kategoria: A1200
[#31] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@Oxyron, post #30

oki cofam poprzednie pytanie - wiem, ze mozna podpiac 2 urzadzenia IDE do amigi :)

Zrobilem test dwóch adapterow IDE - 2xCF i:
gdy podepne do amigi przelotke 2,5 na 3.5 do tej przelotki podepne normalna tasme a do tasmy podepne jeden dysk HDD ATA i ustawie mu zworke na master, do drugiej koncowki tasmy podepne adapter CF (obojetnie , ktory - sprawdzalem na 2 czytnikach) i w adapterze karty CF wkladalem do gniazda SLAVE to:

Amiga ladnie startuje i dziala ladnie dysk master i dysk slave :) (czyli takie rozwiazanie dziala)

czyli karty dzialaja w trybie slave na obu czytnikach. gdy tylko odepne dysk HDD (master) a zostawie karte w czytniku CF (slave) to amiga nie widzie urzadzenia slave wiec w naszym wypadku zadnych kart CF.

postanowilem zmienic master/slave pomiedzy CF a dyskiem, efekt byl taki, ze alboi amiga sie uruchomila ale nie widziala zadnego dysku (na piewszym czerwonym czytniku) albo nie uruchamiala sie wcale (na drugim czytniku)

w sumie chyba wyczerpalem pomysly... moze jakas przerobka czytnika CF? moze jakos wymusic na jednym slocie CF aby tylko byl master a na 2 slocie aby byl slave - moze cos sie gryzie ? :(
[#32] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@Oxyron, post #31

Chlopaki wiec jestem jeden krok dalej :)
Czerwony adapter IDE na 2xCF jest dobry i dziala z 2 kartami :) Problem dotyczy samych kart :)
odnalazlem gdzies stara karte Kingstona 256MB i 2GB Apacer (x150). Dwie karty chodza, dioda w amidze HDD miga prawidlowo. HDTools widzi 2 karty, problem jest tylko z odpowiednim partycjonowaniem i uzyciem HDToolBox.

Mysle, ze juz wiem gdzie byl blad logistyczny :) i nie chodzi o same karty ale o sposob instalacji i przygotowania CF do tego aby dzialaly prawidlowo na Workbenchu 3.1

Doszedlem po wielu probach do tego jak zrobic by dwie karty byly widoczne i partycje sformatowane... niestety wtedy nie moge instalowac workbencha na PC w WinUAE.

Teraz szukam innych kart , jak tylko do mnie trafia przystąpie po raz kolejny do zaisnstalowania systemu i uruchomienia 2 CF na amidze1200
[#33] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@RadoslawF, post #23

Mam przelotkę na dwie karty, działa z nieśmiertelnymi zielonymi kingstonami z białym kwiatkiem 4 i 8GB i jakąś toshibą 4GB.

dokladnie cos takiego ?
Karta CF 4GB Kingston

Oxyron
[#34] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@Oxyron, post #33

Tak, ale te karty są straszliwie wolne.

Pozdrawiam
[#35] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@RadoslawF, post #34

wyczytalem na necie , ze nie ma znaczenia predkosc kart CF ... bo czy mam 5MB/s czy 40MB/s to nasz kontroler w amidze 1200 i tak ma przepustowosc nie cale 2MB/s tak wiec nie ma co kupowac szybszych kart :)
[#36] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@Oxyron, post #35

Tyle że ta karta daje 1MB/s, dysk twardy wyciąga na standardowym kontrolerze powyżej 2,5MB/s, zależy to od posiadanej karty turbo.

Pozdrawiam
[#37] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@RadoslawF, post #36

jest napisane ze read do 24MB/s zapis do 12MB/s w koncu kupilem na innej aukcji 2 karty i czekam az do mnie dojdą :)
[#38] Re: A1200 + 2CF 4GB i zwiazane z tym problemy :)

@Oxyron, post #37

oi wymiana kart dala oczekiwany efekt - wszystko dziala super, karty mozna sformatowac, sa dobrze identyfikowane przez HDToolBox, zrobilem partycje i je sformatowalem. Jedyne co zauwazylem dziwnego to , to za dioda HD lekko sie jazy (caly czas) a ladnie mocno swieci gdy sa operacje read/write. Poniewaz obecnie mam gola A1200 ... szukam jakiegos blizarda 1260 (moze ktos cos sprzedaje to prosze o info na maila) to chyba jedyne rozsadne rozwiazanie to WB 3.1 ? z tym, ze cche zainstalowac system z dyskietek a nie na WinUAE - bo potem jest klopot z dwoma kartami CF. Powiedzcie mi dzie znajde jakies adf'y z najswiezszymi (jezeli mozna to tak nazwac) toolsami, np :

jakis assembler, programy graficzne , jakis protracker (jezeli on chodzil pod AmigaOS) jakis infosys jakis filemaster i etc ... cos do ADF'ow ... i cos do pcmcia:) (mam adapter PCMCIA na SD) ale to chyba powinno dzialac :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem