kategoria: Programy
[#1] Warp3D CSPPC problem
Witam, od wczoraj testuję CSPPC. Mam kłopot z Warp3D pod PPC. Otóż po odpaleniu jakiegokolwiek dema dla W3D pod PPC po kilku, kilkunastu sekundach odtwarzania ekran się zatrzymuje i koniec. Przy odpaleniu dema Sulaco również występuje takie zjawisko, przy czym muzyka jest odgrywana dalej, jeno ekran stoi w miejscu. Komputer reaguje na reset z klawiatury.

Jeżeli odpalam demo W3D na 68k, to wszystko działa, koła zębate kręcą się bez końca... ale woooolno ;)

A np. AmigaAMP na zewnętrznym playerze pod WOS działa stabilnie i nic się nie wykrzacza. Zatem mniemam, że to kłopot z Warp3D, tylko dlaczego pod 68k działa, a pod PPC się zawiesza?

Mój konfig: A4000D w obudowie Mirage, CSPPC 604/363 + 060/66 (upg. by Stacho),128MB na CSPPC + 18MB na płycie, Mediator, Voodoo5 5000, Terratec 512i, Spider 2, NIC RTL 8139C

System przed instalacją był w miarę czysty. Tzn. miałem zainstalowany AOS3.9 + BB1 + BB2 oraz najnowsze stery do Mediatora. Nie mam żadnych łatek póki co.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co tu wykombinować?

Link do raportu z MedConfa oraz ustawień WOS
[#2] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #1

Zapytaj flposa. Też z tym walczył.
Rozumiem że zasilanie masz sprawdzone woltomierzem, kondki na A4000D wymienione na tantalowe (patrz artykuł w ppa #6). Bez tego nawet nie próbuj.

Ciekawe że na CVPPC + nowe kondensatory wszystko lata jak trzeba.
[#3] Re: Warp3D CSPPC problem

@stachu100, post #2

Hej, osobiście nie wymieniałem kondensatorów na płycie. Amigę kupiłem w eFunzine, gdzie odkupiono ją wcześniej od kogoś innego (bateria została usunięta, czy kondesatory były wymieniane - nie mam pojęcia). W jaki sposób można sprawdzić, czy kondensatory są zmienione na tantalowe (jak je rozpoznać)?
[#4] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #3

Skoro tak to na pewno nie były wymienione.
Zawsze możesz zrobić fotki i je zaprezentować. I należy zmierzyć +5V na VooDoo. Najlepiej bezpośrednio na wiatraczku. Jeżeli jest poniżej 4,85V to masz problem. I polecam skonsultować się z flopsem.
[#5] Re: Warp3D CSPPC problem

@stachu100, post #4

Już się z nim konsultowałem, ale podane przez niego propozycje się póki co nie sprawdziły niestety :( Wezmę miernik i posprawdzam napięcia. Co do zdjęć, to musiałbym wybebeszyć Amigę, zatem zajmie to nieco czasu.
[#6] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #5

Jak nie masz wymienionych kondensatorów to wybebeszanie raczej Ciebie nie ominie.

Jeżeli nie chcesz nic robić "sprzętowo" i masz dość rozbebeszania (tak jak chyba wszyscy) to dla dem 3D możesz zainstalować MOS-a 1.5. Generalnie wszystko będzie bardziej stabilne.
Specjaliści od MOS-a mogą potwierdzić (bądź zaprzeczyć) że ta metoda się sprawdza.
Takie obchodzwnie problemu naokoło, wiem.
[#7] Re: Warp3D CSPPC problem

@stachu100, post #6

No już jestem po rozbebeszeniu Amigi (nie lubię chyba czekać ;) ). Okazało się, że bateria jest na płycie, ale chyba była wymieniana. Widać też w jej okolicach ślady, jakby się coś tam kiedyś wylało. Oto zdjęcia :

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
[#8] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #7

A i jeszcze jedno: spróbuj ze starszymi wersjami biblioteki pci.library. Ogólnie ze starymi wersjami softu od Elboxu. Podobno nowe mają problemy z VooDoo. Mediatora nie używam to nie poradzę.
[#9] Re: Warp3D CSPPC problem

@stachu100, post #6

Stachu dobrze radzi,ja najpierw wymieniłem wszystkie kondzioły,co prawda na zwykłe,ale zawsze to nowe.Potem przyszła pora na zasilacz i tu też ważna rzecz nie kupuj przypadkiem nowego ATX-a w sklepie komputerowym,rozejrzyj się za starym 200 watowym ATX-em,różnica ogromna.VOODOO od nr 4,to ogromnie prądożerne bydle piątka w wersji AGP ma nawet dodatkowy Molex zasilający u mnie czwórka odpaliła dopiero,jak zmieniłem zasilacz.Może też zmienne WOS-a wchodzą w grę.
[#10] Re: Warp3D CSPPC problem

@Grisza, post #9

tak zasilanie tez sie z tym nawalczylem
nowe ATX to nieporozumienie z amigą na 2 nowych mialem problemy z grafiką

na starym ATX wywalonym z IBMa 99 rok gdzie jest bardzo silna linia 5v chodzi wszystko milutko i piekniutko , kondestory tez radze odswiezyc , umnie po wymianie przez Stachu100 amiga dostała jakby nowe zycie ! kondzie mi wymienil wedle zyczenia na plycie i karcie procesorowej na tantalowe naprawde nie ten komputer

co do tantali , wlasnie ten stary IBM PENTIUM 3 cala plyta jest na tantalach , i karta graficzna tez
komp do dzisiaj dziala bez zarzutu gdzie nowe plyty PC wywalaja sie srednio co 5 lat

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2011 15:30:30 przez Blendor
[#11] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #1

Moim skromnym zdaniem, to ewidentnie źle ustawione zmienne do Warp3D. Nie tak dawno zgłębiałem ten problem na A400T (najnowsze stery Elboxu):

A1200 A3000/4000
Voodoo3 Voodoo4/5 Voodoo3 Voodoo4/5
ENVARC:Mediator/
Emulation No No - -
MMU No No - -
PatchInt No No - -
VoodooInt Yes Yes Yes Yes
Warp3D No No No No
VoodooMem 15 31 15 31 /na najnowszych sterownikach dla Voodoo4 wartość VoodooMem=15/
ENVARC:PowerPC/
force 1 1 1 1
gfxaddr $200000 $68000000 * $200000 $68000000 * /na A4000T ta wartość wyniosła $70000000/
terminator 2 2 2 2
ENVARC:Warp3D/Mediator
MemSize 7/11 ** 23/27 ** 7/11 ** 23/27 **

* Adres drugiej Memory Space dla karty Voodoo odczytany w programie PciInfo
** W zależności od zworki w Mediatorze ustawionej na 8/4MB

Jumpers in MEDIATOR PCI 4000
MASTER OPEN with SharkPPC
CLOSED without SharkPPC
WINSIZE (MEMSIZE) OPEN default
CLOSED with Voodoo4 or Voodoo5
SWAP CONFIG OPEN default
CLOSED with Zorro III graphic card

Trochę nieczytelnie na podglądzie, ale może się doczytasz. Jakby co wal na priva.
Powodzenia.
[#12] Re: Warp3D CSPPC problem

@Kitech, post #11

Też raczej,to obstawiam choć nic nie wiadomo.Miałem u siebie taki numer,że instalator Warp 3D żle kopiował pliki bibliotek dla PPC i musiałem je podmieniać ręcznie dla 68k były ok,a dla PPC kaszana.
[#13] Re: Warp3D CSPPC problem

@Kitech, post #11

Zworki na Mediatorze z całą pewnością mam dobrze poustawiane. Zdaje się, że wartość warp3d w env-arc/mediator miałem ustawioną na yes. Ok poskładam swoją Ami i sprawdzę wg tych ustawień. Jutro zabiorę z roboty miernik i pomierzę napięcia. Nie wiem tylko czy uda mi się znaleźć taki stary, ale pewny zasilacz.
[#14] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #13

Nie tylko tą jedną wartość masz źle ustawioną. Poczytaj dokładnie. OK
[#15] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #7

Nie tylko w okolicach baterii. Niestety ale Twoje kondensatory trzeba wymienić w trybie PILNYM! Na zdjęciu mb2.jpg widać, lewy dolny róg ekranu, zaczynając od układu U403 i dalej patrząc w prawo na następny U4... widać że ma nóżki skorodowane. Nad nim masz kondensatory, któryś z nich wylał, może nawet oba?. Pozostałe wyglądają OK ale te nadgryzienia na układzie U177 koło bakterii wyglądają już dość groźnie. Zalecam wymianę kondensatorów.

Ja w swojej wymieniłem sam, nie było to takie straszne ale trzeba mieć trochę obycia z lutownicą. Po takiej operacji Amiga pracuje zdecydowanie stabilniej.
[#16] Re: Warp3D CSPPC problem

@pekdar, post #15

Tak, widać w kilku miejscach, zgubne działanie elektrolitu. Sam jednak nie będę się za to zabierał, bo brak mi doświadczenia, a to zbyt drogocenny sprzęt, żeby narażać go na takie niebezpieczeństwo z mojej strony. Zawiozę płytę do znajomego elektronika, a jeżeli on się nie podejmie naprawy, to będę czekał na Stacha, jak mu się zwolnią terminy. Póki co nie będę uruchamiał Amigi ;)

Na marginesie, czy można miejsca, gdzie rozlał się elektrolit jakoś oczyścić? I czym to ew. najlepiej uczynić ?
[#17] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #16

Można oczyścić alkoholem izopropylowym (potocznie zwanym IPA) + twarda szczoteczka do zębów. Ew spitytus 95%.
[#18] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #16

W dniu dzisiejszym płyta główna pojechała do znajomego, który powymienia kondensatory i oczyści miejsca, gdzie rozlał się elektrolit. Mam nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia się wyrobi. Jak płyta wróci do mnie, dam znać na ile to pomogło :)
[#19] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #18

sprawdz jeszcze napiecia na zasilaniu
[#20] Re: Warp3D CSPPC problem

@Blendor, post #19

Sprawdziłem dzisiaj napięcia na zasilaczu (mierząc na wiatraku na CSPPC) i rzeczywiście na tym zasilaczu co miałem zamontowany było 4,80V. Wrzuciłem testowo zasilacz AcBel 185W i napięcie wzrosło do 4.95V - jednak żadnego efektu to nie dało. Mam już zamienione kondensatory na płycie, próbowałem innego zasilacz, ale efekt jest ciągle ten sam tj. zacięcie obrazu po kilku/kilkunastu sekundach :(

Zmienne ustawiałem wg opisu powyżej (gfxaddres się u mnie różnił, bo PCIINFO pokazywało $54000000). Nic to niestety nie zmieniło.
[#21] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #20

Nie masz pod ręką VooDoo 3,to najbardziej kompatybilna i przewidywalna karta pod Warp 3D.
[#22] Re: Warp3D CSPPC problem

@Grisza, post #21

Na niej właśnie robiłem ponowne testy...
[#23] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #22

Używasz Warpa z płytki Elboxu?Próbowałeś ustawić MedConfigiem zmienne?
[#24] Re: Warp3D CSPPC problem

@Grisza, post #23

Tak używałem Warpa z płytki elboxu i oczywiście ustawiałem zmienne MedConfigiem również.
[#25] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #24

Jaki adres pamięci podaje Ci CheckBoards z Picasso96?Możesz też sprawdzić jaki pliki dla Warp3D kopiuje instalator,u mnie pod 3.9 nie wiedzieć czemu kopiował złe pliki i musiałem ręcznie zainstalować Warpa.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2011 15:23:14 przez Grisza
[#26] Re: Warp3D CSPPC problem

@Grisza, post #25

No ale na 1200 to był myk, że kopiował pliki dla A4000, zamiast do A1200. Powoli się poddaję, nie mam już czasu na kombinowanie (właśnie po raz drugi zostałem ojcem), a ponadto muszę doinwestować (czyt. kupić samochód) firmę i z Amigą najpewniej się pożegnam.

Dzięki za pomoc i wszelkie sugestie :)
[#27] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #26

uuuu itu widze ze poszedles na calosc na amibayu ? szkoda:((
[#28] Re: Warp3D CSPPC problem

@Blendor, post #27

Takie życie niestety . Trzeba zarabiać na chleb, a auto jest moim narzędziem pracy. Ale był fun w ściganiu króliczka
[#29] Re: Warp3D CSPPC problem

@ITU, post #28

a zlapales go chociaz?:)
[#30] Re: Warp3D CSPPC problem

@Blendor, post #29

Oj tak :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem