[#1] Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!
Witam! Jako zaprawiony amigowiec postanowilem "ukonfortownic" prace z przyjaciolka i postanowilem wykonac przejsciowke PS2M autorstwa Denisa I.Sotchenko, ktory w dokumentacji nakierowal mnie na schemat swojego programatora DevPic niezbednego do zaprogramowania mikrokontrolera.
Slowa przelozylem w czyn i wczoraj poskladalem ten programator (uzylem plytki uniwersalnej wykonujac poszczegolne polaczenia perzewodami ze starej tasmy IDE). Po zlozeniu wszystkiego sprawdzilem przejscia na poszczegolnych polaczeniach nie zaowazajac zadnych zwarc. Podlaczylem programator do portu paraller oraz podlaczylem napiecie +12V (zasilacz firmy First z regolowanym napieciem o amperazu 2000mA). Przyjrzalem sie temu czy o czyms nie zapomnialem i uznalem ze pora wyprubowac to ustrojstwo! Wpisalem jak dokumentacja PS2M nakazuje dla mikrokontrolra PIC16F627(8) (ja mam ten z osemka), aby go zaprogramowac polecenie:
picprog ps2m_5button.hex FORCE=16212 SF=2
"Pszybilem" enterem i ujzalem:
picprog 1.4 (4.4.0) Russian Digital Computing
Error writing location 0
must be 18B but read 3FFF

I tu juz rozlozylem rece. Probowalem dolaczonych do archiwum devpica utilkow picreset, picrevc (czy jakos tak) - ten wybil kolejne funkcej CTRL/C dla quita i CTRL/D dla pic reset (CTRL/D nie reaguje jakas wizualizacja). Jakies sugeste? Moze gdzies popelnilem blad? Mowiac (piszac?) krocej - POOOMOOOCYYY!!!

[#2] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Lokaty, post #1

hmm z własnego doświadczenia moge poradzić ci tak:

1) ja używałem tych 12v, też z amigi (po prostu z wtyczki zasilacza) a nie z innego zasilacza.

2) bład z zaprogramowaniem moze miec 3 zrodła:
- uklad ucy74 z devpica moze nie miec dobrego kontaktu z podstawka
- wlozony pic do programatora moze nie miec dobrego kontaktu z podstawka
- pic jest uszkodzony (moze jakis ladunek elektrostatyczny go uszkodzil)

p.s. mnie udalo sie zaprogramowac pica dopiero za 3 czy 4 razem, dopiero za ktoryms tam wlozeniem go do podstawki wszy76stko zaskoczylo :)

p.s.2 :) jesli nadal bedziesz mial problemy to podeslij pic'ka zaprogramuje ci go i odesle

[#3] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Lokaty, post #1

A ten zasilacz, to stabilizowany, czy tylko z regulacją?
MUSI być stabilizowany, najlepiej jak kolega powyżej radzi - pociągnąć napięcia z Ami.

Ale jeżeli podłączyłeś niestabilizowany, to PIC może być już upalony.
[#4] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@11MASTEr, post #2

Jeszcze z nim powalcze!!! Zobaczymy co sie da zrobic. Jezeli juz nie bede potrafil nic wskurac to sie zglosze i ewentualnie podesle ten ukladzik.

[#5] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@shg, post #3

Z tego co widze na samym zasilaczu znajduje sie ~ czyli nie jest stabilizowany :S. Oby go slag nie trafil (ale tez nie poczulem zadnego sfondu, dymku tez nie bylo chociaz wiem ze objawy te nie musza wystapic). Jak nie zdobede zasilacza to pociagne z wtyczki od hdd.

[#6] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@11MASTEr, post #2

mnie udalo sie zaprogramowac pica dopiero za 3 czy 4 razem
i dlatego od samego początku zabawy z jednoukładowcami postawiłem na "normalny" programator a nie jakieś partyzantki. Nigdy nie programowałem układu więcej niż jeden raz ;)

[#7] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@MaaG^dA, post #6

ja mam ladny partyzancki wlasnie do ps2m (no i innych) i dziala tez od reki :) ale zasilanie mam osobne do niego, stabilizowne :)
[#8] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@MaaG^dA, post #6

No zgodze sie partyzancki to tak, ale na domowe potrzeby w zupelnosci powiniwn wystarczyc (u mnie jeszcze nie - nic jeszcze nie udalo sie zaprogramowac) a jezeli faktycznie uzyje go najwyzej kilkanascie razy to bedzie wszystko tymbardziej nie mam ochoty wydawac ponad 300-sta pln za np takie Combo (moze troche z nim przesadzile, ale do PICow nic innego nie znam )

[#9] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@MaaG^dA, post #6

zawsze jest ten PIERWSZY RAZ potem
idzie już gładko...

[#10] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@MaaG^dA, post #6

Jak ktoś robi "partyzantki", to ma jak ma...
Ja mam zaufanie do swoich "wyrobów".
Myślę, że to jest kwestia tego, że albo się umie, albo nie - czyli albo sobie sam zrobi, albo musi kupić.
No tak czy nie? :)
[#11] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Jarek, post #10

Ja sie zgadzam (jezeli pominiem fakt ze jeszcze moja "partyzantka" nie dziala - blad juz znalazlem wiec moze...)!!! Chociaz jestem po nedznym (z pozoru) technikum telekomunikacyjnym to chociaz mnie w nim nie nauczono w praktyce wykorzystac swojej wiedzy doslownie ekspyrementuje juz ostro drugi tydzien. Jezeli nie wypalilem PICa to mysle ze bedzie dobrze. Niebawem zdam relacje jak przebiegl atak moich poprawek i impulsowm, ktore wdraze w zycie jesz dzis i byc moze jednoczesnie efekt przyniosa. Pozdrawiam wszystkich "partyzantow".

[#12] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Jarek, post #10

Ja sie zgadzam (jezeli pominiem fakt ze jeszcze moja "partyzantka" nie dziala - blad juz znalazlem wiec moze...)!!! Chociaz jestem po nedznym (z pozoru) technikum telekomunikacyjnym to chociaz mnie w nim nauczono w praktyce wykorzystaj ze swojej wiedzy doslownie ekspyrementuje juz ostro drugi tydzien. Jezeli nie wypalilem PICa to mysle ze bedzie dobrze. Niebawem zdam relacje jak przebiegl atak moich poprawek i impulsowm, ktore wdraze w zycie jesz dzis i byc moze jednoczesnie efekt przyniosa. Pozdrawiam wszystkich "partyzantow".

[#13] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Lokaty, post #5

Dziekuje wszystkim amielektronikom za pomoc!!! Jednak juz szlag mnie trafia poniewaz gdy rozwiazuje sie jeden problem pokazuje sie nastepny. Otuz proces programowania powiodl sie po czym uzylem programu picreset (z tego co wiem po kazdym programowaniu mikrokontrolera trzeba uzyc funkcji reset na nim - jak programowalem AT89S8252 tak wlasnie trzeba bylo zrobic). Wlozylem PICa w podstawke przejsciowki i podlaczylem mysz firmy A4Tech RainBow i Genius NetScroll Traveler. Obie dzialaly w identyczny sposob tj. wskaznik podskakiwal tak jakby nie bylo pod ukladem optycznym jednolitej powierzchni a przyciski dzialaly w miare normalnie (chociaz prawy tak jakby sie czasem zacinal). Panowie jesli wam to problemu nie sprawi to napiszcie jakich myszy uzyliscie w swoich przejsciowkach.

Pozdrawiam!!!

[#14] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Lokaty, post #13

po pierwsze - ŻADNEGO resetowania NIE robiłem ?
po drugie moja myszka to: Ligitech M-SBF90 (black) oczywiście na ps2

[#15] szukam multiprogramatora

@Lokaty, post #1

Skorzystam z okazji i zapytam:
czy jest jakiś programator, którym można zaprogramować Atmele, PICe, epromy i inksze bajerki? Nie musi być to jedno urządzenie, ale ja znam tylko te z Aminetu. Są może jakieś schematy na sieci fajnych programatorków na AMIGĘ (chodzi tez o jakiś sofcik do tego)?

[#16] Re: szukam multiprogramatora

@Jarek, post #15

znalazłem w sieci programator COMBO3 - czy są inne?

[#17] Re: szukam multiprogramatora

@Jarek, post #16

ja myślę, że niektóre, te proste rozwiązania (sprzętowe) programatorów, które są dla PC mogą (ewentualnie po niewielkich modyfikacjach) zadziałac na Amidze (z amigowym oprogramowaniem). Ale czy ktoś wie więcej na ten temat?

[#18] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Lokaty, post #13

Witam,

Odkopuję temat ponieważ ostatnio "walczę" z DevPICem i niestety chyba przegrywam ;)

A więc od początku:
Złożyłem układ wg. schematu:

I wyszło mi takie cudo przy pomocy Eagle:

Po zakupach w elektroniku i zabawie z lutownicą otrzymałem taki układzik:

Oczywiście wszystkie ścieżki przebadałem pod względem nieprzerwania ścieżek i przystąpiłem do programowania. Oczywiście korzystając z programu PICPROG wpisałem:
"PICPROG ps2m.hex force=16212 sf=2" i ukazał się komunikat:

Niepomogła zamiana układów 7406 na 74LS06 (74F06 nie było nigdzie w elektroniku), próbowałem wyciągać i wkładać układy do podstawek, przecierałem nożykiem nóżki od układów aby był lepszy kontakt z podstawką i kompletnie NIC.

Dodać mogę jedynie, że zamiast rezystora 500 Ohm dałem 510 - tylko taki dostałem ze zbliżonych wartości.

Zasilanie próbowałem ze specjalnego zasilacza z wyjściem molex, zasilania również poprowadzonego z Amigi i zawsze ten sam efekt.

Może ktoś napiszę co mogę jeszcze wymyśleć, aby to odpaliło. Ewentualnie zauważy jakieś błędy w schemacie PCB które ja przeoczam.

PS Mój PIC ma oznaczenia: PIC16F627-04I/P

Pozdrawiam,
doman89

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2013 14:10:51 przez Doman89
[#19] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Doman89, post #18

Coś nieweszły fotki, przesyłam na innych linkach:
Schemat:
link

Schemat PCB:
link

Układ zmontowany:
link
link

Błąd:
link

Pozdrawiam,
doman89

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2013 15:05:13 przez Doman89
[#20] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Doman89, post #19

Chcesz bawić się w programowanie PIC'ów na Amidze, czy chcesz zaprogramować jakiś konkret jednorazowo?
[#21] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@*y, post #20

Witam,

Aktualnie konkretnie na PS2M, choć przydałby się mi taki programatorek na chodzie bo mam zamiar zaprzyjaźnić się z mikrokontrolerami :)
Drugie to chciałbym nabrać jakiegoś doświadczenia jak radzić sobie z takimi problemami, zanim zacznę robić jakieś konkretniejsze rzeczy.

pozdrawiam,
doman89
[#22] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Doman89, post #21

Chcesz to podrzuć mi go do pracy. Mam PICkita 2.
[#23] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Doman89, post #19

Podejrzewam, że jako zasilania używasz zasilacza komputerowego. Mam rację? Załóżmy, że tak.

Widzę 2 podstawowe problemy z Twoją płytką:
1) Musisz używać wspólnej masy dla wszystkich układów, nie możesz podłączyć masy procesora pod jedną masę ze złącza Molex a masy 7406 do drugiej masy. Szumy na masie będą wtedy ogromne i PIC nie będzie współpracował poprawnie z 7406.
2) Nie masz wspólnej masy z Amigą!!! Musisz koniecznie mieć podłączenie masy z Molex'a do masy z DB25 (pin nr 25). Tylko pamiętaj, że wyłącznie masy mają być wspólne. Jeżeli zasilanie podajesz z Molex'a z zewnętrznego zasilacza nie wolno Tobie łączyć +5V z Molex'a z +5V z DB25 (pin nr 14).

Jesli wykonasz powyższe zmiany to powinno zacząć coś działać. Ale żeby działało stabilnie sugeruję dodanie przynajmniej 2 kondensatorów 100nF na złączu Molex'a, jeden włączony między +5V i masę, a drugi między +12V i masę. Ewentualnie równolegle do nich pasowałoby dodac elektrolity np. 10uF.

Daj znać proszę, czy w końcu ruszyło :)

Spróbuj tez używać troszkę więcej kalafonii przy lutowaniu. Będziesz mieć lepsze zwilżenie cyny na ścieżkach.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2013 11:56:18 przez zami555
[#24] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@zami555, post #23

Witam

Ja także od 3 dni usiłuję zaprogramować PICa 16F628A i mam identyczny problem, też mi wyskakuje
Error writting location 0
must be 18B but read 183
PICPROG failed returncode 20

po wykonaniu polecenia "picprog ps2m_5button.hex force=16212 sf=2".
Oczywiście mam samodzielnie zmontowany programator DEVPIC na bazie układu 74ls06, który został przetestowany pod kątem wystawiania odpowiednich napięć na podstawce przy pomocy programu PARCONT (do sterowania liniami portu).
Nie potrafię tego zrozumieć tym bardziej, że u innych też występuje ten problem, autor DEVPIC wspomina coś o starej wersji gdzie trzeba było ręcznie przełączać 12v, być może tamten działa poprawnie.
Ja posiadam wersje Picprog 1.4 (4.4.0), jak komuś się udało zaprogramować proszę niech napisze jakiej użył wersji Picprog, na jakiej Amidze, z jakim systemem.

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2013 15:42:00 przez kolamb
[#25] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@kolamb, post #24

Zaciekawil mnie próblem i chyba zrobię programator.
Do testów będę miał tylko pic16f84.

ps.
A może jest błąd w programie?
18B wygląda jak 183.
[#26] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Norbert, post #25

Oto mój programator, tak wygląda z zewnątrz.

W środku wszystko starannie polutowane, zabudowa we wtyczce jest pomysłu 11MASTEr'a z tego projektu, co prawda w artykule zdjęcia programatora niema, ale jest w archiwum AMI_ATX, i jemu ten programator działał.
Zasilanie wziąłem ze złącza zasilania stacji (wewnętrznej).
[#27] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@zami555, post #23

Witam,

Zacznę od odpowiedzi:
1) Miałem połączone masy - luty widać przy molexie są złączone.
2) Postanowiłem wprowadzić tą modyfikację :)

Tak więc powyciągałem układy przed lutowaniem z podstawek, dolutowałem przy molexie kabelek i dołączyłem do pinu 25 złącza DB-25. Powkładałem układy odpalam Amisie i czuje "jak elektronika pracuje". Myślałem, że to dobry znak, dopóki zauważyłem po ok. 30 sekundach jak PIC zaczyna puszczać znaki dymne ;] - niestety wkładałem już kilkadziesiąt razy go w podstawkę, a tym razem rutyna i odwrotnie zainstalowałem go w podstawkę. Tak więc ten na bok, wkładam nowego (tym razem dokładnie sprawdziłem), wpisałem magiczne "PICPROG ps2m.hex force=16212 sf=2" i PEŁEN SUKCES!!!!!!!!!!!

Tak więc nawet poprzedni "overclocking" nie zaszkodził ani złączu DB-25 ani DevPICowi.

Jak kiedyś się spotkamy (może któryś SACP?) masz browar u mnie ;)

Dzięki za pomoc, widać warto było odkopać ten stary temat.

Pozdrawiam,
doman89
[#28] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@Doman89, post #27

Dziś była kolejna próba programowania, tym razem na Amidze 1200 (poprzednio próbowałem programować na A500 z OS 2.1 bo na A1200 mam problem z dyskiem i trzeba uruchamiać z dyskietek).
Przy okazji poprawiłem jeszcze raz lutowanie, dodałem kondensator 100nF dla 12v i dałem grubsze kabelki zasilania dla obu napięć prosto ze złącza na płycie Amigi gdzie jest zasilana wewnętrzna stacja dyskietek, jednak na A1200 wyświetla się ten sam błąd.
Teraz pytanie dla tych którym udało, jakie wersje PICa zaprogramowaliście tym programatorem?
Miałem zamiar przerobić DEVPIC na EPIC ale jak przeczytałem, że Domanowi89 się udało postanowiłem dalej kombinować z DEVPIC, jednak powielokrotnym sprawdzeniu połączeń oraz podłączeniu do innego komputera ciągle nie daje rady zaprogramować.
[#29] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@kolamb, post #28

Hmm o ile pamiętam też miałem taki błąd, a jego przyczyną był uszkodzony PIC. Spróbuj zaprogramować inny uC.
I jeszcze jedno o ile pamiętam nie dało się zaprogramować 16f628A działają tylko 16f628, niestety :(
. A to było problem bo bez "A" były sporo droższe.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2013 20:29:55 przez 11MASTEr
[#30] Re: Elektronicy problem z DevPic (programowanie mikrokontrolera)!!!

@kolamb, post #28

Witam,

1. Moje PICe to: PIC16F627-04I/P kupione w nikomp.pl za 10zł sztuka,
2. Ja żadnego kondensatora nie mam, choć raczej on nie będzie przeszkadzał,
3. Ja mam zasilanie zewnętrzne - Molex i tylko wspólna masa z DB-25 (jej brak powodował u mnie błąd),
4. Jak chcesz to mogę Ci podesłać wzór PCB do termotransferu (wzór poprawiony z masą)
5. Mogę podpowiedzieć, że jak sprawdzałem przejścia sygnałów to znalazłem u siebie na początku jeden zimny lut.

Pozdrawiam,
doman89

p.s Mój PIC po "Overclockingu" i ostygnięciu wsadziłem do programatora i też zakończył się sukcesem. Jak znajdę czas i złożę PS2M to dam znać czy chodzi rzeczywiście czy to tylko pozór.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2013 20:54:08 przez Doman89
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem