kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #30

Jak wcześniej był na chodzie i od leżakowania się poniszczył, spróbuj wszystkie złączki na płycie wypiąć i wpiąć, tak samo płytkę kineskopu. Czy pisk jest ciągły ?, czy tylko zapiszczy przy próbie włączania?
[#32] Re: Monitor commodore 1085S

@companiero, post #31

Tego dokładnie nie wiem, mam go od kolegi i go używał, więc awaria pojawiła się w trakcie użytkowania.
Pisk jest cały czas po włączeniu.
[#33] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #32

Monitor piszczy przy używaniu? sprawdź przetwornicę. Może trafo Ci pękło.
[#34] Re: Monitor commodore 1085S

@companiero, post #28

Znalazłem informację: "Po przełączeniu na RGB, sygnały kolorowe z gniazda EuroScart przechodzą przez kilka prostych układów (wzmacniacze, filtry) i trafiają już do kineskopu. Aby można było mówić o nasyceniu, musiałby być układ, który konwertuje RGB na YUV i reguluje się wzmocnienie chrominancji, a potem YUV-RGB. Z oczywistych powodów tego się nie robi. " . Więc chyba przez kabel monitorowy nie ma regulacji nasycenia kolorów? pomysł .Skręcam ten monitor chyba jest już wsio OK .
[#35] Re: Monitor commodore 1085S

@companiero, post #34

Przy podłączeniu RGB nie ma regulacji nasycenia kolorów i tak jest powszechnie w monitorach/telewizorach, jedynie jak kolega wyżej pisał podłączenie przez cinch daje taką możliwość kosztem spadku jakości obrazu.

Głośny pisk z transformatora, ale którego ? Podejrzewam, że z zasilacza. Przyczyną najprawdopodobniej jest zwarcie/ zbyt wysokie obciążenie zasilacza. Lub uszkodzenie samego zasilacza, jeśli jest na układzie scalonym serii STK7348(numer z pamięci podaję).
[#36] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #35

Masz rację , to mały transformator wydaje ten pisk, a nie trafopowielacz, jak mi się wydawało. nie wsłuchałem się.
Siedzi tu dokładnie STK73410 II (swoją drogą widzę, że ten 7348 można z powodzeniem zastosować jako zamiennik). Najlepiej byłoby zacząć od sprawdzenia samego zasilacza, wiadomo.
Nie wiem jeszcze do końca jak się do tego zabrać, gdzie miernik przyłożyć, elektroniką zajmuję się bardzo hobbystycznie ;)
[#37] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #36

Jesteś w o tyle lepszej sytuacji że do Twojego modelu są schematy np. tu : http://staff.washington.edu/rrcc/ , porównywałem ze swoim 1085i i nie pokrywają się w pełni :(. Ze mnie marny elektronik ale jestem uparty :). Zwykle zaczynam od sprawdzenia zwarć np. na kondensatorach, dalej sprawdzam tranzystory czy nie uwalone no i to co można okiem ogarnąć ,przegrzany laminat czy zimne luty - zimne luty najczęściej zauważyłem są na elementach które mają grubsze nóżki, większe elektrolity i tranzystory. Z tego co wyczytałem w necie (pewnie sam już sprawdzałeś) najczęściej w tych monitorach siada STK... lub trafo.

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2012 19:50:49 przez companiero
[#38] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #36

Potrzebna Ci lutownica, żarówka ok. 40W nie więcej i miernik. Zlokalizuj kondensator C116 100uF/100V - jeden z największych, podłącz pod niego tą żarówkę, wylutuj cewkę L107 - zaraz obok C116. Następnie włącz monitor i zobacz czy świeci żarówa, jak świeci to zmierz napięcie na niej, jak nie świeci to zasilacz umarł, a to raczej wskazuje na STK. Z doświadczenia wiem, że jedynie zasilacze na STK piszczą jak on się psuje, ale to akurat w telewizorach. Układ jest tani w zakupie, ale to już nie oryginał.
[#39] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #38

No i klops, świeci, jestem zawiedziony. Bo gdyby to był zasilacz, to sprawa prosta, a tak to zaczynają się schody...
Nie wiem jaką żarówkę wziąłem, jakąś niedużą, wygląda jak ta:
http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/zarowka-reflektorowa-r50-25w-40w-60w-e14/685
ale nie ma żadnych oznaczeń. Napięcie na niej 109V.
[#40] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #39

Dasz rade. Jak udało Ci się to sprawdzić to idziemy dalej. Wlutuj tylko cewkę i nie odłączając żarówki zrób taką samą próbę. Powinna już nie świecić
[#41] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #39

Jeśli by Ci padł trafopowielacz to polecam sklep:

http://www.sklep.monster.pl/Trafopowielacze%283,158,%29.aspx

Zamienniki w fajnej cenie. Jestem tam nie raz. Mają sprzedaż wysyłkową, ale jeśli by nie chcieli wysłać to mogę Ci kupić przy okazji i wysłać.

pzdr
[#42] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #40

Ok, zrobione. Oczywiście nie świeci. Zmierzyłem nap. na żarówce - 4,15V.
Co teraz?
[#43] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #42

Cewka i żarówka podlutowane - czyli nie robisz teraz tam zmian.
Wylutuj duży tranzystor Q202 w okolicy trafa WN i zrób próbe.
Tranzystor możesz zmierzyć miernikiem jeśli potrafisz.

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2012 14:44:35 przez Esio
[#44] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #43

Próba po wylutowaniu - świeci, trafo z lekkim piskiem działa.
Tranzystor sprawdziłem tylko w ten sposób, czy na wszystkich nóżkach jest przejście (na wylutowanym). I wszystkie są ze sobą zwarte, a tak chyba nie powinno być?
Czy sprawdzenie na "sucho", czyli na wyłączonym układzie, coś zmienia?
[#45] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #44

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&site=&source=hp&q=sprawdzanie+tranzystora+omomierzem&psj=1&oq=sprawdzanie+tranzystor&aq=1&aqi=g7&aql=&gs_sm=c&gs_upl=99l4449l0l7132l22l22l0l8l8l2l263l2687l0.9.5l14l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=115dbb5e65a957a2&biw=1024&bih=609

Notę katalogową znajdziesz na stronie: elenota.pl
[#46] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #44

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie ze sprawdzaniem na sucho.
Tranzystor masz uszkodzony, a co za tym idzie bardzo prawdopodobnie transformator wysokiego napięcia też. Warto według mnie poświęcić kilka złotych na tranzystor i wstawić najprostszy BU508DF i zrobić próbę już bez żarówki ale z ręką na wtyczce żeby szybko wyjąć go z prądu

Kup BU508DF, kosztuje kilka złotych i włącz, obserwuj czy nie strzela iskrami trafo WN.
Może być też tak, że po jego wymianie będzie wszystko dobrze, tak też się zdarza dziesiątki razy.
Pisz jak masz jakieś wątpliwości.
[#47] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #46

Chodziło mi o to czy zachowanie tranzystora przy pomiarze może się różnić we włączonym układzie i leżąc sobie na biurku.
Już wiem czemu nie mogłem znaleźć żadnego datasheeta do niego - chyba był już wymieniany.
Na schemacie jest 2SD1397 a u mnie D1883.
Kupię ten o którym piszesz i zobaczymy co będzie.
[#48] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #47

Mierząc same zwarcia na tranzystorze możesz być pewny, że jest uszkodzony. Nawet jeśli poprawnie "zachowuje" się na mierniku, wcale nie znaczy, że jest dobry, ale takie przypadki należą do najrzadszych. Kup tranzystor i załącz. Jak będzie strzelało, wyłączaj natychmiast. Jak załączy się normalnie, to potrzymaj pół minuty, następnie wyłącz, obwąchaj czy coś nie śmierdzi i ostrożnie obmacaj ten tranzystor i radiator na nim oraz transformator WN, czy nie dostały za szybko temperatury (znaczyło by to o nie prawidłowej pracy) a skutkowało ponownym uszkodzeniem tranzystora po kilku minutach/godzinach.
[#49] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #48

Nie mogłem się oprzeć i wstawiłem taki jaki miałem w domu:
S2055AF - http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=45478

Porównując parametry z oryginałem:
2SD1397 - http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=18065
i tym, który mi poleciłeś kupić:
BU508DF - http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=29742

wydaje mi się, że jest wystarczający.
No i próba:
Trafopowielacz jakby stuka z częstotliwością 2x na sekundę, czy to właśnie te iskry?
[#50] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #48

Zabrzmi może lamersko, ale Wy brzmicie zajebiście :D Zgłoszę się tutaj, jak będę lutował moje PPC...
[#51] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #49

Trzeba było od razu mówić, że masz coś w domu. S2055AF może być. Miałeś nówkę sztukę ? Jak już ten tranzystor masz wsadzony to próby rób bez żarówki, chociaż nie powinna zaszkodzić, ale lepiej załącz bez niej i zmierz napięcie na tym C116 czy nie pulsuje w takt tych cyknięć trafa WN. Iskry byś zobaczył, aż by Ci włosy między palcami stanęły To że nie iskrzy niestety wcale nie wyklucza uszkodzenia transformatora.
[#52] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #51

Oj nie nówka, wygrzebany z TV UNIMOR SIESTA 3, który miałem naprawiać bo trochę szwankuje, a jakoś bardzo mi się podoba.
Żarówkę odłączyłem. Napięcie skakało od 70-parę do 80 V.
Musiałem wyłączyć bo po 20 sekundach poczułem jakiś smrodek, nie wiem skąd, z samego trafa?
Tranzystor troszkę się zgrzał, ale nie parzy.
[#53] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #52

Zobacz czy trafo też się w jakimś miejscu szybko nie nagrzewa. Z jednej strony może być zimny, a gdzie indziej bardzo ciepły. Postaraj się dojść do tego co śmierdzi. Jeśli w TV miałeś obraz to znaczy, że tranzystor jest dobry. To napięcie nie powinno skakać.
[#54] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #53

W tamtym TV obraz jest, choć włącza się z opóźnieniem, jakby synchro nie mógł złapać. I dźwięk na AV przebija z kanałów Takie cuda, no ale nie ważne.

Obmacałem trafo WN, zimne.
Póki co odkryłem że element Q301 - czyli tranzystorek B834 poci się niemiłosiernie od razu po włączeniu, parzy jak cholera.
Co śmierdzi, dalej nie wiem.
[#55] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #54

Czy aby na pewno Q301 ? Nie widzę takiego na schemacie. Może Q201 ? Może on śmierdzi ?
TV możemy naprawić, ale nie w tym dziale.
[#56] Re: Monitor commodore 1085S

@Esio, post #55

Na 100% Q301.
Już myślałem, że mam coś ze wzrokiem, ja też nie mogę go znaleźć i kilku innych elementów obok niego, jak np. R320, R331, Q302....
Widzę po lutach, że te rezystory też nieźle się przygrzały.

To miło że chcesz pomóc z tamtym TV, będę Ci musiał flaszkę wysłać, o ile pijący

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2012 17:56:10 przez hardstyle4ever
[#57] Re: Monitor commodore 1085S

@hardstyle4ever, post #56

Wyślij mi na mejla zdjęcia płyty głównej z zaznaczonym tranzystorem. Specjalnie rozebrałem swój monitor i nie widzę takiego tranzystora, może ja jestem ślepy W odpowiedzi na mejla mogę Ci podać parę porad dotyczących TV.
[#58] Re: Monitor commodore 1085S

@Des, post #6

To może ja podepne sie pod temat. niedawno zanabyłem takie cudo i mam dwa problemy:
1) Włącznik standardowo wyskakuje, wiem że są takie na alledrogo ale chciałem spróbowac coś takiego kupić w lokalnych elektrycznych. jest to możliwe ? ktoś jest w stanie okreśić symbol tego wlącznika ?
2) ztylni potencjometr regulacji szerokości poziomiej obrazu nie działa. obraz jest na stałe maksymalnie szeroki. zakładając że potencjometr jest OK gdzie może jeszcze leżeć przyczyna takiego stanu rzeczy ?
[#59] Re: Monitor commodore 1085S

@goolash, post #58

Tutaj chyba jest to czego potrzebujesz.
[#60] Re: Monitor commodore 1085S

@Stoopi, post #59

dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem