kategorie: A600, Sprzęt
[#31] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@Blendor, post #30

Temat stary ale pozwolę sobie odgrzebać.

Czy wymiana kondensatorów skróciła czas bootowania?
Jaki jest standardowy czas od włączenia zasilania do pokazania ekranu z dyskietką na A600 i A1200 z KS 3.0 i 3.1?
[#32] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@at0m, post #31

Też się przyłączam do pytania, czy pomogło?

Walczę od paru dni z A600, która dochodzi do "białego" i na nim wisi.
[#33] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@ExciterELB, post #32

Mogę tą płytę naprawić, jest coś nie tak z jednym z układów Cia lub ze ścieżkami od nich.
[#34] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@jarob, post #33

Też mogę, ale pytanie, czy przy uwalonym CIA będzie się zachowywała inaczej niż jak całkiem zdejmę CIA z PCB?
[#35] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@ExciterELB, post #34

Co do autora wątku to na bank jest problem z układem "power up reset", prawdopodobnie zimne luty na rezystorach i kondensatorach dołączonych do nich.
Co do białego ekranu to coś innego może być, trzeba sprawdzić po kolorach błędów.
[#36] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@socha6, post #35

Kolorki są ok, żadnych błędów. Przechodzi normalnie cały selftest i zatrzymuje się na białym.

Moje pytanie jest: czy uwalone CIA może powodować taką blokadę na białym, a kiedy zdejmę je z płyty to zakończy na bootscreen'ie?
[#37] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@ExciterELB, post #36

Taką blokadę uwalone Cia może zrobić, bo tak miałem w kilku A600.
Tyle, że ja ich nigdy nie podłączałem po zdjęciu układu - zawsze po wymianie.
Dlatego nie odpowiem, czy bez Cia zobaczysz bootscreen.
[#38] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@ExciterELB, post #36

A500 bez CIA A (Odd) ma zielony ekran. Bez CIA B(Even) z włożonym CIA A wyświetla GURU, a po kliknięciu LPM wyświetla boot screen. Po drugim włączeniu w tej samej konfiguracji, wyświetla się boot screen bez żadnych błędów, ale nie działa flop. Nie ma też "klikania" stacji.

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2014 19:44:13 przez glichtanski
[#39] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@jarob, post #37

A600 ożywiona! :)

Problemem było słabe przylutowanie PAULA (nie wszystkie nogi miały kontakt z PCB).

Amiga powitała mnie latającą dyskietką, ale nie chciała w ogóle widzieć karty CF pod IDE.

Schemat do ręki, miernik i jechane... i co się okazało? Słabe styki w przelotce z 2,5" na 3,5". Poprawiłem blaszki w dziurach szpileczką i obecnie cieszę się A600 z CF 4GB jako HDD i dodatkowo bez problemu pod PCMCIA chodzi CF 256MB na wymianę danych z PC. :) Jupiiii yippee
[#40] Re: Amiga 600 rev.1.0 i długi czas resetu.

@ExciterELB, post #39

Gratulacje!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem