[#31] Re: amiga dla poczatkujacego

@gilban, post #30

Ten pierwszy powinien zadziałać, drugi zadziała na pewno.
Na pewno czytnik zobaczy karty 4GB bo taką sprawdzałem, nie bardzo tylko rozumiem dlaczego chcesz kartę CF formatować pod emulatorem lub Amigą? Amidze wystarczy jak karta jest w oryginalnym formacie czyli FAT.

Pozdrawiam
[#32] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #31

To się cieszę. Ale Amiga ją jako Fat widzi z marszu, czy trzeba coś dogrywać, jakieś sterowniki ? Mam na myśli system Amiga os. 3.1. Goły póki co. Ja mam kartę 4 GB. Sformatowałem ją właśnie na FAT 16 pod Windowsem 7 i dziś po kupnie przejściówki przetestuję. Karta jest znana wszystkim z kwiatkiem. Kingstona oczywiście. W Amidze, w sankach mam normalny twardy dysk 2 GB TOSHIBA 2,5".

Mam jeszcze pytanie: Aby gniazdo PCMCIA w A1200 nie było blokowane, to rozszerzenie pamięci ewentualne, może mieć zainstalowane max 4 MB na pokładzie ? Czy dobrze to zrozumiałem ?

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 09:09:21 przez gilban
[#33] Re: amiga dla poczatkujacego

@gilban, post #32

Amiga karty nie widzi z marszu. Musisz w systemie zainstalować driver do kart CF wkładanych w PCMCIA i pakiet Fat95 dzięki któremu Amiga rozpozna zawartość karty CF. Poczytaj może sobie coś na ten temat: http://www.ppa.pl/sprzet/amiga-600-1200-i-czytnik-kart-compact-flash.html .

Pozdrawiam
[#34] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #33

czyli w zasadzie PPC pod klasyczna amisie to tylko aby zagarc w quake itp?
[#35] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #34

Ja zawsze uważałem PPC za kooprocesor który głównie to zwiększa temperaturę w obudowie. W Quaka i inne portowane FPP zagrasz i na 060. Dzisiaj na PPC na pewno można uruchomić starego Morpgosa i AOS4 których nawet na kręconym 060 nie uruchomisz. Natywne i ciekawe programy pod AOS4 i Morphosa wymagają nieźle kręconych G4 więc na klasyku z nimi nie poszalejesz. Czy jest jeszcze jakaś przyczyna posiadania PPC ? nie znam ale jeśli są to chętnie i nich poczytam (byle z uzasadnieniem co robią).

Pozdrawiam
[#36] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #34

Nie do końca, fakt że to taki koprocesor, ale jak wrzucisz datatype, albo np. playera to zrobi się troszeczkę luźniej na motorolce. Owszem pojawia się pytanie, czy w dobie zabawy klasykiem potrzebny jest ppc, czy wystarczy 060... Wydaje mi się, że karty z ppc są na tyle ciekawym i unikatowym rozwiązaniem na skalę całego światka komputerowego że warto byłoby ją mieć... dla samego jej posiadania, a że jeszcze podgoni troszeczkę system podczas zabawy to tylko plus. Sam zanim kupiłem b1260 zastanawiałem się nad bppc, ale fundusze powiedziały nie, a przy okazji uciekła mi aukcja najsłabszego ppc 175MHz z procem 060, co wydawałoby się ideałem do amisi.
Zapomniałem dodać, o ile posiadanie ppc wydaje się dyskusyjne to najważniejszą zaletą bppc jest ... możliwość podłączenia karty graficznej bvision w desktopie. I jeżeli tylko masz kasę, warto kupić zestaw bppc+bvision. Wtedy po odpowiednim zasilaniu i chłodzeniu masz super desktopa, aż ślinka kapie.

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 09:45:47 przez posylus
[#37] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #36

najważniejszą zaletą bppc jest ... możliwość podłączenia karty graficznej bvision w desktopie. I jeżeli tylko masz kasę, warto kupić zestaw bppc+bvision. Wtedy po odpowiednim zasilaniu i chłodzeniu masz super desktopa, aż ślinka kapie.

Amen. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zakupienie BPPC z wbudowanym SCSI., i do tego BVisionPPC. Konfig marzenie, ale kanapka, problemy z zasilaniem, etc...

Ale skoro już szaleć to najlepiej, myślę, superwypasiona A4000 z CyberstormPPC z scsi + CVisionPPC...

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2012 09:55:46 przez Dopuser
[#38] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #36

Mam wrażenie że nie do końca rozumiesz ideę kooprocesora, cały system działa ci na 68k a wybrane aplikacje wykorzystują PPC tak jak kooprocesor do wybranych czynności wymagających większych mocy obliczeniowych.

Zachwalanie A1200 desktop komuś kto ma wybrać między A4000 a neoAmigą jest cokolwiek mało związane z tematem dyskusji.

Człowiek który zachwala jakiś zestaw a zaraz potem stwierdza że sam go nie posiada bo coś tam nie wyszło jest w moich oczach mało wiarygodny.

Pozdrawiam
[#39] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #38

a nie lepiej wsadzic jakas grafe w PCI?
[#40] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #39

Grafika w PCI będzie najszybsza w klasyku ale wymaga slotów PCI i obudowy tower a dla niektórych jest to rozwiązanie mało Amigowe, dla miłośników desktopa atrakcyjniejszym rozwiązaniem będzie Blizzard z PPC i BVision do niego, bo mieszczą się w desktopie.

Pozdrawiam
[#41] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #40

wiem ale ja celuje w A4000T i mediatora a to chyba ze klasyczna Amiga:)
[#42] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #41

Najszybsza GFX w A4000 też będzie w slotach PCI, najwolniejsza w slotach Zorro, ale jeśli chcesz pograć w stare gierki i pooglądać dema to jednak radził bym kartę pod zorro z dedykowanym ScsnDoublerem, w przypadku zmiany wyświetlanych trybów graficznych taki zestaw sam sobie przełączy źródło sygnału, niestety te SD potrzebują starych monitorów kineskopowych.

Pozdrawiam
[#43] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #42

mi zalezy aby bylo jak najbardziej Amigowo:D

fo trzeba miec aby do tego cuda podlaczyc

http://tablica.pl/oferta/iiyama-vision-master-pro-513-ma203dt-ID1x9Lr.html
[#44] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #38

Mam wrażenie że nie do końca rozumiesz ideę kooprocesora, cały system działa ci na 68k a wybrane aplikacje wykorzystują PPC tak jak kooprocesor do wybranych czynności wymagających większych mocy obliczeniowych.

Ehhh, a co ja napisałem poprzednio ?
wrzucisz datatype, albo np. playera to zrobi się troszeczkę luźniej na motorolce

... ale dobra jak się poczujesz lepiej nie mam bladego pojęcia po co jest ten ppc - czyżby do połykania amperów i grzania obudowy?
... szkoda komentować, a czy nie posiadając czegoś nie można znać jego zalet ? Kolego zacznij czytać ze zrozumieniem i przestań się czepać. :/
[#45] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #44

a jak z tym monitorem?nie chce podpinac syfianstego lcd, a mozna cos takiego wsadzic w klasyka

http://allegro.pl/karta-grficzna-na-slot-pci-radeon-hd5450-grafika-i2677400096.html

i podlaczyc do mojej plazmy?
[#46] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #45

Swojego czasu lista pracujących w Amigowych slotach PCI kart GFX była krótka i składała się z raczej starszych kart, stan aktualny szukał bym na stronie producenta slotów.

Pozdrawiam
[#47] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #44

Bardzo sprytnie pominąłeś ten fragment: "Nie do końca, fakt że to taki koprocesor," a on cokolwiek zmienia sens fragmentu który teraz zacytowałeś.

Ja nie podważam twojej wiedzy na temat zalet, ja twierdzę że ktoś kto nie ma takiej karty a twierdzi że "karty z ppc są na tyle ciekawym i unikatowym rozwiązaniem na skalę całego światka komputerowego że warto byłoby ją mieć... dla samego jej posiadania" jest w tym momencie mało wiarygodny. Ja twierdzę że do klasyka warto mieć 060 i takie mam oraz używam.

Pozdrawiam
[#48] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #46

czyli na stronie Elboxu?
[#49] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #48

Masz szansę mieć największego e-p***** wśród amigowców i nie chcesz skorzystać ?
[#50] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #48

Tak.
http://eu-shop.elbox.com/cgibin/shop?info=210M12T&sid=26c3604e
I klikasz na Mediator Driver Guide.

Pozdrawiam
[#51] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #50

i lipa, nie ma zadnych z HDMI
[#52] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #49

Niestety, posiadanie dużych penisów skorelowane jest z brakiem mózgu. Chyba inicjator tego wątku wie o tym OK
[#53] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #51

A czego lipa? HDMI w Amidze będzie Ci tak przydatne jak 5 koło u wozu. Jeżeli złożysz A4000 + sloty PCI z Elboxu będziesz wg. danych skorzystać z radeona 9250. Na allegro jest sporo tych kart z wyjściem DVI. Jeżeli to wyjście będzie działało (a to musi potwierdzić jakiś posiadacz takiej karty) to jesteś w domu. Wtedy jeżeli koniecznie chcesz podłączać przez HDMI, można zastosować tanią przejściówke DVI-HDMI (np. taka). Obraz będzie cyfrowi przesyłany i będzie żyleta. O ile w PC na karcie fajnie mieć HDMI aby przesyłać jednocześnie kablem obraz i dźwięk (nie musi być fizycznie hdmi na karcie, może być Radeon z dvi + przejściówka HDMI - ważne że karta graficzna ma dodatkowo układ muzyczny na swoim pokładzie np. Radeon 4850 - miałem i działo pięknie). Wracając do Amigi, HDMI nie jest Ci potrzebne, ważne mieć DVI. Jeżeli ktoś z forumowiczów potwierdzi, że karta Radeon 9250 w slotach Elboxu posiada działające wyjście DVI to git.
[#54] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #53

radeona 9250. Na allegro jest sporo tych kart z wyjściem DVI. Jeżeli to wyjście będzie działało (a to musi potwierdzić jakiś posiadacz takiej karty) to jesteś w domu. Wtedy jeżeli koniecznie chcesz podłączać przez HDMI, można zastosować tanią przejściówke DVI-HDMI (np. taka). Obraz będzie cyfrowi przesyłany i będzie żyleta.

Potwierdzam że tak jest. Mam w A1200T z Mediatorem 1200 TX kartę Radeon 9250 i testowałem podłączenie przez DVI - HDMI do telewizora w "1080p". Obraz żyleta, ale demon prędkości to to nie jest. Tu jakiś screenshot z tej maszyny.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2012 00:01:20 przez strim

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2012 00:02:31 przez strim
[#55] Re: amiga dla poczatkujacego

@strim, post #54

Igła
[#56] Re: amiga dla poczatkujacego

@strim, post #54

Fajowo, a czy jest możliwość ustawienia mniejszej rozdziałki na wyjściu hdmi ? 1080p to w sumie kawał roboty - nawet dla wyświetlania pulpitu dla 060, natomiast 1280x800 powinno być ok?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem