[#31] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #30

http://www.amigaportal.cz/forum/showthread.php?t=2564&s=ffb3b3818c16271a32913fad428f803e

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 17:54:56 przez Benedykt Dziubałtowski
[#32] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #31

Nie wiem do czego pijesz, boboo stworzył GALa do stacji od PC, jedyna różnica pomiędzy trybem DD a HD to obroty silnika i sygnał READY, tego samego GALa możesz użyć do stacji Amigowej, tylko musisz sam przełączać pomiędzy trybem HD a DD.
[#33] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #32

No właśnie mnie interesuje w jaki sposób miało by wyglądać to przełączenie między DD i HD ?
Jakiś przełącznik zew. ? Bo rozumiem automatyczne wykrywanie DD i HD nie wchodzi w grę ?
[#34] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #33

Dokładnie tak, w stacji od PC masz taki przycisk z lewej strony (chyba zaraz przy przycisku wykrywania obecności dyskietki, dyskietka HD ma w tym miejscu okienko - kojarzysz może konieczność zaklejania go w przerobionej stacji PC?), jest on podłączony do tego GALa od Boboo i gęstość jest wykrywana automatycznie, w Stacji od Amigi nie ma takiego przycisku, dlatego trzeba by przełączać tryb ręcznie za pomocą przełącznika.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 18:17:33 przez rafgc
[#35] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #34

Jak dla mnie to trochę bez sensu.
[#36] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #35

Jak już wcześniej pisałem, Amiga leżała być może 10 lat w mało korzystnych warunkach.

Przyczyną awarii stacji okazała się korozja dwóch nóżek przy sterowniku silnika napędu dyskietek. Próba oczyszczenia masy zielonego nalotu skończyła się całkowitym odpadnięciem nóżek.
[#37] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #36

Jeśli jesteś wstanie to zrób dwa mostki.

Benedykt Dziubałtowski
[#38] Re: Padnięta df0

@Benedykt Dziubałtowski, post #37

No właśnie nie jestem w stanie:

Obrazek

Może gdybym mógł całkowicie wylutować ten układ to bym to jakoś ogarnął.
[#39] Re: Padnięta df0

@TomcioPaluszek, post #38

Trzeba delikatnie zeszlifować plastyk obudowy nad tymi nóżkami i wtedy będziesz mógł dolutować do tych wyprowadzeń nóżki.

Co zaś tyczy przeróbek, to ja prawie 15 lat temu robiłem stacje HD na bazie stacji panasonika HD od pieca dla firmy Eureka.
Dodam, że tylko te stacje pracowały stabilnie na wolnych obrotach. Mój układ nie był na GAL tylko na cyfrówkach, bo nie miałem wtedy dostępu do programatora. Stacje gęste od DD różnią się nie tylko zmaną prędkości obrotowej, ale przełacza się też układ odczytu w stacji, tak więc ze stacji DD będącej w amidze nie da się zrobić stacji HD. Jedynie w A1200 w ostatnich partiach były montowane stacje panasonica HD tyle, że nie przerobione. Te da się w prosty sposób przerobić.
Mój projekt ostatnio zamieściłem na forum EAB.
[#40] Re: Padnięta df0

@jarob, post #39

W projekcie Boboo przycisk wykrywania gęstości dyskietki jest odcinany od elektroniki stacji, stacja pracuje cały czas w trybie DD, zmienia się tylko prędkość obrotowa silnika oraz sygnał READY, który musi mieć odpowiedni przebieg gdy jest włożona dyskietka HD.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 20:21:14 przez rafgc
[#41] Re: Padnięta df0

@jarob, post #39

A możesz podesłać namiary na ten projekt?

Mam cztery stacje Panasonic'a HD do przerobienia, a nuż coś by z tego wynikło.

Odnośnie pytania kolegi o przerobione stacje, to są to:

- Mitsumi D359T3
- Samsung SFD-321B/E i SFD-321B/KLE
- Ye Data YD-702B-6039B
[#42] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #40

Bo koleba Boboo sam generuje sygnał Ready nawet podczas zapisu i odczytu z dyskietki. Coś tam pisał o dyskietkach NODOS. Ja się aż tak bardzo w to nie zagłębiałem. Sygnał Ready podczas zapisu i odczytu stacja generuje sama. Dlatego w moim projekcie nic nie odcinam od przełacznika HD.
Link do projektu: http://eab.abime.net/showpost.php?p=794213&postcount=183
[#43] Re: Padnięta df0

@jarob, post #42

Toż ja o tym cały czas piszę i nie pisałem, że to polega tylko na spowolnieniu obrotów silnika (w poście #30 wymieniłem w nawiasie READY). Ani oryginalna stacja Amigowa, ani ta od PC (z wyjątkiem kilku rzadko spotykanych egzemplarzy) nie potrafią wygenerować sygnału READY 0xAAAAAAAA dla dyskietek HD (niektóre stacje od PC w ogóle nie potrafią wygenerować sygnału READY). Mówiąc o stacjach od Amigi miałem na myśli stacja dysków + układ generujący READY + układ spowalniający obroty silnika. Ten schematu z Aminetu generuje sygnał READY dla dyskietek HD, ale występują w nim "glitche", przez co działa niestabilnie. Jeśli ten schemat z linku jest twój, to powinieneś to wszystko wiedzieć lepiej ode mnie.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2012 22:06:11 przez rafgc
[#44] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #43

Tylko zauważ kiedy ten sygnał 0xAAAAAAAA powinien być wygenerowany. On nie jest generowany podczas odczytu i zapisu z dyskietki HD, tylko w momencie włożenia dyskietki do stacji. Czyli jest odpowiedzią na sygnał Seleck podczas wysokiego stanu sygnału MotorOn. Podczas zapisu i odczytu, gdy sygnał MotorOn przyjmuje niski stan, sygnał ten ma zupełnie inne znaczenie - informuje on o tym, że stacja jest gotowa do odczytu i zapisu. Czyli, że np: silnik ma właściwe obroty itp. Wtedy stacja sama generuje ten sygnał. Schemat z aminetu faktycznie jest trefny. Ja swój układ budowałem na nim, ale poprawiłem jego błędy.
[#45] Re: Padnięta df0

@jarob, post #44

Wiem, ale to nie czyni niemożliwym przerobienia stacji DD Amiga aby obsługiwała też HD, w przypadku stacji od PC trzeba zrobić dokładnie to samo a nawet więcej (poprowadzić sygnał diskchange i READY do odpowiednich pinów).

Co to za sygnały DRES i Dpre?

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2012 15:53:40 przez rafgc
[#46] Re: Padnięta df0

@rafgc, post #45

DRES - to Disk Reset - tego sygnału nie ma standardowo na wewnętrzym złączu stacji dysków (jest tylko na zewnętrznym). Nie jest on niezbędny do działania stacji, ale jeśli go nie ma, to może zajść taka sytuacja, że stacja dysków nie zgłosi się prawidłowo, gdy podczas resetu amigi w stacji będzie znajdować się dyskietka HD.
Dpre - to Disk Present z przełącznika w stacji dysków. Pojawia się on gdy włożymy dyskietkę do stacji.

Jeśli chodzi o prowadzenie DiskChange i Ready do odpowiednich pinów, to najczęściej jest to przelutowanie jednej zworki lub przełączenie jednego swicha i wlutowanie drugiej zworki lub ewentualnie kawałeczek przewodu. Wszystko zależy jaki mamy typ stacji.
[#47] Re: Padnięta df0

@XeNeS, post #41

Dziękuję Koledze za odpowiedź.
Mam Mitsumi D359M3 i chętnie też bym ją przerobił, tylko zbytnio nie wiem jak.
Czas będzie przeszukać google ciut bardziej szczegółowo ;)
[#48] Re: Padnięta df0

@Advesarius, post #47

[#49] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #48

To jest inna stacja.
[#50] Re: Padnięta df0

@Advesarius, post #49

Jak inna poszukaj na stronie jest ich w cholere.
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm
Mitsumi:
Mitsumi D359M3 (Typ 1)
Mitsumi D359M3 (Typ 2)
Mitsumi D359M3D
Mitsumi D359T2
Mitsumi D359T3 (Typ 1)
Mitsumi D359T3 (Typ 2)
Mitsumi D359T5 (Typ 1)
Mitsumi D359T5 (Typ 2)
Mitsumi D359T6 (Typ 1)
Mitsumi D359T6 (Typ 2)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 21:27:25 przez Dark_luke
[#51] Re: Padnięta df0

@Dark_luke, post #50

Dzięki! OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem