kategoria: A1200
[#1] indivision aga mk2
używa ktoś tego
mam Elbox scandoubler FF warto warto wymienić na Indivision?
[#2] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #1

Nie używam, ale biorąc pod uwagę, że konstrukcja mk2 pozwala na bezpośrednie generowanie obrazu z układów amigi - pomija się zewnętrzny element przetwarzający obraz jakim jest Twój SD. Moim zdaniem jeżeli opylisz ten Elbox i dołożysz do indi to będziesz w 100% zadowolony. To musi działać super, ehh sam z chęcią sprawiłbym sobie indi ecs do mojej 500-ki.
[#3] Re: indivision aga mk2

@posylus, post #2

wystawię na Allegro :D
[#4] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #3

Jak wystawisz, to się linkiem pochwal. U mnie Indi się nie zmieści więc z chęcia sprawię sobie coś zewnętrznego. Masz wersję z flicker-flixerem?
[#5] Re: indivision aga mk2

@_arti, post #4

tak FF
[#6] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #3

Nie pozbywaj się Elboxa, bo Indivision Mk2 to w chwili obecnej prawie bezużyteczny klocek. Podobno ma jakieś extra możliwości, ale nikt ich nie widział, bo po 3 miesiącach od premiery wciąż nie ma softu do konfiguracji. I nie wiadomo kiedy będzie.
[#7] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #6

Dokładnie- warto poczekać na soft wtedy będzie można powiedzieć czy Indy jest wart swej ceny.
[#8] Re: indivision aga mk2

@BULI, post #7

firmware v1.5 to nic nowego?
[#9] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #6

Czego twierdzisz, że to bezużyteczny klocek. Z samej konstrukcji powinien generować super jakościowo obraz na monitorach LCD i to już samo w sobie powinno być warte zainteresowania. To że ma robić coś jeszcze to inna sprawa. Nie widziałem testów, ale logika wskazuje, że powinno deklasować w jakości obrazu na LCD rozwiązania zewnętrzne, które z sygnału analogowego muszą ponownie zrobić sygnał analogowy (podwójna konwersja obrazu) - chyba zapominacie, że indi tworzy obraz w całości cyfrowy na podstawie sygnałów z bebechów amisi i wydala go cyfrowo po złączu dvi. Kto kiedykolwiek podłączał do jednego monitora raz sygnał analogowy (vga) i cyfrowy (dvi) wie o czym mówię. Linie proste, które są idealnie proste, jak od linijki, stworzone z pojedynczych pikseli a nie chary pikseli których średnia układa się w linię warte są kasy. Brak potrzeby wydawania kasy na mk2 może być tylko w jednym momencie - kiedy nie chcemy podłączać monitora lcd, tylko katować się patrzeniem w działo elektronowe (chyba, że ktoś jak ja to lubi .
Tak czy siak zakładam się o piwo, że po zobaczeniu obrazu z mk2 nigdy się nie wróci do bańki (no chyba, że ktoś lubi migotania - jak ja). Ja tam zbieram kasę, na indi ecs
[#10] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #8

Nigdzie nie widzę update do MK II. Ja mam w swojej A4000D i bez aktualizacji i tak spełnia swoje zadanie. Na moim monitorze mam bardzo ostry obraz, jedynie co to nie jest wycentrowany, ale widać wszystko. Jedynie może być problem, jak kogoś monitor nie będzie chciał wyświetlić takiej rozdzielczości lub odświeżania.
[#11] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #1

Posiadam Indivision ECS w A600 oraz Indivision AGA MKII w A1200 oraz niedługo zakupię też do A4000D.
Faktem jest że jest drogi, ale nigdy bym go nie zamienił na Elboxowy z FF. Obraz z Indi jest tak czysty że nawet z PC nie ma takiej jakości, no chyba że przez DVI i HD. Co do softu to na razie do MKII nic konkretnego nie ma, lecz jestem pewien że do świąt Bożego Narodzenia na pewno coś wymyślą.
[#12] Re: indivision aga mk2

@superbonio, post #11

Zaletą Elbox scandoubler FF jest to że podłączysz go do prawie każdej amigi :P
[#13] Re: indivision aga mk2

@posylus, post #9

Napisałem, że jest prawie bezużyteczny. Jak komuś w wersji obecnej działa to jest szczęściarzem - wielu ludziom nie wyświetla się na ekranie nic i nie wiadomo, czy to wina firmowych ustawień czy może sprzęt w ogóle jest uszkodzony. A u tych, u których działa, prawie zawsze są jakieś niedogodności: przesunięty obraz bez możliwości regulacji, pasy na ekranie itd.
Mam Indi Mk2 i w odróżnieniu od wielu innych amigowców nie wpadam w zachwyt, bo na razie nie ma nad czym. Sprzęt powinien działać dobrze od razu, a tak nie jest i nie wiadomo jak długo to jeszcze potrwa. A wychwalanie samej konstrukcji nie ma tu nic do rzeczy.
[#14] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #13

U mnie nie jest źle, naprawdę jestem zadowolony. Choć miło by było dostać soft do tego sprzętu.
[#15] Re: indivision aga mk2

@fazior, post #14

Albo przynajmniej dokumentację jak to programować
[#16] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #13

czyli ten firmware 1.5 to stary temat?
to już nie wiem czy kupić, zamówiłem na Vesalia Online ale kasy jeszcze nie przelałem
[#17] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #16

Do Indivision AGA Mk2 nie ma jeszcze oficjalnego oprogramowania. Dostajesz sprzęt z jakimś defaultowym ustawieniem, które u jednych działa u innych nie.
[#18] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #17

jaką masz Amigę ROM? płyta główna v.?
[#19] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #16

A zamówiłeś Indivision ECS czy Indivision AGA MK II?
[#20] Re: indivision aga mk2

@stachu100, post #19

mam A1200 więc AGA MK II
[#21] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #20

Ok, a informację o firmware v1.5 do Indivision AGA MK II skąd wziąłeś?
Jakiś link?
[#22] Re: indivision aga mk2

@stachu100, post #21

amigakit.com
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=821

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2012 09:56:33 przez Benedykt Dziubałtowski
[#23] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #22

Cytuję z opisu:

"Indivision AGA 1200 MK I"
Informacja tam podana dotyczy MK jeden, nie MK dwa.
[#24] Re: indivision aga mk2

@stachu100, post #23

racja :)
jednak kupię to Indivision AGA MK2 sprawdzę jak to działa i dopiero zastanowię się nad losem Elboxa FF
[#25] Re: indivision aga mk2

@PopoCop, post #17

czy Indivision wyświetli tryb PAL (15khz) na każdym LCD nie chcę wywalać kasy niepotrzebnie mam Elbox Scandoubler i tego trybu na moim Sony LCD SDM X-52 nie wyświetla jak również innych trybów poniżej 31khz
[#26] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #25

Myślę, że powinieneś się zapoznać z wątkiem dotyczącym tego nowego Indi, który wala się gdzieś na forum (użyj wyszukiwarki).

Narzędzie do konfiguracji programowej tego scandoublera jeszcze nie zostało stworzone, a domyślne ustawienia podobno nie działają z niektórymi monitorami.

Aczkolwiek podejrzewam, że w Twoim przypadku problem polega na tym, że scandoubler Elboxu zwyczajnie mnoży 15kHz * 2, a taka częstotliwość jest za niska dla wielu monitorów. W przypadku Indivisiona nie ma takiego problemu, bo on nie mnoży częstotliwości wygenerowanego już sygnału, tylko generuje go od początku w prawidłową częstotliwością...

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2012 10:01:38 przez strim
[#27] Re: indivision aga mk2

@strim, post #26

zassałem MonEd spakowany lha możesz mi wyjaśnić jak to rozpakować podobno można tym podkręcić częstotliwość odświeżania
[#28] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #27

[#29] Re: indivision aga mk2

@strim, post #26

dzisiaj doszedł oczekiwany Indivision wieczorem zainstaluję i porównam z Elboxem
[#30] Re: indivision aga mk2

@sebbb, post #29

podpiąłem i działa jakoś obrazu rewelacja tylko nie wiem czemu nie mogę przesunąć obrazu pod Elboxem mogę
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem