[#31] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #29

Teraz to już włazimy w etap czepialstwa i przeciągania liny, 16Megabitów pamięci CHIP ma, ale nie ma 16MB, nikt nie jest przyzwyczajony do podawania ilości pamięci w bitach, podają to tylko w datasheetach i wątpię aby informacja, która istniała wcześniej na stronie wikipedii nt. 16MB pamięci dotyczyła bitów pamięci CHIP zwłaszcza, że informacja ta stała obok specyfikacji procesora a nie układu AGNUS, który to ogranicza ilość pamięci CHIP do 2MB, czy tam jak kto woli 16Mb. Pamięci CHIP może być więcej, co udowadnia np FPGA arcade z 50MB tejże pamięci, w samym winuae też można ustawić 8MB CHIP.
[#32] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #23

Lepiej chyba zostawić jedynie informację o adresowaniu 24bit bez informacji o 16MB, skoro znów ma być jakieś nieporozumienie czy to przypadkiem nie pamięć.
I dodanie PCMCIA 16bit.
I dodanie 68EC020,68020,68EC030 oraz 040/060 w wersjach okrojonych w kartach turbo.
Te 10MB trochę mnie zastanawia.
Nie słyszałem o takim rozszerzeniu.
Pozdrawiam
[#33] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #31

Nie.
Czytajmy dokładnie.
Jak dostaniesz ulotkę z szybkością internetu w Mb to też będziesz myślał o MB?
Mała różnica, ale jednak różnica.
Pozdrawiam
[#34] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #33

A ty znowu swoje, od zawiłych czasów o wielkości pamięć RAM trąbią używając jednostki MB czyli megabajt i obecnie gigabajt, więc każdy niezaznajomiony w temacie traktuje automatycznie pamięć jako MEGABAJTY, od zawiłych czasów też trąbią i podają prędkość internetu w bitach, więc każdy niezaznajomiony w temacie zawsze będzie widział bity jeśli chodzi o prędkość internetu, nikt obecnie nie odważy się zmienić tej jednostki ba bajty, ponieważ nieobeznani w temacie będą myśleli, że internet o prędkości 2MB/s będzie wolniejszy niż 8Mb/s i wybiorą gorszą ofertę nie mając pojęcia, że działają na swoją niekorzyść choć myślą odwrotnie, dlatego trzeba uwzględnić takie sytuacje jak się coś pisze dla całego społeczeństwa.

Informacje muszą być jasne, jak ktoś poda ilość pamięci CHIP w bitach, to mimo, że ma racje, to spowoduje zamieszanie i dezinformację, bo normalny człowiek nie zwraca uwagi na wielkość literki B na końcu. Jak usunąć informację o 16MB przestrzenie adresowej, to i może usunąć na temat 24-bit, bo pomyślą, że to jest procesor 24-bitowy.

Ostatnia aktualizacja: 03.06.2012 21:16:08 przez rafgc
[#35] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #32

Te 10MB trochę mnie zastanawia.

Na przykładzie pamięci do A600 widać, że masz już 9.5MB. Można jeszcze użyć dodatkowe 0.5MB, nie pamiętam z jakiego obszaru, jedno z rozszerzeń do A1200 ma zworkę 8MB/6MB i właśnie w tej opcji 6MB jest 4MB FAST, 1.5MB SLOW i 0.5MB FAST z jakiegoś dalszego obszaru (na karcie była chyba tabelka), jak dodasz do tego 4MB, które jest wyłączane na potrzeby PCMCIA to masz 10MB. Było też jakieś rozszerzenie do A1200 na którym było 8MB chyba w ZIPach i pamięć SLOW.
[#36] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@rafgc, post #34

Widzisz jest to temat o Wikipedii i błędach/nieścisłościach w nich zawartych.
Nie przeszkadza Ci Mb w odniesieniu do pamięci RAM w komputerze?
Mnie to trochę razi. Niezawiniony przez piszącego ale jednak błąd.
Co innego mowa a co innego pismo.
Przeszkadzała Wam wielkość 16MB w opisie i dalej ta wartość tam jest.
Może lepiej wpisać procesor 32bitowy z magistralą adresową 24bitową?
Nie wiem.
Dla mnie poprzednia wersja też była czytelna i te 16MB mi nie przeszkadzało.
Pozdrawiam
[#37] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@Dark_luke, post #19

Amiga czyli sprzęt czy system?
Czy to co widzą Twoje oczy na ekranie komputera ,czy to co widzi procesor?
To są różne rzeczy.
W opisie był procesor adresujący 24bity i pamięć 16MB przy nim. Dalej był wpis o pamięci CHIP i FAST i to dla mnie było czytelne.
Wiem, że ludzie są różni i potrafią mieć pretensje o brak 1GB w systemie XP przy 4GB zainstalowanych na płycie.
Ale akurat ten wpis według mnie był poprawny.
Obecnie też można powiedzieć, że A1200 może mieć 16MB pamięci. Dla kogoś niezorientowanego.
Nic ta zmiana nie dała według mnie.
Pozdrawiam
[#38] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #36

rafgc w poście 34 ma rację, że większość kojarzy pamięć ram z KB i MB i GB. Jeśli nawet pojawi się informacja w Mb i będzie podana poprawna wartość dla niej, to większość nie zauważy różnicy a niektórzy pomyślą że to błąd bądź literówka autora.
Fajnie że poruszyłeś tą kwestię bo chodzi o to, żeby informacja była prawdziwa, ale przekaz musi być dostosowany do dość szerokiego spektrum odbiorców Wikipedii, więc nie ma co się upierać przy "nie popularnych" jednostkach i demonstrować podstawową wiedzę informatyczną za wszelką cenę!

Skupmy się na samym temacie czyli poprawnej edycji tych haseł OK
[#39] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@BULI, post #38

Z całym szacunkiem, ale to są podstawy.
Pomyliłem się, przepraszam, poprawiam a nie dorabiam "ideologię" by moja była racja.
Zwróciłem Ci uwagę na błąd a rozpętała się burza.
Mam dla Ciebie szacunek za przyznanie się do błędu.
Jeśli dalej uważacie, że nic się nie stało, wstawcie 16Mb do opisu A1200 w Wikipedii i zobaczcie co się stanie.
Nie chcę nawet myśleć co by było, gdyby ktoś inny tak się pomylił w opisie A1200.

Pozdrawiam

PS Znalazłem rozszerzenie do A1200 mające do 10MB dodatkowej pamięci. To RA-1210 (ra-i5031 & ra-i5032).
[#40] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #36

Dla mnie poprzednia wersja też była czytelna i te 16MB mi nie przeszkadzało.

Nie ma to jak najedzony próbuje wczuć się w rolę głodnego.
[#41] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@bogumil, post #37

Obecnie też można powiedzieć, że A1200 może mieć 16MB pamięci.
No i widzisz. Sam się łapiesz to procesor MC68020 z 24-bitową szyną adresową do 16 MB pamięci.
A Amiga 1200 obsługuje 2MB Chip, 8MB Fast i te niecałe 2MB Slow.
Dopiero dodanie kart turbo pozwala na większą ilość pamięci czego nie ma Wikipedi.
[#42] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@miro_78, post #4

To założmy Amipedie jakoś dziwnie to brzmi jakkolwiek mam na myśli encyklopedie dla fanów Amigi.

Jestem za, co więcej - Amiga FAQ już od dawien dawna posiada funkcję uzupełniania/poprawiania i zgłaszania haseł, nie wiem tylko dlaczego nikt się nie pali aktualnie do uzupełniania. Na początku to było trochę chętnych i tyle. Chciałbym ten dział przeorganizować, zmienić nazwę i formułę, a tylko trochę dopasować do niej oskryptowanie (kod). Nazywałoby się to np. Baza wiedzy gdzie FAQ byłby tylko częścią/kategorią, która dotyczyłaby pytań początkujących, inne hasła byłyby bardziej opisowe lub encyklopedyczne. W tym dziale można już teraz stworzyć właśnie taką bazę wiedzy w oparciu o to co jest, nawet są porównania wersji (od czasu włączenia nowej wersji kodu strony). Ewentualnie w miare rozrastania się możemy przeorganizować widok/prezentację haseł tak żeby była wygodniejsza nawigacja pomiędzy nimi. Potrzebni są tylko ludzie bez słomianego zapału :/

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2012 18:03:13 przez grxmrx
[#43] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@grxmrx, post #42

Mhm, popieram. Wikipedia jest - teoretycznie - fajna, ma swoje zalety (choćby błyskawiczne aktualizowanie), ale - jak każdy taki otwarty projekt - najeżona jest babolami strasznymi. W niektórych kręgach netowych, powoływanie się na Wiki jest ogromnym faux pas. Prawda - jak to zwykle bywa - gdzieś tam pośrodku się buja - czyli nie wolno Wiki traktować jako super pewnego źródła, ale i nie można jej wartości negować. Z tym zastrzeżeniem, że jeśli chodzi o bardzo wyspecjalizowane, bardzo konkretne tematy (choćby na przykład Amiga) Wiki się nie sprawdza, bo siłą rzeczy wszystko jest tam traktowane bardzo ogólnikowo, powierzchownie, bez wnikania w niuanse. Stąd te rozmaite mutacje typu "cośtampedia", mnie się te mutacje bardzo podobają, bo przy ich tworzeniu pracują ludzie kompetentni, ludzie z określonych środowisk - no i jasne, że w takim układzie rozmaite babole nie przejdą.
Zatem - może weźmy się faktycznie za Amipedię? Ale tu muszą być konkrety - zespół ludzi chętnych, faktycznie zaangażowanych, z koordynatorem całego przedsięwzięcia. Są chętni?

Pozdrawiam
Des
[#44] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@Des, post #43

Wiki się nie sprawdza, bo siłą rzeczy wszystko jest tam traktowane bardzo ogólnikowo

To jest tendencja panująca na polskiej wikipedii, rzadko kiedy widzę aby dane hasło było tak rozbudowane jak jego angielska wersja.
[#45] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@grxmrx, post #42

Może w takim razie założyć Wikię i ją podlinkować do Amiga FAQ, żeby nie dokładać Ci roboty. Tylko dorobić kolorki, żeby wyglądała podobnie jak ppa. Dodatkowo byłoby to coś nowego, może pojawiłoby się trochę zapału chociaż na początku.

Dodatkowo pomyślałem o czymś takim: każdy rejestrujący się użytkownik mógłby dostawać maila z linkiem do FAQ i do najpotrzebniejszych tematów/artykułów (zaraz się zaczną kłótnie co jest potrzebne nowemu a co nie). Mogłyby być to artykuły w stylu: Uruchamianie UAE,Jakiś poradnik typu mam już Amigę co dalej (coś o CF'kach itd) etc.
Coś takiego co już znajduję się na portalu.
[#46] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@Mir3k, post #45

każdy rejestrujący się użytkownik mógłby dostawać maila z linkiem do FAQ i do najpotrzebniejszych tematów/artykułów

Użytkownik podczas rejestracji powinien widzieć podobną listę.
[#47] Re: Amiga 600 i pozostałe modele na Wikipedii!

@grxmrx, post #46

Rzeczywiście coś takiego już jest. papierowa torba
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem