[#1] Ksiązki o Amidze - jakie?
Czy dzisiaj widzicie sens wydawania drukowanych książek o Amidze? Kupilibyście taką książkę? Na jaki temat?

Pytam, bo złapałem kontakt z osobą zainteresowaną wydaniem czegoś drukowanego (o Amidze lub nie) i fajnie by było, żeby koszty się zwróciły :D

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 21:34:29 przez monohrs
[#2] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #1

Ile sztuk by musialo zejsc i ile za sztuke, zeby sie zwrocilo?
[#3] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@kjb666, post #2

Orientacyjnie przyjmując format B5 i objętość 300 str. musiałoby to być ok. 200 szt. w cenie w granicach 30 zł, więc myślę, że nie najgorzej.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 21:43:02 przez monohrs
[#4] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #1

Kupiłbym, ale warunek- o Amidze.
[#5] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@parallax, post #4

Kupiłbym, ale warunek- o Amidze.

Na dowolny temat o Amidze? Dajcie propozycje tematów, od czegoś trzeba zacząć.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 21:49:20 przez monohrs
[#6] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #1

Ja kupiłbym :)
- O grach (to w każdej ilości kupię)
- o programowaniu w dzisiejszych czasach (asm/c) - sztuczki i kruczki obecnych koderów
- o historii sceny (dojście do scenowców z dawnych lat i wspominki jak się kodowało w owych czasach - być może niektórzy jeszcze teraz kodują, mogliby opisać porównanie)

Ja ogólnie jestem retro... więc cokolwiek wpada mi w ręce od razu kupuję/czytam/myszkuję :)
[#7] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #5

No Workbench, każda wersja, oraz programy i gry na Amigę, a także sama Amiga :D Ale to mało realne mam takie wrażenie
[#8] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@parallax, post #7

Jeśli będzie miało szanse sprzedać się w ilości jaką podałem - jest jak najbardziej realne. A może zrobić coś w rodzaju bounty?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 21:59:15 przez monohrs
[#9] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #8

Bounty tak, ale musiałby już być konspekt, żeby było wiadomo co za stwór się za tym będzie krył :)
[#10] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@WojT_GL, post #9

Zgadzam się, inaczej to nie miałoby sensu.

Z tego co widzę, na razie kilka osób napisało, że o GRACH. Coś już wiemy :D

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 22:10:13 przez monohrs
[#11] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #10

IMO to powinna być książka z duchem. Opisu nowych konfiguracji jest pewnie w sieci mnóstwo i kto zainteresowany znajdzie (ja nie bo jestem klasykiem). Podejrzewam większe branie na coś z jajem/fabułą/duchem czasu niż suche konfiguracyjne tematy.
[#12] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@WojT_GL, post #11

Czyli coś w rodzaju ostatnich wydań typu "Bajty polskie", tylko o konkretnie Amidze? Historia klasyka jednym słowem :)

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 22:13:24 przez monohrs
[#13] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #3

Wow! Serio?
Jestem lekko zdziwiony, bo siedzę "w temacie wydawniczym" i wiem, co się opłaci, a co nie Jak dla mnie, u mnie - 200 sztuk w cenie 30 zeta za sztukę to porażka. No, ale może masz (pewnie masz, skoro tak kalkulujesz) dostęp do bardzo taniego druku. W sumie to realne - pod warunkiem, że zrobiłbyś subskrypcję na te 200 egzemplarzy, by mieć pewność, iż rzecz się faktycznie sprzeda.
Jeśli tak - no to pewnie ze 200 osób chętnych by się znalazło na książkę z opisem rozkazów AmigaOS w wersjach od 1.3 do 3.1 - plus ogólny opis/instrukcja poruszania się w Workbenchu.
Sądzę, że nie tylko to - na reprinty klasycznej amigowej literatury - sporo tego wydawał Helion - pewnie 200 chętnych by się znalazło. Gdybyś zdobył prawa do wydania takich pozycji jak "ProTracker" Marka Binkowskiego (Helion, rok 1997) i "Deluxe Paint w ćwiczeniach" Stanisława Węsławskiego (Lupus, rok 1995), "Amiga DOS" Marka Pampucha (Lupus, 1996) - i gdybyś to wydał w jednym tomie... No to spoko nie 200, ale i 300, może i 400 egzemplarzy by się sprzedało.
Albo - wszystkie numery Magazynu Amiga i Amigowca w jednej książce.

Pozdrawiam serdecznie
Des
[#14] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@Des, post #13

pewnie ze 200 osób chętnych by się znalazło na książkę z opisem rozkazów AmigaOS w wersjach od 1.3 do 3.1 - plus ogólny opis/instrukcja poruszania się w Workbenchu.

Kalkuluję orientacyjnie na podstawie danych od zaprzyjaźnionej firmy, więc da się załatwić. Rozumiem, że mówisz o AmigaDOS? Niezły pomysł. Nie wiem natomiast czy reprinty są odpowiednim (i realnym) tematem, ale ciekawe co sądza inni.
[#15] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #12

Napiszesz książkę 300 stronicową na dowolny temat o Amidze???
Wystarczy zagłosować? I już?
[#16] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@Des, post #13

Można by też pomyśleć o takiej "Encykopedii/Podręczniku Użytkownika Amigi" będącej kompilacją zacnych tekstów opublikowanych na łamach PPA. I to by chyba był strzał w dziesiątkę. Po prostu - takie papierowe przełożenie FAQ i masy recenzji, opisów, kursów z PPA.

Serdeczności
Des
[#17] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@Des, post #13

Bardzo optymistyczne podejście. Ten kogo interesują takie pozycje kupił już na rynku wtórnym, nie zainteresowani nie kupią nawet jeśli będzie to wydanie nowe.

Pozdrawiam
[#18] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@rePeter, post #15

Nie wiem czy konkretnie ja napiszę, czy znajdę kogoś odpowiedniego, ale skoro mam możliwość załatwienia wydania takiej książki to chcę spróbować.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie bounty na konkretną pozycję z określonym wcześniej konspektem.
[#19] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@RadoslawF, post #17

Też mi się wydaje, że to powinno być nowe opracowanie.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 22:25:32 przez monohrs
[#20] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@rePeter, post #15

No właśnie cała rzecz w tym, że nikt sam tego nie zrobi. Zatem trzeba by - albo (jak już sugerowałem) dogadać się z autorami i właścicielami praw klasycznych pozycji, albo zebrać poważny zespół, który by (rok pracy, lekko licząc) przemyślał i przerobił "na papier" najcenniejsze teksty z PPA.

Serdeczności
Des
Ps. Tak realistycznie patrząc - obydwa projekty mają - hm... - delikatnie mówiąc, średnie szanse realizacji. Jednakowoż może warto spróbować? Jakby co, to ja się chętnie, non profit, do czegoś takiego podłączę.
[#21] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@RadoslawF, post #17

Bardzo optymistyczne podejście. Ten kogo interesują takie pozycje kupił już na rynku wtórnym, nie zainteresowani nie kupią nawet jeśli będzie to wydanie nowe.
Niby tak, ale wiesz... Ludzie leniwi z natury rzeczy są - szukanie na aukcjach, odkupowanie od znajomych - to wymaga wysiłku niejakiego. Gdyby zaś się takie kompendium pojawiło - odświeżone, przeredagowane- to i grono chętnych pewnie by się dało zebrać.
Osobiście chciałbym mieć taki "przewodnik/podręcznik." Tak, mam chyba większość wydanej w Polsce literatury amigowej - ale skakanie od książki do książki bywa irytujące. Mieć "all in one" - czemu nie? Fajna sprawa.

Pozdrawiam
Des
[#22] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@Des, post #20

Moim zdaniem lepiej napisać coś nowego. Finansowanie mam załatwione, chcę spróbować znaleźć kogoś, kto podejmie się napisania tekstu. Musimy tylko zebrać się w kupę :)
[#23] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #22

Może jakas praca zbiorowa. Każdy po rozdziale na swój ulubiony temat :)
[#24] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@WojT_GL, post #23

Ja w każdym razie będę działał dalej i napiszę, gdy ustalę coś konkretnego.
[#25] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #24

Jest taka książka Freax ogólnie o demo scenie, ale bardzo szczątkowo opisana scena polska. Można dorwać jakiegoś samobójcę który podejmie się dotarcia do ludzi z dawnych lat i opisanie jak to wyglądało u nas, od początku. Przy okazji troszkę historii Commodore oraz powstania Amigi, jak wyglądało życie początkujących informatyków w Polsce Socjalistycznej oraz po '89r. przemycanie kompów przez granicę itd. szeroki uśmiech Jeżeli będzie napisana profesjonalnie, to sprzeda się w sporo większym nakładzie w języku polskim, bo dużo osób właśnie lubi retro i stare historie komputerowe.
[#26] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #24

Porozmawiaj z redakcją, adminami PPA. Może coś się z Twojego pomysłu (bardzo zacnego) urodzi. Mnie się to podoba, do pracy chętny jestem, to moja branża - redakcja, korekta, szukanie targetu, koncepcja, reklama et cetera. Zatem ustal konkrety i jak - daj Boże - coś się skrystalizuje, nawet mgliście - dawaj znać.
Jeno podchodź na chłodno - to jest ogrom, naprawdę ogrom roboty. Od rozpoczęcia prac, do oddania do składu - minimum rok. Wiem, bo w tym siedzę. I wiem też, jak takie "społeczne" projekty potrafią spalać się na panewce. W archiwalnych zasobach mam ze dwie antologie poezji, ze trzy antologie prozy - już, już miały być wydane, no ale... A tu sponsor nawalił, a tu któryś z autorów strzelił focha... To ciężka robota, nawet przy dysponowaniu zgranym zespołem. Trzeba do rzeczy podejść merytorycznie i metodycznie. Pierwszy krok - koncepcja, drugi krok - zdeklarowany team ludzi chętnych do ciężkiej i niewdzięcznej dłubaniny.

Pozdrawiam serdecznie i optymistycznie
Des
[#27] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@flops, post #25

Ze dwa lata ciężkiej pracy kilkunastoosobowego zespołu. Aczkolwiek - w imię Amigi - warto.

Serdeczności
Des
Ps. Szansę powodzenia projektu widzę tylko w sytuacji takiej, w której Włodarze PPA byliby zainteresowani projektem, koordynacją prac i tak dalej.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2012 23:16:07 przez Des
[#28] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@flops, post #25

Jakiś czas temu był na ppa podobny temat (chyba w komentach pod jakimś newsem). Tam chodziło akurat o tłumaczenie i wydanie istniejącej już książki - i to jest moim zdaniem najsensowniejszy pomysł, bo jest sporo ciekawych pozycji angielskojęzycznych.

flops: Taką książkę jak Freax (naprawdę niezła, czytałem) musi napisać prawdziwy pasjonat i znawca sceny, który do tego potrafi pisać - cieęko dziś o takich.
[#29] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@slay, post #28

No ciężko dziś o takich - niby - bo przecież są. Tutaj, codziennie dostępni. Mniemam, że Kolega Hołdys na przykład mógłby niesamowicie dużo o polskiej demoscenie powiedzieć/napisać.

Serdeczności
Des
[#30] Re: Ksiązki o Amidze - jakie?

@monohrs, post #22

Ponieważ amigowcy są podzieleni, jedyny sens wydawniczy widzę w nowoczesnym kompendium dla klasykowców. To pewny rynek, i chyba największa frakcja, jest szansa że cały nakład zejdzie.
Widziałbym to jako uwspółcześnioną wersję "Amiga od A do Z" braci Zalepa. Czyli AmigaDOS, Workbench, ale i MUI, AREXX - wszystko. Musiałbyś też zahaczyć o współczesne rzeczy (rozszerzenia, programy, także nowy AmigaOS 4.1) .
Jeżeli nie jesteś w stanie powtórzyć ich wyczynu (blisko 600 stronicowa książka) - może jakiś podręcznik programowania, ale napisany faktycznie tak żeby każdy laik pod Amigą mógł coś zacząć dłubać.
Proponowałbym zacząć od - a jakże - ankiety. Z sensownym doborem pytań.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem