[#31] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@martinflash, post #13

Boże drogi! Wariaci! Ja za swój monitor łapiący także tryby >30 zaśłaciłem 300zł! Tylko mi FF brakuje... ale po co, skoro mam DblPAL/VGA Prod.

[#32] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #31

I prędkość światła w temacie operacji graficznych ;)

[#33] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Kitech, post #16

juz nie pamiętam :) to było tak dawno.
btw. z tego co widzę, to ten scandoubler powinien być już od lat sprzedawany na kartki albo talony. :D
[#34] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #31

po to żeby mieć ponel LCD, a nie jakiś kloc na biurku

[#35] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #34

To jak kupować LCD to taki, który łapie sygnały 15kHz! A są (na szczęście) takie. Wystarczy poszukać po necie, jakie modele obsługują także tryby 15kHz (PAL/NTSC) z "wbudowanym FF".

[#36] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #35

nigdy nie widziałem LCD z sygnałem 15kHz jedynie TV LCD za kosmiczną cene :(

[#37] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@MinisterQ, post #32

A co to ma do rzeczy? Wybacz, ale PAL jest praktycznie tak samo "szybki" jak DblPAL. A jeżeli chodzi o sprawy karty gfx, to monitor jest typowym monitorem VGA, tyle że jego tryby nie zaczynają się od ~30kHz, lecz od ~15kHz. Więc nie ma problemu podpiąc do niego sygnał z karty, jak ktoś ma, a dodatkowo można podpiąc sygnał z AGA. A przełącznik sygnału kosztuje około 30-60 zł.

[#38] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #36

To poszukaj po necie. Ja po kilku sekundach znalazłem kilka modeli za pomocą wyszukiwarki

Ostatnia modyfikacja: 19.10.05 16:53
[#39] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #38

to może napisz jakie to panele :)

[#40] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #39

Ech... myślisz, że nie mam co robić? :P

A na poważnie... może coś poszukam i wypiszę jakie to modele wraz z podstawowymi danymi lub linkami, jak bde miał trochę czasu (i niekryjąc ochoty).

Ale w gruncie rzeczy nie wiem czy to ma sens, skoro każdy może wpisać w jakiejś wyszukiwarce "LCD Monitors" i "15kHz"...

[#41] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #40

Ale żeby nie być "gołosłownym" powklekjam 2 linki (znalezione wyszukiwarką) które "wyskoczyły mi" na 1 stronie - dla tych bardziej leniwych (chociaż sam do "pracusiów" także nie należę ;) )

http://www.ship-technology.com/contractors/satellite/kent/

http://www.hardmark.fi/industry.html

Wiëcej mi sië szukaę nie chce... szczególnie o tej porze (2 w nocy).

Ostatnia modyfikacja: 21.10.05 02:09
[#42] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #7

co z tymi zworkami nikt nie wie do czego służą

[#43] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@PopoCop, post #22

Odświeżam temat i wracam do kwestii "listy społecznej" na zakup scandoublera.
Wysłałem do Elboxu maila z pytaniem, czy jest możliwe wyprodukowanie pewnej liczby scandoublerów, bo jest to towar poszukiwany. Niestety firma nie raczyła przysłać żadnej odpowiedzi, a pytałem dwa razy i czekałem na odpowiedź jakiś miesiąc. Krótko mówiąc olali mnie.
Trzeci raz pytać się nie będę.

I to tyle jeśli chodzi o nowe scandoublery.

[#44] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@PopoCop, post #43

Dlatego zamiast zdawać się na "pańską łaskę" ElBox'u czy jakiejkolwiek innej firmy lepiej poszukać po necie lub po okolicznych sklepach modeli monitorów obsługujących sygnały PAL/NTSC. Są to co prawda rzadkie modele, ale chyba tak będzie prościej... i szybciej.

[#45] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #7

Nabyłem na Allegro scandoubler ELBOX FF zewnętrzny jak nowy: pudełko, instrukcja, nawet gwarancja (już nieważna) oraz faktura:)
Poniżej zamieszczam dla wszystkich Amigowców 2 skany z instrukcją "do czego służą zworki" i inne ważne i ciekawe tematy o tym urządzeniu.
Gdyby ktoś się nie mógł doczytać to wyślę mu na maila w duzej rozdzielczości.
Amiga Forever!

[#46] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@martinflash, post #45

Hmm.
Wysłałem skany instrukcji Sebastianowi w dniu 14.11.2005. Pewnie nie miał czasu podziękować. Ale ty jesteś Gość! Jakoś nie wpadłem żeby opublikować je na PPA.
Pozdro.

[#47] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #1

Tak z ciekawości (żeby nie rozwijać nowego wątku). Czy tego szuka dużo fanów Ami (oczywiście za powiedzmy 2x mniejszą kasę): http://www.vesalia.de/e_indivision.htm?

[#48] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@seb@, post #14

Bardzo Proszę, Błagam na kolanach.(zapłacę, zrobię laskę przez internet)

Rozbierz Scandoubler, zrób dokładne zdjęcia, płytkę Scandoublera daj na skaner i obie strony zeskanuj. Opisz układy jakie się tam znajdują (oznaczenia, numery i producenta). A ja postaram się zrobić tańszą wierną kopię do 250 PLN.
mój adres

wrabiega@hydrokom.pl

Uprzejmię błagam na kolanach, prawie pęłzam.
[#49] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Wojciech, post #48

Skąd jesteś?
[#50] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Kitech, post #49

Z Kluczborka
[#51] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Wojciech, post #50

To nie tak bardzo daleko od Wrocławia. Jakbyś kiedyś był we Wrocławiu, to daj cynk. Zaproszę Cię do siebie i oglądaj, fotografuj, ... w/w scandoubler.
Pozdro.
[#52] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Kitech, post #47

Tak, to o to chodzi tylko nie za taką kasę, jak sam słusznie zauważyłeś.

[#53] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Wojciech, post #48

> Bardzo Proszę, Błagam na kolanach.(zapłacę, zrobię laskę przez internet)

W Magazynie Amiga numer 50 jest opis Stanleya jak wykonać takie urządzonko :)

[#54] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@PopoCop, post #52

Będę drążył temat. A myślisz, że nowy???!!!
[#55] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #53

Witam.
Jest, ale z tego co pamietam obraz po przejsciu przez ten "scandoubler" jest na jednej polowce ekranu - prawej lub lewej.
Chyba.
Pozdrawiam.
[#56] Re: ScanDoubler FF ELBOX zewnetrzny

@Solo Kazuki, post #44

Witam.
W ostatnim drukowanym MA (8/99) Elboxowy SC bez FF kosztowal 319 zl a z FF 439.
Czy za 200 zl oplacaloby im by sie montowac je na nowo??
Jezeli jednak by nastapil jakis cud i podjeli sie ponownie produkcji SC z FF nawet za 300 zl to jestem chetny.
Pozdrawiam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem