[#1] Podlaczenei HDD do 600
Witam Wsyztski bardzo serdecznie!Jakis czas temu wyjazlem swoja 500 z szafy, pobawilem sie ie troche, pozniej patrzylem an necie i zapragnalem miec dysk twardy Do tegoc elu zakupilem amige 600 z kontrolerem dysku. Kupilem tez adapter 2,5' > 3,5' umozliwiajace podlaczenie standardowego dysku Nibyu adapter ten posiada wtyk zasilajacy ale niesty - cos nie dziala... Wzialem zasilanie do dysku z zasilacza od PC... Jak wlaczam amige dysk budzi sie do zycia, podczas resetu slychac standardowe pykniecie w dysku, zapala sie tez na sekundke lampka drive - z tego wnioskuje ze kontroler, dysk dziala prawidlowo... Czy do rbze mysle? teraz co dalej? Domyslam sie ze potrzebuje Filemastera, albo cos takiego z programow uzytkwoych zeby sformatgowac ten dysk? A moze cos zeby wogole go podmontowac bo narazie Amiga go nie widzi.. Moje pytanie brzmi co zrobc zeby dysk byl widoczny przez Amige??? Dodam ze jest tostarutki dysk 430MB Pozdrawiam i czekam na kontakt bo nie oploze sie spac do poki tego ie zrobie heh!
[#2] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Po pierwsze upewnij się, że masz kickstart nowszy niż 37.299, bo ten ma skopaną obsługe twardych dysków. Jak masz nowszy to potrzebujesz dyskietki z programem HdToolbox, którym podzielisz dysk na partycje. Potem można go sformatować za pomocą Workbencha.
[#3] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Jaką wersje (37.xxx) kicstartu posiadasz? Wersja pokazuje sie na ekranie z animacja dyskietki.
Potrzebujesz HDtoolbox aby rozpoznac dysk i do ewentulanie podzielic na partycje. Formatowanie dysku zrobisz systemowym FORMAT.
Skad masz tą przejsciowke z 2.5 na 3.5cala?
[#4] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Odnosnie przejsciowki to kupilem na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68397519 Wzialem sobie profilaktycznie 2
Odnosnie Kikstaru to jak nazlosc cos sie z TV stalo i nie che mi sie woogel wlaczyc, ehhh -zlosliwosc lozu. Jak tlyko dpale TV to Wam napisz...
[#5] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #4

Przejsciowka moze byc, ale nie zasilaj z niej twardego dysku 3.5calowego.
Poczekamy, az naprawisz TV :D

Ostatnia modyfikacja: 29.10.05 20:51
[#6] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Norbert, post #5

A nie jest to odwrotność tego, co kolega dyplom potrzebuje? Ta przejściówka umożliwia podłączenie dysku 2,5" do gniazda 3.5" . Dla standardowej A600 to kupa szmelcu.

[#7] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Prince, post #6

No niby tak ale teoretycnzie - bo praktycznie dziala w dwie strony Odnonie A600 to jeszcze nei ne wypowiadam - mam ja od 5godzin, a narazie nic nie moge na neij zorbic ze wzgledu na TV... Ehhh.. Badz co abdz ja bym jej ze wzgledu na sentyment do starych komputerow tak nei nazwal Ale to sa tylko moje subiektywne odczucia...
[#8] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Norbert, post #5

Zasilac jzu nie zasilam - zasilam z odzielnego zasilacza od PC A z tym telewiorem to neiwiem czy tak szybka cos bezie... Mam rozgrzebane 2 amigi i jednego PCta a telewizor za cholere nei che sie wlaczyc... Jakbys ie zawiesil - an nic ie reaguje, a zasilac z wnim dziala prawidlowo - ehhhh. Bylem nawet w piwnicy po Junostie- nie wiem czy pamietacie takie wynalazki , mayl czarnobialy ruski telewizorek z reguly w kolorach czerwonych i bialy. ALe tez niestety - odchyalnei pionowe siadlo.. Nie mam pod co podlaczyc Amigi zeby skonczyc sie bawic.. A mialo byc tak pieknie.
Tak sobei mysle - ze bez null modemu to raczej si enie obejdzie zeby zaladowac ten programik do obslugi dysku.. NAwret w chwili obecnej nie mam zadncyh uzytkow - nawet workbencha czy filemastera :9 Oj ciezko bedzie... A tak abrdoz chcialem to dzisiaj zrobic
Ma jeszcze Atarki 800XL moze by sie tak pobawic jak Lotharek - zrobil on namie wrazenie
[#9] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #8

Wersje kickstartu masz podaną na kosciach ROM, a ze Amigę masz rozkreconą nie bedzie problemu ze sprawdzeniem
[#10] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Norbert, post #9

kup dysk 2.5" idealnie mieści sie w Amidze bo taki ma być, a koszt to 30zł lub wiecej cena rośnie razem z pojemnością

[#11] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #8

Hehe, ruskich interwizorow w kolorach czerwono-bialych lepiej nie uzywaj. Idz do jakiegos lombardu. Tam czesto maja starsze koreanskie telewizory za "flaszke". I kineskopy maja nie najgorsze, nawet po 15 latach i pradu zra mniej niz radzieckie i nie sa wybuchowe ;)
[#12] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Dobra Panowie - ja jzu jestem.. Mam andzieje ze nei spicie heh! Dziwna sprawa wlaczylem z telewizorem godiznek, pozniej dalemsobei spokoj znowu powalczylem pozneij sie wkurzylem i dalem sobei spokoj - teleizor ni chcial sie wlczyc. Dziwna sprawa zadzonila do mnei kobita na komurke telefon zaczal sie dziwnie zachowywac - zacz piszczec, telewizor sie wlaczyl a telefons ie wylaczyl.. Heh - czary mary - chyba wiem czemu telewizor czase dziala czzase nie - mam teorie - bo duzo przewodow i urzadzen elktrycznych, elektronicznych mam w pokoju. Pewnei albo za duze pole magnetyczne albo spadek mocy bo praktycze wszytsko mam podlaczane do 2 gniazdek
Ale no niewazne - najwazniejsze ze teraz dziala... Wiec tak na ekranie mam nastepujace dane:

2.0 Roms (37,300)

CO Wy na to? Bedzie dobrze....

A odnosnie tego dysku 2,5" co mowiles kolego to pewnie sobie kupie,ale w pozniejszy terminie - narazie na 600 chce zobaczyc jak to wszytsko chodzi -jak mi sie spodoba to zainwestuje w A1200 postawie Amiga OS, albo LInuszka i zaczne sie bawic a narazie tylko eksperymentuje sobie tanim kosztem...
[#13] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Grzegorz Kraszewski, post #2

jak juz jakims cudem uda mi sie zalatwic ten program to na jakiej wielkosci partycje dzielic ten dysk? sa jakies granice wielkosci rozmiaru partycji poprzekroczeniu ktorych amiga moze sobie po prostu nie radzic...
[#14] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Andrzej Drozd, post #11

w kolorach obudowy zeby nie bylo - hihi .... Bylem tak zdesperowany ze chcialem przyniesc starego grata z piwnicy -ale niestety - z ruski tka bywa, ze jak potrebny to zawsze nie dziala hihi!
[#15] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #13

na standartowym IDE-ATA Amigi partycja ma ograniczenie do 4GB

[#16] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #12

Ja bym nie byl pewny tego okablowania. Tez mam pajeczyne (z przewodow) i mi telewizor nie gasnie (choc to coprawda 12 letni Otake). To moze byc czasami radzieckie fatum, albo jakas inwazja z innego wymiaru. Proponuje zaciekawic tym strefe 11 :)

PS. Zrob cos z klawiatura, mocniej stukaj w klawisze ;)
[#17] Re: Podlaczenei HDD do 600

@seb@, post #15

hmmm - moze cos w tym jest... Trzeba by do nich naisac - moze by wtedy i kasa byla na amige 1200 bo oni za takei sensacje placa Moze to duch - Lenina ktory wywolalem biorac z piwnicy ten telewizor produkcji ZSSR... Hmmm... Zebym tylko egzorcysty nie musial sprowadzac
[#18] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Dobra dzieki Panowie za info - teraz ide poszuakc HdToolbox - jak ktos ma konkretnego linka do niego zeby zassac to bede wdzieczny
TEraz kolejne pytanie jak jzu sciagne na PC ten program to jak go nagrac na dyskietke - cyz mozna to zrobic z pomoca emulatora AMigi na PC? czy tlykow gre wchodzi nullmodem?
A zme ten programik od dizelania partycji jets nie potrzebny -zmoe mozna podmontowac pod Linucha ten dysk, podzielic na parycje i odrazu sformatowac odpowiendim systemem plikow? Wlasnei jaki system plikow obsluguje Amiga? JAkie powinny znalezc sie partycje na dysku - czy Amiga potrzebujesz czegos takiego ja pamiec rozszerzona Swap dla LInuxa?
Chcialem sie jeszczedopytac - czy teraz -tzn dysk nie sformatowany, nie podziellony na partycje itd - czy on powinien byc jakos widziany przez system?
[#19] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #18

Ej, a HDToolBox nie jest czasem narzedziem Workbencha? Jeśli odpalisz WB z dyskietek to bodajze w Extras powinien sie znajdowac...
Tym programem sobie "pozalatwiasz" sprawy dysku, potem sformatujesz i od tej pory powinien juz w sumie dzialac.
[#20] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Na pececie nie nagrasz amigowej dyskietki (chyba że ostatnio coś się zmieniło). Do Amigi powinny byc dołączone dyskietki z Workbenchem. Jest tam między innymi HDTB.

[#21] Re: Podlaczenei HDD do 600

@ami-ziom, post #19

tylko wlasnie jest pewnien problem, tak jak pisalem wczesniej- nie posiadam praktycznie zadnych uzytkow- tzn mam tylko do robienia muzyki i do grafika ale nic poza tym. Pozyczylem kiedys wszystkie moje dyskietki i jakos tak sie dziwnie skalda ze polowa do mnie nie wrocila. Nie mam Workbencha - jedynie kumpel mi przyniosl sama dyskietke z Extras'em - tylko nie wiem czy sama ona do czegos mi sie nada
[#22] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #21

Sorry ze tak pozno...co do WB to masz duzy problem, HDTB na bank byl w 3.0 i 3.1, nie wiem czy w starszych takze, w kazdym razie nie wydaje mi sie zeby byl w 1.2 albo 1.3.
Gbybys mial te dyskietki zepsute to jeszcze bylaby szansa by je wymienic na sprawne, mozna by sie takze pokusic o sciagniecie obrazow ADF/ADZ/DMS etc. z internetu, niemniej mogloby to byc nieco sprzeczne z prawem-chociaz ciezko o jednoznaczne okreslenie statusu prawnego-nieco inaczej jest z Kickstart Rom :) Ale w sumie to i tak niewiele by pomoglo gdyz nie mialbys jak nagrac tak sciagnietych obrazow (raczej)...no chyba ze korzystajac z WinUAE na piecu zrobilbys formacik dysku amigowego, podzial na partycje i zgranie systemu na dysk, ale nie wiem czy w obecnej sytuacji takie rozwiazanie wchodzi w gre (czyt. czy mozna w UAE "zamontowac" goly dysk bez filesystemu i partycji). Niemniej zycze powodzenia...
POZDRAWIAM
Ami-ziomal :)
[#23] Re: Podlaczenei HDD do 600

@ami-ziom, post #22

Dzieki za wyczerpuajca odpowiedz.. Kombinowalem rowneiz z WinUAE i nic - musi byc podlaczany dysk sformatowany do systemu plikow Amigowego...
Mam pytanko- jaki system plikow obsluguje Amiga - bo moze daloby rade pod Linuksem podzielic na partycje i przygotowac chociaz do formatowania na dany format plikow. Poznei podlaczyc pod WinUAE i wtedy pokombinowac...
A mzoe jest jaks "troszke modrzejszy" program na Linuksa ktory potrafilby pomoc mi w tej sprawe- odnosnie foratowania dysku na Amiga filesystem... ?
[#24] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #23

Hmmm...byl kiedys jakis uzytek w stylu DOpusa na PC...moze tam mozna by to zrobic :]

Amiga standardowo uzywa OFS i FFS wiec raczej na linuchu tego nie zrobisz.
Moze masz jednak jakis znajomych co zalatwiliby ci jakiegos wb?

Kazdy uzytek jaki znam, a ktory moglby pomoc i tak wymaga systemu 3.0 wzwyz aby zadzialal, co w tym wypadku jest raczej nieistotne.

No to w tym wypadku mozesz w zasadzie liczyc jedynie na innych uzytkownikow amigi w twym rejonie...bez WB tego poprostu NIE ZROBISZ.
[#25] Re: Podlaczenei HDD do 600

@ami-ziom, post #24

OKI!W takim razie bede musial popytac jeszcze ludzi czy ktos w poblizu nie ma dyskietki pozyczc z WB... Moze byc ciezko - ale mam nadzieje ze ktos bedzie ja mial. Dziekuje Wam raz jeszcze za pomoc. Pozdrawiam serdecznie i odezwe sie pewnie jeszcze - mam nadzieje ze niebawem (jak zalatwie odpowiednie oprogramowanie).
[#26] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Wymyslilem cos innego- poradzilem sobie bez WB Tzn chyba.. Zalatwilem sobie Amithlona - odpalilem na PC podlaczylem ten dysk co byl przeznaczony dla Amigi - zrobilem partycje i wogole super - wszystko by bylo pieknie gdyby Amiathlon nie wieszal sie podczas pelnego formatowanie, udalo mi sie tylko dla kazdej partycji zrobic szybki format :( Zrobilem jadna oczywisice botowalna party i niestety. POldaczylem pod swoja 600 chce botowac z dysku ale oczywisice nei moze bo bie ma systemu Jest tylko jeden problem - dyski widzi - niby wszystko jest OKI -ale nie mam do nich dosteu - gdy che je otworzy jest praktycnzei zero reakzji, nei otwiera sie zadne okienko.
Czy to moze byc wina szybkiego formatowania?
Mam Deluxe Painta IV odpalilem to i z workbencha chcialem formatowac dysk - ale wyskakuje ze za malo pamieci...
Musze z tym powalczyc, mam andzieje ze cos dzisiaj wymysle - jak macie jakies propozycje co z tym faktem zrobic to piszcie.
A narazie polecam wszystkim Amithlon'a
[#27] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #26

Jak juz dzialasz na Amithlonie i masz sformatowany dysk do A600, to przegraj tam Workbencha 2.1, ktory spokojnie znajdziesz w sieci. Na pewno bedzie w ADFach, ale za pomoca VoodooX wyciagniesz wszystko z tych obrazów dyskietek. Poprzegrywaj wszystkie katalogi i pliki na dysk dla A600.
[#28] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Norbert, post #27

Tylko ze nie udalo mi sie odpalic netu - now idzialem ze jest tam co sdo konfiguracji sieci -ale klikam i niestey nic, zero reakcji - nic mi sie nie otwiera... Jak skonfigurowac siec pod Amiathlonem?
Odnosnie formatowanie to zrobilem tlyko ten Quick Format - bo pelnogo nie dalem rady -nie wiem czy to wystarczy, bo tak jak pisalem niby widiz te partycje ale dostepu do nich nie ma pod 600 - w skrocie pisze ze This is not DOS disk..
[#29] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #28

warto się bawić A600? System 2.0 (z punktu widzenia kompatybilności z 1.3) ma już całkiem niewiele do 3.0, lepiej kupić A1200, ponieważ:
- jest szybsza
- ma dużo większe możliwości graficzne
- więcej RAMu
- olbrzymia ilość dostępnych i relatywnie tanich kart turbo i innych rozszerzeń
- podobnie jak A600 ma miejsce na dysk 2.5 cala w środku
- ma nowszy system operacyjny
- obecnie jest niewiele droższa od A600
przy okazji będziesz mógł zadbać, aby sprzedający dołączył komplet dyskietek systemowych
[#30] Re: Podlaczenei HDD do 600

@wali7, post #29

Wiem - zdaje sobie sprawe ze A1200 to lepszy sprzecik. Ja narazie chce tylko poeksperymentowac i zobaczyc jakby to chodzilo na 600. Chce tylko odpalic ten dysk i 600 bedzie an sprzedaz i kupie sobie 1200. Po prostu wole eksprymentowac na poczatek na 600 nic na 1200
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem