[#1] Folia klawiatury - zamiennik
Mam dość nietypowe pytanie. Niestety po latach użytkowania padły mi n-te już niestety klawisze do 1200, standardowo padło na folię. Nie wiem co się stało ale wygląda jakby była zalana wodą i w niektórych miejscach się aż wręcz wykruszyła, efekt jakby ją podgrzać gorącym powietrzem. Wiadomo, że folia jest najbardziej narażonym na uszkodzenia elementem klawiatury (sam mam dwie nówki do A600 czekające na gorsze czasy, gorzej z tymi do A1200 :/) ale wracając do mojego pytania, czy ktoś się podjął kiedykolwiek stworzenia tego samego co folia tylko że na normalnej płytce drukowanej z odpowiednio wytrawionymi ścieżkami? Czy takie coś jest awykonalne, że nigdy nie spotkałem się z czymś podobnym, a może nie wiem nic o takim rozwiązaniu?
[#2] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@Krencik, post #1

Moim zdaniem najlepiej obejść taki problem i nabyć jakąś popsutą A500 i zrobić myk: http://www.ppa.pl/sprzet/klawiatura-na-smyczy.html
w skrócie bierzemy klawiaturę od A500 wraz z kontrolerem i lutujemy odpowiednie kabelki do płyty (w przypadku wersji 2B), do kontrolera klawiatury, lub do nakładki zrobionej z gniazda plcc. :)
[#3] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@Mir3k, post #2

Wiem, znam to ale kiedyś jak dożyjemy to i klawisze do 500 się kiedyś skończą. W sumie to już w sklepach widziałem koszulki "2012 koniec Świata" a ja się klawiaturą jakąś przejmuję, trza brać co się jeszcze ma i kończyć po raz n-ty gry co się dawno pokończyło i trzaskać dalej punkty w SlamTilt :D
[#4] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@Krencik, post #1

Klawiatura z pierwszych A500 jest na laminacie i bez folii (ta z lewym klawiszem C= zamiast A). Nawet kontroler jest na tej samej PCB. Pewnie dałoby się coś podobnego wykombinować dla A1200, ale trzeba by było również inaczej podłączyć taką klawiaturę do PCB Amigi. Wydaje mi się, że można użyć odpowiedniej podstawki nakładanej na scalak. Były kiedyś jakieś schematy w Amigowej prasie.
Na PPA też było o klawiaturach do A1200 np. TUTAJ.

Łap jeszcze TO, To i TO .
[#5] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@Mir3k, post #2

Zrobiłem kiedyś wg tego opisu z podstawką PLCC i MiniDIN6
Nie działało, możliwe że kupiłem walnięty kabelek.
Najbardziej zdziwiło mnie to, że ta podstawka PLCC nie trzymała się układu MPU, tak jakby była większa o 0.5 milimetra. Wystarczyło tyknąć kabelek i podstawka odskakiwała.
[#6] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@TUPCOM, post #4

A dlaczego od razu inaczej podpinać? Gdyby styki były były od razu na odpowiedniej grubości płytce a nie leciwej folii?
[#7] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@Krencik, post #6

Miałem na myśli to, że w A1200/600 na PCB jest inne podłączenie klawiatury (folia) niż w A500.
W sumie to masz chyba rację. Można tak zrobić i połączyć oba laminaty taśmą. Czy to masz na myśli? Płytkę stosował Elbox w swoich interfejsach.

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2012 22:23:24 przez TUPCOM
[#8] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@TUPCOM, post #7

No właśnie o to mi chodzi. Tylko chyba nikt w C= nie sądził że za lat kilkadziesiąt ludzie będą używać tanich ekonomicznych rozwiązań z lat 80/90 - tych :( W sensie "zróbmy klawiaturę na 2 lata, później coś się zmieni" tylko że wciskanie "łyndołsa" na Amidze to lekka profanacja.
[#9] Re: Folia klawiatury - zamiennik

@TUPCOM, post #7

I masz rację o to mi chodziło, kurde zwykły kawałek płytki a jaka możliwość ewentualnej naprawy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem