[#1] ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA
Przy instalacji fast aty wgralem installera do katalogu C . Zacząłem wgrywac Fast ate i gdy wyskoczylo pytanie " May I change your s:startup-sequence?" to nacisnalem Yes i wyskoczylo okno z napisami

Sorry... an Error Has Occured!
COPYLIB; Can't open file
DOS Error Type: Uunable to locate a file or drawer

Niewiem co dalej ..... dysk swiezo sformatowany i wgrany system 3.1
[#2] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #1

Błąd nastąpił podczas próby skopiowania biblioteki (komenda installera "CopyLib"; nie szukaj jej w "C:")

Nie wiem co rozumiesz przez zdanie "wgrałem installera do katalogu C."
Masz na myśli komendę "Installer", czy też może skrypt instalujący FastAty? Jeśli to drugie, to być może skrypt podczas kopiowania jakichś bibliotek odwołuje się do ścieżki dostępu z miejsca skąd jest uruchomiony sam skrypt.

[#3] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Prince, post #2

Instalerra wzielismy z dyskietki instal 3.1 I wgralismy do pliku C: ukrytego w Workbenchu ... No i instalacja rozpoczela sie normalnie lecz w opisywanym wczesniej punkcie zatrzymala sie ....
[#4] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #3

Oprócz błędów, które podałeś, Installer wyrzuca także informację, w której linii nastąpił błąd. Podejrzyj skrypt instalacyjny w tej linii i zobacz co on tam chce kopiować i z jaką ścieżką dostępu.
[#5] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #4

W Helpie pisze tak " If you agree to change your s:startup-sequence, the installerwill add lines:
C:CheckLMB
IF WARN
SYS:Prefs/ATA3prefs
ENDIF
C:ATA3.driver Quiet
TO tyle ........
[#6] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #1

Sprawdź co jest na tej dyskietce instalacyjnej, spokojnie możesz zobaczyć w pliku instalacyjnym co installer i gdzie kopiuje. Jeśli będziesz miał z tym problemy, to możesz spróbować przegrać zawarość katalogów libs, devs, l z dysku instalacyjnego FastATY. Zrób zmiany w startup-seq€ence (o ile dobrze pamiętam, to trzeba tam uruchomić tylko sterownik FastATA, jeszcze jest tam wykrywanie naciśnięcia klawisza myszki i ew. odpalenie programu preferencji fastATY, ale akurat bez tego sterownik i sama FastATA powinny ruszyć).
[#7] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #5

Sprawdź linię, w której wysypuje się skrypt, a nie to, co jest napisane w helpie.
[#8] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #7

jak sie uruchamia startup-sequence ??
[#9] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #8

Oprócz błędów, które podałeś, Installer wyrzuca także informację, w której linii nastąpił błąd. Podejrzyj skrypt instalacyjny w tej linii i zobacz co on tam chce kopiować i z jaką ścieżką dostępu..
[#10] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@wali7, post #6

Jak sie wlacza startup-sequence ??
[#11] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #10

execute s:startup-sequence

Ale po co Ci to? Skoro system się uruchomił to znaczy, że s-s się wykonał.
[#12] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #10

A nie chodzi Ci przypadkiem o edycję startup-sequence?
Bo jeśli tak, to użyj polecenia ed s:startup-sequence (jeśli nie działa ed, to spróbuj edit), upewnij się, czy pojawiły się linie dodane przez skrypt instalacyjny, jeśli nie, to je dopisz (chyba zaraz po c:SetPatch) i zapisz zmiany.
[#13] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@wali7, post #6

teraz mam w ss:
C:setPatch >NIL:
C:Version >NIL:
C:AddBuffers >NIL: DFO: 15
FailAT 21

C:MakeDir Ram:T
C:Copy ENVARC: RAM:ENV QUIET ALL NOREQ

C:Assign >NIL:ENV: RAM:ENV
C:ASSIGN >NIL: T: RAM:T

C:BindDrivers

C:LOADWB
EndCLI >NIL
[#14] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@wali7, post #12

Juz wiem chyba co jest grane Elbox wyslal chyba mi tylko uaktualnienia do Fast Aty ..... Nie mam dyskietki z podstwaowymi sterownikami do Fast aty ... poprostu pomysleli ze chcem aktualizacje ... niewiem .....
[#15] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #13

To jest cała Twoja startup-sequence? Jeżeli tak, to ja się absolutnie nie dziwię, że skrypt instalacyjny się wysypuje. Brakuje Ci wielu przypisów, w tym także do S:. Najprawdopodobniej skrypt instalacyjny próbuje zmodyfkować plik S:startup-sequence, lecz u Ciebie nie ma urządzenia S: i wyrzuca błąd, że nie może znaleźć pliku.
[#16] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #14

Kaűde uaktualnienie zawiera wszystkie potrzebne pliki - wiëc to nie to.

[#17] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #15

Jak nie ma przypisania do s: to system sam to robi jeśli znajdzie katalog s na partycji z której wystartował.
[#18] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Sylwester, post #17

Nawet w sytuacji gdy wpiszesz w CLI: execute S:startup-sequence (wyraźną nazwę urządzenia logicznego)?
[#19] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #18

A przypisy do ENV: ? W każdym razie to co kolega Leszeksas napisał, ma się całkiem nijak do Startup-Sequence. Przy prawidłowym zainstalowaniu dowolnego AmigaOS, skrypt S-S jest znacznie bardziej rozbudowany! Jeśli tak nie jest, to znaczy że coś jest bardzo bardzo nie tak!

[#20] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #18

Tak, właśnie to sprawdziłem. Nie używam AssignWedge ani tym podobnych wynalazków a w s-s i u-s nie mam przypisów do c devs fonts l libs s, do libs mam tylko dodatkowe czyli z dopiskiem ADD. W końcu AmigaOS to inteligentny system. ;)

[#21] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #13

! startup-sequence

MakeDir Ram:T
Assign T: RAM:T

env-handler

ATA3.driver quiet

SetPatch2k quiet
Version >nil:

;AddBuffers >nil: DFO: 15
;BindDrivers

Devs:Monitors/NTSC

adddatatypes refresh quiet

;rexxmast >nil:

LoadWB -debug
EndCLI

";" = OFF

[#22] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Znalazłem trochę czasu, sformatowałem dysk wgrałem system 3,1 od nowa wgrałem Installera , próbowałem wgrać fast- atę i znowu doszłem do tego samego miejsca ,, COPYLIB: Can't open file DOS Error Type : Unable to locate a file or drawer ;;- nie wiem co dalej ( przy wgrywaniu syst.3,1 dyskietka EXTRAS miała błąd nacisnołem retry i poszło dalej ) moze coś się nie wgrało? Nadmieniam ze dostałem nowe stery 7,1 od elboxu -też nie chodzi -POMOCY!!!!!! Leszeksas
[#23] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #22

Po raz trzeci to napiszę - Installer podaje, w której linii wystąpił opisany przez Ciebie błąd. Otwórz dowolnym edytorem tekstu skrypt instalacyjny i znajdź tę linię. Zobacz co on tam chce kopiować i czego nie może znaleźć. Napisz nam tutaj co znajduje się w tej pechowej linii.
[#24] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #23

Przepraszam, pana mailman prosze o kontakt na GG 6900686
[#25] Re: ZZa rączke !!!()!!!- FAST ATA

@mailman, post #23

Jak otworzyc ten skrypt i gdzie go znajde ???
[#26] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #25

Zazwyczaj jest to plik tekstowy podczepiony pod ikonkë którâ klikasz by zainstalowaę program itp.itd.
W katalogu z któreko instalijesz oprogramowanie poszukaj pliku install lub coô podobnego i otwórz go jakims programem do edycji tekstu: ced, ged, nawet systemowym programem ed. Najlepiej jednak ced'em poniewaű pokazuje aktualnâ pozycjë kursora kolumna i wers a to jest poptrzebne aby zlokalizowac bîad w skrypcie.
Najlepiej wklej ten feralny fragment na forum.

[#27] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@11MASTEr, post #26

Dokladnie pokoleji jak dojsc do tego bledu w skrypcie . Jak otworzyc plik instalujacy, programem do edycji tekstu ?? np. Ed'em ???
[#28] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #27

Jak masz jakiegoś filemanagera którym możesz podejrzeć ten plik, to zrób podgląd pliku instalacyjnego i podaj co jest w linii która "wywala" instalację. Jak nie masz filemanagera, możesz zrobić tak:

Otwórz Shell [DH0:System/Shell], wpisz polecenie "ed Dxx:<ścieżka dostępu do pliku>/" - (gdzie Dxx: to DF0: DF1: DH0: DH1: czy gdzie tam masz te plik).

albo:

Kliknij ikonke instalacyjną raz (ta co się wysypuje), z górnego menu wybierz Icons>Informations. W okienku które Ci się pojawi w linii 'Tool' masz wpisane "installer". Zamiast tego, wpisz tam "ed" i kliknij SAVE. Następnie kliknij tą ikonkę jakbyś znów chciał ją uruchomić (dwu-klik!) i zamiast się zacząć instalować, skrypt zostanie wyświetlony w edytorze. Znajdź numer linii która się pojawiała podczas kłopotów z instalowaniem Fast-ATA i napisz tu na forum co w tej linii jest napisane.

Po wszystkim nie zapombnij w miejscu "ed" znów wpisać słowa "Installer" i zapisać - SAVE.

Ostatnia modyfikacja: 30.10.05 20:39
[#29] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@AlaN, post #28

(Copylib
(prompt "ATA3.driver will be copied to C: directory.")
(help)
(source "ATA3.driver")
(confrim)
(dest "C:")
)

(Copylib
(prompt "ATA3Prefs will be copied to Sys:Prefs directory.")
(help)
(source "ATA3Prefs")
(confirm)
(infos)
(dest "SYS:Prefs")
)

To chyba oto chodzi ....... znalzlem w tym wierszu te copy lib bo podczas instalacji wyskakiwał z tego blad
[#30] Re: ZZa râczke !!!()!!!- FAST ATA

@Leszeksas, post #29

To teraz znajdź ten fragment, gdzie masz pytanie "May I change your startup-sequence" i podaj co tam jest przy CopyLib.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem