[#29]
Re: A4000D Skynet odswiezanie
@Blendor,
post #28
A to inna para kaloszy - napięcie na zasilaczu dalej będzie takie same, problemem jest konstrukcja Amigi (i przejściówek), w której występuje spadek napięcia. Lekarstwem na to jest pociągnięcie dodatkowo 5V pod wrażliwe miejsca, a nie "gonienie" zasilacza, żeby np. na 5V wolach miał 5.5V, bo to może być niezbyt miłe dla innych komponentów, które są "bliżej" zasilacza - część podzespołów płyty głównej lub napędy HDD/CD/DVD.
A4000 tylko raz modowałem jeżeli chodzi o zasilanie - na CVPPC było 4,95V zamiast 4,7V - stabilność pierwsza klasa. Oczywiście, można było podkręcić zasilacz - był to starszy zasilacz AT, ale poprawienie linii +5V było bezpieczniejsze. W A1200 też występuje ten problem - ostatnio dostałem do odświeżenia A1200 w EBoxie ze zwykłym Apollo 1240. Bezpośrednio na zasilaniu 68040 było 4,7V - po dorobieniu dodatkowego zasilania napięcie skoczyło do 4,9V, stabilność się poprawiła, ale i tak trzeba było wylutować podstawki MACHów i wlutować je na stałe... U mnie z PPC i BVision jeszcze większe jaja były...