kategoria: A1200
[#31] Re: Karta turbo do A1200

@Tomski, post #29

I tutaj odpowiedziałeś sobie sam na pytanie dlaczego Blizzard 1230IV kosztuje tyle ile kosztuje. Jest popyt to i jest podaż. Prawa rynku działają.

No właśnie nie bardzo, tzn. oferty na Allegro są po 1100-1200 zł, ale nikt tego nie kupuje w tej cenie. Czyli wychodzi na to, że sprzedawcy sądują ile mogą dostać. To nie lepiej zrobić aukcję z licytacją + cena minimalna?

Gwiezdnego kupca znam - grałem w nią wieki temu i jest super wciągająca :)
[#32] Re: Karta turbo do A1200

@Tomski, post #29

Tak, tyle że skala spekulacji na Allegro przebiła już ceny te, które są na eBay'u.

Przykład, sprzedana full IV za ~900zł i to w UK :

http://www.ebay.pl/itm/270851597426?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

IMHO więcej jak 600zł karta nie jest warta ma rynku PL.
[#33] Re: Karta turbo do A1200

@XeNeS, post #32

Dlatego myślę albo o nowej ACA1231 albo o czymś wolniejszym i tańszym typu 030/28. A może lepiej zamiast nowej karty poczekać na okazję karty z 040? Tylko boję się, że będzie problem z Apollo, bo raczej Blizzarda 040 nie trafię nigdzie.

Widzę też, że pojawiła się na Allegro karta z PPC, ale cena jest zaporowa, chociaż jak miałbym kupować 030 za 1200 to już wolę PPC za 1500 :)

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2011 14:08:34 przez monohrs
[#34] Re: Karta turbo do A1200

@monohrs, post #33

Ja na Twoim miejscu bym poczekał, aż pojawi się Blizzard 1230 w rozsądnej cenie - ostatnio znajomemu "remontowałem" taką kartę, wraz z pamięcią 16MB została sprzedana na alledrogo za 601 pln. Warto poczekać na kolejną taką kartę, prędzej czy później się pojawi - osobiście polecam, bo to są bardzo dobre i stabilne "turbiny".
[#35] Re: Karta turbo do A1200

@gorzyga, post #34

Wlaśnie kiedyś miałem Blizzarda 1230-IV i bardzo sobie chwaliłem, dlatego chciałem ją kupić. Chyba rzeczywiście poczekam na okazję. Nie chcę zrobić sobie problemu.
[#36] Re: Karta turbo do A1200

@monohrs, post #31

Ta cena 1100-1200 jest z sufitu i rynek ją zweryfikuje - czyli brak popytu przy takiej cenie:D.
Na AmiBay ta karta sprzedaje się własnie za 130 ojro plus pp fee plus przesyłka. Zapisz się tam to będziesz miał większe możliwości nabycia tego rodzaju karty w rozsądnej cenie.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2011 14:31:11 przez Tomski
[#37] Re: Karta turbo do A1200

@Tomski, post #36

Dzięki za informację. Zapisałem się i będę próbować coś trafić :)

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2011 14:59:38 przez monohrs
[#38] Re: Karta turbo do A1200

@monohrs, post #37

W nawiązaniu do tego wątku mam pytanko o koproca do takiego blizarda 030. Mam tą kartę ale bez koprocesora a pytanie brzmi czy da sie to kupic oddzielniei ale bardziej jeszcze czy dam rade go sam tam umieścić bez pomocy stacha100?
[#39] Re: Karta turbo do A1200

@carrion, post #38

Jak ktoś sprzedaje to da się kupić oddzielnie ... trudno będzie, ale da się. Szukajcie a znajdziecie. Dasz radę sam umieścić - układ montuje się wciskając go w podstawkę i amen. Nie powinieneś mieć problemów z ułożeniem, wystarczy że popatrzysz na foto karty z założonym koprocesorem. Przyjrzyj się w jakim położeniu jest napis na scalaku - jak już zdobędziesz to montujesz dokładnie tak samo. Oprócz tego jest klucz w postaci znaku w rogu scalaka, który również pomaga w prawidłowym montażu.
[#40] Re: Karta turbo do A1200

@carrion, post #38

w efunzine.com są koproce 68882
montujesz poprostu wkładajac w podstawkę, musisz tylko ułożyc go odpowiednią stroną ( PGA )
jest znaczek na rogu każdego scalaka i znaczek na karcie wiec znaczki muszą się nałożyć na siebie
lub inna wersja jesli masz PLLC to wciskasz w gniazdo i tam jest jeden róg ścięty
gdybyś nie dał rady dostać go w efunzinie to ja gdzieś powinienem wygrzebać 25 lub 33 mhz bo wymieniałem sobie na 50 MHz
[#41] Re: Karta turbo do A1200

@Blizzard, post #40

No wiec pozostaje pytanie co z częstotliwościami? Bo moj bliz chodzi na 50.
[#42] Re: Karta turbo do A1200

@carrion, post #41

Koprocek może swoim taktowaniem chodzić z tego co pamiętam :)
Była taka zworka czy ma synchronicznie, czy asynchronicznie działać.
[#43] Re: Karta turbo do A1200

@Papier79, post #42

Ju ar siur? Miałem blizza 030/50 i pamiętam, że tam nie było ani zworki ani miejsca na dodatkowy oscylator.

Benedykt Dziubałtowski
[#44] Re: Karta turbo do A1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #43

Mój błąd :(
karty mi się pomerdały, sorki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem