[#1] MAGAZYN AMIGA online
Tak sobie dziś robiłem porządki w szafach i szufladach, zbierałem porozsypywane po całej chałupie numery "MA". I sobie pomyślałem - być może, że głupio - iż może by można na PPA zamieścić zawartość WSZYSTKICH numerów Magazynu Amiga?
Od strony technicznej problem raczej średni, tym bardziej, że o ile się nie mylę, to na płytach z serii MACD zamieszczano zawartość "papierowych" numerów MA.
A może by się i dało "powiesić" w Sieci obrazy ISO płyt MACD?

Ciekaw jestem, jak to teraz wygląda od strony prawnej, kto po najpierw przejęciu przez pana Marka Pampucha, a potem po upadku Magazynu Amiga dysponuje prawami do tych wszystkich dobrodziejstw. Do tytułu, do poszczególnych artykułów, do zawartości płyt CD i dyskietek z Amiga Shareware House.
Funkcjonuje to w Sieci, w postaci mocno rozproszonej, trudnej do ogarnięcia. Nikt, prócz sprzedających na Allegro na tym nie zyskuje.

A przecież te dyskietki i płyty CD są kopalnią darmowo rozpowszechnianych programów. Kopalnią świetnych artykułów, porad, recenzji, kursów.
Właśnie przeglądam sobie zawartość płyty "Magazyn Amiga CD.3". No i jest tam - między innymi - darmowa, pełna wersja PPainta 6.4 (na dodatek spolszczona), sterownik EIDE, gra Zenek Saper, zawartość dysków shareware Magazynu Amiga od numeru 72, komplet artykułów z Magazynu Amiga z roku 1995... I cała masa innych naprawdę fajnych rzeczy.

I tak się ta praca, ten dorobek ludzi, którzy składali te płyty, ich zawartość, marnuje. Nie da się tego pozbierać i wpakować w jedno miejsce? Powtórzę - wielu ludzi włożyło w te kompilacje masę czasu, pracy, serca. Częstokroć za friko, albo za przysłowiowe piwo. I ma się to teraz tak poniewierać po szafach, strychach, składach makulatury?

Z szacunkiem
Des
Ps. Jakby co, to służę pomocą w skanowaniu, przerabianiu na PDF, archiwizowaniu et cetera.
Pps. A i dobrego prawnika od prawa autorskiego też mam na podorędziu.

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 19:03:37 przez Des
[#2] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Des, post #1

Zainteresuj się Amiga Magazine Rack.
[#3] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Des, post #1

Swego czasu PPA uzyskało zgodę na publikację kilku artykułów z MA. Zgodził się na to Marek Pampuch. Trafiło wtedy kilka tekstów na nasze łamy. Co do całości, to sprawę trzeba byłoby poruszyć z wydawcą, czyli firmą Lupus. Nawet nie mam pojęcia czy istnieją i jak ich szukać.

Jeżeli komuś by się udało zdobyć takie zgody, to jak najbardziej PPA jest zainteresowane zamieszczeniem MA w formie elektronicznej (PDF lub jako teksty). Podobnie kwestia wygląda z obrazami płyt.
[#4] Re: MAGAZYN AMIGA online

@recedent, post #2

Swego czasu (lat 3 lub 4 temu) do AMR wysłałem prawie kompletny spis wszystkich numerów MA zawierający informacje wyłącznie o recenzjach gier. Nie było tam co prawda skanów, lecz same bazy danych z informacjami. Do dzisiaj nie zostało to opublikowane. Bazę już rozszerzyłem o informacje o całej zawartości numerów (80% gotowe), więc jeżeli GRX znajdzie czas, to taka baza (indeks/spis/katalog - nazywajcie jak chcecie) na pewno pojawi się na PPA.
[#5] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #3

I to mnie śmieszy prawa autorskie czegoś co już nie istnieje np. czasopisma.
Prosić się firmy np. wydawnictwa która ma to gdzieś. Na czym już nikt pieniędzy nie zarobi.
Ale potrzebna zgoda. To jest nie normalne.
No miejmy nadzieje że nie ma gdzieś OK

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 19:39:27 przez Dark_luke
[#6] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Des, post #1

[#7] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #3

Lupusa przejął Vogel, potem to się zmieniło w Burda. Ogólnie chodzi o tych: http://www.burdamedia.pl/
[#8] Re: MAGAZYN AMIGA online

@recedent, post #2

No tak, ale to nie do końca, o co mi chodzi. Chodzi mi o w pełni legalny, oficjalny zbiór dorobku Magazynu Amiga, zbiór efektów pracy ludzi, którzy MA tworzyli.
I co najważniejsze - żeby to pod marką, pod szyldem PPA funkcjonowało.

Serdeczności
Des
[#9] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #3

"Swego czasu PPA uzyskało zgodę na publikację kilku artykułów z MA. Zgodził się na to Marek Pampuch. Trafiło wtedy kilka tekstów na nasze łamy. Co do całości, to sprawę trzeba byłoby poruszyć z wydawcą, czyli firmą Lupus. Nawet nie mam pojęcia czy istnieją i jak ich szukać.
Jeżeli komuś by się udało zdobyć takie zgody, to jak najbardziej PPA jest zainteresowane zamieszczeniem MA w formie elektronicznej (PDF lub jako teksty). Podobnie kwestia wygląda z obrazami płyt
".

Gdzieś pewnie istnieją, pod inną nazwą/firmą et cetera. I pewnie, choćby po nazwiskach, można ich znaleźć. Domniemywam, że dobrym "wyszukiwaczem" jest kolega Benedykt Dziubałtowski, który namówił do rozmowy nawet samego pana Marka Pampucha.
Może tak, na początek, porozmawiać by z panem Stanisławem Węsławskim? Może udałoby się uzyskać jego zgodę na publikację wszystkich 50 artykułów z cyklu "Deluxe Paint w praktyce"?
Cenna rzecz, moim zdaniem. Teoretycznie "zabytkowy" i lajtowo traktowany DPaint jest wspaniałym narzędziem. Do dziś. Mimo powstania masy całej programów podobnych. Cykl tekstów pana Węsławskiego jest wspaniałą szkoła dla każdego, kto zaczyna przygodę z cyfrowym malowaniem, animowaniem 2D. Kto opanuje sztuczki i chwyty pana Węsławskiego, ten poradzi sobie z każdym programem do cyfrowego malowania i animowania na każdej platformie. Bezcenny ten cykl jest, unikalny na skalę światową kurs obsługi programu do infografiki.

Z szacunkiem
Des
[#10] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Dark_luke, post #5

Temat "Prawa autorskie i oprogramowanie dla Amigi" to zaiste cyrk, ale mało zabawny, a raczej ponury. Spokojnie 99% tego można uwolnić, bo kto dziś czerpie zyski ze starego softu? Owszem, są wyjątki - patenty MacroSystem cały czas jakoś tam wykorzystywane w kolejnych wersjach Casablanci, czy patenty Scali.
Ale kto pamięta i zarabia na np. "Fantavision" czy "DigiPaint", czy "Photon Paint"?

"Oryginalność" i "piracenie" Workbencha do wersji 3.1 to też śmiech na sali.

Pozdrawiam
Des
[#11] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Shoonay, post #6

No to prawda, Shoonay, ale mi chodzi nie o takie prywatne inicjatywy, ale o rzecz zdecydowanie oficjalną. Żeby sobie szary user mógł wejść na PPA, wskoczyć do działu z archiwaliami i tam wyszukać, ściągnąć interesujący go numer czasopisma, zawartość dyskietki shareware czy obraz ISO płyty.
Mnie biega o to, by dorobek cały pięknie skatalogować, pod patronatem PPA.
Serdeczności
Des
Ps. Swoją drogą, to szacun za kawał dobrej robotyOK

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 21:46:34 przez Des
[#12] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Dark_luke, post #5

Pamiętajcie jednak, że prawa autorskie to nie tylko prawa majątkowe, ale i osobiste. To nie chodzi tylko o to, że wydawca ma dostać jakąś kasę (na tym mu już zwykle nie zależy). Teoretycznie autor artykułu powinien być informowany o wykorzystaniu jego dzieła w kolejnej "odsłonie", innej niż ta, do której tworzył. Podejrzewam, że większość autorów nie miałaby nic przeciwko zaistnieniu ich tekstów na PPA w formie skanów.
Więc, Dark_luke, pytanie o zgodę nie jest nienormalne, tylko ciężko czasem odnaleźć wydawcę :).
[#13] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Leander, post #12

Tak, mam tego świadomość. Zawodowo "robię" w literaturze, w wydawnictwach, stąd wiem ile czasem trzeba się natańczyć nad zgodą na użycie jednej linijki tekstu:/ No, ale są to - o ile dobra wola zainteresowanych stron - kwestie do przeskoczenia. Zgodnie z prawem czasami autor nie ma prawa protestować przeciwko wykorzystaniu swojego tekstu - są to rzeczy ściśle, choć dość zawile regulowane odpowiednimi paragrafami.

Z szacunkiem
Des
[#14] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Leander, post #12

Ok ale znam przypadki w którym właściciel "wydawca" po odnalezieniu ma to w nosie nie udziela zgody nie chce mu się tematu drążyć i koniec. I jakuto nie piracić. A jak się taki dowie że ktoś wykorzystuje jego dobra to liczy na kasę. I pozew gotowy. O naruszeniu dóbr. Jedno wielkie BAGNO.
[#15] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #4

Jakby co, to zrobiłem spis zawartości chyba wszystkich płyt Magazynu Amiga, z których łatwo mogę wygenerować pliki xml, csv, dbf, sql lub txt. W podanych przykładach pliki zawierają pola: Volume (Disk_Name), File/folder name (File_Name), Full path (Full_Path), File/folder size (File_Size), File/folder date (File_Date). Oprócz tego w bazach mogą znaleźć się pola: Rel. path (bez roota), File/folder time, Category (chociaż tu to mało użyteczne pole, bo zawiera 1 kategorię - AmigaCD ;) ), Level (jak głęboko w podkatalogach znajduje się plik), Comments (komentarze - zwykle pusty), Files inside (dla katalogów - ile plików znajduje się wewnątrz) i File type (czy to plik, czy katalog). Przykład xmla z włączonymi wszystkimi polami.
[#16] Re: MAGAZYN AMIGA online

@APC74, post #15

To może by tak opublikować na PPA spis zawartości MA i dodawanych płyt.
Sporo ludzi ma to w domu ale znaleźć coś w stosie płytek czy gazet nie jest zadaniem łatwym.

Pozdrawiam
[#17] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #3

Szkoda, że dopiero teraz. Jak kilka lat temu miałem możliwość załatwienia stosownych zgód to ppa nie było zainteresowane.

Benedykt Dziubałtowski
[#18] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Benedykt Dziubałtowski, post #17

Nie było? Ja jakoś sobie nie przypominam, zważywszy, że z Pampuchem zgody na artykuły sam załatwiałem dawno temu i wyraził zgodę tylko na te kilka sztuk, a po resztę odsyłał mnie do Lupusa.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2011 11:08:37 przez mailman
[#19] Re: MAGAZYN AMIGA online

@RadoslawF, post #16

Jestem za. APC, skontaktuj się z kimś z nas.

Dobra, nie kontaktuj się, po dałeś odnośniki do plików ;) Nie zauważyłem.

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2011 11:08:11 przez mailman
[#20] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #19

Za późno ;) już wysłałem e-maila do Ciebie. :D
[#21] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #18

Krótko po wywiadzie z pampuchem pytałem Cię czy na ppa nie wrzucić by wszystkich magazynów amiga jakie zostały wydane. Powiedziałeś mi, ze Kilka artykułów z MA zostało na ppa opublikowanych i nie widzisz sensu w tym aby całość puścić.

Benedykt Dziubałtowski
[#22] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Benedykt Dziubałtowski, post #21

A miałeś na to zgody? Bo ja sobie średnio to przypominam. Przypominam sobie co najwyżej, że nawet te artykuły co były zamieszczone, została przez czytelników określona mianem odgrzewanych kotletów. Ale nie potrafię sobie przypomnieć rozmowy o publikacji wszystkich numerów MA online. Co do tego, to przeciwnikiem nigdy nie byłem i nie wydaje mi się, aby ktoś w redakcji był, zwłaszcza, że nad spisem pracujemy od dawna. Może powstało jakieś niezrozumienie.
[#23] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #22

Nie załatwiałem tych zgód bo nie było by tego i tak gdzie opublikować. Miałem etwdy kontakt z Pampuchem więc temat by można było wtedy ruszyć.

Benedykt Dziubałtowski
[#24] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Mnie odsyłał do Lupusa, zwłaszcza w sprawie artykułów, których nie był autorem ani on, ani nikt mu bliżej znany. Poszukam tych maili od niego.
[#25] Re: MAGAZYN AMIGA online

@mailman, post #24

Dla mnie sprawa jest do zrobienia. Mam sporo kontaktów mogę popytać tu i tam. Może się uda załatwić zgodę na legalna publikację tych magazynów.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Benedykt Dziubałtowski, post #25

Posiadam zgody na materiały:
- Konrada Bielskiego,
- Stanisława Więsławskiego,
- Rafała Wiosny,
- Jarosława Horodeckiego (DOpus),
- Dariusza Krzempka (DOpus),
- Dariusza Gaca (DOpus),
- "Stanley'a" (Miami).
Posiadałem także zgodę na materiały wydawnictwa Lupus, jednakże po jakimś czasie wycofali się.
Ich artykuły udostępniam za "free", ku chwale Amisi :D
[#27] Re: MAGAZYN AMIGA online

@LeszczAmiga, post #26

Zgody autorów mogą być nieistotne. Większość czasopism tak konstruuje umowę, że teksty sa ich własnością po wieczność. Więc aby uzyskać zgodę na publikację czasopism na łamach ppa. Wystarczyło by zgadać z wydawnictwem. Konkretnie z dwoma wydawnictwami. Właścicielem praw do lupusa i MMM.

Benedykt Dziubałtowski
[#28] Re: MAGAZYN AMIGA online

@Benedykt Dziubałtowski, post #27

Niestety nawiązanie kontaktu z p.Pampuchem graniczy z cudem.
[#29] Re: MAGAZYN AMIGA online

@LeszczAmiga, post #28

Ja mam namiary na niego. Zadzwonię do niego w najbliższym czasie.

Benedykt Dziubałtowski
[#30] Re: MAGAZYN AMIGA online

@LeszczAmiga, post #26

A czy zgody, które posiadasz dotyczą tylko Twojej strony, czy też może umożliwiają publikację także gdzie indziej, np. na PPA?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem