[#31] Re: Podlaczenei HDD do 600

@wali7, post #29

Ale dyplom JUZ MA A600 a nie A1200, poza tym jakakolwiek inwestycja w starusienka amige wydaje mi sie niepotrzebna...
Co do tego komunikatu: "not a DOS disk"...nie ma sformatowanych partycji, ale same partycje amiga juz widzi...wiec teraz workbench albo jakis utils (bylo kilka tools disks...z narzedziami do roznych zastosowan, moze ktos jeszcze ma takie cos) i jazda...sformatowac na FFS/SFS/OFS czy co tam potrzeba i spox.
[#32] Re: Podlaczenei HDD do 600

@ami-ziom, post #31

do formatowania wystarczy komenda format (nie trzeba WB), na pewno QuickFormat nie jest wystarczającą sprawą przy dysku z parytycjami założonymi zupełnie od zera.
[#33] Re: Podlaczenei HDD do 600

@wali7, post #32

quickformat w zupelnosci wystarczy, nawet na kompletnie nowym dysku. fizycznie zapis nie bedzie sie roznil niczym w stosunku do zapisu po "pelnym" formatowaniu.
[#34] Re: Podlaczenei HDD do 600

@Valwit, post #33

Odonie tego co piszecie, to powiem jak w moim przypadku bylo - sama komenda format to bylo zamalo - byl potrzebny WB. Odnosnie szybkiego quickformat to faktycznie wystarczy...
A tak wogole to strasznie sie nakombinowalem zeby sformatowac ten moj dysk Nie mialem WB, ani HDtool zadnego. Zaczelo sie od Amithlona na ktorym zorbilem partycje, pozniej od polaczenia Amigi i PC i sciagniecia workbehcha za pomoca Paradise. Zgranie obrazu dyskietki z PC na Amige i odpalenie WB i sformatowanie dysku hihi. Ogolnie zadowolony juz jestem - dopielem swego - dysk sformatowany i chodzi ladnie Teraz tylko musze postwic system - tylko myslke jak to zrobic, bo stacja dyskietek strasznie slabo chodzi - nawet nie moge WB zainstalowac bo zle ponagrywala obrazy dyskietek i teraz nie chce wszystkego odczytywac,a co najgorsze instalera...
Cos strasznie mam pod gore z ta 600 Moze ma ktos 1200 w przystepnej cenie do sprzedania?
[#35] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Mam jeszcze ejdno pytanie - bo teraz tak jak pisalem dysk jest juz sformatowany, wszytsko ladnie i pieknie Mimo pczyszczenia stacji dyskow mam z drobne problemy przez co nie moge zainstalowac WB. Mam pytanie czy dalby rade podlaczyc ten dysk z A600 do PC odplaic WinUAE i sprobowac za pomoca tego postawic tam system? Jest to wykonalne?
[#36] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #35

dyplom napisał(a):

. Mam pytanie czy dalby rade podlaczyc ten
> dysk z A600 do PC odplaic WinUAE i sprobowac za pomoca tego
> postawic tam system? Jest to wykonalne?

Spokojnie da radę. Ja tak robiłem z moją A1200. Ściągnąłem Workbencha z masą zainstalowanych programów, skonfigurowałem według swoich potrzeb pod WINUAE i wszystko śmiga. Oczywiście instalacja workbencha z obrazów ADF też pójdzie bez problemu.
[#37] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #1

Obecnie mam taki problem, ze partycje ktore formatowalem na Amithlonie czy na WinUAE nie sa dostepne dla mojej 600 (widzi je ale jest not DOS) i na odwrot - tzn - jezli sformatuje na 600 to Amithlon i WinUAE nie maja do nich odstepu...
Kompinuje tak dlatego ze chcialem zgrac system za pomoca emulatora na dysk ktry pozniej wloze do 600
Co z tym faktem zrobic?
[#38] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #37

Sprobuj ta partycje sformatowac w Old File System (OFS) i bez "jakichs" ( :) ) tam DC i buforowania itd. oraz wrzuc na nia WB 2.x.
Niezapomnij zrobic ja bootowalna w HDtoolboxie.
[#39] Re: Podlaczenei HDD do 600

@dyplom, post #37

Odnośnie winuae, jak masz możliwość w biosie to przestaw tam tryb na CHS dla amisiowego dysku, nie wiem czy pomoże a różne cuda już widziałem. BTW jaki masz system na pc?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem