[#31] Re: DVD i Amiga

@gilban, post #29

W czasach Plejstejszynowych pamiętam że krążyły najrozmaitsze opinie na temat lepszości lub gorszości różnych marek płyt w nadawaniu się do PSX. Nawet takie które dla 90% były nic nie warte miały swoich fanów którzy twierdzili że ich maszynka działa tylko na nich.

Mnie płytki jednej marki dobrze działały nagrywane u jednego kolegi, a od innego już nie tak dobrze, za to inne nagrane u tego 2go śmigały a u 1go nie chciały chodzić, choć u kogoś innego poszły.

Regularnie natykałem się na takich co dotąd zaopatrywali się w jednym źródle, zawsze na takich samych płytkach i nie narzekali, i dziwili się że u innych one nie działały, albo dziwili się że ktoś twierdzi że inna marka jest lepsza niż ta co on cenił.

Im więcej osób przepytałeś tym większy miałeś mętlik w głowie. Zgoda panowała jedynie w tym, że płyt do konsoli nie należy nagrywać w szybszym tempie niż 4x.

W praktyce trzeba było sprawdzić parę płytek u tego samego nagrywacza, (mogły być pożyczone), by eksperymentalnie stwierdzić co się sprawdza u ciebie.

Choć na niektórych konsolach chodziło prawie wszystko a innym już nie. Niektórzy się dziwili że komuś na przerobionej konsoli czarne płyty działały, bo u nich po przeróbce przestały.

A do tego jeszcze dochodziły kombinacje z przechylaniem konsoli, by jakaś płytka na niej ruszyła. Niektórym różne płytki chodziły tylko na przechyleniu w inną stronę niż to stosowane do innych posiadanych płyt.

Grunt że słodycz miodu lejącego się z ekranu i głośników wynagradzała te perypetie poszukiwania działających kombinacji. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 04:04:53 przez ZbyniuR
[#32] Re: DVD i Amiga

@ZbyniuR, post #31

I jeszcze wgrywanie na wystającą zapałkę :D dziś już zwane "disc swap"
Co do cd-r to mi najlepiej działa verbatim datalive plus.
Nie polecam nagrywarek w laptopie.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2018 06:27:07 przez Mikrobi
[#33] Re: DVD i Amiga

@gilban, post #29

Mam podobne doświadczenia z CD32- polecam płyty SONY ok, racja
[#34] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #33

i faktycznie Sony trzyma fason

[#35] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #34

Coś z tym Sony jest na rzeczy. Nagrywałem plyty z nawigacją do samochodu. Działały płyty Sony i Maxell.
[#36] Re: DVD i Amiga

@SuperBuster, post #35

Jak narazie z tych płyt które używałem to są jedyne których FryingPan określił jakość jako "Fine" ;)
Z ciekawości kupię Maxella do sprawdzenia.
[#37] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #36

Możesz podać dokładny "model" tych płyt SONY.
[#38] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #37

No nie wiem jak :> zdjecie wrzuciłem wyżej.

P.S To te

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 19:07:40 przez mikecios
[#39] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #38

Oo dzięks OK

To te same co mam ja!

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2018 20:16:56 przez BULI
[#40] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #39

Ja przetestowałem chyba wszystkie marki i coś co położyło się cieniem na wszelkie mity to nagrywarka. Próbowałem płyt Verbatim, SONY, marketowych...
Mam dwa lapki- Acer i Dell. Zawsze nagrywałem na Acerze i było wszystko OK, ale pewnego dnia ściągnięte pliki zostały na laptop Dell. Nagrałem kilka płyt na Amigę (CDTV/CD32) i na Neo Geo CD. Stanąłem jak wryty, bo standardowo używam tych marketowych płyt i dopiero po chwili doszło do mnie, źe tym razem uźyłem nagrywarki w Dell'u...
[#41] Re: DVD i Amiga

@kubaslonka, post #40

Wszystko zależy do czego używa się płyt. Do nagrywania różnych danych na PC, wystarczają mi marketowe. Nagrywam zazwyczaj jakieś linuxy live.
Jednak są rzeczy, do których trzeba użyć konkretnej marki płyt - w moim przypadku nawigacja do samochodu.
Nagrałem kilka płyt noname, albo nawet Verbatim z prędkościami x4, x8, x16 i żadna z tych płyt nie działała w samochodzie.
Gdy nagrałem na Sony DVD-R, a wcześniej na Maxell DVD+R, nieważna była prędkość nagrywania, te płyty działają. Tylko +R mają mniejszą pojemność o kilkanaście megabajtów i nie mieściła mi się mapa do nawigacji.
[#42] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #34

Znalazłem u siebie takie płyty Sony i FP 1.3.2 pokazuje bzdury.

[#43] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Od marki płyt ważniejsze jest kto i gdzie je robił.
Kiedyś Philips miał płyty robione przez Taiyo Yuden. Były kilka razy droższe od innych tej samej marki. Po wielu latach muszę przyznać ze były warte swojej ceny. Taiyo Yuden współpracował tez z Sony. Któryś tool potrafił wyświetlić kod fabryki z płyty ale po tylu latach juz zapomniałem który.
[#44] Re: DVD i Amiga

@orila, post #43

to są zwykłe płyty i nie wiem gdzie by nie były wyprodukowane to nie zmieni faktu, że to są zwykłe płyty średniej jakości najwyżej dobre w swojej klasie cenowej.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 23:54:40 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#45] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #44

Te płyty SONY to na pewno nie jest z fabryki Taiyo Yuden- sprawdzałem. (jest odpowiednie oprogramowanie do weryfikacji takich danych), co nie zmienia faktu, że to własnie tymi płytami moja CD32 współpracuje najlepiej. Co ciekawe, mam też płyty z Taiyo Yuden, które świetnie się sprawdzają w starych napędach konsol (np 3DO) i CD32 czyta je "w miarę", ale bez rewelacji, zdecydowanie lepiej czyta nagrane SONY ok, racja
[#46] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #45

Nie zgadniecie z jakiej fabryki jest ta płyta, no i dlatego pisałam, że FP 1.3.2 pokazuje bzdury.

[#47] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #45

Muszę przyznać że coś jest na rzeczy z tymi SONYaczami. Miałem kilka gier, które nie chciały za nic się uruchomić niezależnie jak je wypalałem i na czym. Były to m.in. Chuck Rock 2 i ostatnio Worthy. Po nagraniu gier na płyty SONY problemy jak ręką odjął i teraz mi wszystko ładnie chodzi.
[#48] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

Jak nie zgadniemy to poka ;)
[#49] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

Myślę, że to tłoczona płyta z maxisinglem grupy B.E.R - "The Night Begins to Shine". Zgadłem? pomysł
[#50] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #48

z fabryki Taiyo Yuden

[#51] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #50

Czyli jednak nie byle płytka
[#52] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #50

Pod czym masz odpalonego FrajinkPana że masz takie ładne te ikonki ?
[#53] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #52

[#54] Re: DVD i Amiga

@BULI, post #51

Jest jeszcze jedna kwestia ...z każdej fabryki płyty z początkowej partii kazdej produkowanej serii sa gorszej jakości i wchodzą na rynek jako tańsze czasami pod inna marka. Wszystko zalezy jakie wymagania jakościowe właściciel marki dał fabryce. Nic sie nie marnuje. A za jakość trzeba płacić.
Jest jeszcze kombinacja laser czytający kontra barwnik płyty i warstwy odblaskowej.
Pamiętam ze były w sprzedaży warianty tego samego producenta osobno oznaczone jako do komputera albo do odtwarzaczy audio,...
Były GOLD które były zoltawe zamiast srebrne. Verbatim lubił barwnik niebieski. Maxell brązowy.
Podsumowując
Marka+Fabryka+Cena/Jakość+Barwnik+Odblask

Te Sony to z jakiej fabryki i z jakim barwnikiem i odblaskiem sa?

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2018 22:15:54 przez orila
[#55] Re: DVD i Amiga

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #53

Mhm, teraz rozumiem.
Kolega po piwie że tak z rozmachem kręci ? :D
[#56] Re: DVD i Amiga

@SuperBuster, post #41

Prędkość nagrywania tez ma znaczenie. Nagrywarki raczej nie regulują mocy lasera. Płyty powinny być dobrane do możliwości nagrywarki, a prędkość powinna być najlepiej połową prędkości nizszej z maksymalnych płyty i nagrywarki. Dla większych prędkości moc lasera zostanie rozłożona na większej powierzchni i zapis moze być nie dość "wyrazisty" i dane trudniejsze do odczytu i łatwiejsze do utraty. Zbyt mała prędkość poskutkuje podobnymi trudnościami ale z powodu wzajemnego wpływu sąsiednich bitów danych.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2018 22:47:33 przez orila
[#57] Re: DVD i Amiga

@mikecios, post #55

Po piwku najlepiej sie pisze
Ale z tymi seriami z fabryk to na serio. W miarę produkcji jest poprawiana kalibracja. Najgorsze ida na odpad. Te W miarę dobre jako tańsze sie sprzedaje. A najlepiej wykonane jako highendowa marka.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2018 22:54:00 przez orila
[#58] Re: DVD i Amiga

@orila, post #57

Mam mały problem chciałem sobie wypalić płytę na PC pod Nero Expres z plikami z amigi na płytę DVD
Ale amiga nie widzi już drugiej wypalonej płyty
Jak wypalić płytę na PC w Nero że by amiga widziała ?
[#59] Re: DVD i Amiga

@Kulamario, post #58

Rozumiem, że masz w Amidze odtwarzacz DVD. Mi dane z NERO otwierają się bez problemu. Potrzebujesz jednakże sterownik np. CacheCDFS, bo na standardowym CDFileSystem nie pójdzie.
[#60] Re: DVD i Amiga

@Hexmage960, post #59

Mam cachecdfs
Płyty CD czyta bez problemu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem