[#31] Re: Neostrada

@Mleko, post #26

Ha no własnie. Moi fumfle mają Sagemy i kope problemów :D ja mam Alcatel/Thomson. Ale jak miałem Winde Xp - nie wiem czemu ale zrywało połaczenie co 40 minut :/ Pod W98 i W95 OSR2 jest o dziwo wszystko Ok :D

[#32] Re: Neostrada

@malin666, post #31

Miałem Sagema przez rok ale wyzionął ducha jak go piorun popieścił a Thomsona mam od 2 miesięcy i stwierdzam że działają tak samo dobrze, radiówka u mnie wychodzi za drogo ma tą samą prędkość i co mi z tego że nie ma limitu jak admin blokuje p2p.

[#33] Re: Neostrada

@wali7, post #25

Rozchodzi sie o to, ze jak masz antene na dosc dlugim maszcie (ja mialem na 4m) to przy silnym wietrze tak tym sprzetem bujalo, ze sie anteny "rozchodzily". Na bazie byl sektor 2x150 stopni, a u mnie jaga 17dBi. Jezeli byla normalna pogoda to jakos to dzialalo, ale przy silniejszym deszczu juz byly problemy. Wiec sciagnalem to w cholere. Fakt ze mielismy slabe apki (d-link DWL-700AP).
[#34] Re: Neostrada

@Red_Bullet, post #33

ja mam krótki maszt, to raczej "maszt" ;) - 1 m, a antena to parabola, zrobiona z małej antenki panelowej przyklejonej w miejsce konwertera - sam talerz 45 cm od TV satelitarnej - improwizacja mojego providera, na razie sprawuje się znakomicie.
[#35] Re: Neostrada

@wali7, post #34

żeby nie było że zakładam nowe tematy bez powodu, mam pytanie bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi: czy do ami do się podpiąć modem sagem i śmigać na necie, czy trzeba podłączyć router między komp a linię

[#36] Re: Neostrada

@QkiZ, post #35

Jesli ten modem ma wyjscie ethernet i Amiga ma karte sieciową to TAK.
W innym przypadku musisz sie zaopatrzyc w router.
Jest to o wiele lepsze rozwiazanie.
[#37] Re: Neostrada

@Norbert, post #36

Czeôę, ja tez mam neta na Ami.Internet mam radiowy
w postaci czaszy od satelity i nadajnika/odbiornika.
Problemów ze sniegiem czy deszczem nie mam.
Dostawca zainstalowaî mimini siec na routerze
Black BOx oraz radiowy nadajnik D-Link.W domu mam
podîâczone trzy kompy kazdy ma przypisany swój ip
to jest PC,Ami,Palmtop IPAQ3970 ten korzysta z wspo
pomnianej radiówki. Ami to A1200 OS3.9 Apollo1240/40
32Mb scandubler zewnëtrzny monitor od pc17cala
dysk HD40GB sieciówka PCMCIA 3COM i wiele innych
udogodnien .Neta na ami odpalam poprzez Genesis
a strony wczytujâ sië poprzez A-Web-II 3.4 APL.
to co ukazuje sië moim oczom to mëczarnia która do
prowadza mnie do rostroju nerw.... strony migajâ
i trwa to z 60 sekund. Wiem ze kosci AGA nie wyrabia
jâ .Chëtnie kupiîbym kartë graficznâ ,na pewno byîo by
lepiej.Albo mam zle skonfigurowane? to tyle Pozdrawiam
Leszeksas
[#38] Re: Neostrada

@QkiZ, post #35

Ja też mam internet radiowy. Odległość od anteny bazowej ok. 1 km. Nie mam żadnych problemów z deszczem, śniegiem i wiatrem. Strony wczytują sie normalnie. Do surfowania używam najczęściej Ibrowse.

[#39] Re: Neostrada

@PIKeR, post #1

Ja mam neostrade 128 i jestem zadowolony. Place nieduzo, transfer na moje potrzebyj est wystarczajacy. Jest tylko jedno "ale". Ten ich dziadowski modemik polecam wyrzucic, i kupic sobie routerek ADSL z karta sieciowa. Komfort uzytkowania wzrasta o 300%.

Pozdrawiam

[#40] Re: Neostrada

@pjk, post #39

modem lepiej zabrac ze soba filtra za zlocisza nie kupisz :) , a z modemem zawsze mozna wyjsc na spacer tak jak ja to uczynilem .
P.S. z mojego routera jestem zadowolony jest w opisie tutaj http://www.ppa.pl/artykul_Router_ASMAX_ar701u_1_36_571.html
wiec roterek polecam
P.S. 2 juz planuje wymienic moj router na jakis ktory, bedzie chodzil zdalnie na telnecie :D chodzi mi jak kuzyn lub brat sie wbije, zeby mozna bylo im wylaczyc neta jak nie bedzie mnie w domu :D :P

Ostatnia modyfikacja: 13.01.07 19:55
[#41] Re: Neostrada

@Denver, post #40

przez www nie mozesz wylaczyc im neta?

Mam router Planet ADE-4000 i tez nie ma problemow z polaczeniem Amigi i Pc.
[#42] Re: Neostrada

@Norbert, post #41

przez www zdalnie (np. 600 km od domu) nie wylaczysz neta, jedynie telnet

[#43] Re: Neostrada

@Mleko, post #16

Moze to zabrzmi glupio, ale moze filtr jest zle zalozony?... To wbrew pozorom czesta przyczyna takich "awarii"... Filtr do NEO nie jest czwornikeim wzajemnym, ma znaczenie ktora strona jest gdzie (no i czy masz go po stronie telefonu czy netu).
W ostatecznosci sprawdz, czy filtr nie jest uszkodzony...
Inna sprawa, ze niektore telefony dzialaja dobrze bez filtru, inne nie. Na przyklad u mnie w pokoju rodzicow MUSI byc filtr, a w moim pokoju nie ma i jest OK. Calosc dziele na 3 kompy: Pegaz, moj PC i PC rodzicow (modem/router ADSL i switch).
NEO mam od 3ch lat, zaczynalem od 128kbps, obecnie mam 1Mbps (ale wyciaga do 1,3). Limit 12 GB i nie udalo mi sie wykorzystac go (choc P2P raczej nie uzywam, moze dlatego). ;) Nie narzekam na nic!!

BTW: Lokalnej miedzy Pegazem a PCtami NIE MOGE postawic. PCty sie widza ofcoz, Pegaza jakby w LANie nie bylo (ale wyjscie na internet dziala). Kiedys stawialem lokalke miedzy Amiga a PC (bez wyjscia na internet) i dzialalo wszystko OK... Czy ktos sie z tym spotkal??... ;)

Ostatnia modyfikacja: 13.01.07 21:38
[#44] Re: Neostrada

@Denver, post #42

Ale mozesz "na odleglosc" wejsc na router i pozmieniac opcje, poblokowac adresy itp.
Ten router ktory ja opisywalem pozwala na zdalne sterowanie (imho wiekszosc powinna to miec).

[#45] Re: Neostrada

@quantor, post #43

quantor napisał(a):

> BTW: Lokalnej miedzy Pegazem a PCtami NIE MOGE postawic. PCty
> sie widza ofcoz, Pegaza jakby w LANie nie bylo (ale wyjscie na
> internet dziala). Kiedys stawialem lokalke miedzy Amiga a PC
> (bez wyjscia na internet) i dzialalo wszystko OK... Czy ktos
> sie z tym spotkal??... ;)

Lubmil ma podobnie
U mnie nie ma problemu. Wszystko dziala "po lokalu" i jest internet. Router dzieli na 2 a czasami 3 kompy. Peg + 2PC.
Dzialaja pingi do pecetów?
[#46] Re: Neostrada

@Norbert, post #45

Ja tez mam neo512 (sagem) i jedyne co mnie w tym wkurza to abonament (chyba taniej ma aster city ).

Przyznam ze mialem zgola odmienne zdanie, do kiedy nie wymienilem plyty glownej w moim pc na nowsza ... byc moze w starszej byl jakis udziwnionu usb - pewnie tak.

Do tego wywalilem oryginalne sterowniki i ten durny program do laczenia, sciagnalem najnowsze sterowniki , a polaczenie ustawilem sobie w dial up.

Maly pc-neo offtopic :P

ps. jesli kogos interesuje to, to polecam lekture http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=91864
[#47] Re: Neostrada

@kutafon, post #46

[#48] Re: Neostrada

@kutafon, post #46

uűywam neostrade od roku i nie mam problemów na sagemie,do tego dwa telefony poîâczone przez filtry îâcze udostëpnione przez pc,dwa tygodnie temu wymieniîem na router ar Asmax801u i teű wszystko gra i buczy

Ostatnia modyfikacja: 15.01.07 04:45
[#49] Re: Neostrada

@Norbert, post #45

Dzialaja. I na tym polega cale jajco... ;/
[#50] Re: Neostrada

@Mleko, post #16

Wszystko zalezy od jakosci centrali (okablowania) i od jej odleglosci. i tyle

[#51] Re: Neostrada

@krzysiekk, post #28

I niestety takich opini jest wiecej. Ci ktorzy sa zadowoleni po prostu maja szczescie, jednak jesli masz pecha to primo: dzialc toto nie bedzie poprawnie; drugie primo: dodzwonic sie do blekitnej to szczyt szczescia, trzecie primo: jesli telekomuna zalatwi nasze sprawe niz zostaniemy dziadkami to tez mozemy mowic o cudzie.

[#52] Re: Neostrada

@Masta Krishna, post #18

Tutaj bym polemizowal z Toba.
Zalatwiaja klienta jesli wiedza ze sa w stanie naprawic problem/jest blachy. Jesli jednak cos powtrza sie kilka razy z rzedu, pojawiaja sie jakies niewyjasnioen sytuacje wtedy racze nie licz na pomoc licz na siebie. Nie wspomne o tym jak trudno w ogole sie zalapacaby przyszli montowac neo (tygodnie).
A z autopsji wiem jakie byly problemy z instalacja tel stacjonarnego (kilka ladnych lat temu).
Co do radia hmm tez w cos tym jest - jestem abonentem od 16-17 mc-y paczatki byly straszne - nadmienie ze mam na lini pokazne drzewo - i kiedy przyszedl deszczyk bylo ciezko. W koncu po 3 wymianach WAPa obywa sie bez przerw. I nie straszne mi limity downloadu, dodatkowo wew. DC++ to jest bardzo fajna sprawa.

[#53] Re: Neostrada

@PIKeR, post #24

O ile wiem to dziala tylko w tel. sa trzaski, rozmowa tel. rozlacza komputer itp. itd. itvp.

[#54] Re: Neostrada

@11MASTEr, post #53

mam kolejne pytanie: wiem, że AmigaXL działa pod QNX, a to jakiś linux. czy jeśli bym zainstalował sterowniki do neo przez modem sagem'a na tym linuchu czy mógłbym potem udostępnić to połączenie systemowi AmigaOS tak jak ma to miejsce w WinUAE i bsdsocket.library emulation.

[#55] Re: Neostrada

@QkiZ, post #54

QNX to jakiś Linux? To zainstaluj na AmigaOSie te sterowniki, przecież to AOS to jakiś Unix...
[#56] Re: Neostrada

@madman15, post #55

nie wiem czy jest sens odpowiadać na takie posty jak ten wyżej. jakby się dało zainstalować to bym o nic nie pytał.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem