Tak sobie dziś robiłem porządki w szafach i szufladach, zbierałem porozsypywane po całej chałupie numery "MA". I sobie pomyślałem - być może, że głupio - iż może by można na PPA zamieścić zawartość WSZYSTKICH numerów Magazynu Amiga?
Od strony technicznej problem raczej średni, tym bardziej, że o ile się nie mylę, to na płytach z serii MACD zamieszczano zawartość "papierowych" numerów MA.
A może by się i dało "powiesić" w Sieci obrazy ISO płyt MACD?
Ciekaw jestem, jak to teraz wygląda od strony prawnej, kto po najpierw przejęciu przez pana Marka Pampucha, a potem po upadku Magazynu Amiga dysponuje prawami do tych wszystkich dobrodziejstw. Do tytułu, do poszczególnych artykułów, do zawartości płyt CD i dyskietek z Amiga Shareware House.
Funkcjonuje to w Sieci, w postaci mocno rozproszonej, trudnej do ogarnięcia. Nikt, prócz sprzedających na Allegro na tym nie zyskuje.
A przecież te dyskietki i płyty CD są kopalnią darmowo rozpowszechnianych programów. Kopalnią świetnych artykułów, porad, recenzji, kursów.
Właśnie przeglądam sobie zawartość płyty "Magazyn Amiga CD.3". No i jest tam - między innymi - darmowa, pełna wersja PPainta 6.4 (na dodatek spolszczona), sterownik EIDE, gra Zenek Saper, zawartość dysków shareware Magazynu Amiga od numeru 72, komplet artykułów z Magazynu Amiga z roku 1995... I cała masa innych naprawdę fajnych rzeczy.
I tak się ta praca, ten dorobek ludzi, którzy składali te płyty, ich zawartość, marnuje. Nie da się tego pozbierać i wpakować w jedno miejsce? Powtórzę - wielu ludzi włożyło w te kompilacje masę czasu, pracy, serca. Częstokroć za friko, albo za przysłowiowe piwo. I ma się to teraz tak poniewierać po szafach, strychach, składach makulatury?
Z szacunkiem
Des
Ps. Jakby co, to służę pomocą w skanowaniu, przerabianiu na PDF, archiwizowaniu et cetera.
Pps. A i dobrego prawnika od prawa autorskiego też mam na podorędziu.
Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 19:03:37 przez Des