[#1] Padnięta df0
Pacjent to (myślę, że oryginalna) stacja Panasonica w A500. Amiga wiele lat spędziła w kartonie. Oczywiście wcześniej stacja działała. Teraz tylko klika czekając na dyskietkę. Po włożeniu dyskietki próbuje ją uruchomić (przygasa dioda, znika łapka z ekranu) lecz niestety nic się nie dzieje i znowu pokazuje się łapka. Zauważyłem, że w ogóle nie kręci się silnik napędu dyskietki.

Jakieś sugestie ? Coś posprawdzać ?
[#2] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #1

Szukać innej stacji? ;)

Sam właśnie zabieram się za przeróbkę ze stacji PC, mam już kilka sztuk - jeśli coś mi zostanie to zapewne dam znać.
[#3] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #1

czyścić głowicę.
[#4] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #1

Może się silnik zablokował?
[#5] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #4

Głowice przemyłem wcześniej.
Silnik obraca się swobodnie.
[#6] Re: Padnięta df0

@XeNeS, post #2

Sam właśnie zabieram się za przeróbkę ze stacji PC, mam już kilka sztuk - jeśli coś mi zostanie to zapewne dam znać.

... a da sie stacje od PC przerobic by Amiga mogla czytac i pisac w trybie HD 1.76MB?
[#7] Re: Padnięta df0

@mccnex, post #6

... a da sie stacje od PC przerobic by Amiga mogla czytac i pisac w trybie HD 1.76MB?

Temat był naprawdę wiele razy poruszany na ppa. Teoretycznie się da, praktycznie nikt ze względu na skomplikowanie oraz trudnosc w dorwaniu odpowiedniej stacji nikt się w to nie bawi.

Benedykt Dziubałtowski
[#8] Re: Padnięta df0

@mccnex, post #6

Tak, przerabiali ludzie. Ale uzywali przy tym układu GAL i cała konstrukcja była dość skomplikowana.

Generalnie problemem jest kontroler stacji dyskietek Amigi czyli Paula, która jest za wolna dla trybu podwójnej predkości w stacjach HD. Stąd też Commodore zamiast przeprojektowac Paule(stosowaną od pierwszej Amigi 1000 do ostatniej A4000T) wymyślił stacje 1.76 dwa razy wolniejszą.
I dlatego standardem u nas wciąż jest 880kb, zamiast 1.76MB.

Jeszcze jeden dowód na to że Commodore to byli partacze.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 20:21:02 przez tom256
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Padnięta df0
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Padnięta df0
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Padnięta df0
[#12] Re: Padnięta df0

@tom256, post #8

To nie jest aż takie skomplikowane jak się wydaje, ale wymaga umiejętności lutowania i używania miernika, GALe programuje Boboo z czeskiego forum.

Do odczytu gęstych dyskietek można nawet użyć oryginalnej stacji, tylko trzeba ręcznie przełączać gęstość. PC-towe stacje nie wszystkie nadają się do przeróbki, niektóre obracają się nierównomiernie przy wolniejszych obrotach i nadają się tylko do czytania, przy zapisie mogą uszkodzić dane.

w odp na #9:

Chinon nie ma z tym nic wspólnego, Amiga nie potrafi obsłużyć dwukrotnie większego transferu z dyskietki HD dlatego w gęstych stacjach do Amigi takie dyskietki obracały się dwa razy wolniej (150rpm). Proponuję poduczyć się na temat działania Amigi zanim padną kolejne niepodważalne argumenty, w tym także na temat związku Pauli i stacji dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 22:44:55 przez rafgc
[#13] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #12

Napisz coś więcej o przerabianiu amigowych stacji na HD.

Benedykt Dziubałtowski
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Padnięta df0
[#15] Re: Padnięta df0

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

W sieci jest schemat (niestabilny) dotyczący przeróbki na HD, jak masz GALa (podobno stabilny) od Boboo to robisz ze stacją Amigową to samo co z PCtową, z tym, że wyprowadzasz przełącznik na zewnątrz, bo stacja Amigowa nie ma przycisku do wykrywania gęstości dyskietki (dodatkowe okienko po przeciwnej po lewej stronie stacji)

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 22:46:29 przez rafgc
[#16] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #15

Zastanawiam się czy nie prościej było by przepisać paulę. Pewnie panowie od natami mają oprogramowanie z tego układu Wrzucić to w jakiś procek programowalny i dopisać obsługę hdd i szybkości x2 flopa. Ewentualnie czy nie dało by się napisać sterownika tego ( coś ala pc0: w storage) i ładować za pomocą loadmodule. W tej dziedzinie laik jestem więc po prostu strzelam pomysłami.

Benedykt Dziubałtowski
[#17] Re: Padnięta df0

@Benedykt Dziubałtowski, post #16

Gdyby to było możliwe, to już by dawno było zrobione, o ile mi się dobrze zdaje to maksymalnie udało się upchnąć około 1MB (wychodzi około 13kB na cylider, 880kB = 11kB na cylinder) na dyskietce za pomocą jakiegoś sterownika w trybie DD (oryg. dyskietki SuperFrog mają po 1MB), więc to chyba górna granica zapisu/odczytu gęstości danych przy 300 rpm.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2012 22:59:41 przez rafgc
[#18] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #17

Źle mnie trochę zrozumiałeś. Mam na myśli dodanie do pauli instrukcji umożliwiających pełną obsługę stacji HD oraz dyskietek. Tzn obsługę podwójnej prędkości.

Ja bym to widział tak, że wywalamy paule w jej miejsce wstawiamy procek programowalny z odpowiednio przygotowanym softem. Do amigi podłączamy stacje hd z pc i to śmiga.

Drugi mój pomysł, że robimy cos ala PC0 Dewajs ładowany loadmodule Taki dewajs podmienia trackdisk.device i robi to samo co wyżej. Jak pisałem wcześniej nie znam się na tym to są po prostu luźne pomysły.

Co do upakowania danych to max co udało się wycisnąć z DD to chyba 1136 kb. Sterownik do tego leży chyba nawet na aminecie w wersji shareware.

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: Padnięta df0

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

To nie takie proste. Paula odpowiada między innymi na dźwiek i Bóg wie co tam jeszcze.

Natami ponoć obsługuje stacje PC 1.44 jako 1.76MB.
[#20] Re: Padnięta df0

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Łatwiej byłoby chyba zrobić coś w stylu bufora, czyli odczyt ze stacji do bufora z podwójna prędkością a potem wysłanie do złącza danych z mniejszą prędkością. Przeróbka stacji z pomocą gala wygląda jednak 1000 razy łatwiejsza niż reimplementacja Pauli, zagłębianie się w sterowniki z kickstartu i wychwytywanie powstałych niekompatybilności.
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Padnięta df0
[#22] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #20

Dasz radę zaprojektować taki bufor? Sam już kiedyś myślałem właśnie o czymś takim.

Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #1

Po włożeniu dyskietki próbuje ją uruchomić (przygasa dioda, znika łapka z ekranu) lecz niestety nic się nie dzieje i znowu pokazuje się łapka. Zauważyłem, że w ogóle nie kręci się silnik napędu dyskietki.

Jeśli silnik obraza się swobodnie a dioda przygasa to stawiam na zasilanie. Masz możliwość podpięcia zasilania do stacji z zewnątrz (zasilacz PC)? Miałem kiedyś podobny problem. Amiga którą dostałem na skutek częstego podłączania/odłączania zasilacza miała naderwane gniazdo zasilania, które jest wlutowane w płytę. Sama Ami się uruchamiała ale cyrki się zaczynały po włożeniu dyskietki lub podłączeniu twardziela. Ewentualnie podłącz inną stację, będziesz wiedział czy zasilanie jest OK.
[#24] Re: Padnięta df0

@mccnex, post #6

No i pierwsze partia przerobiona - 1x Mitsumi + 2x Samsung, sprawdzone na A500 - śmigają. Dzisiaj może będzie reszta.

Odnośnie HD - przecież stacje PCtowe mają czujnik HD, więc... po co przerabiać stację Amigową na HD? Nie lepiej PCtową?
[#25] Re: Padnięta df0

@XeNeS, post #24

Witaj Xenes!

Jaki to model tej stacji Mitsumi?
[#26] Re: Padnięta df0

@Advesarius, post #25

Nie pamiętam, muszę sprawdzić wieczorem.
[#27] Re: Padnięta df0

@XeNeS, post #24

[#28] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #27

A może poproszę jaśniej - co wynika z tego linku?
[#29] Re: Padnięta df0

@XeNeS, post #28

Chodzi o to że nie wyobrażam sobie możliwości przeróbki stacji DD na HD.
[#30] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #29

Jaki ma związek rozpiska złącza z taką przeróbką?

Nie jestem w stanie zaprojektować takiego bufora w tej chwili, ponieważ oprócz podstawowych informacji na temat różnicy w pracy stacji DD i HD (prędkość obrotowa, sygnał READY), niewiele wiem na ten temat. Nie wiem też, czy Amigowa stacja dałaby radę czytać 22kB/s przy 300rpm

Prawdopodobnie rozwiązanie o którym piszesz doprowadziło do skonstruowania sterownika o którym napisał Benedykt, brak jest informacji na temat uzyskania pojemności 1.7MB bez specjalnej stacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem