[#1] amiga dla poczatkujacego
witajcie

jako iz w najblizszym czasie spodziewam sie zastrzyku gotowki, planuje juz od dawna zakup amisi, tylko szczerze mi pomozcie jako doswiadceni uzytkownicy, czy mam kupic klasyczna amige typu 4000T plus jakie sturbo i grafe czy isc w kierunku x1000, szczerze to mam dylemat,licze na pomoc pozdrawiam

darek
[#2] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #1

Jeśli masz środki to koniecznie idź w kierunku Amigi One X1000. Najnowszy model topowy model, który posiada przyzwoita programową kompatybilność z każdym modelem klasycznej Amigi.
Klasyk nawet z PPC to przeżytek (sympatyczny i legendarny, ale jednak przeżytek).

Sporo info można uzyskać tutaj http://www.amigaone.pl/ i tutaj http://amigaos.pl/

Amiga One X1000 rulez !

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 09:59:04 przez odo
[#3] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #2

wiem ze to technologiczny dinozaur(x1000-zreszta tez) ale to jednak stara dobra amiga:)musze sie zastanowic:)
[#4] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #3

jaki jest sens zakupu rozbudowanej A4000 ? Nawet jeśli ją na maxa dopakujesz to co będziesz na niej robił ?

X1000 to jedyna perspektywiczna Amiga.
[#5] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #3

Kluczowe pytanie do czego ten komputer ma służyć, jeśli głównie do Amigowych gier i demek to kup prawdziwą Amigę a nie wyrób AmigoPodobny, jeśli masz już klasyka a chcesz pobawić się czymś nowym to wtedy doradzał bym którąś z NeoAmig, OneX1000 też jeśli cię stać i jeśli będzie dostępna.

Pozdrawiam
[#6] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #5

Tak jakby AMIGA One X1000 nie nadawała się do klasycznych gier. Proszę Cię... Nowa Amiga, w przeciwieństwie do wypasionego klasyka, daje jeszcze dostęp do tysięcy gier pod DOS. Na brak rozrywki nie będzie narzekał.
[#7] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #1

Jeżeli gotówki będzie sporo, to polecam zastanowić się nad zakupem klasycznej Amigi (jeżeli desktop, to A1200 + 060 + FastATA + CD/HDD, a jeżeli jest więcej miejsca to 4000 + 060 [najlepiej szukać wersji kręconej na 80 MHz] + Mediator (Voodoo3, SB, Spider, LAN) + FastATA + HDD / lub A1200T z wyposażeniem jak przy A4000. Osobiście nie jestem zwolennikiem PPC w klasycznej Amidze. Miałem zarówno CSPPC w A4000, jak i BPPC w A1200T i ze względu na niewielką ilość oprogramowania do wykorzystanie PPC w codziennej zabawie/pracy - ten procek tylko się grzał bezczynnie. Dlatego stwierdziłem, że wolę maksymalnie podkręcone 68k na B1260 niż wolniejszą 060-tkę w BPPC (80MHz do 66MHZ - różnica 14 MHz jest dla mnie odczuwalna).

Dlaczego FastATA zamiast SCSI? Na moim konfigu dysk ATA wyciąga około 8MB/s - co jest dla mnie wartością zadowalającą. Dyski SCSI są niestety głośne, wydajność może nieco wyższa i mniejsze obciążenie procesora, ale po pewnym czasie hałas stawał się dla mnie mocno dokuczliwy. Teraz moja Amiga jest zdecydowanie cichsza od stojącego obok PC.

Do tego dokupiłbym neoAmigę, ale niekoniecznie X1000, bo cena jest kosmiczna, a możliwości AOS4.1 i ilość oprogramowania nie powalają na glebę. Dlatego nie ignorowałbym tutaj MorphOSa. Bardzo fajny system, do którego sprzęt nie jest zabójczo drogi, plus można z niego korzystać na PowerBooku. A jeżeli uda Ci się kupić Pegasosa 2, to możesz nawet pokusić się o posiadanie AOS4.1 i MOSa na jednej maszynie [przerabiałem to swego czasu].

Osobiście uważam, że MOS na chwilę obecną bardziej nadaje się do codziennego użytku niż AOS4.1. Podczas używania jest w moim odczuciu bardziej stabilny i szybszy (również dlatego, że dostępny sprzęt od Appla jest wydajniejszy niż większość maszyn (zapewne poza X1000) dostępnych pod AOS4.1.
[#8] Re: amiga dla poczatkujacego

@ITU, post #7

Przecież gość wyraźnie napisał, że chce kupić Amigę, a nie Maca
[#9] Re: amiga dla poczatkujacego

@ITU, post #7

a czy mozna(moze ktos kombinowal) wsadzic e604 do amigi 1200?
[#10] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #8

Przeczytaj jeszcze raz co napisał. Ja widzę, że nie zakazuje mu kupowania AOX1000, ale wskazuje tańszą alternatywę dla tego sprzętu Pegasos 2, na którym może uruchomić sobie jeżeli zechce dwa systemy:AOS4.x i MorphOS. Nigdzie nie napisał, że człowiek ma koniecznie kupić MorphOS-a. Na koniec posłużę się Twoimi słowami: "Jeśli tego nie rozumiesz to trudno. "

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 10:30:18 przez Ender
[#11] Re: amiga dla poczatkujacego

@Ender, post #10

a AROS najlepiej na cyzm dziala?jako zew domu uzywam takze FreeBSD stad moje pytanie
[#12] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #11

AROSowi jeszcze sporo brakuje do normalnego działania. A najlepiej działa na PC :)
[#13] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #1

Jeżeli masz nostalgię do klasycznej Amigi to bierz A1200 z Blizzardem 1260 (tak jak ktoś wcześniej o tym pisał) - na tym konfigu uda się pograć w zasadzie we wszystkie gry (część przy użyciu pakietu WHDLoad), a i dema będą chodzić dobrze. Jeżeli Amiga ma służyć do czegoś poważniejszego niż rozrywka (np. przestawianie ikon, uruchamianie bardziej zaawansowanych programów, np. Page Stream czy Photogenics NG) to polecam zainwestowanie w dobrze rozbudowanego klasyka (najlepiej A4000) z kartą graficzną w slotach PCI. Procesor PPC czasami się przydaje, ale fakt, głównie dogrzewa wnętrze Amigi, jednak dzięki niemu można się pobawić się AmigaOS 4.x na klasyku (to raczej zabawa, bo o poważnej pracy na tej konfiguracji można zapomnieć...). Oczywiście, możesz się zastanowić nad rozwiązaniami postamigowymi, ale ten temat pewnie ktoś inny, bardziej kompetentny może naświetlić.
[#14] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #6

"Tak jakby AMIGA One X1000 nie nadawała się do klasycznych gier"

Nadaje się, dokładnie tak samo jak PeCet z emulatorem, jeśli komuś odpowiada używanie emulatora do proszę bardzo, tyle że ja wybrałbym wtedy tańszą i szybsza platformę pod ten emulator.

Pozdrawiam
[#15] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #14

amiga 4000 dopasiona to wydatek ok 8 tysia
[#16] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #9

"a czy mozna(moze ktos kombinowal) wsadzic e604 do amigi 1200? "

Powinno się dać w slotach Z3 dla A1200, osobiście uruchomiłem w tych slotach SCMK2 z 060, na PPC patrzyłem zawsze jako na kooprocesor, dzisiaj kiedy to się zmieniło nie chce bawić się w nowe systemy na klasyku, wolę na zdecydowanie szybszym sprzęcie z minimum G4.

Pozdrawiam
[#17] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #15

Szczerze mówiąc wolałbym wydać 8.000 czy nawet 10.000 na rozbudowaną Amigę 4000 niż na AmigaOne X1000, oczywiście biorąc pod uwagę, że to nie będzie mój jedyny, główny komputer. Mi osobiście klasyk daje o wiele więcej radości niż którykolwiek z projektów postamigowych. Czasami tylko nachodzi mnie myśl, żeby kupić sobie Miniacza za duże piwo (ca. 500zł) i do tego MorphOSa, ale zaraz mi przechodzi, bo nie widzę sensu.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 11:36:35 przez gorzyga
[#18] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #15

Zależy w co chcesz ją doposażyć, jeśli w PPC to na pewno, tyle że w odróżnieniu od X1000 nie powinna tracić na wartości. Ewentualnie skoro pieniądze są problemem może wybierz podobnie dopalaną A1200, będzie taniej.

Pozdrawiam
[#19] Re: amiga dla poczatkujacego

@RadoslawF, post #18

jednak klasyk to tylko 4000:)

cos takiego dobrze zlozylem?

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=kos&sid=1975a109a28d0f26e422ca517726e0b7

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 12:49:46 przez dario35
[#20] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #19

super zestaw - Twój koszyk jest pusty
[#21] Re: amiga dla poczatkujacego

@hegemon, post #20

noz kurde

a teraz:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54644e8d831602d6.html
[#22] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #21

Fajny jak na klasyka, ale co na tym chcesz robić ? Poprzestawiać sobie ikonki w 16bit ?
Voodoo3 2000 można na allegro kupić za 30zł

Kupuj X1000 to będziesz miał porządny sprzęt

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:07:53 przez odo
[#23] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #21

Brak karty sieciowej, zastanawiał bym się nad kontrolerem USB.
Tyle że mało prawdopodobne aby to wszystko było dostępne, niekoniecznie też będzie w podanej cenie. Jeśli faktycznie chcesz kupić to radził bym poczekać aż objawi się coś interesującego na amibay, ebay, allegro czy w tutejszym dziale giełda. A braki zamawiał bym przez efunzine.

Jeśli ten zestaw ma być do AOS4.x to jest ok. Jeśli chcesz na tym gry i dema z klasyka uruchamiać to zamiast PCI wybrał bym kartę GFX na Z3 z dedykowanym ScanDoublerem.

Pozdrawiam
[#24] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #22

a jak wyglada strona javy.flasha,youtube HD na x1000?i czy mozna zainstalowac os 3.9 na x1000 obok 4.1?
[#25] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #24

Zapytaj na forum właściciela X1000

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 13:16:08 przez odo
[#26] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #25

kurde znam ograniczenia klasyka ale wychowalem sie na a500, mialem wszytskie magazyny amiga,amigowiec i cgs,
[#27] Re: amiga dla poczatkujacego

@odo, post #25

Działa youtube pod systemem AmigaOS4.x ? :P
[#28] Re: amiga dla poczatkujacego

@dario35, post #24

Nie można zainstalować OS3.9 na X1000, gdyż jest to system pod 68k a nie PPC. Można oczywiście zainstalować emulator E-UAE i zainstalować ten system pod emulatorem dokładnie tak samo jak pod PC, Pegasosie (z OS4 albo Morphosem), czy IBooku G4 z Morphosem. Trzeba pamiętać, że emulator E-UAE na PPC ma kiepską wydajność (nie ma JIT), a więc na takiej maszynie jak X1000 pociągnie emulację klasyka jak z grubsza A1200 z 68030 25 MHz.
Zdecydowanie rozbudowany klasyk. Polecałbym A4000 z kartą 68060, bez PPC. Do zabaw PPC, przy takiej ilości kasy, można kupić Samanthę z OS4, lub PowerBooka/mini maka z Morphosem (albo oba rozwiązania :) ) - na wszystkich tych maszynach większość oryginalnego oprogramowania klasycznej Ami napisanego na PPC pójdzie z prędkością nieosiągalną dla najszybszych kart PPC dla A4000, za drobną część wartości takiej karty. Na wspomnianych maszynach z PPC (zarówno pod Morphosa, jak i pod OS4) pójdzie sporo oprogramowania użytkowego dla Amigi z 68k. Ale starsze gry już nie - jak wspomniałem na początku pozostaje tylko dosyć wolna emulacja (nawet na X1000 z OS4, czy Powerbooku G4 1.66 GHz z Morphosem), albo zdecydowanie amiga klasyczna.
PS. Ani java, ani flash, ani youtube nie pójdą pod OS4. Pod Morphosem pójdzie tylko youtube (ale HD raczej nie), wtyczka flasha jest dosyć kiepska - z appletów flashowych to nieźle chodzą tylko reklamy ;) , wiec spokojnie mozna ją wywalić i uznać, że jej nie ma.

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2012 22:43:33 przez wali7
[#29] Re: amiga dla poczatkujacego

@wali7, post #28

Zawsze do obudowy X1000 można dorzucić "sprzętowy emulator klasyka" jak tutaj, tylko płytę np.a1200+1260 To oczywiście żart nie rzucajcie we mnie błotem :D
[#30] Re: amiga dla poczatkujacego

@posylus, post #29

Witam.

Ponieważ właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem gołej A1200 z Romem 3.1 mam pytanie. Czy do złącza pcmcia można podłączyć również ten czytnik .

Pytam, ponieważ mam sklep z nim na miejscu w Warszawie. Czy musi być to ten z różową naklejką?

Jakiej wielkości kartę CF można włożyć maksymalnie (Czy może to być 2 GB). I po sformatowaniu z poziomu Amigi WinUAE zobaczy ją (włożoną do czytnika podłączonego na USB ?). Mimo, że kiedyś dawno temu (ponad 10 lat temu używałem Amigi), nigdy nie miałem nic podpinanego do złącza PCMCIA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem