[#1] Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!
Właśnie zerknąłem na Wiki, żeby zobaczyć coś o A600 tekst pod linkiem
I powiem Wam, że jest strasznie biednie. W porównaniu z informacjami na temat np Atari, to opisy amigowych modeli są delikatnie mówiąc skromne, a na dodatek wprowadzają w błąd np:
"1 MB RAM (z możliwością rozszerzenia do 2 MB)"

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 16:36:02 przez BULI
[#2] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #1

Może przydałaby się jakaś oficjalna petycja skierowana do administacji Wikipedii z prośba o umożliwienie umieszczenia bardziej wiarygodnych danych oparta o żródła w postaci znanych nam stron www lub skanów z literatury amigowej nie chodzi tutaj że o innych komputerach jest wiecej informacji i lepszej jakości ale o totalną nierzetelność w odniesieniu do Amigi 600 dane są podstawowe i wyglądają mało profesjonalnie.
[#3] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@miro_78, post #2

Sprawę poruszano: tekst pod linkiem

Pozdrawiam
Des
[#4] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@Des, post #3

To założmy Amipedie jakoś dziwnie to brzmi jakkolwiek mam na myśli encyklopedie dla fanów Amigi.
[#5] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@Des, post #3

Pamiętam ten wątek, jak sobie go teraz przypomniałem to tez się zniechęciłem, ale w sumie innego wyjścia nie ma; trzeba się zmobilizować i w miarę możliwości pouzupełniać dane i "poznać się bliżej z adminami wiki" ;)

W odpowiedzi na #4

Takich inicjatyw już kilka było/jest.
Jednak Wikipedia jest bardziej uniwersalnym i powszechnym nośnikiem treści.

Ostatnia aktualizacja: 02.06.2012 19:44:57 przez BULI
[#6] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@miro_78, post #2

Co masz na myśli pod stwierdzeniem "petycja", edytować wikipedię może przecież każdy, właśnie zmieniłem informację na temat pamięci RAM w A600 i o ile nie zmoderuje tego ktoś, kto wogóle się na tym nie zna, to pozostanie to tam póki, ktoś inny tego nie zmieni.
[#7] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #1

Wikipedia wikipedią ale proszę spojrzeć na Atariki:

Atariki
[#8] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #6

właśnie zmieniłem informację na temat pamięci RAM w A600

Widzę, że Twoja propozycja czeka na akceptację, zobaczymy co się stanie

Z opisu Amigi 1200, też można wywnioskować, że A1200 z fabrycznym CPU może mieć 16Mb pamięci:

32-bitowy procesor z Motorola MC68EC020 (wersja procesora MC68020 z 24-bitową szyną adresową (do 16 MB pamięci
[#9] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #8

A1200 z EC020 ma 16Mb pamięci CHIP.
Może zaadresować do 16MB ( szyna adresowa 24bit) bez używania FC0-FC2 ( z ich wykorzystaniem do 64MB).
A A1200 może w standardzie mieć do 8GB pamięci wiesz ?:)
[#10] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #9

Przeczytaj to co napisałeś i popraw bo nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Pozdrawiam
[#11] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@RadoslawF, post #10

Napisałem prawdę.
Udowodnij, że tak nie jest.
[#12] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #11

Ja mam udowadniać że A1200 z EC020 nie ma 16Mb pamięci CHIP ? nie napiszę kim jesteś bo dostanę bana.
Z tym zdaniem "A A1200 może w standardzie mieć do 8GB pamięci wiesz ?" też się nie zgodzę.

ps. tak z ciekawości widziałeś ty A1200 z bliska czy jesteś super znawcą z grupy tych co "sprzęt" poznali używając jego emulatora ?

Pozdrawiam
[#13] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@RadoslawF, post #12

A1200 ma 16 Mb ( mega bitów ) pamięci CHIP. Czyli 2 MB ( mega bajty ).Jeden B ( bajt ) to 8 b ( bitów )
W standardzie.
Choć nie.
Ponoć były A1200 z 1MB CHIPu.
I tu możesz mieć rację.
Przepraszam za pomyłkę.

Możesz w standardzie mieć 2 dyski twarde formatowane standardowym programem na dyskietce HD Install Workbench 3.0/3.1 o pojemności po 4GB ( giga bajty ) każdy.
Dysk twardy to też pamięć, tyle że masowa.
Napisałem nieprawdę?

Napisz kim jestem, nie obrażę się.

Prosiłem o dowód.
Poza " też się nie zgodzę" i "nie napiszę kim jesteś" żadnych innych nie posiadasz?

Ostatniego emulatora używałem na A1200, jak odpalałem Mac Os 7.6 chyba.
Ale to wiele lat temu było.

Pozdrawiam
[#14] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #13

O ile faktycznie nie zwróciłem uwagi na małe b w Mb to w drugim przypadku zdanie podtrzymuje.

Pozdrawiam
[#15] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@RadoslawF, post #14

Czyli standardowym programem HDToolBox nie zainstalujesz dwóch dysków twardych po 4GB każdy ( pamięci masowych czyli pamięci) na standardowym kontrolerze w A1200?
Jeśli tak to masz rację.
Pozdrawiam.
PS Nigdzie nie pisałem o typie pamięci w odniesieniu do 8GB. Tak to jest gdy jest opis ogólny.
[#16] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #15

Programem HDToolBox zainstaluje dwa dyski twarde po 8GB tylko przypominam że nie pisałeś o dyskach a o pamięci i to nie masowej którego to zwrotu marketingowcy używali do ogłupiania niezorientowanych kupujących pecety.

Pozdrawiam
[#17] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #15

W sumie przez moją literówkę pokazałeś o co mi chodziło. Niezbędne są "w miarę" precyzyjne opisy, ale..
ale bez przesady z pamięcią masową to po prostu chciałeś błysnąć, a twardy dysk to tylko jeden z rodzajów pamięci masowej jaki można podłączyć do A1200, więc idąc Twoim tokiem rozumowania śmiało można powiedzieć, że się myliłeś- ale nie o to tu chodzi.
Z cytatu, który przytoczyłem ktoś może wywnioskować że taka A1200 mogła mieć 16MB pamięci operacyjnej RAM, a autor przytoczył tu parametr samego CPU, który akuratnie tyle potrafi zaadresować. Oczywiście jest to moje odczucie, możliwe, że błędne, dlatego warto o tym podyskutować i znaleźć czytelne rozwiązanie dla większości OK

Fabrycznych A1200 z 1MB jednak nie było.

Co twardego dysku, można, nawet bez dodatkowego oprogramowania i sprzętu obsłużyć większe dyski niż wspomniane 4GB ok, racja
[#18] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #17

Zapytaj się kogoś niezorientowanego co to jest pamieć CHIP, FAST.
A w opisie jest taki typ pamięci podany.
I co sobie pomyśli?
Tak samo jak z ST-ram i TT-ram w dużych atari.
Musiałbyś pisać wszystko.
To, że jest napisane o 16MB pamięci przy procesorze EC020 to prawda.
To, że A1200 nie korzysta z niej jako CHIP/Fast/Slow w pełnych 16MB, to już inna sprawa.
Masz odczucie, że to nieprawda?
Nigdzie nie napisali o typie pamięci.
A rejestry, ROM to nie pamięć?

Pisząc o 8GB pamięci to właśnie miałem na myśli.
Pamięci, bez rozróżnienia na typ.

Jeśli zaś chodzi o 4GB bariery z HDToolBox.
Wolałem nie eksperymentować i nie wchodzić na wartości ujemne, jakie mi się pokazywały.

Pozdrawiam
[#19] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #18

Teraz się zagalopowałeś. Jeśli tak uważasz. 64 bit procesor mimo że adresuje 18 446 744 073 709 551 616 komórek. Wykorzystuje w kompach powiedzmy w okolicach 16GB ? Nie widzisz różnicy że specyfikacja procesora ma się nijak do pozostałej części sprzętu. Powinno być napisane że Amiga obsługuje tyle i tyle pamięci.
[#20] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #18

Zdecyduj się może te 8GB to miały być dwa dyski czy suma wszystkich możliwych pamięci ?

Pozdrawiam
[#21] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #18

Zapytaj się kogoś niezorientowanego co to są rejestry i ROM, jeśli ktoś podaje wartość w MB/GB itd i do tego jeszcze jest dopisek pamięć, to automatycznie każdy niezorientowany a nawet i większość zorientowanych, domyślnie traktuje to jako pamięć RAM, dlatego trzeba pisać szczegółowo i nawet jak ktoś nie wie co to CHIP i FAST, to ma kolejny powód, żeby się dowiedzieć, a nie opuścić strony wikipedii z błędną informacją, że do A12000 można włożyć 16MB RAM przy 68EC020, a potem będzie łaził i się kłócił, bo wie lepiej, bo na wikipedii pisało. Lepiej, żeby były precyzyjne informacje i niepełne niż dwuznaczne i niejasne jak w kodeksie prawnym.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 18:07:29 przez rafgc
[#22] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #21

Dane na temat pamięci w A1200 są wpisane w wikipedii czytelnie i jasno, za ewidentny błąd uznał bym "kontroler 2,5 calowego dysku twardego" ja bym wpisał kontroler IDE ze złączem do podłączenia 2,5 calowego dysku, dodatkowo na ładnej fotce A1200 występuje z myszką od A500, sprzedawano jakąś partię z tymi myszkami ?

Pozdrawiam
[#23] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@RadoslawF, post #22

Teraz są jasno, bo je edytowałem :)
[#24] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #23

Jeszcze nie ma co się cieszyć Twoja propozycja czeka na akceptację ok, racja

W ogóle jak to czytam to widać, że się komuś nie chciało albo wiedzę (bardzo pobieżną) czerpał tylko z internetu.
Jest np informacja o wbudowanym modulatorze TV a o innych wyjściach, chociażby wizyjnych "ni w ząb".

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 19:38:07 przez BULI
[#25] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #24

już zostały zaakceptowane, zarówno w przypadku A600 jak i A1200 :)
[#26] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #25

Kurcze, odświeżyłem stronę i nadal jest jak było, w zakładce "Oczekuje na przejrzenie" jest poprawiona wersja!

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 19:42:36 przez BULI
[#27] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #9

Pamięci CHIP to na pewno nie ma 16MB, a jakby kto chciał adresować 64MB za pomocą linii FC, to musiałby przepisać kickstart a i programy musiałyby umieć z tego skorzystać, gdyż nie jest to naturalne rozwiązanie, inaczej ten patent byłby już dawno wykorzystany w akceleratorach.
[#28] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #26

Wyloguj się z wikipedii i sprawdź jeszcze raz, tekst, który edytowałem pojawia się teraz normalnie jak jestem wylogowany i zalogowany. Poza tym przyszła do mnie na miala jakaś informacja, że Awersowy założył mi jakąś dyskusję, jeszcze nie wiem co to jest, ale wygląda chyba na to, że on to zaakceptował.
[#29] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #27

Ech Rafał.
Ma 16Mb CHIPu ma.
Proszę czytaj dokładnie.
Nie 16MB a 16Mb.
Drobna różnica a jednak.
Już raz to tłumaczyłem.
Wiem że 64MB z FC0-FC2 to abstrakcja w amidze.
[#30] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #29

Przytaczając twoją wypowiedz: " Zapytaj się kogoś niezorientowanego " czy zauważy różnice 16MB a 16Mb ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem