kategorie: A500, A600
[#31] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #30

Nie, no system Ci wystartuje, spoko. Ale "zje" całkiem ładny kawałek pamięci. Niewiele jej zostanie na uruchamianie programów. Jednak sporo rzeczy jakoś tam pójdzie, z biedą, na komfort pracy nie licz. Rozejrzyj się za rozszerzeniem pamięci. A600 nie jest, niestety, dobrze "ohardwareowana" i trochę trzeba się spocić. Ale warto
Przeczytaj sobie recenzję autorstwa Kolegi Hołdysa: 9,5 mega
Serdeczności
Des
[#32] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Des, post #31

Ups, zgadza się, przetestowałem sobie działanie systemu z polskimi Localami i jednym mega ramie na WinUae... Jest koszmar :( ... O WHDLoad to już można zapomnieć :( Trzeba mi popolować na rozszerzenie pamięci...
[#33] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #32

Ano. "Goła" A600 to tylko odpalanie gier z dyskietek. Naprawdę przesympatyczny model Amigi, ale dołożenie doń pamięci jest niezbędne wręcz. Jak i do każdej innej Amigi w sumie...

Pozdrówka
Des
[#34] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #32

Jeśli myślisz o WHDLOAD i Amidze 600 to lepiej postaraj się o a1200 z fastem. 68000 to dosyć kiepski pomysł jeśli chodzi o whdload. W większości gier nie będzie dało się robić save ( np sabre team)

Benedykt Dziubałtowski
[#35] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #34

Łoj panie Benedykt, Ami 1200 to nie na kieszeń piekarza z marketu :P, co do WHDLoad to na emulatorze działa a na ami nie mam jakiś ulubionych gierek które miałbym save-ować :P Pokopię troszkę portale aukcyjne w poszukiwaniu ramu do 600tki i styka :)

pozdrawiam Wojtek
[#36] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #35

Widzisz. Można to przekalkulować.

Amiga 1200 z fastem to 400-500 pln
Amiga 600 100-150+1mb chip ram kolejne 150 plus fast 9mb 200

2mb chip ramu to za mało na komfortowe whdload. Zdecydowana większość gier Ci nie odpali, będziesz musiał odpalać bez sekwencjo startowej. 2 mb chipu + 4 mb fast ramu to minimum. Komfort jest przy 8mb. Na 2 mb częsc gier Ci zadziała ale będa się długo wgrywac ( efekt migotania ekranu gdy whdload doczytuje dane).

Poza tym na amidze 600 z 80% gier nie da się wyjść trzeba robić reset. N A1200 tego problemu nie ma.

Benedykt Dziubałtowski
[#37] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #36

No widzicie, i tak krok po kroku dochodzimy do tego że i tak pozostanie mi chyba WinUae :( No nic, z dyskietek też można się dobrze zabawić :) Albo poopylać pięćsetki sprawne i złomy, no i zacząć odkładać na jakieś cacko :)

pozdrawiam i dzięki wszystkim za komentarze te pozytywne jak i negatywne :)
[#38] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #36

Poza tym na amidze 600 z 80% gier nie da się wyjść trzeba robić reset. N A1200 tego problemu nie ma.

Benedykt, masz na mysli to, ze 600-tka nie ma fizycznie klawiszy, ktorymi sie wychodzi (zwykle defaultowo ustawiony jest PrtScr/* z klawiatury numerycznej) ? jesli tak, to wystarczy w ikonce gry dopisac tool type "quitkey", np. z wartoscia $59 i wychodzimy sobie z gry za pomoca F10, chociaz czasami potrafi on nie zadzialac, ale to wyjatki...

@wojtekmedia

... czyli wychodzi podobna suma za A600/2MB Chip + Fast i A1200 z Fast RAM-em, przy czym Fast do 600-tki jest zdecydowanie rzadszy na rynku wtornym, niz jakiekolwiek rozszerzenia do 1200-tki, ktorych tak poza tym jest wieksza gama. dodajmy jeszcze kosci AGA, bez ktorych nie pograsz w sporo ciekawych gier, albo tych co sa na obie wersje chipsetow nie zobaczysz w lepszej, bardziej kolorowej wersji...

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 09:38:44 przez mccnex
[#39] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@mccnex, post #38

Nie. To co piszesz nie wystarczy. 68000 nie ma kilku instrukcji, które whdload wykorzystuje. Zmiana klawisza nie wystarczy. Poczytaj dokumentacje whdload.

Benedykt Dziubałtowski
[#40] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #39

Wszystkie wpisy jak najbardziej rozumiem, tyle tylko że A500, A500+ i A600 już mam na stanie... Nie traktuję Amigi jako nie wiem jakiej super pasji więc raczej 1200 mi się nie przyda... A może się by przydała ale to troszkę kosztowna zabawka :)

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2012 12:46:12 przez wojtekmedia
[#41] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #40

Jak sprzedasz te Amigi to będziesz miał kasę na 1200 + fast ram. Amiga 1200 to dużo szybszy procek kości AGA + bezstresowe whdload. Popatrz sobie na jutubie i porównaj gry z wersji ECS(A500/600) i AGA. Szczególnie polecam zobaczenie slimtilt, super stardust.

Benedykt Dziubałtowski
[#42] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #41

Nie no zgadzam się, macie w zupełności rację, ale mi głównie chodziłoby o gierki typu lotus, pang, qwak czy mortal kombat, a w tym przypadku od biedy można pomachać dyskietkami...
[#43] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #42

Wiesz to jest Twój wybór. Możesz sobie rozbudowywać tą a 600 jeśli tak chcesz. Ja Ci tylko pokazałem, ze a1200 to lepszy wybór jeśli chodzi o WHDLOAD.

Benedykt Dziubałtowski
[#44] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #43

No i masz rację, koleś od A600 zrobił mnie w h... i już nie chcę słyszeć o A600 zbieram kasę na 1200, tylko co ma ta 1200 mieć ????
[#45] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #44

Jak do grania to: 8MB RAM i najlepiej MC68030
[#46] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

czy po podłączeniu zipa przez lpt (oczywiście kablem po przeróbce), po instalce sterów, na blacie wb powinna pojawić się ikona dyskietki? w sensie zipu.. ??
[#47] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@AdamZeku, post #46

Pojawi sie ikona jesli dyskietka bedzie w napedzie i zostanie uruchomiona odpowiednia mountlista.
[#48] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@Norbert, post #47

Heh, widzę że mój temat się komuś przydał... Po tym jak mnie gość od 600 w h. zrobił i mi jej nie przysłał to straciłem wiarę w Amigi ale na jesień chyba zyskam s powrotem :)
Pozdrawiam wszystkich :)
[#49] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #48

Witam i przepraszam że odnawiam stary temat, ale mam tylko jeszcze jedno ostatnie pytanko, czy tego zipa po przerobieniu będzie się podłączać do 500tki pod port serial czy drukarki ???? Ja wiem że to może jest na goglach ale tutaj przyjemniej :)
[#50] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #49

Zip z tego co pamietam chodzi albo na IDE albo na porcie rownoleglym, po modyfikacji oczywiscie, mozliwej do znalezienia na Aminecie. O Zipie na port szeregowy w zyciu nie slyszalem.

BTW, mam takiego Zipa "Parallel" w w domu, ale jeszcze bez moda, ladnie sie prezentuje wizualnie, w sumie to z czasem odpuscilem uzywanie Zipa ale kiedys moze go przerobie, jako przenosny naped dajacy sie podlaczyc do kazdej Amiski :) Ale do PC z Windows juz niestety nie, chyba, ze XP. Pod 7-ke nie ma sterownikow.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2013 15:20:27 przez mccnex
[#51] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@mccnex, post #50

No, ok już obczaiłem że pod printer port, a jak to wygląda z tą mountlistą ???? Chodzi o 500 z romem 1.3 i 500+ z romem 2.0...
[#52] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #51

Ktoś coś podpowie jak napisać tą mountlistę ??
[#53] Re: Napęd ZIP IOmega i Amiga 500/600

@wojtekmedia, post #52

Podpowiedziano Ci prawie rok tem.

Benedykt Dziubałtowski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem