[#1] DVD i Amiga
Ludzie, ja wiem, że jest coś takiego jak AllegroCDFS, ale nie mam. Cche wiedzieć, czy istnieje mozliwość podłączenia i korzystania z napędu DVD na A1200 z OS3.9 poza wyżej wymienionym filesystemem?
[#2] Re: DVD i Amiga

@OSH, post #1

Tak. Normalnie podłączasz napę i działa na standardowych sterownicach.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: DVD i Amiga

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

O kurczę, na zwykłym ATAPI? A to nie wiedziałem. To dobra wiadomość OK
[#4] Re: DVD i Amiga

@OSH, post #3

Na zwykłym atapi działa. A nawet na TYM mi działa DVD :)

Benedykt Dziubałtowski
[wyróżniony] [#5] Re: DVD i Amiga

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Z tym ze trzeba podkreślić ze formatu UDF Amiga nie czyta.
[#6] Re: DVD i Amiga

@sand, post #5

Czyli tylko DVD w formacie ISO? Nie ma możliwości, by Amiga czytała UDF?
[#7] Re: DVD i Amiga

@sand, post #5

Podobno z AllegroCDFSem czyta, ale tego nie sprawdzałem nigdy.

Pod NetBSD za to czyta bez problemu :P.

EDIT: Ok, autor wątku napisał w pierwszym poście, że wie iż AllegroCDFS istnieje... :P

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2012 16:26:32 przez strim
[#8] Re: DVD i Amiga

@sand, post #5

[#9] Re: DVD i Amiga

@sand, post #5

Z tym ze trzeba podkreślić ze formatu UDF Amiga nie czyta.

A sprawdziłeś? Ja bez problemu odczytuje płyty DVD w UDF na AmiCDFS i CacheCDFS.
[#10] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Może są to płyty UDF+ISO (większość ma dwa systemy plików) ? :P
[#11] Re: DVD i Amiga

@strim, post #10

nie wiem, jeszcze dla sprawdzenia nagrałem na Mac'u płyte DVD-RW w UDF i odczytało na AmiCDFS i CacheCDFS (nie wspominając o AllegroCDFS, bo też mam), tylko na AmiCDFS były obcięte/zmienione nazwy plików (8+3). swoją drogą jak sprawdzić, że płyty są UDF+ISO i tylko UDF?

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2012 23:55:30 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#12] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Skoro AmiCDFS i CacheCDFS ją montują to z pewnością jest UDF+ISO. Te systemy pakiety nie mają obsługi UDF, gdyby płyta była tylko w UDFie to nie zostałaby zamontowana. To że dana płyta ma też ISO łatwo sprawdzić analizując nagłówek.
[#13] Re: DVD i Amiga

@strim, post #12

no to chyba wszystkie płyty są tak nagrywane, tylko problem może być z nowszymi wersjami UDF, pakietowym zapisem danych etc.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Universal_Disk_Format

AmigaOS 4.0 UDF 1.02 1.50
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Disk_Format
[#14] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

No to nie wiem, czym i jak zaczarowałeś Amigę. Sprawdzałem przed chwilą - ani AmiCDFS, ani CacheCDFS nie radzą sobie u mnie z UDF. Z AllegroCDFS nie testowałem, bo nie mam. Jasne, z samym napędem DVD zero problemów - jest widziany tak samo, jak CD, lata z każdym pakietem spokojnie. Ale UDF - e, no nie. Wcześniej się tym nie interesowałem, bo nie miałem takiej potrzeby, generalnie rzadko korzystam z napędów optycznych. Sprawdziłem zaintrygowany tym wątkiem, no i jest, jak jest - czyli UDF no way.

Pozdrawiam pogodnie i sennie
Des
[#15] Re: DVD i Amiga

@Des, post #14

Odświeżam. Walczę właśnie z DVD. Mam AmiCDFS, płyty CD czyta bez problemu. Wypaliłem za to już drugą DVD (najpierw PC+MAC, teraz ISO) i żadnej nie chce odczytać. DVDRW jest podpięte do XSurfa. Mogę jeszcze spróbować z Joliet ale chyba to nic nie da. Skąd wogóle wziąć Allegro/Cache CDFS?
[#16] Re: DVD i Amiga

@_arti, post #15

Oba są komercyjne więc kupić lub wygrzebać ze starych zapasów sprzed ustawy, ten drugi jest w WB3.9.

Pozdrawiam
[#17] Re: DVD i Amiga

@RadoslawF, post #16

lub w pakiecie IDEFix97 - aminet
[#18] Re: DVD i Amiga

@RadoslawF, post #16

Zainstalowałem CacheCDFS z płytki z OS3.9 ale ten sam efekt. Rozumiem, że AllegroCDFS jest raczej nie-do-kupienia?
[#19] Re: DVD i Amiga

@_arti, post #18

Jest do kupienia w komplecie z kontrolerami znanej firmy Elbox :P. Kupując FastATA 1200 Mk-IV i jeszcze wcześniej FastATA 4000 Mk-V dostałem AllegroCDFS na dyskietce.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2012 09:00:13 przez strim
[#20] Re: DVD i Amiga

@_arti, post #18

Pamiętam, ze w którymś MA był artykuł opisujacy sam pakiet. Chyba dało się go kupić oddzielnie ale było to trochę nieopłacalne.

Benedykt Dziubałtowski
[#21] Re: DVD i Amiga

@_arti, post #15

a te płyty to pewnie są plusy?
[#22] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

A jakie to ma znaczenie dla systemu plików? :P
[#23] Re: DVD i Amiga

@strim, post #22

poza systemem plików są jeszcze inne opcje. swoją drogą bardzo szybko się poddał.
[#24] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #23

Widzę że wątek wiekowy ale akurat wczoraj nagrałem swoją pierwszą płytę dvd pod Ami z fryingpanem i jesstem zauroczony tym faktem że to działa. To tyle chciałem, dziękuję za uwagę ;)
[#25] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #24

OK
[#26] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #24

Też testowałem ten program i nagrałem parę płyt DVD bez najmniejszych problemów OK
[#27] Re: DVD i Amiga

@neuron55, post #26

Super sprawa, mnie chodziło głównie o archiwizację.
Chciałem nagrać wszystkie moje partycje od DH0 do DH3 na jednej płycie DVD i o mały włos by sie to udało ale dodając zawartość ostatniej partycji okazało się że brakło pamięci co chyba nie jest dziwne bo to jednak ładne kilka tysiecy plików do nagrania za jednym zamachem.
Mam 32 mb fastu, gdyby 64 które kiedyś miałem nie przepadły w czeluściach to pewnie nie byłoby żadnego problemu.
Koniec końców dla potomnosci i swojego spokoju, archiwizację dysku na 2 płyty dvd mam z głowy ;)
Teraz co jakis czas mogę powtarzać ten proceder ;))))))))
[#28] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #27

Kilka razy w kilku wątkach przewijał się problem doboru płyt dla CD32, pomijając nagrywarke i bardziej lub mniej profesjonalne regulacje mocy lasera to jednak podstawa to dobór dobrego nośnika.
Jak dotąd kupowalem cd i dvd w ciemno.
I teraz pewnie Ameryki nie odkryje ale uzywajac Fryingpan przez przypadek w zakładce "Media" jest takie cuś jak "Disk Sub Type".
Dla przykładu kupiona w M1 płyta esperanza którą kiedyś byla super jakosciowo bo mam kilka nagranych z przed lat, teraz po nagraniu gry z iso sprawia problemy.
Disk sub type - worst quality ! Odpadają zatem.
Benq , czysta z przed kilku lat - Good quality.

Polecam kupować do cd32 po sztuce i sprawdzać fryingpanem żeby nasze napędy w cd32 nie cierpiały katuszy przy próbie odczytu ;))))
[#29] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #28

Witam.

Ja do starych czytników takich jak są w Amidze CD32, psx1 i podobnych polecam płyty CD firmy SONY. Czytniki te z nimi współpracują bez problemu.
[#30] Re: DVD i Amiga

@gilban, post #29

Nie omieszkam sprawdzić, zaskakujaco dobre były nonejmy z Kaufland tyle że skasowalis regał z rzeczami komputerowymi.....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem