęm zamiar podłączyć ją pod 2 dysk z Amithlonem ale cena modemu USB to 1zł a cena modemu pod sieciówke to 300zł a wówczas nie miałem takiej waluty :( Ciekawe jak się sprawuje Chello - czy jakoś tak?? A umowa z neostradą wychodzi ma za nieco ponad miesiąc - nareszcie :P i spróbuje radiówki.
[#17] Re: Neostrada

@Mleko, post #16

Mleko napisał(a):

> Ja mam Neostrade 128. Często trace przy niej nerwy. (...)

dziwne spotkaly Cie przypadki. ja uzywam ja juz od dluzszego czasu i ponownie podpisalem umowe i jestem z niej (neostrady) zadowolony.

ps. nie mam zadnego z opisanych przez Ciebie problemow!! sproboj porozmawiac z pomoca techniczna - czasem pomagaja :D

> nareszcie :P i spróbuje radiówki.

zalezy od jakosci sprzetu jaki sami maja i jaki daja uzytkownikowi... ja mam zla opinie, ale... to Twoj wybor. :D

[#18] Re: Neostrada

@Paul, post #17

Dokladnie - radiowka suxxx... Czesto troche wiekszy deszcz moze Cie bardziej wkurzyc niz dzwoniacy telefon... A jesli chodzi o PublicRelations TePsy to najczesciej bez kitu nasza polska telekomuna nie ustepuje zachodnim firmom... Kumpel mial problem z neo to jeszcze w ten sam dzien przyjechali i naprawili!!

Ostatnia modyfikacja: 07.08.05 14:08
[#19] Re: Neostrada

@Masta Krishna, post #18

To ja zeczywiście mam pecha, bo jak stwierdzili panowie z pomocy technicznej wszystko jest tak jak powinno być, a mnie i tak odłącza. Moze to wina komputera jakim dysponuje bo rewelwcja to nie jest.
[#20] Re: Neostrada

@Mleko, post #19

Może masz spierdzielony telefon? Ja mam neostradke 512 i nie oddał bym jej za żadne głupawe chello. No nie ważne, ale też kiedyś miałem taki przypadek. Ktoś dzwonił, myk lampka ADSL miga . Pobawiłem sie przy filtrach i przez przypadek jednego telefonu nie podłączyłem. Ktoś dzwoni, i jakież było moje zdziwienie kiedy net sie nie rozłączył! A jeżeli to nie wina telefonu to poproś o wymiane modemu. Ja już mam trzeci :) . Ale w końcu net działa tak jak w marzeniach :D .
Pozdrawiam!

[#21] Re: Neostrada

@PIKeR, post #20

Ludzie unikajcie radiowek jak ognia. Syf to nieziemski i znany jest z tzw. "zagwozdek"Przyklad: antena kliencka jest oddalona od bazowej o 200m (wszystko ustawione tak jak powinno byc) i jest zero polaczenia. Nic, ciemnosc i cisza. Antenta kliencka 150 i 250m od bazowki i wszystko dziala. Takie przyklady mozna mnozyc i mnozyc. Druga sprawa to warunki atmosferyczne. Silniejszy wiatr juz moze spowodowac pogorszenie transmisji, a deszcz czy snieg to juz nie mowie. Co do neo to mam i jestem srednio zadowolony, rozlacza sie czasem bez powodu (sprawdzone na 2 modemach) no i to kretynskie ograniczenie sciaganych danych. Jednym slowem kibel, ale DSL to juz inna bajka.

Pozdrawiam
[#22] Re: Neostrada

@Mleko, post #16

Hmmm. Ja mam Neo 128 i z poczatku stawiała opory. Poszły skargi to TeleKomuny i jest oka. Mam dwa telefony - jeden z filterm i drugi bez filtra i nawet na tym drugim jest wszystko Ok. Może to zależy od centrali?? Z początku rozłaczało mnie gdy przez 40 minut nic nie robiłem ale teraz juz jest ok.

[#23] Re: Neostrada

@PIKeR, post #11

"Amigowcem" ??? Co to znaczy w twoim rozumieniu?

[#24] Re: Neostrada

@malin666, post #22

Hmmm nie wiem , Neostrada nie powinna działać jeżeli na linii masz telefon bez mikrofiltra :)

Ostatnia modyfikacja: 07.08.05 21:50
[#25] Re: Neostrada

@Red_Bullet, post #21

Ja mam radiówkę od listopada zeszłego roku i nie narzekam. Odległość od stacji 200 m.
Prawdą jest że silny śnieg przerywa łączność - zeszłej zimy miałem tak dwa razy, ale już deszcz raczej nie odcina łączności. Co do wiatru, to nie wiem co masz na myśli? Sądzisz że wiatr porywa fale radiowe i unosi hen, hen... ;)
Oczywiście, wolałbym mieć ADSL (choćby Neostradę), ale wolałbym mieć szybszy transfer niż mam teraz na radiówce (mam średnio 70 kb/s), płacić taniej niż płacę (dzielę legalnie łącze na 3 użytkowników - składamy się po 20 zł miesięcznie) i nie mieć tego wkurzającego, tepsowskiego limitu przesłanych danych (na radiówce nie mam nic takiego).
Tak więc w przypadku radiówki różnie bywa - ja jestem akurat zadowolony.
[#26] Re: Neostrada

@malin666, post #22

Wóczas kiedy ja zakładałem Neo moja centrala nie była w pełni gotowa do obsługi tego typu atrakcji, obecnie jest już znacznie lepiej ale problemy te same. Modem mam Sagema.
[#27] Re: Neostrada

@PIKeR, post #24

PIKeR napisał(a):

> Hmmm nie wiem , Neostrada nie powinna działać jeżeli na linii
> masz telefon bez mikrofiltra :)

dziala, ale sa powazne zaklucenia na linii (szumy i trzaski)

[#28] Re: Neostrada

@Paul, post #27

HHHmmmm
a ja dodam swoje do tego sporu o neo.
zamówiłem neo jakiś miesiąc temu , po dwóch tygodniach stwierdzili że mają w centralkach zamotowane pcmki, które blokują neostrade miało to być rozwiązane w ciągu 14 dni więc minęło już jakieś ponad miesiąc a telekomuna mam mnie gdzieś!!!!! ciągle zwlekając .
dodam że te pcmki mają za zadanie puscić na jedniej lini dwa telefony
i są nie używane więc ciekaw jestem jak oni dbają o klienta ,
już mnie głowa boli od dzwonienia pod błękitną itd.
dodam że rachunki płace im regularnie ,normalnie jak bym mógł to bym im te centralki w du...e wsadził może wtedy by te pcmki poczuli
jak narazie telekompromitacja mi wogule nie pokazała że jest dobra!!!!!
Pozdrawiam

[#29] Re: krótko:

@Red_Bullet, post #14

fajnie, ale nie odpalasz na neo na a500. tego ona nie potrafi. to ze mozna na niej korzystac z sieci to calkiem inna bajka
[#30] Re: Neostrada

@Paul, post #27

Ja tam nie słysze żadnych trzasków....Neo też sie nie rozłącza gdy któs dzwoni z lub na telefon bez mikrofiltra....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem