[#1] Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200
Szukam dopałki do A1200 z 8MB Fast ramu. Dopałka musi bez problemowo mieścić się pod klapką (ma nie wystawać).

Dzięki za info.
[#2] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@grzesio, post #1

A1208 Elboxa

[#3] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@grzesio, post #1

http://efunzine.com/efnz.php?a=kat&id=22&sid=cb40d58332c4aebba8756bc15cc14be2
[#4] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

http://www.amiga-hardware.com/
Tylko troszkę nieaktualne...ale chyba największa baza informacyjna co do dopałek i nie tylko :] Nawet nie wiedziałem że do A500 szło wsadzić kartę z 040 :P
[#5] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Ja wybrałbym to:

http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=527&sid=3fd1ac542ccb9250dd924f3fda03b0c3

Niby droższe ale i szybsze(daaawno temu miałem to cacko),tymbardziej że na Allegro można wyrwać w cenie 8-megowego rozszerzenia
[#6] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@waldiamiga, post #5

A ja używałem w desktopowej A1200:
http://efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=40&sid=beffe6933afa503a80293d94bfb0ab26
zdecydowanie najlepszy wybór, chociaż ceny tej karty wciąż nie są najniższe. Ale to bardzo dobra, stabilna konstrukcja.
[#7] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@wali7, post #6

Zgadzam się z przedmócą. Chyba jedna ze stabilniejszych kart do A1200. Sam taką posiadałem przez b.długi czas (do sprzedania Amigi, co niedawno nastapiło), i nawet jak "dorobiłem się" Apollo 040/25 to po kilku próbach z nią, wolałem jednak tego 030/50. No i tak do końca ciągnąłem na 030. Jak możesz dołożyć ciutkę, to łap tą kartę. Nie zawiedziesz się.
[#8] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@AlaN, post #7

Polecam Blizzarda 1230/50mhz + 32mb fast ram. Bardzo stabilna konstrukcja, mieści się pod klapką, można podczepić FPU, działa na każdej płycie głównej. Sam mam taką kartę od roku i pracuję na niej intensywnie.

[#9] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@grzesio, post #1

Wybaczcie lekki "wredyzm" ale ja uważam, że najlepszą dopałką (pod absolutnie każdym względem - również ceny) jaką kupiłem do Amigi był Pegasos2. :) Jego ogromną zaletą jest to, że nie wymaga dołączania tej okropnej płyty głównej klasycznej Amigi. :D

A jeżeli chodzi o 8MB Fast to coś mi się przypomniało. Jakieś 5-6 lat temu widziałem jak znajomy wyrzucił coś takiego (chyba Elsat) przez okno. :) Było w pełni sprawne ale już wtedy bezużyteczne i bezwartościowe. Trudno mi uwierzyć, że po tylu latach ktoś jeszcze może czegoś takiego szukać. Ile to może dzisiaj kosztować. 3 zł? 5 zł? :)
[#10] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MDW, post #9

Jesteś okrutny ;) :D

[#11] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@grzesio, post #1

Kup coś, w co możesz wsawić więcej niż 8mb fastu. Bardzo szybko stwierdzisz że to zdecydowanie za mało. Nie kupuj kart z CPU 030 mimo że były to stabilne konstrukcje. Pod klapką zmieścisz nawet BPPC, ale wtedy kupisz obudowę tower, bo będziesz miał piętrzące sie problemy ;)

[#12] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MinisterQ, post #10

A ja bym radził czekać...jeśli akurat pewnej "drużynie" się uda opracować ColdFire to będzie w miarę tani akcelerator z ogromnymi możliwościami (a jak narazie prace idą do przodu choć powoli) i do tego niemal całkowicie zgodny z 68k...a z mocą obliczeniową bliską PPC, co ja mowie, jako ze w sumie wiekszosc elementow bedzie sterowana na nowej plytce (kontrolery IDE/SCSI, pamiec SDRAM, USB 1.1 a moze nawet 2.0...PCI?) to predkość powinna byc jeszcze wieksza niz blizzardów/cyberstormow.
[#13] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #12

predkość powinna byc jeszcze wieksza niz blizzardów/cyberstormow

Powinna być? Czyli będzie tylko trochę większa? No jak "trochę" to o wiele za mało. Dzisiaj tylko ze względu na amigowe zacofanie komputerem nazwamy maszyny z G3 600 MHz. Prędkości trochę większe niż blizzardppc są absolutnie za małe (nadal będzie problem z oglądaniem głupiego filmu DivX). Nie uważasz, że szkoda zabawy na coś takiego? Przecież oba amigowe systemy operacyjne są pod PPC. I co teraz robić? Znów wielka akcja portowania AmigaOS 4.0? Tym razem na 680x0. Znów czekanie rok, dwa, trzy? :D Przecież to bez sensu ładować się w procesor, który ma 50% szans na przeżycie kolejnego roku (50% czyli albo przeżyje albo nie, hehe). Przecież całkiem możliwe, że to cudo już nigdy nie wyjdzie w nowej wersji. My już mamy dosyć sprzętowych eksperymentów. Powstały już NOWE Amigi, nowe natywne systemy. Teraz trzeba robić soft, a nie kolejną platformę. Zwłaszcza jeżeli miałaby ona być oparta na systemie operacyjnym i płycie głownej z 1993 roku. U mnie Pegasos i pecet nie chcą działać jak płyta główna A1200 jest w tym samym pokoju, a co dopiero w tej samej obudowie. Musiałem ją wynieść do innego pokoju. ;) ;) ;)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.05 16:07
[#14] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #12

i do tego niemal całkowicie zgodny z 68k...a z mocą obliczeniową bliską PPC,

Conajmniej delikatnie rzecz biorąc mijasz się z prawdą.

[#15] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MDW, post #13

Owszem, ale pegaz jest cakowicie nowa konstrukcja, a ColdFusion to dopalka do istniejacych Amig Classic...sam zreszta wiesz, ze atarynkowcy wlasnie nie maja duzych problemow z ogladaniem foilmow na 68k/ColdFire...a co do przyszlosci to radze zapoznac sie z dokumentacja techniczna i planami rozwojowymi tego procka :] PPC ma swoje zalety...szczegolnie wersje G3 i G4, niemniej nawet na pegazie czy A1 srodowisko 68k musi byc emulowane (i najczesciej jest...w koncu zaloze sie ze nie pracujesz wylacznie na aplikacjach napisnych pod PPC)
no i kwestia ceny...z tego co wyczytalem sam procek ColdFire taktowany 162MHz to koszt chyba 25$...dajmy na to że w karcie turbo z 256MB SDR i jakimiś bajerami będzie to kosztować te 200$...(czytaj: około 700zł)...a jak patrze na ceny pegów to mimo całej ich potęgi uważam że świat klasyków bardziej się ucieszy z Cold Fusiona. Szczególnie ta uboższa grupa amigowców, dla której komp kosztujący 2500zł o parametrach wydajności 2 krotnie mniejszych niż PC w tej samej cenie to gruba przesada...do tego kupno tego kompa wcale nie wspiera sprawy amigi :P Nie wspomne nawet o tym ze mocniejsze pegazy przypominaja mydelniczki Apple albo power maci:] Owszem, dużo można na tym zrobić...ale czy to naprawdę jeszcze jest Amiga? Chyba nie.
[#16] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #15

Kto napisze natywny soft na ColdFire, chociażby do odtwarzania filmów, by nie tracić pary na zbędną emulację? Przypominam że ColdFire NIE JEST w 100% kompatybilny z m68k. Jest znacznie mniej kompatybilny niż się tutaj coponiektórym wydaje.

A swoją drogą - co to jest Amiga wg. Ciebie?

[#17] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MinisterQ, post #14

http://www.freescale.com/files/archives/doc/roadmap/COLDFIRERD.pdf ->to po pierwsze
http://www.freescale.com/files/dsp/doc/ref_manual/CFPRM.pdf -->tutaj radze porownac te informacje z informacjami na temat "prawdziwego" 68k
BTW mam nadzieje ze wiesz czym jest mikrokod :]
Nie muszę dodawać że Cold Fire może współpracować z FPU 68882 równie dobrze co inne procesory serii 68k...a jak wiadomo, część rozkazów tego FPU była ściśle uzależniona od typu procesora //68k<->68881/2//
Radziłbym się tam zarejestrować i skorzystać z przedstawionego porównania procesorów 68k/coldfire a oryginalnych 68k...Pozwol ze powiem tylko tyle-model programowy coldfire jest niemal identyczny jak 68k...brakuje tylko 1 wskaznika stosu (68k ma 2)
Jesli chodzi ci o to ze CF ma architekture RISC to pamietaj ze wszystkie x86 byly CISC a teraz wszystkie sa RISC-nie bylo problemow z kompatybilnoscia mimo w zasadzie roznej listy rozkazow :]
Nie musze chyba tez wspominac o bibliotece emulacyjnej wylapujacej brakujace rozkazy? Troszkę zwalnia prace-owszem, ale i tak szybkosc jest duzo wyzsza niz 060 (duzo duzo wyzsza)
Ah...MCF5407 220MHz 316MIPS...dla porównania: 603e 200MHz to 380 MIPS.
C uważam za Amigę a co nią nie jest? Proste...oryginalna amiga została zbubowana w specyficzny sposób-była to w miarę tania i wydajna konstrukcja zapewniająca określony komfort pracy...pamiętacie Fat Agnus--obecny w A500 chip VLSI bit blitter o którym PC w tej samej cenie mogły tylko pomarzyć...a teraz zobaczcie...PCki mają nadal konstrukcję modułową, co zresztą zadecydowało o ich długodystansowym sukcesie...a Amigi to:
1. "konsole" dla uboższych rodzin, których nie stać na PS...czyli czyściutke stare amisie, których główne wyposażenie to Joystick i sterty dyskietek
2. Classic-tutaj dominują hardcorowi fanowie, którzy nigdy nie uznają faktu, że ten kawał elektroniki w który pakują mnóstwo kasy jest elektronicznym złomem...to tak jakby w malucha wsadzać silnik CQ-sporting, dopakowano wydech a i sam nowy silnikk ostro stuningowano-specjalnie szybciej to nie będzie jeździło, ale przynajmniej jest dalej maluchem (prawie :D )
3. Amiga-PPC (603/604)-tutaj jest właśnie przykład wsadzania silnika z obcej marki samochodu...wsadzanie silnika z hmmm...Opla do malucha ;]
Jeździ to szybciej, ale jest dieslem i niezupełnie jest kompatybilne z tym co powinno :D
4. Amiga One, Pegasos i inne tego typu projekty...i co, że będzie to PPC skoro i tak wydajnością to nie dorówna PC sprzed dwóch lat? To jest przyszłość amigi? to ja już wolę klasyczną ami z CF niż nieudany remake z PPC
Czym jest zatem teraz amiga? Amiga to każdy z nas...tych którzy używali, używają i mają zamiar używać komputera. Amiga to ludzie ktorzy ozywiaja wspomnienia, programy, sprzet nie oczekujac nic w zamian (albo tylko zwrotu kosztow :P ). Sprzetowej Amigi juz nie ma, specyfikacja ktora istniala dawniej jest tak zakurzona, ze mozna ja stosowac tylko jako emulacje (UAE)-a emulacja to nie amiga. Przykro mi ale ja dostrzegam prawde...ty nie?
[#18] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@wali7, post #6

karta marzenie :D tylko gdzie ja zdobyc :(

[#19] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #17

poczekamy, zobaczymy....
póki co zapowiadany przez Elbox Dragon z MCF5475 ma kosztować bez vatu 349 Euro, czyli "ciut" więcej niż 250 $... będzie kosztować o ile ujrzy światło dzienne.
zaznaczę, że mimo iż używam obecnie Pegasosa z G4, chętnie rozbudowałbym swoją A1200 o cudo z ColdFire, mam jednak parę wątpliwości:
- proponowana cena jest stanowczo za wysoka
- nie wierzę, że ColdFire nie będzie robił problemów - ile problemów wynikło z zastosowania w Amigach 68040, a potem 68060, a przecież te procesory są o wiele bardziej zgodne ze specyfikacją 68k niż ColdFire.
Cóż z tego, że procesor jest zgodny w 99% z poprzednikiem? Problem to te brakujące 1% zgodności (jak w znanym problemem uszkodzonego koła w traktora - "czy taki traktor jest w 75% sprawny, czy po prostu zepsuty?" ;) )
[#20] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #17

O, widzę że jednak odpowiedziałeś, muszę przeprosić - zapomniałem jakoś o tym wątku. W każdym razie, skoro tak bardzo chcesz, to proszę:
http://www.microapl.co.uk/Porting/ColdFire/cf_68k_diffs.html

To tak zgrubsza, jeśli chodzi o różnice między "kompatybilnymi" względem siebie prockami m68k i coldfire. Jeśli wg. Ciebie w coldfire brakuje "tylko" 1 wskaznika stosu, to zerknij z łaski swojej na powyższy link.
Powiedz mi jeszcze - co w całej dyskusji ma do rzeczy mikrokod? Programista nie ma do tego dostępu, i jest to temat w ogóle nie związany z ogólnym tematem dyskusji.
Biblioteka emulująca brakujące rozkazy - to jedyne możliwe rozwiązanie problemu. Ale jeśli sądzisz że to spowolni pracę w nieznacznym stopniu, zważywszy na ilość i rodzaj brakujących instrukcji (vide link który podałem), to gratuluję wiedzy i doświadczenia. ;)
Podobnie sprawa ma się jeśli chodzi o porównywanie wydajności wielopotokowych procesorów za pomocą MIPSów... Co jest niedorzeczne z samej definicji zasady ich konstrukcji/działania.

Dalej... Kwestia ppc, porównania do diesla, etc... Owszem, ppc to procesor zupełnie inny niż m68k, niekompatybilny jeśli chodzi o rozkazy... Ale zabija Coldfire wydajnością, i wyprzedza go o kilka długości. Zwykła emulacja m68k z JIT na G4 zabija wydajnościa Coldfire... Więc o czym tu mówić?

A kwestia tego czym (nie) jest amiga - to są indywidualne odczucia. Dla jednych amigą sa tylko klasyki, dla innych - równiez pegazy i szczepione Terony. Zdecydowanie jednak praktyczniejsze są nowe konstrukcje, z PPC. Klasyki się rozsypują. Oczywiście zawsze można powiedzieć że jak padnie, to można na allegro "nową" płytę za grosze zakupić. Ale te płyty też są stare, i w końcu kiedyś się skończą... Te komputery mają średnio po 10 lat! Ja na miejscu kogokolwiek, kto myśli o rozbudowie klasyka o Coldfire ostro bym się zastanowił, czy warto, nawet w sensie sentymentalno - hobbystycznym. Jeśli ktoś lubi niezidentyfikowane zwieszki, system który nie działa tak jak powinien, i nigdy nie do końca wiadomo czemu, to jest to zabawa w sam raz dla niego... Przecież nic poza systemem i programami systemowymi na tym nie uruchomi, o starych grach może zdecydowanie zapomnieć.

[#21] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@wali7, post #19

Cóż z tego, że procesor jest zgodny w 99% z poprzednikiem?

Nie jest. Zerknij na mój inny post w tym wątku. Kompatybilność na poziomie 99% to pobożne życzenia.

[#22] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MinisterQ, post #21

domyślam się że nie 99% (to była tylko wybrana ad hoc liczba, chodziło mi o to, że nawet wysoce zgodny z poprzednikiem procesor może okazać się nieprzydatny w konkretnym systemie - np. Atari TOS i 68040) ... ale jak zmierzyć zgodność procesorów? w procentach? może jako procent zgodności między listami rozkazów, a może procent napisanych pod daną platformę programów bezproblemowo chodzących pod danym procesorem. nie wiem. :)
[#23] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@wali7, post #22

problemem nie sa brakujace instrukcje (te mozna wylapac w identyczny sposob jak robil to cyberpatcher i oxypatcher bo powoduja one wyjatki), ale instrukcje ktore dzialaja inaczej na 68k i coldfire. te nie spowoduja wyjatku. wyjsciem jest rekompilacja programow (jit). zobaczymy co (i czy:) pokaze nam elbox:)
[#24] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@kiero, post #23

oczywiście jeśli ktoś się zarejestrował na freescale to wie w jaki sposob motorola opracowala "kompatybilnosc" z 68k.
O co chodzi z zgodnoscia? jak juz powiedzialem zewnetrznie coldfire jest zbudowany identycznie jak m68k za wyjatkiem braku jednego wskaznika stosu...pod wzgledem ilosci i rodzaju rejestrow oraz ich funkcji jest on JEDNAKOWY-co za tym idzie kompatybilnosc z linia 68k jest przeprowadzana w sposob sprzetowo-programowy.
Co do karty elboxa to chyba zauwazyliscie ze ja pisalem o mcf5407 i ewentualnie mcf5407e (roznica polega na tym ze ten pierwszy nie posiada wbudowanego MMU i FPU, a drugi posiada MMU)...oba procesory sa bardzo szybkie...w porownaniu do 060, niestety brak FPU bardzo zle odbilby sie na wydajnosci w grach czy programach 3D...a motorolka postanowila zostawic dla tych procesowrow koprocesory 68882-co jak co, ale przynajmniej ta czesc rozkazow ktore wykorzystuja FPU bedzie na 100% kompatybilna.
Kilka slow o otrzymaniu zgodnosci:
1-rekompilacja kodu zrodlowego 68k za pomoca odpowiedniego programu
daje najlepsze rezultaty -jest do tego zaprojektowane narzedzie programowe wiec kod zrodlowy w assemblerze 68k moze zostac przekompilowany na assembler coldfire i od tej pory dzialac w pelni(?) stabilnie na tych procesorach
2. CF68KLib...innymi slowy biblioteka emulujaca brakujace instrukcje i tryby procesorow 68k...zmniejsza wydajnosc, ale pozwala na bezposrednia prace z programami stworzonymi dla 68k
Ah...CF v5 taktowane zegarami powyżej 300 mają 500-700 MIPS...to chyba nie tak zle co?
[#25] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #24

Idziesz w zaparte jak widzę...

[#26] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MinisterQ, post #25

wiesz, co jak co ale gdyby isc twoim tokiem myslenia to 020 nie jest kompatybilne z 68000, 040 nie jest kompatybilne z poprzednimi...tak samo 060 gdyz w kazdej z tych kart coraz bardziej posuwano sie do technologii RISC czyli ograniczano liste rozkazow/modów jednoczesnie rozwijajac cos innego...zatem prawidlowe byloby rozumowanie iz CF/68k na jadrze v4e jest mniej wiecej tak samo kompatybilne jak 060 z 68000.
Aha...i jesli info na elboxie jest prawda to Dragon 1200 z dowolnym radeonem powinien spokojnie dekodowac divxy i inne kodeki oparte na mpeg4. A cena tego cudenka znajac zycie bedzie nizsza, bo te rzeczone 350euro to kosztowac mialo na poczatku 2005, a ceny CF 5475 ostatnio spadly...a w zasadzie to ten dragon jest tak drogi gdyz to nie tylko turbo, ale takze kontroler PCI i AGP...a i opcjonalnie USB 2.0 czy IrDA etc.
Tu także nie chodzi o to, że są PPC-bo pegaz czy a1 musza emulowac 68k w calosci...zas CF emuluje tylko niewielka czesc rozkazow...co za tym idzie wykonywanie programow dla 68k bedzie na 266MHz CF szybsze niz na G3 400MHz...albo i lepszym. No i dla szeroko pojetej "sprawy amigi" shark PPC G3/G4 ma wspoldzialac z Dragonem...owszem koszt tego wszystkiego talatajstwa bedzie wyzszy niz najszybszego pegaza...ale jesli ktos szuka tylko dobrej karty do rozbudowy amigi classic to raczej watpie zeby znalazlo sie cos lepszego.
[#27] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #26

jesli info na elboxie jest prawda

No właśnie, jeśli. Było już tam kilka inf, które nie zamieniły się w prawdę.

co za tym idzie wykonywanie programow dla 68k bedzie na 266MHz CF szybsze niz na G3 400MHz

I co to kogo, skoro większość Pegasosów to G4 1 GHz, a zapowiedziane są już modele 1,4 i 1,7 GHz.

shark PPC G3/G4 ma wspoldzialac z Dragonem...

Na razie oba te sprzęty istnieją wyłącznie w postaci specyfikacji...

[#28] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #27

masz racje, ale pegaz to nie amiga classic...a nawet najlepszy pegaz w tej chwili nie wezmie do siebie G5, zatem poza prockami G4 nie ma juz zadnej przyszlosci. Natomiast np. P4 i Athlony i korzystaja w sumie niezmienionej specyfikacji od hmmm, 2-3 lat i dlatego P4 dorownujacy mocom G4 moze zostac wymieniony na P4 dorownujacy moca G5, natomiast wasze PPC juz na nic szybszego wymienione nie zostana-no a poza tym to sam nie wiem czym sie rozni power mac PPC od pegaza ? design bardzo podobny ;] parametry rowniez...tylko jeszcze nie widzialem pegasosa z double PPC, a dwuprocesorowe Mac'i już istnieja dawno.
Czy jest oplacalne wrzucanie do A1200 mediatora za 700-1000zl? kilka portow PCI ktore z prockiem i tak nie komunikuja sie szybciej niz te 25MB/s, tylko miedzy soba z 132MB/s...ale jednak ludzie to kupuja.
BTW tak przegladalem testy....motorolka G4 1,4 GHz ma moze z 2000MIPS, silniejsze kilkuset MHz CFy mają w tym samym tescie (dhrystone) okolo 700...ja rozumiem, ze posiadacze pegasosow i a1 moga sie czuc zawiedzeni takim "sentymentem" do classica, ale CF ma przed soba jeszcze duze mozliwosci...a tak nawiasem mowiac i tak PPC z IBM sa znacznie lepsze IMHO.
[#29] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #24

.w porownaniu do 060, niestety brak FPU bardzo zle odbilby sie na wydajnosci w grach czy programach 3D...a motorolka postanowila zostawic dla tych procesowrow koprocesory 68882-co jak co, ale przynajmniej ta czesc rozkazow ktore wykorzystuja FPU bedzie na 100% kompatybilna.

a (teoretyczna oczywiscie) wydajnosc jednosci zmiennoprzecinkowej bedzie taka jak kart z procesorami 030. super:)

1-rekompilacja kodu zrodlowego 68k za pomoca odpowiedniego programu
daje najlepsze rezultaty -jest do tego zaprojektowane narzedzie programowe wiec kod zrodlowy w assemblerze 68k moze zostac przekompilowany na assembler coldfire i od tej pory dzialac w pelni(?) stabilnie na tych procesorach

to tylko dla nowych programow. a co z cala masa starych?

2. CF68KLib...innymi slowy biblioteka emulujaca brakujace instrukcje i tryby procesorow 68k...zmniejsza wydajnosc, ale pozwala na bezposrednia prace z programami stworzonymi dla 68k

taka biblioteka moze emulowac NIEISTNIEJACE instrukcje. chyba nie czytasz tego co ci napisalem. Sa instrukcje ktore ISTNIEJA na coldfire ale DZIALAJA inaczej. nie da sie ich wychwycic w trakcie dzialania programu i podmienic/zaemulowac. Trzeba przekompilowac program (dynamiczny rekompilator jit ktory ktos musi napisac. i nie jest to "po prostu" wziecie biblioteki oferowanej przez producenta i dodanie kilku linijek kodu) lub uruchamiac wszystko pod emulacja (powolnosc). A MIPS czy inne testy ktore przytaczasz to testy z innej epoki.
[#30] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #28

- w Pegazie procesor montowany jest na karcie procesorowej wsadzanej w odpowiedni slot, tak więc, o ile Genesi zaprojektuje stosowne karty, mogą się pojawić i z G5 (na razie mają być szybsze G4). Zresztą czy ja potrzebuję coś szybszego od mojego jednogigahercowego G4? Cóż z tego że za rok, dwa do PC będzie można wsadzić kilkurdzeniowe procesory taktowane zegarami kilka GHz? Czy obecna wydajność G4 1 GHz stanie się od tego mniejsza? Czy QuakeIII lub Blender będą u mnie na Pegazie od tego chodzić wolniej? A ColdFire 266 MHz oczywiście będzie wtedy chodzić lepiej, tak?
- najpierw piszesz że ColdFire jest świetny, i że prawie to już PPC, kiedy okazuje się że nie, usiłujesz udowodnić że PPC jest do niczego ponieważ procesory Intela szybciej się rozwijają... tylko że skoro ColdFire - czytałeś podany przez MiniQ link do opisu różnic między 68k a ColdFire? Tam opisane było znacznie więcej różnic niż tylko brak rejestru...
- procesor jest albo RISC, albo CISC, co najwyżej może mieć pewne elementy RISC - w postaci zredukowanej listy rozkazów choćby, ale bez innych elementów architektury RISC (choćby stałej długości rozkazów), RISCem nie jest. ColdFire to CISC. Podobnie jak 68060...
- nie sądzę, aby cena procesora zastosowanego w Dragonie istotnie wpływała na cenę całego produktu - Elbox, jak już wiele razy to robił, wyceni produkt na podstawie jego cech użytkowych i cech produktów konkurencyjnych (których brak - więc ekonomicznie to monopol - a jaka jest cecha cen w monopolu? Zapytaj każdego abonenta TPSA ;) ). A że te się nie zmieniły od podania specyfikacji Dragona (nadal Mediator jest szczytem realnych marzeń posiadacza A1200), to i cena zapewne niewiele się zmieni (jeśli wogóle).
- ostatni argument - skoro, jak twierdzisz, ColdFire jest praktycznie zgodny z 68k, to dlaczego, w ciągu tylu lat istnienia ColdFire na rynku, nie pojawiła się żadna dostępna karta turbo dla Amigi z tym procesorem? Nie ma tu tak wygodnej wymówki jak w przypadku Sharka ("czekamy na premierę OS4"). Powiedziałbym nawet, że Elboxowi grunt się pod nogami pali, skoro OS4 już blisko (tak mówią...), a ten żadnego pożytku z ColdFire nie będzie miał (więc po co przepłacać ;) ).
- jeśli jednak Elbox przezwycięży problemy, zapewne Dragon ukaże się, i może być fajną zabawką.
- i ostatnia sprawa - my się nie sprzeczamy (przynajmniej ja), że karty turbo z ColdFire nie da się zrobić, czy że nie będzie ona szybsza od najszybszych kart z 68060. Pytanie, czy jest sens produkować taką kartę, omijać sporo problemów technicznych, skoro PPC zapewnia znacznie większą wydajność, a niewątpliwie emulator 68k JIT szybciej pójdzie pod G4 niż pod ColdFire (jeśli już musimy używać programów dla 68k). Nie wchodząc wcale w zagadnie "czy warto w ogóle robić turbo dla A1200"...

Ostatnia modyfikacja: 11.10.05 21:32
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem