kategorie: A500, A600
[#1] Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600
Witam, niedawno przechwyciłem sprawny napęd ZIP IOmega na peckowy port szeregowy LPT, lecz w czasie jak są różnego rodzaju pamięci, karty itp to do pecka raczej on mało użyteczny... Więc czy ktoś może próbował podłączyć takiego ZIPka pod Amisię 500 albo 600 ?? Może da się podłączyć ją jakoś tak jak zewnętrzną stację dysków albo połączenie z peckiem przez NULL MODEM ?? Udało się to komuś ?? Niestety wygooglować mi się nic nie udało :(

Dzięki z góry za wszelkie info !!
[#2] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #1

Drugi wynik przyjacielu.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

No ok, jak szukałem jakiś czas temu to nie było... A czy ktoś zająłby się zmontowaniem takiej przejściówki ??
[#4] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #3

Do jakiej Amigi to chcesz? Bo do 600 możesz podłączyć napęd na IDE. W A500 będzie to działać tragicznie wolno.

Benedykt Dziubałtowski
[#5] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

No chciałbym żeby chulało na 500 i na 600, co do szybkości to nie ma raczej większego znaczenia, przecież DF0: też się mocno nie rozpędza :P
[#6] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #5

Do A 600 będzie spory problem. Mi się nie udało znaleźć wtyczek 9 pinowych pasujących do tego modelu amigi. Mam taki interface, sam sobie zrobiłem. Budowa tego jest naprawdę prosta. Wystarczą podstawowe umiejętności lutownicze. W A 500 to chyba działa wolniej od flopa.

Benedykt Dziubałtowski
[#7] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Hmmm, to może umówimy się że mi zmontuje pan taki zestaw na zamówienie ?? Narazie może być tylko pod A 500...
[#8] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #7

Średnio mi się chce z tym bawić. To naprawdę jest połączenie parunastu kabelków.

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

No dobra a jakiś schemat gdzie szukać ?? No i przydałaby się dyskietka Z softem do odpalenia tego...
[#10] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #9

Wszystko podałem Ci na tacy. Czy Ty w ogóle do tego zajrzałeś?

Benedykt Dziubałtowski
[#11] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Oczywiście, ale tam jest zdjęcie jak to wygląda a schematu konkretnego brak...
[#12] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #11

Oprócz zdjęcia jest jeszcze tekst. Proszę przeczytaj go.

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

No mam te stery z aminetu ale opisu tam brak...
[#14] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #13

przed chwilą zajrzałem do archiwum i sa tam i stery i schematy.

Benedykt Dziubałtowski
[#15] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

potwierdzam..
[#16] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #13

Człowieku ale jesteś leniwy. Coś chcesz, a sam nawet nie chcesz przeczytać to co dostałeś już w drugim poście. Ręce opadają.
[#17] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@kmilota, post #16

Wszystko się zgadza, przepraszam, zapomniałem że przecież format *.iff to amigowy plik graficzny... Co niestety nie zmienia faktu że sam się tego nie podejmę bo jako laik elektroniczny nic nie kumam z tych schematów i jeśli nie ma chętnego do zrobienia mi tego to rezygnuję i zamykam temat.
[#18] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #17

Warto podjąć naukę i się troszkę podszkolić Lutownice kupisz za paręnaście pln. Na początek potrenuj robiąc jakieś bardzo proste przelotki np z czinch na jack. Ten schemat z aminetu jest niewiele trudniejszy.

Benedykt Dziubałtowski
[#19] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

No i lutownicę już dawno mam ale na takie styki gdzie są jeden przy drugim to za bardzo mi się trzęsą piekarskie ręce... Już dosyć się natrząsłem przy robieniu kabla NULL MODEM. Dziękuję za wszelkie pomoce.
[#20] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #19

Skoro zrobiłeś nulmodema to taki interface tez zrobisz.

Benedykt Dziubałtowski
[#21] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #20

No może bym i zrobił, ale to mnie troszkę przerasta... Teraz raczej zajmuję się robieniem oświetleń do kolejek (moja druga pasja) :)
[#22] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #21

Witam, ok odpuszczam sobie Zipa na port szeregowy... Zabawy w podłączanie czegokolwiek do 500tki też odkładam na emeryturę, a teraz chciałbym do 600tki podłączyć twardziela 6GB 3,5 cala i Zipa IDE... Co mi będzie potrzebne ?? Czy w każdej chwili Zipa będzie można odłączyć (oczywiście na wyłączonym kompie...) i podłączyć CDka ???? Czy tego typu urządzenia wymagają jakiś sterów ??

Pozdrawiam i przepraszam że truję :P
[#23] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #22

Ja bym sobie na a600 taka konfigurację odpuścił. Zdecydowanie lepiej użyć czytnika kart CF na PCIMCIA.

Benedykt Dziubałtowski
[#24] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Ja rozumiem, ale dysk mam, mam 2,5 cala (800 mega) i 3,5 cala (6 giga). Zipa szeregowego i IDE też mam a dyskietek się wala chyba z 15... Dlatego proszę mi powiedzieć jak się ta sprawa ma bo na razie chciałbym wykorzystać to co mam a w przyszłości zobaczymy co się uda upolować :)

Ps. A czy Amisia zobaczy w ogóle dysk 6 giga ??
[#25] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #24

Szeregowego? Zipy są 4 rodzaje: równoległy, ide, scsi, usb. Nigdy nie słyszałem o wersji szeregowej.

Benedykt Dziubałtowski
[#26] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #24

A czy Amisia zobaczy w ogóle dysk 6 giga ??
A czemu ma nie zobaczyć? Ślepa jest, czy jak?
Temat "Amiga i dyski większe niż 4 giga" jest wałkowany od czasu, gdy pojawiły się hadeki większe niż cztery giga. Nie bój się wyszukiwarki na PPA...

Serdelki
Des
Ps. Sorry, ale się jeżę, gdy ktoś pyta o rzeczy oczywiste, bezproblemowe do wyszukania.
[#27] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Des, post #26

No super cieszę się że dla niektórych to wszystko jest oczywiste, ale dla nowicjuszy nie niestety :( I skoro ktoś już odpowiada na post to mógłby w skrócie przybliżyć temat i pomóc też innym szukającym takich odpowiedzi :(

pozdrawiam
[#28] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #27

zalezy od romu ..standartowy 37.300 i wyzsze widza do 4 GB .. po spaczowaniu przez loadmodule scsi.device zobaczy nawet 120 gb.

optymalny dysk do Amigi 600 to 15-20 GB wiekszego nie potrzeba pamietaj ze potrzebna ci bedzie dodatkowa pamiec wieksza niz standartowe 1 MB
[#29] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #27

Problem polega na tym, ze Ty nie szukasz odpowiedzi tylko chcesz aby Ci wszystko podano na tacy.

Wszystkie te twoje pytania były wielokrotnie wałkowane. Tobie się nie chce użyć Google.

Benedykt Dziubałtowski
[#30] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@HOŁDYS, post #28

Tzn. do obsługi samego twardziela jest potrzebna większa pamięć ???? Takie pamięci sie troszkę rzadko trafiają a od 500+ się nie nada prawda ?? A nie ma jakiegoś sposobu na to żeby stykło 1 mb w standardzie ??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem