[#39]
Re: Ksiązki o Amidze - jakie?
@monohrs,
post #1
Moim skromnym zdaniem, najlepszą książką byłaby ta opisująca dzieje Amigi na ziemiach polskich :). Chodziłoby o to, aby wykopać w jakiś magiczny sposób amigowe dinozaury, aktywne niegdyś w dziedzinie programowania gier, użytków, demek czy magazynów dyskowych na Amigę. Po przetarciu ich kości z drobinek ziemi i kurzu trzeba by było przepytać je gruntownie z tego co jeszcze pamiętają. Skupić się nie tylko na suchych faktach ale i na ich odczuciach/emocjach jakie im w tamtym czasie towarzyszyły.
Ale nie może z tego wyjść kolejna książka dla informatyków, ani też kolejna książka dla filologów, tylko coś pomiędzy ;). Chodzi mi o takie "dzieło", które byłoby w stanie zainteresować osoby także spoza naszego tajemnego amikręgu.
Szkoda tylko, że każdy z nas ma coraz mniej czasu na to aby rzucić się w wir takiego przedsięwzięcia. W przypadku takiej, wymarzonej przeze mnie książki, wchodziłaby w grę tylko praca zbiorowa (i to nie 2-3 ludzi ale 8-10). W ostateczności (mimo mojego wybitnego optymizmu) wyszłoby tak, że pomysł spali się na panewce. Więc lepiej już odkopywać te dinozaury, rozpracowywać je i publikować materiały w internecie czy prasie (PPA / C&A Fan). Mniej znoju i nerwów.
Nie zapominajmy, że Amiga to pasja i szkoda zamykać jej w ciasnych ramach regularnej pracy (bo pisanie książki to jednak znacznie poważniejsza sprawa niż komentowanie na forum). No chyba, że znajdzie się szaleniec (lub grupa szaleńców) z dużą ilością czasu i chęci, wtedy kto wie...
Ostatnia aktualizacja: 03.04.2012 14:56:59 przez MarX