[#1] Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat
Witam.

Od czasu jak wyciągnąłem staruszkę z czeluści piwnicznych i zaświeciła szukałem możliwości jej podłączenia.
Napotkałem bardzo ciekawy schemat, czy ktoś może testował takie cudo w połączeniu z monitorem LCD ?
[#2] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #1

Może by kolega pokazał ten schemat?

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #1

Schemat rzeczywiście ciekawy, bardzo frapujący. Czy możesz zdradzić gdzie go ukryłeś?

Odnośnie podłączania Amigi do LCD - polecam wyszukiwarkę na forum. A dla leniuszków - dwa przykładowe wątki: 1 i 2.
[#4] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #1

Zapodaj linka do tego schematu, łatwiej bedzie coś odpowiedzieć
[#5] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #1

Nie da rady podłączyć Amigi do monitora LCD za pomocą schematu. Potrzebujesz scandoublera z FF.
[#6] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@rafgc, post #5

Przepraszam za swoją nieuwagę, poniżej schemat o którym pisałem
http://r-mik.pl/komputery/vga_hack.htm

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2012 19:27:38 przez grzegorzlan
[#7] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #6

Podlaczyc mozna, ale czy cos zobaczysz ?
Wszystko zalezy jaki monitor LCD lub jaki tryb graficzny wlaczysz w Amidzie
[#8] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #6

A to nie jest aby ten słynny niby SD który wprawdzie wyświetla obraz na monitorze VGA ale tylko na jego połowie ?

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@RadoslawF, post #8

Jak byś przeczytał opis tej przejściówki to byś znał odpowiedź na pytanie.

Benedykt Dziubałtowski
[#10] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@Benedykt Dziubałtowski, post #9

Przeczytałem i zgłupiałem w trakcie:
"SKRZYŻOWANE SYGNAŁÓW SYNCHRONIZACJI NIE JEST POTRZEBNE"
"Użycie układu 74LS08 jest niepotrzene! Układ będze działał bez niego równie dobrze jak z nim"
Czyli zostaje przelotka dla Amig potrafiących wyświetlić DblPAL czy Productivity, ale tej informacji w opisie nie znalazłem. Niedokładnie czytałem ?

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@RadoslawF, post #10

Jasno wynika z opisu, że jest to zwykła przelotka.

Benedykt Dziubałtowski
[#12] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Jak czytam zdanie "Żeby sprawić aby to wszystko działało razem... negujemy sygnały synchronizacji. " nie jestem tego taki pewien.

Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@RadoslawF, post #12

Akurat tego zdania nie uchwyciłem ale wystarczył rzut oka na schemat aby wszystko było jasne. Dodam tylko, że elektronikiem nie jestem ale pare schematów w życiu obejrzałem no i wiem z wielu ami gazet, że ss jest urządzeniem skomplikowanym a tutaj mamy jeden scalak i kondensator oraz cytat, że bez scalaka to też działa. Dla mnie to nie mogło być nic innego niż wspomniana przelotka.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #6

To jest zwykła przejściówka, jak chcesz coś przez nią wyświetlić, to musisz ustawić w Workbenchu odpowiedni tryb, o PAL zapomnij chyba, że trafi ci się monitor, który go obsłuży.

Scandoubler to urządzenie, które zapisuje do pamięci całą linię a potem wyświetla ją dwa razy szybciej, Flicker-fixer natomiast zapisuje do pamięci obydwie klatki w całości i wyświetla ją jako jedną.
[#15] Re: Amiga 1200 podłączenie monitora VGA, ciekawy shemat

@grzegorzlan, post #6

http://r-mik.pl/komputery/vga_hack.htm

Taka przejściówka wymagana jest w większości (lub w każdym) przypadku podłączania A4000 do monitora VGA. W przypadku A1200 wystarczy proste połączenie wtyczek kablami. Tym nie mniej jest to "zwykła" przejściówka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem