kategoria: A1200
[#1] ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!
link

Nijak idzie wstawić linka z Opera Mobile na ppa.pl....
Więc tekstowo:
eab.abime.net/showthread.php?t=55059&page=58

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 17:29:22 przez recedent
[#2] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #1

To ja mam pytanko.

Jak się ma w/w karta do:

- Blizzarda IV 030/50
- Apollo 040/33MHz

Chodzi mi o plusy - minusy poza samą prędkością z racji szybszej pamięci?

Mam 030/28 8MB i pytanie w głowie: warto przesiadać się na ACA1231 zamiast Blizzarda IV czy też niekoniecznie jest to warte grzechu?
[wyróżniony] [#3] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #2

Mi sie wydaje, ze przewazajacym plusem jest to, ze jest to sprzet NOWY, a nie nastoletni. Taki Blizz moze Ci pasc w kazdym momencie z racji wieku. A tu nowka, pachnaca, na gwarancji. Chyba, ze jestes ortodoksyjnym milosnikiem retro i do zabytkowego muscle car z lat 60-tych nie wlozylbys odbajerzonej sprezarki i nowego sprzegla, tylko szukalbys oryginalu z tamtego okresu - byle dzialajacego ;)
[#4] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@jw_amigowiec, post #3

To akurat mnie nie rusza, bo z tego co mam to zdarzyło się uwalić jeden dysk 2.5" oraz płytę A1200.

Karty i inne wynalazki działają, a z ryzykiem trzeba się liczyć.

W sumie to i gwarancja z takiej ACA to też jest pod znakiem zapytania, bo ileż taki sprzęt kolekcjonerski chodzi włączony rocznie? Zużyć się nie zdąży ;)

Coś jeszcze istotnego?
[#5] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@jw_amigowiec, post #3

Też tak uważam. Najważniejszy plus tej karty to fakt że jest nowa i na gwarancji.
Szybkością nie poraża, ale do zabawy w WHDLoad + średnio zaawansowane rzeczy pod systemem w.zupełności wystarczy.
Sporo osób narzekało ostatnio że nie ma nowych turbiaczy do A1200 - teraz będą zadowoleni.
[#6] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@jw_amigowiec, post #3

Karta jest nowa, ale procesor... cóż, kod daty mówi sam za siebie : "9318", czyli 18 tydzień 1993 roku :)

Ja wolałbym Blizzarda 1230/50. Te karty są nie do zajechania.
[#7] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #4

Coś jeszcze istotnego?

A jakimi ficzerami byłbyś zainteresowany?
[#8] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@gorzyga, post #6

Ja wolałbym Blizzarda 1230/50. Te karty są nie do zajechania.

Nie doceniasz fantazji niedzielnych majsterkowiczów. Oni zniszczą nawet młotek.
[#9] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #8

Może trochę źle się wyraziłem - nie do zajechania podczas normalnego użytkowania :) Zdolny majsterkowicz "położy" wszystko :)
[#10] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #1

Staszek, a wiadomo coś dlaczego Jens nie uderza w 040 lub 060? Brak procesorów czy jakiś inny powód?
[#11] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@pampers, post #10

Aż tak dobrze to się nie znamy, nie zwierza mi się. szeroki uśmiech
Zresztą możesz sam go o to zapytać.
[#12] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #11

Na swojego Blizzarda nie narzekam od paru miesięcy daje radę i do paru godzin użytkowania znieść maltretowałem go nawet empetrójkami i nic mu nie dolega a wiem jakie problemy niektórzy mieli z ACA i Medkiem w sumie jeśli ktoś ma czekać i kupić za min 600-700 PLN Blizzarda a podejrzewam że za niewiele więcej nową ACA to w jego przypadku wybór będzie prosty. Jednak wstrzymałbym się z oceną dopóki nie będzie w sieci jakichkolwiek informacji i pierwszych testów tej karty.
Mam nadzieje że Jens ma ze swojego projektu dużo satysfakcji również tej wymiernej finansowo i że to nie ostatni projekt jego autorstwa.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2012 12:34:59 przez miro_78
[#13] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #2

Wszystko ma swoje plusy i minusy.
Jeśli nie zamierzasz rozbudowywać swojej Amigi o sloty Zorro czy PCI, nie musisz mieć kooprocesora ani nie potrzebujesz szybszego procka to taka karta będzie ideałem, jeśli w planach przewidujesz dalszą rozbudowę to radził bym Blizzardy w drugiej kolejności Apollo.

ps. ciekawy jestem czy ceny Blizzardów IV na allegro.pl spadną czy niekoniecznie ?

Pozdrawiam
[#14] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #7

Generalnie - automatyczny remap romu do fastu bez używania czegokolwiek, jakieś rozszerzenia w stylu SCSI do Blizzarda (złącze).

Pytałem, bo sam nie wiem co można jeszcze wymyślić... albo co może być.
[#15] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@RadoslawF, post #13

No 030 to tylko i wyłącznie do desktopa ma być. Typowy klasyk, zapewne z WB 3.1 docelowo (stąd pytanie o remap romu).

Za to po to sprawiłem sobie e/Box'a aby z niego docelowo zrobić 060, Zorro itp itd. hokus pokus. W sumie i tak teraz to już jest całkiem miły zestaw swoje wart.
[#16] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #14

O SCSI zapomnij - zresztą SCSI w maszynce typu desktop do WHDLoad byłoby największą pomyłką. Jens głupi nie jest.
Kick można remapować do FASTu. W poprzednich wersjach kart potrzeba było "hokus-pokus" pezez ACAtune, teraz pewnie też. Plusem jest remapowanie KS 1MB. Starsze karty mogą rylko 512kB.

No i jak sam nie wiesz czego chcesz to będzie Ci ciężko dogodzić...
[#17] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@stachu100, post #16

No to z FAST'em mamy jak Apollo czy Blizzardzie. A i 1MB to trzeba pewnie sobie najpierw zrobić.

Potrzeb nie mam, chodzi o potencjalne perspektywy - tylko i wyłącznie.
[#18] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #15

Jeśli do desktopa na stałe to kupuj, ewentualnie rozejrzyj się czy gdzieś nie znajdziesz starszego modelu taktowanego 56MHz, ten nowy ma 42MHz.

Pozdrawiam
[#19] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@RadoslawF, post #18

Starego modelu z wyższym taktowaniem raczej bym nie polecał...
Mówiąc w uproszczeniu miała ona tak wyśrubowane osiągi że są problemy ze stabilnością w zależności od rewizji układów zamontowanych na płycie A1200.
Lepsza karta wolniejsza, ale stabilna.
[#20] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@XeNeS, post #17

No to z FAST'em mamy jak Apollo czy Blizzardzie. A i 1MB to trzeba pewnie sobie najpierw zrobić.
Możesz remapować z pliku, nie musisz programować kości. Miałem ACA 1230/42, na płycie ROM 3.0, mapowałem 3.1 i uruchamiałem OS 3.9. Działało bezproblemowo.
Co do perspektyw to chciałem dołożyć Mediatora i 1230 się z nim żarła. Nie wiem jak jest z 1231. Z ZorroII+PicassoII problemów nie było.
Dodatkowa zaleta to 64MB naprawdę szybkiego Fastu.
[#21] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@RadoslawF, post #13

Moim zdaniem skromnym - ceny nie spadną, a wręcz przeciwnie. Blizzard (nie tylko IV, tak ogólnie) dorobił się swojej (poniekąd słusznie) legendy i kultu wręcz. Że szybkość, że niezawodność, że nie do zajechania... Karty Blizzard to taki jakby wzorzec, ideał, prawda? Wszelkie inne (i stare, i te nowe) zawsze się porównuje do Blizzardów. Każdy chce TO wpakować do swojej Ami, Poniekąd trudno się dziwić, ja swojej dopałki 060 nie sprzedam, nie oddam za żadne skarby. Leciwa jest, przy każdym włączaniu kompa modlę się, by działała (Ami odpalam codziennie, więc bardzo rozmodlony jestem).;]

Serdeczności
Des
[#22] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@Des, post #21

ACA1230/56MHz zjada Blizzarda na śniadanie.

ACA1231/41MHz jest minimalnie szybsza od Blizzarda.

Jedyne co przemawia na plus Blizzarda to koprocesor i jak twierdza niektórzy kompatybilność z innym sprzętem.
[#23] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #22

ACA1230/56MHz zjada Blizzarda na śniadanie.

Pod warunkiem że masz odpowiednie wersje chipsetu na A1200 i odpowiednio skonfigurujesz ACAtune. A Blizzard działa "po wyjęciu z pudełka". I 20% szybciej oraz bez FPU i bez RTC w standardzie - niezbyt imponujące to zjadanie. Ale karta znacznie młodsza wiekiem - to fakt.
[#24] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #22

Dodaj jeszcze możliwość podpięcia kontrolera SCSI i włożenia 128MB pamięci lub 256MB w wersji z kontrolerem SCSI.
A jak się dorobisz zbędnej gotówki to wymienisz tego BlizzardaIV na 040 lub na 060 i wykorzystasz w nich posiadaną pamięć i kontroler.

Pozdrawiam
[#25] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #22

Koprocesor to ważna rzecz, szczególnie jak się chce oglądać dema.
[#26] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@RadoslawF, post #24

..które są tak niezbędne dla karty pod WHDload że nie da się bez nich żyć.

Nie bardzo widzę sens pchać do 68030 więcej niż 32MB RAM, a co do SCSI, to można kupić FastATA i nowoczesny dysk ATA będący szybszy niż przestarzały szrot SCSI II.

A koprocesor z prawdziwego zderzania jest dopiero w MC68040.

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2012 11:57:15 przez tom256
[#27] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #26

Niektórzy, prócz łamania dżoja, robią inne rzeczy. I do tych innych - jak raz koprocesor bardzo się przydaje. "Skaziczny" kontroler też.

Serdeczności
Des
[#28] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #26

Praca z napędami SCSI jest o wiele przyjemniejsza niż z dyskami podpiętymi pod FAST ATA, niestety w tym drugim wypadku system mocno zwalnia, szczególnie przy kopiowaniu dużych plików.

Co masz na myśli pisząc "A koprocesor z prawdziwego zderzania"? FPU 68882 jest mniej wydajny niż ten w 040/060, ale nie czyni go to koprocesorem z nie prawdziwego zdarzenia :) Są programy które go wymagają, lub efektywniej działają w jego obecności...
[#29] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@tom256, post #26

Do WDHLoad to i A1200 czy A4000 tez nie jest niezbędna, a popatrz ludzie ich używają.

Skoro nie widzisz sensu pchania więcej jak 32MB to nie kupuj ACA które mają 64MB.

Jak będziesz w Lublinie to wpadnij zobaczysz szrot z transferem 8MB/s i przy minimalnym obciążeniu procesora, uzyskaj to samo na super nowoczesnym (czytaj z innego szrotu) dysku IDE.

Tak coś mi kołacze że kooprocesor z BlizzardaIV był szybszy od tego z Blizzarda 040, może dlatego że był kompletny.

Zgadzam się że do włożenia do desktopa i używania do gierek ACA będzie lepsza bo jest nowa, ale nie wymyślaj na siłę argumentów "lepszości" bo śmiechem cię starzy użytkownicy kart turbo zabiją.

Pozdrawiam
[#30] Re: ACA1231 dostępna w sprzedaży - nareszcie!

@RadoslawF, post #29

Koprocesor w 040 był na pewno szybszy, a przede wszystkim inny - niestety nie znam szczegółów, więc może nich napiszę je ktoś, kto je zna :) Nie wiem też jak wyglądała zależność od zegara taktującego... Pamiętam, że w niektórych kartach PPC z 040/25MHz były montowane wadliwe procesory, w których FPU nie działał jak trzeba.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem