kategoria: A1200
[#31] Re: amiga 1200 świeżak

@bombermax, post #30

Wtem sprzedałem ją, kupił ją Shredder,

Ale Szrederek tez jej juz nie chce
[#32] Re: amiga 1200 świeżak

@HOŁDYS, post #31

O proszę. Nie wiedziałem nawet. Z tym że ja ją sprzedałem grubo ponad rok temu o ile pamięc mnie nie zwodzi.
[#33] Re: amiga 1200 świeżak

@HOŁDYS, post #29

Żeby nie było, oto sprawczyni owego cudu:

http://www.fotoszok.pl/show.php/720240_img-3344-tn.png.html

Specjalnie wytargałem z Amigi, aby się upewnić czy to jest to o czym rozmawiamy.
[#34] Re: amiga 1200 świeżak

@XeNeS, post #33

hmm byc moze masz poprawiona rewizje karty 3.1 z 1996 r ..ja mialem stycznosc z karta z 1995 r miala 3 zworki do ustawienia pamieci 1 MB,4MB,8 MB .. w twojej jest tylko 4/8
moze cos poprawili i dziala

zobacz zdjecie tej karty z aukcji jest troszke inna

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2011 19:04:50 przez HOŁDYS
[#35] Re: amiga 1200 świeżak

@XeNeS, post #33

rev. 3.1 - może dlatego czyni cuda.
[#36] Re: amiga 1200 świeżak

@XeNeS, post #33

Zrób zdjęcie drugiej strony tej karty.

Benedykt Dziubałtowski
[#37] Re: amiga 1200 świeżak

@Benedykt Dziubałtowski, post #36

Wg. życzenia:

http://www.fotoszok.pl/show.php/720318_img-3348-tn.png.html
[#38] Re: amiga 1200 świeżak

@XeNeS, post #37

Takie uwagi w kwestii kolizji z FAST/PCMCIA. Karty PCMCIA mają trzy obszary adresowe - konfiguracja, memory i io. Obszary te mapowane są w różne obszary 16MB przestrzeni adresowej A1200. Obszar mamory ma zarezerwowane 4MB i karty 8MB fast wykorzystują właśnie ten obszar. W dokumentacji A1200 jest przewidziane jedynie 4MB fast. Jednak całkiem sporo kart PCMCIA nie używa obszary memory tylko io - są to wszelkie interfejsy (np siec, serial itp). W sumie to jedynie karty pamięci (SRAM) muszą użyć obszaru memory - ale one są bardzo rzadkie. Być może nawet przejściówka do CF potrzebuje tylko obszaru io - bo ona w sumie udaje kontroler IDE, który potrzebuje chyba 16 rejestrów. Obszary config i io są dość małe (64kB?) i są upchane gdzieś indziej i nie wchodzą w konflikt z 8MB fast.
Oczywiście, nie można wykluczyć jakiś dziwnych zależności przy poszczególnych kartach.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2011 20:30:54 przez krru
[#39] Re: amiga 1200 świeżak

@bombermax, post #30

Jeśli jakaś karta ma 8 MB i PCMCIA działa, to może wynikać z:
- karta ma procesor 030 który mapuje te 8 MB powyżej ZII (bo 030 ma przestrzeń adresową 4 GB zamiast 16 MB) w przestrzeni ponad ZII - niektóre karty MTeC tak działały
- pamięć jest zamapowana w ZII ale urządzenie PCMCIA zajmuje sobie tylko część obszaru, gdzieś pod koniec, co powoduje problemy dopiero przy zajęciu prawie całego obszaru fastu. Problemem niekoniecznie musi być zwis, to mogą być np. przypadkowe zmiany zawartości plików znajdujących się w tej przestrzeni.
Jeśli ktoś ma takie "cudowne rozszerzenie 8 MB" niekolidujące ZUPEŁNIE z PCMCIA, to mnie przekona następujący eksperyment: mamy 8 MB fastu z takiej karty, dokładamy kartę DRAM pcmcia 4 MB i mamy 12 MB fastu w A1200 z 68EC020. Na koniec (jeśli system nadal działa) ładujemy do ramdysku plik zajmujący cały ten fast ram. Idę o zakład (niech będzie karton piwa), że wynik tego eksperymentu będzie negatywny.

Uzasadnienie teoretyczne :) :
Technicznie rzecz biorąc problem wynika z faktu, że Amiga1200 mapuje pamięć bardzo podobnie jak A500 - cała przestrzeń ma jedynie 16 MB (pokrywa przestrzeń adresową 68000 czy 68EC020 - zwaną ZII) , z czego 2 MB chipu, 4 MB przewidziane oficjalnie na fast, do różnych innych celów (np. obsługa chipsetu) schodzi prawie 6 MB. Ostatnie 4 MB może być mapowane przez urządzenie w PCMCIA i na ten obszar jest mapowane górne 4 MB z 8 MB fastu ZII. Procesory 68k nie mają osobnych, nakrywających się przestrzeni I/O i RAM (jak x86), więc jeśli skonfigurujemy pamięć jako 8 MB fast ZII to jakiekolwiek urządzenie w PCMCIA musi być zamapowane przynajmniej na część tej przestrzeni. Dokładnie gdzie i ile, to zależy od samego urządzenia PCMCIA. Najwięcej oczywiście zabierze DRAM, bo zajmie linearną przestrzeń równą jego wielkości
Z innej beczki - wiadomo, że gdzieniegdzie w mapie pamięci są dziury, stąd da się znaleźć więcej niż 8 MB fastu w ZII, ale to są niewielkie obszary. Zdaje się, że istnieją karty fast ram do A1200 z 9 MB. Ale na pewno nie są PCMCIA friendly.
[#40] Re: amiga 1200 świeżak

@wali7, post #39

Bardzo chętnie zrobię taki test, tylko ... niestety nie posiadam karty 4MB DRAM/SRAM...
[#41] Re: amiga 1200 świeżak

@XeNeS, post #40

Na pewno ktoś na PPA ma, były swego czasu dyskusje o tym.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2011 21:27:27 przez wali7
[#42] Re: amiga 1200 świeżak

@krru, post #38

Moim zdaniem jesteś najbliżej prawdy, z moich obserwacji wynika jednak, że:
w przypadku A1200 i 8mb (mówimy o tych kartach na z2) z romem 3.0 pcimcia działa. Nie działają wówczas jednak karty pamięci SRAM/DRAM (nie ma jak ich zaadresować w pamięci).
W przypadku romu 3.1, po wsadzeniu 8 mb do karty, amiga nie widzi nawet slotu pcmcia.
Mając rom 3.1, jeśli zmapujemy rom do 3.0 pcimcia i 8 mb powinna działać. (mozna sobie zrobić specialny rom 3.1 z card.resource z 3.0).
[#43] Re: amiga 1200 świeżak

@Mir3k, post #42

Elsat informował o tym w swoich reklamach.
"E1208 nie blokuje współpracy z kartami PCMCIA (Kickstart 3.0)"
[#44] Re: amiga 1200 świeżak

@Mir3k, post #42

A czy ktoś nie mapował czasem romu 3.1 z A4000? Ten model nie ma PCMCIA i w romie też nie ma odpowiednich sterowników.
[#45] Re: amiga 1200 świeżak

@wali7, post #41

wali7@ Na pewno ktoś na PPA ma, były swego czasu dyskusje o tym.

juz nie ma :)
[#46] Re: amiga 1200 świeżak

@Andrzej Drozd, post #44

też o tym myślałem, jednak rom którego używałem to ROM 3.1 do A1200
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem