[#31] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #28

masz racje, ale pegaz to nie amiga classic

Dla mnie sprzęt nie jest zbyt istotny. Liczy się rozwijający się system amigowy. A takim systemem jest dla mnie MorphOS. Nie w sensie nazwy rzecz jasna , ale w sensie działania i wewnętrznej konstrukcji.

P4 i Athlony i korzystaja w sumie niezmienionej specyfikacji od hmmm, 2-3 lat i dlatego P4 dorownujacy mocom G4 moze zostac wymieniony na P4 dorownujacy moca G5, natomiast wasze PPC juz na nic szybszego wymienione nie zostana

Po pierwsze mówisz nieprawdę, bo Genesi zapowiedziało karty 1,4 i prawdopodobnie 1,7 GHz do Pegasosów II. Po drugie Pegasos to płyta główna podobnie jak płyty główne pecetów. Chcąc posiadać cały czas szybki procesor x86 zmieniasz płyty co 2 lata. Dlaczego oczekujesz, że z Pegasosem miałoby być inaczej? Wyjdzie nowy model Pegasosa, będziesz miał szybsze procesory, w czym problem?

czym sie rozni power mac PPC od pegaza

Tym, że na PowerMacu nie odpalisz żadnego nowoczesnego systemu amigowego (można 3.x pod emulacją i to wszystko).

tylko jeszcze nie widzialem pegasosa z double PPC, a dwuprocesorowe Mac'i już istnieja dawno

I co z tego, że istnieją? Ani AmigaOS 4 ani MorphOS (a tym bardziej AmigaOS 3) nie potrafią wykorzystać maszyn dwuprocesorowych (pomijam chory zestaw 68k + PPC). Klasycznych Amig z dwoma 68k też nie ma, nie wiem czy zauważyłeś...

Bez przerwy porównujesz Pegasosa i A1 do najnowszych pecetów i PowerMac-ów. Wychodzi Ci, że Pegasos i A1 są na ich tle cienkie. To teraz porównaj sobie do tych samych pecetów i maców Twoje żałosne ColdFire. Będziesz miał skalę porównawczą. Okaże się, że klasyczna Amiga z CF jest wobec Pegasosa rzęchem o wiele większym niż tenże Pegasos wobec jakiegos peceta z górnej półki.

[#32] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #31

Huh...odnośnie architektury procesora to i tak nie ma ona większego znaczenia przy korzystaniu z assemblera...w końcu nie programuje sie w mikrokodzie-gdyby tak było to na Intelu nie można by stosować programów od Athlona. I także programy napisane dla 486 nie mogłyby działać bez emulacji na pentiumach.
Moje porównanie miało charakter czysto informacyjny...intel/amd o podobnych parametrach co ppc kosztuje od niego *nieco* mniej...nie jestem propagatorem amithlona, ale z punktu widzenia praktycznego i ekonomicznego inwestycja w PC-like *Amiga* jest bardziej opłacalna.
Co do wydajności...nie porównywałem CF do G3/G4...o ile nie pamiętacie PPC "G1" było wspólnym projektem motoroli i ibm...a taktowane było 60 MHz...mam CF porównać także do tego i stwierdzić że jest lepsze od PPC?
Karty rozszerzeń z G5 dla pegaza? very funny, dla tego procesora potrzebne jest olbrzymie pasmo pamięci...żadne złącze na pegasosie w chwili obecnej nie dałoby zadowalających rezultatów po wpięciu takiej karty-zresztą analogicznie jest z kartami rozszerzeń do Amigi classic...
kolejna sprawa: nie porównuje pegaza do *najnowszych* PeCetów i Mac'ów...konstrukcje wieloprocesorowe są już dość stare //P-Pro dla PC, a nawet wcześniej dla innych procesorów//, wielordzzeniowość jest kolejnym etapem rozwoju (spójrz na PPC 970 IBM czy Athlon FX)...a jako że AmigaOS i MorphOS nie obsługują wieloprocesorowości to i wielordzeniowości też nie obsłużą
Temat całej dyskusji brzmiał: "jaką dopałkę dla A1200+8MB RAM"...ja przedstawiłem moją opinię na temat takiej karty-i poniekąd dałem się sprowokować do dyskusji na temat procesorów i konstrukcji "pseudo-amiga". Przykro mi, że to tak daleko zaszło.
[#33] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #32

Karty rozszerzeń z G5 dla pegaza? very funny, dla tego procesora potrzebne jest olbrzymie pasmo pamięci...żadne złącze na pegasosie w chwili obecnej nie dałoby zadowalających rezultatów po wpięciu takiej karty-zresztą analogicznie jest z kartami rozszerzeń do Amigi classic...

Czyli G5 w Pegasosie jest śmieszne, ale ColdFire w klasycznej Amidze nie? Wróć po logikę, bo gdzieś w trakcie dyskusji ją zostawiłeś... A jaka dopałka? Moim zdaniem jedną z najlepszych konstrukcji do A1200 jest Blizzard 1230-IV i ją właśnie bym polecił.
[#34] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #32

- ale na poziomie assemblera bardziej złożony kod 68k odpalony na którymś z ColdFire z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie miał problemy (patrz link podany przez MiniQ
- to że PC bardziej się opłaca kupić od jakiejkolwiek platformy Amigowej wiemy nie od dzisiaj, ale hobby rządzi się własnymi prawami
- co do porównań procesorów, to porównujemy obecne i planowane konstrukcje, w możliwie zbliżonym czasie (czyli najwcześniej w hipotetycznym czasie pojawienia się Dragona na rynku).
- 601 jest już obecnie historią, pozatym w żadnej karcie amigowej nie występował. Jako że najszybszymi procesorami stosowanymi OBECNIE w platformach amigowych są PPC G4 (w Pegazie jest 7447 1 GHz, nie wiem co jest w AmigaOne G4), tak więc ten procesor spokojnie możemy porównywać do najszybszego ColdFire.
- na temat G5 i Pegaza nie będę się wypowiadał, jest jednak dobre powiedzenie "nigdy nie mów nigdy". Maki z G5 nie dysponują jakimiś szczególnie kosmicznymi parametrami, znasz jakieś konkretne szczegóły i liczby dotyczące niemożności uzycia G4 na PegazieII? A co w takim razie z planowanym PegazemIII? O tym też masz równie dokładne informacje?
- co do wieloprocesorowości, to Genesi planowało wypuszczenie karty wieloprocesorowej dla Pegaza. Pytanie, czy dałoby się pod MOSem oba procki wykorzystać? Nie wiem.
- co do tematu dyskusji, to pytanie "jaką dopałkę dla A1200+8MB RAM" zdaje się sugerować, iż chodzi raczej o jakąś niedrogą, starszą konstrukcję. Stąd proponowałem BlizzardaIV. Proponowanie zaś niezwykle drogiej (jak na problem rodzaju "rozbudowa A1200"), a przede wszystkim nie istniejącej jeszcze na rynku karty zakrawa na żart.
[#35] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #33

Drogi grzegorzu kraszewski...coldfire to w zasadzie nowa płyta głowna z nowa pamiecia (DDR), z PCI pelnej szybkosci ...czyli wszystko co wlozone do Dragona 1200 dzialaloby z pelna predkoscia...czyli i VooDoo na PCI i radeon na AGP komunikowalyby sie z procesorem szyna o prepustowosci 264MB z tego co jeszcze kojarze...IMHO to wiecej niz mozliwosci komunikacji miedzy Blizzardem PPC a VooDoo na mediatorze...
G5 z tego co się orientuje juz wykorzystuje spora przepustowosc dla przesylu danych, takiej przepustowosci nie zapelni szyna procesorowa w pegazach ani I ani II zatem akurat wsadzanie G5 do pegaza byloby tak samo smieszne jak "teoretyczne" wsadzanie 060 do amigi 500.
[#36] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #35

- rzeczona "w zasadzie nowa płyta główna" będzie podłączona do całkiem starej płyty A1200 i bez niej działać nie będzie. Podłączenie Dragona do A1200 nie przedłuży żywotności jej płyty głównej, tak więc tandem Dragon+A1200 będzie działać wyłącznie do awarii tej ostatniej (lub Dragona, ale A1200 zapewne padnie szybciej). A zważywszy na min. 11 letni wiek, awaria ta wystąpi raczej wcześniej niż później.
- podaj konkretne liczby dot. wymaganej przepustowości FSB dla G5, oraz przepustowość tej ostatniej w Pegazach. Następnie podaj link do informacji z których wynika że ew. różnice (o ile takie znajdziesz) spowodują niemożność montażu G5 w karcie procesorowej Pegaza. Nie powołuj się na "z tego co się orientuję", ponieważ "orientowanie się" nie jest wystarczającym dowodem nawet w temacie niskich cen w warzywniaku za rogiem.
- cóż, może jako teoretyk jesteś jednostką całkiem wybitną, ale co powiesz na istniejącą, całkiem realną konstrukcję karty Blizzard2060? Kartę tę przeznaczono dla większego brata 500, różniącego się głównie obecnością kilku slotów ZorroII. A po wyposażeniu A500 w sloty ZorroII Micronika można wpiąć ją w obecne tam złącze MMU. Czy warto? Nie wiem, ale nie musisz gdybać, akurat to zrobiono, i to lata temu....

Ostatnia modyfikacja: 11.10.05 23:35
[#37] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #35

coldfire to w zasadzie nowa płyta głowna z nowa pamiecia (DDR), z PCI pelnej szybkosci ...czyli wszystko co wlozone do Dragona 1200 dzialaloby z pelna predkoscia...czyli i VooDoo na PCI i radeon na AGP komunikowalyby sie z procesorem szyna o prepustowosci 264MB

Voodoo na PCI to 132 MB/s (Voodoo jest kartą 33 MHz). Ale to tak na marginesie. Pytanie jest inne. Skoro Dragon jest nową płytą główną, to po co ją kupować i dopinać A1200, która robi w tym momencie za interfejs do myszki, klawiatury i stacji dysków, skoro można kupić o wiele lepszą płytę Pegasos II, cena porównywalna, kontroler myszy i klawiatury jest zintegrowany (fakt, ze stacją jest problem )?

[#38] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #37

By mieć dostęp do kości AGA i Paula (ROX)
[#39] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

http://www-306.ibm.com/chips/techlib/techlib.nsf/techdocs/AE818B5D1DBB02EC87256DDE00007821/$file/970FX_user_manual.v1.5.205JUL19.pdf
To odnośnie tych którzy chcieliby wsadzać G5 do pegaza bez utraty wydajności...no cóż, delikatnie rzecz ujmując to nie jest możliwe. A nawet jeśli takie karty wyjdą to będzie to działało jak procek z FSB 133 wsadzony do płyty z FSB 66...
[#40] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #35

I jaki system mialby byc na tym uruchamiany? ElboxOS? AmigaOS 3.x? Oba rozwiazania mi nie odpowiadaja. A jakie sa plany rozwoju ColdFire? To cos ma zamiar kiedykolwiek wyjsc w szybszej wersji czy to kolejna slepa uliczka? Wybacz, ale rozwiazanie drozsze, oparte na starym sprzecie, bez rozwijanego systemu operacyjnego to tylko ciekawostka. W zaden sposob nie moze to mnie zainteresowac. Ja nie chce AmigaOS 3.x!

[#41] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #39

A kogo obchodzi G5 skoro wiekszosc amigowcow to i tak biedaki, ktorych nie stac na (zdolowane pod wzgledem ceny do granic mozliwosci) G3/600. Dzisiaj (tez w swiecie PC) wraz z procesorem i tak wymienia sie plyty glowne. Skonczyly sie czasy trzymania plyty glownej przez kilkanascie lat. :)
[#42] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #39

I. o - fajnie - rzuciłeś nam link do 442 stronicowego dokumentu... a konkretnie w którym miejscu? Bo jeśli chcesz wiedzieć, to dowód na to że do Pegaza da się włożyć G5 istnieje - patrz Encyklopedia Brittanica poszukaj sobie, miłej lektury.
po drugie, załóżmy, że gdzieś tam jest napisane, że powiedzmy szyna ta musi przepompować 10 GB/s (liczba wzięta z sufitu). Ale żeby udowodnić że dlatego właśnie nie da się użyć tego w Pegazie, potrzeba jeszcze wiarygodnej informacji że Pegaz to powiedzmy 1.5 GB/s. I oczywiście, że G5 nie pójdzie na systemie wyposażonym w wolniejszą szynę danych. Tych danych nie pokazałeś, zatem nie masz podstaw do wyciagania tak daleko idących wniosków.
II. Skoro procesor w Pegazie jest na karcie procesorowej, to karta ta może pomieścić również różne układy dopasowujące, gdyby z jakichś powodów okazały się potrzebne. Nie twierdzę że są potrzebne, gdyż z [I] wynika że nie udowodniono takiej potrzeby.
III. Najpierw (ten sam wątek, twoje wypowiedzi wcześniejsze) twierdziłeś, że NIE DA się włożyć G5 do Pegaza. Teraz zmieniłeś ton - twierdzisz już tylko że włożenie go bez utraty wydajności nie jest możliwe. Zdecyduj się więc - da się, czy nie da się.
IV. Sytuacja gdzie włożono procesor w płytę której konstrukcja ograniczała jego szybkość miała miejsce w przypadku oryginalnej A4000/40 - i tak była szybsza niż wcześniejsze modele Amig, a więc miało to sens. Więc wsadzenie szybszego procesora w płytę która ogranicza jego max. możliwości nie jest błędem, o ile da to przyrost prędkości w stosunku do wcześniejszych modeli tej płyty. (nadal nie twierdzę że G5 włożony do Pegaza miałby mniejszą szybkość niż w PowerMacu - musiałbyś to przekonująco udowodnić - punkt [I] i [II])
V. Nawet gdybyś udowodnił że G5 nigdy w Pegazie pracował nie będzie, nie spowoduje to że konstrukcja karty z ColdFire dla A1200 będzie miała więcej sensu (jak również sam ColdFire przyspieszy, a konstrukcja ta stanieje do powiedzmy cena ColdFirex1.5 ).
[#43] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #39

Ja sie tak moze glupio zapytam - a po cholere wsadzac G5 do pegaza? MOS czy zaden inny system amigowy i tak nie wykorzysta 64bitowej architektury. Jak juz rozbudowywac to chocby jakiegos 7448 1.7GHz albo poczekac na najnowsze procki oparte o rdzen e600, ze zintegrowanym mostkiem polnocnym (wtedy trzeba bedzie zrobic nowego pegaza ale jakos nie widze w tym problemu).
[#44] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MDW, post #41

A kogo obchodzi G5 skoro wiekszosc amigowcow to i tak biedaki, ktorych nie stac na (zdolowane pod wzgledem ceny do granic mozliwosci) G3/600.

Wiesz, ale jeszcze jest wazne, do czego komputer bedzie wykorzystywany. Niektorym wystarczy ClasssicPPC (to takie juz absolutne minimum na ktorym dziala AOS3, AOS4 i MOS) + pecet. Popatrz, w moim przypadku komp jest aktualnie potrzebny do muzyki. Takie G3/600 MHz przy odpalonych wielu wtyczkach VST zacznie sie dlawic. I niestety, trzeba myslec conajmniej o G4/1000 MHz. Ba, to jeszcze nie wszystko. Potrzebny jest odpowiedni soft. No i juz jest tego coraz wiecej (np. ProStationAudio). Oczywiscie z gory wiadomo ze jeden program nie wystarczy i trzeba miec wszystkie, a to przekroczy kilka razy koszt samego komputera.

W tym przypadku taka nowa Amiga wyniesie okolo...5-10 tyś (zaleznie od ciecia kosztow, kosztem jakosci i komforu pracy).
I naprawde lepiej kupic peceta za niecale 1000 zl, a do tego jest masa softu o statusie freeware Sa to np. wersje Lite profesjonalnych programow dla uzytku domowego. Czyli czesto maja tylko minimalne "ciecia" jak np. mozliwosc uzycia tylko 16 sciezek zamiast 128+ i nie wolno ich uzywac w celach komercyjnych, w studiach nagran.

Tak to wyglada np. z tego punktu widzenia.
[#45] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #32

Moze sie nie znam ale nie wiem czy zauważyłeś - wynalazki dwurdzeniowe typu AthlonFX nie daja wcale dużego wzrostu wydajności wobec podobnych konstrukcji jednordzeniowych...góra 15%... Eeeee tam i tak sie nie znam ;)

[#46] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@MDW, post #40

Amiga OS 3.x nie jest zły ;) Gdyby tylko wszystko chodziło na VGA bez promowania... ;)

Pozdro

[#47] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Prince, post #11

propo tematu całego wątku ;)
Jeśli oszczędzasz to kup MTeca 030/28 + 8 Mb Fast lub Blizzarda IV 030/50 + 32 Fast, jeśli masz ciut więcej kasiorki to PPC 160 + 040/25 + 64-128 Mb Ram. Jednak lepsze chyba będzie PPC :)

Pozdro

[#48] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Malin, post #46

no coz...sami stwierdziliscie ze hobby rzadzi sie wlasnymi prawami, ja nie widze nic w zlego w wypuszczaniu nowego dopalacza, szczegolnie jesli ma laczyc zalety karty turbo i mediatora (i nie tylko)...
Co do dokumentu to mialem podac linka do schematu elektrycznego wyprowadzen oraz sygnalow...moj blad ;] Co do przepustowosci szyny wymaganej do komfortowej pracy...no coz, nie ma zadnych fizycznych danych w sieci, ktore mowilyby o koniecznej przepustowosci szyny danych dla procesora G5, niemniej mozna *smialo* powiedziec ze bedzie to conajmniej 3200MB/s (realna! czyt. taka jaka pokaza testy pamieci)...dodatkowo G5 obsluguje standard PCI-eXpress, co za tym idzie plyta glowna obecnego pegaza bedzie dla niego naprawde waskim gardlem
Dlatego znacznie realniejsze od pegaza+karta G5 jest kolejny model zbudowany specjalnie pod G5, niemniej oprocz linuxa i emulacji maca to i tak narazie nie bedzie w AOS wsparcia dla tej architektury, zatem nie bedzie to mialo wiele wspolnego z amiga, ergo nie na tym ma polegac taka dyskusja. AOS jest obecnie tworzony z mysla o amiga one i w przyszlosci tez bedzie projektowany pod produkty z nazwa Amiga (czyt. projektowane pod baczna uwaga amiga inc.)
Przepustowosc mozna okreslic w prosty sposob-wystarczy wymnozyc szybkosc lacza przez szerokosc szyny, a nastepnie wynik podzielic przez 8*1024*1024...dla G5 szerokosc szyny to chyba nadal 64 bity(jesli 128 to poprostu otrzymany wynik bedzie 2x wiekszy) a czestotliwosc szyny danych w najslabszym modelu podana jest jako 400-tutaj jest problem czy jest to rzeczywista predkosc, czy tez predkosc 'skuteczna' w trybie ddr...patrzac na typ zastosowanej w Mac'ach pamieci raczej skuteczna, zatem bedzie to 400*10^6*64/(8*1024*1024) czyli ~3000MB/s-to juz nie jest liczba z sufitu, a wasze DDRy w pegazach to chyba 233-300MHz albo jakos tak-jesli gdzies mialy byc wieksze wartosci to przepraszam za pomylke...
BTW nigdy nie mowilem ze CF jest jakims przeciwnikiem G3/G4 pegasosow...ten procek i karta na nim oparta sa poprostu najbardziej naturalnym rozwinieciem dla achitektury classic...i raczej to widac.
[#49] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #48

Przepustowosc mozna okreslic w prosty sposob-wystarczy wymnozyc szybkosc lacza przez szerokosc szyny

Ten sposób był może dobry do liczenia szybkości pamięci CHIP w Amigach... We współczesnych konstrukcjach musisz jeszcze uwzględnić opóźnienia kontrolera pamięci i procesora, w dodatku szybkość pamięci może zależeć od tego, czy dane czytane są z kolejnych komórek czy nie. Policz sobie teoretyczną przepustowość DDR-a w dowolnym komputerze, potem porównaj z pomiarem i zastanów się...

ten procek i karta na nim oparta sa po prostu najbardziej naturalnym rozwinieciem dla achitektury classic...i raczej to widac.

Gdzie to widać? ColdFire ma ponad 10 lat, a do tej pory nie ma żadnej karty turbo do klasyków, ani żadnej nowej Amigi na nim opartej. Sądząc po tym co widać to PPC jest znacznie bardziej naturalne (2 popularne turbacze, 4 modele nowych komputerów kompatybilnych, mam na myśli A1, micro A1 i dwa Pegasosy).
[#50] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #49

CF 7475 zbudowane na jądrze v4e jest jest zastosowany w dragonie, dragon jest, ale niestety ze wzgledu na brak dostatecznej liczby przyslanych procesorow nie elbox nie moze rozpoczac produkcji (dla niezorientowanych powazna firma jaka jest elbox nie bedzie zmieniac jednej linii produkcyjnej dla 100 kart...kwestia oplacalnosci produkcji, jesli tego nie rozumiecie poprostu zignorujcie ten post i zatrudnijcie sie w firmie wytwarzajacej elementy elektroniczne VLSI na plytach PCB metoda lutowania na fali...najlepiej na kierowniczym stanowisku...ciekawe ile taka firma by pozyla.
Jesli wczesniej nie czytaliscie specyfikacji rodziny coldfire to najlepszy moment zeby przeczytac-dalszej dyskusji nie bede prowadzil z ludzmi ktorzy nie orientuja sie w tej sprawie...v4 to jedyna rodzina CF ktora jest wystarczajaco zgona z 68k by mogla byc w miare bezproblemowo zastosowana w amidze, teraz rozumiecie ze ten zaprojektowany bodajze 2 lata temu procek nie mogl pojawic sie w dobie ppc 603.
A przepustowosc podalem idealna...czyli taka jaka jest podawana zarowno na pamieciach jak i szynie procesora-co do testow to dobrze wiem ile co wyciaga wiec jak to mowia "nie ucz ojca dzieci robic"...specyfikacja DDR400 to już DDR II, natomiast wasze DDR266 to jeszcze DDR I-różnice w predkosci i opuznieniach (czyt. czas dostepu) sa znaczne...poza tym przy grafice (a ta zazwyczaj najbardziej obciaza pamiec) dane z RAM sa przesylane duzymi blokami i przepustowosc jest bardzo wazna...wtedy tez wykorzystanie mozliwosci pamieci jest najwieksze. liczac znowu wprost 266/400=66,5%-sam chyba przyznasz ze 66% to jednak stanowczo za malo.
[#51] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #50

specyfikacja DDR400 to już DDR II, natomiast wasze DDR266 to jeszcze DDR I (...)

A mi się wydawało że DDR-II zaczyna się od częst. 533MHz . DDR400 to jeszcze tzw. DDR I , które bezproblemu można wpakować do pegazów.
wszem na pegu, taka pamięć będzie działała troche wolniej, ale nie są to jakieś tragicznie niskie wartości.
Częstotliwość jaka jest podana na pamięciach to górna granica z jaką te pamięci pracują stabilnie :D

Co do ColdFire, pare lat temu miało to jakiś sens. Dzisiaj w czasach AmigiONE i Pegasosa wg mnie, ma to niewielki sens. Drogie to, wolne i oparte na 12-sto letniej płycie A1200. A wogóle to ja już nie trolluje, bo jeszcze mie tu też zablokują
[#52] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #50

dla niezorientowanych powazna firma jaka jest elbox nie bedzie zmieniac jednej linii produkcyjnej dla 100 kart...kwestia oplacalnosci produkcji, jesli tego nie rozumiecie po prostu zignorujcie ten post i zatrudnijcie sie w firmie wytwarzajacej elementy elektroniczne VLSI na plytach PCB metoda lutowania na fali...najlepiej na kierowniczym stanowisku...ciekawe ile taka firma by pozyla.

W pelni sie zgadzam z oplacalnoscia produkcji przy malych seriach ale chcialbym tylko tak niesmialo zuwazyc ze watpie czy na rynku amigowym elbox sprzeda duzo wiecej kart niz podana przez Ciebie ilosc 100 kart. IMO 1000 to max, liczac ze uda im sie ominac wszystkie problemy ze zgodnoscia.
[#53] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #50

Widzę, że w miarę jak zaczyna Ci brakować argumentów, to próbujesz nas przestraszyć pseudotechnicznym bełkotem.

powazna firma jaka jest elbox nie bedzie zmieniac jednej linii produkcyjnej dla 100 kart...

A widziałeś kiedyś linię produkcyjną do montażu elementów na płytkach i lutowania? Automaty układające elementy są w pełni programowalne i w liniii nic nie trzeba zmieniać, wystarczy załadować dane do komputerów sterujących. Produkty Elboxu przecież są produkowane w seriach po kilkaset sztuk, chyba nie sądzisz że kupują linię montażową do każdego nowego produktu?

zatrudnijcie sie w firmie wytwarzajacej elementy elektroniczne VLSI na plytach PCB metoda lutowania na fali

Jakbyś nie wiedział, to elementów elektronicznych VLSI się nie wytwarza metodą lutowania na fali. Metodą taką można co najwyżej montować elementy na płytkach i to tylko elementy w niektórych obudowach. Układy o większej ilości wyprowadzeń, np. w obudowach PQFP albo BGA montuje się poprzez naniesienie sitodrukiem pasty lutowniczej na pola i po umieszczeniu elementów (przymocowanych z reguły klejem) wygrzaniu spoin w piecu lutowniczym. Jeżeli faktycznie pracujesz na kierowniczym stanowisku w jakiejś elektronicznej firmie montażowej, to współczuję Twojemu szefowi niekompetentnego pracownika.

specyfikacja DDR400 to już DDR II, natomiast wasze DDR266 to jeszcze DDR I

"Nasze" DDR-I? A jakież to pamięci obsługuje ColdFire V4e? Jaka jest częstotliwość taktowania szyny pamięci? Czy nie połowa częstotliwości taktowania procesora? Czyli 133 MHz. Czyli DDR-I. Więc nie tylko nasze ale i wasze.

[#54] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #53

Czemu "nasze" ? Ja nadal używam SDR-SDRAM i nie narzekam :]
Przy wytwarzaniu chodziło mi o montaż na PCB...i wytwarzanie rozszerzeń :P za wszelkie wynikłe komplikacje przepraszam
Co do linii montażowej to elbox z tego co pamiętam nie zajmuje się elektroniką wyłącznie do amigi, tzn poświęcenie 1 linii produkcyjnej na wytwarzanie małej serii kart w porównaniu z możliwością wyprodukowania w tym samym czasie znacznie większej ilości innych elementów...jasne jest chyba że rozpoczęcie produkcji nowego układu na linii to jednak trochę ustawiania/przestawiania jest...
Co do DDR II-te układy zgodnie ze specyfikacją zaczynają się od 400MHz czego przykładem jest "Kingston Technology 512 MB DRAM
for PC - DDR II SDRAM - DIMM 240-pin - 400 MHz - Quantity: 1 - KVR400D2N3/512"...z jednej z większych hurtowni...oczywiście DDR I też swego czasu występowało w tak szybkiej odmianie, okazało się jednak że w praktyce nie było tak "szybkie" jak DDR II.
A gdy już tak się wymieniami uprzejmosciami to jak widzę z każdym kolejnym postem starasz się wyłapywać lapsusy słowne z moich odpowiedzi...zycze dobrej zabawy-poza tym gdzie ja napisałem że pracuje na kierowniczym stanowisku w jakiejkolwie firmie?
A oplacalnosc to nie belkot pseudotechniczny tylko czysto ekonomiczne rozwazania...elbox NIE zacznie produkowac dragonow dopóki nie bedzie mial dostarczonej odpowiedniej ilosci komponentow (w tym przypadku procesorow)...mial otrzymac pokazna partie 27 wrzesnia...przed koncem pazdziernika powinnismy sie dowiedziec jak to z tym dragonem 1200 wyjdzie.
[#55] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #54

A gdy już tak się wymieniami uprzejmosciami to jak widzę z każdym kolejnym postem starasz się wyłapywać lapsusy słowne

To niestety nie są lapsusy, tylko popisywanie się niewiedzą i tworzenie przy tym pozorów bycia fachowcem w danej dziedzinie.
[#56] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #55

No tak..uważasz że CF jest wolne...no dobra, w dobie procków z 5000MIPS Dhrystone to może owszem te 400MIPS to nie tak dużo, ale wystarczająco dużo
Zwalałeś winę na Elbox za opóźnienia, tymczasem wina była po stronie dostawcy procesorów...tutaj ewidenty brak obeznania z tematem
Dlaczego to 10-letnie ColdFire nie zostało wcześniej użyte w kartach turbo-gdybyś chociaż przyjrzał się infrmacją na temat Dragona to wiedziałbyś dlaczego.
Dlaczego G5 nie nadaje się do obecnej konstrukcji Pegasosa-też wyjaśniłem...
Zdaje się, że to ty niewiele wiesz, a mimo to zgrywasz fachowca, nie posiadasz wystarczającej wiedzy technicznej by dyskutować o CF, a mimo to za wszelką cenę starasz sie udowodnic ze to nic niewarty niewypal...w kazdym razie jak na te czasy. A o ile pamietam juz gdzies bylo wspomniane iz "hobby rzadzi sie swoimi prawami"-i tylko dlatego jeszcze ktos pamieta co to atari, c64 albo amiga.
A co do pozorów bycia fachowcem-dziele sie tym co wiem i co widzialem (linia produkcyjna akurat w tym przypadku kart PCI)
A tak poza tym to mysle ze chyba najwyzszy czas zamknac ten temat, bo sie robi wielki burdel.
[#57] Re: Jaką dopałkę + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #56

No tak..uważasz że CF jest wolne...no dobra, w dobie procków z 5000MIPS Dhrystone to może owszem te 400MIPS to nie tak dużo, ale wystarczająco dużo

A co, może nie jest wolne? Jakieś małe porównanie z PowerPC może zrobimy? A 400 MIPS to wystarczająco dużo do czego? Głupi film w DivX-ie i już jest za mało. Nie wspomnę np. o enkodowaniu takiego filmu, renderingu 3D i wielu innych zastosowaniach komputerów.

Zwalałeś winę na Elbox za opóźnienia

Nie zwalałem. Po prostu Elbox po raz kolejny nie wywiązał się z obietnic. To Elbox próbuje zwalić winę na dostawcę procesorów. Na poważnym rynku z realną konkurencją to by nikogo nie obchodziło, konkurencja po prostu weszłaby w lukę. No ale tu konkurencji nie ma, więc Elboxowi wszystko wolno.

A co do pozorów bycia fachowcem-dziele sie tym co wiem i co widzialem (linia produkcyjna akurat w tym przypadku kart PCI)

No to widziałeś niedokładnie. I tutaj właśnie chodziło mi o "udawanie fachowca" od technologii montażu układów elektronicznych. Nie kwestionuję natomiast Twojej wiedzy na temat ColdFire.

[#58] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #56

A Ty czasem nie pracujesz na Lipowej w Kraku w starym budynku Telpodu ??
[#59] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@ami-ziom, post #54

...przed koncem pazdziernika powinnismy sie dowiedziec jak to z tym dragonem 1200 wyjdzie.

Czyli za słynne 2 tygodnie. ;) Co do tego całego CF, kilka lat temu miało to sens, dzisiaj niestety nie.
[#60] Re: Jaką dopałkê + 8MB Fastu do A1200

@Sylwester, post #59

Co do odtwarzania divx/mpeg2/dvd...kazdy radeon ma wspomaganie dekodowania (odwrotna transformata cosinusowa itp.), a kodeki dla PC tego praktycznie nie wykorzystuja...uwierz mi ze na P400MHz dalo sie ogladac divxy o ile taki PC posiadal karte z wspomaganiem dekodowania (pierwsze karty dodatkowe dolaczane do napedow DVD-ROM oraz niektore karty grafiki).
Co do konstrukcji...no wiadomo, ze kazdy amigowiec chcialby miec szybka i przyszlosciowa plyte glowna z budowa modulowa aby dolaczac to co potrzebne i nie przeplacac za to co potrzebne nie jest. Ale A1 jest dalekie od idealu...w sumie pegasos wypada znacznie lepiej z "rozbudowalnosc+przyszlosciowosc", trudno przewidziec jak bedzie wygladac platforma "amiga compatible" za rok czy 2. Seria PPC to bardzo potezne procesory, ale tak jak i niemal wszystkie przechodzi w "full 64bit architecture"...i dual core-co oznacza znaczacy wzrost wydajnosci, ale takze i wzrost cen...oraz mozliwa dywersyfikacje na 2 platformy ppc:
-bardzo wydajna platforma oparta na wielordzieniowych/wieloprocesorowych systemach 64bitowych
-srednio wydajna, malobudzetowa platforma oparta na procesorach jednordzeniowych
Tez chcialbym aby powstala jednolita platforma bedaca podstawa dla konstrukcji prawdziwych amig NG. No ale jak narazie jeszcze niektore firmy staraja sie "wydoic stara krowe" :] eh...pozostaje tylko czekac dalej i obserwowac co bedzie. (i zbierac pieniadze na pegaza, bo to chyba jedyne przyszlosciowe rozwiazanie w tej chwili)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem