[#1] CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.
Ponieważ w w archiwach PPA nie znalazłem konkretnej odpowiedzi proszę o pomoc.

Zakupiłem sobie adapter CF do PCMCIA - Wygląd taki jak na tej aukcji, oraz włożyłem posiadaną już wcześniej kartę Compact Flash Kingston z kwiatkiem 4 GB. Tak jak wyczytałem tu i ówdzie na PPA i nie tylko skopiowałem compactflash.device i CF0 do devs oraz zainstalowałem sobie Fat95.

Teraz gdy już wszystko jest gotowe Amiga (1200 goła z samym chip + ROM 3.1 + WB 3.1) widzi mi urządzenie CF0:NDOS i nie wiem co dalej. Program CardPrep wykrywa mi kartę jednak nie da się jej sformatować, gdyż krzyczy że jest zabezpieczona przed zapisem.

Co ja dalej mogę zrobić. Z jaką jednostką alokacji ją sformatować. Pod Windowsem XP w czytniku na USB sformatowałem z jednostką alokacji 32, może trzeba mniejszą wziąć, może inną kartę - jaką ? Czy może być Platinium 1GB? Można taką kupić?

Proszę o pomoc, bo jak wyżej wspomniałem nigdzie nic nie ma. Jak widzę jest loteria - jednemu działa innemu nie i nie wiem dlaczego tak jest i jak ten problem rozwiązać.
[#2] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

"Pobrane z Aminetu archiwa rozpakowujemy i kopiujemy plik compactflash.device do katalogu DEVS: a plik CF0, oznaczający nasz napęd (CF), do DEVS:DOSDrivers. "

Pozdrawiam
[#3] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

widzi mi urządzenie CF0:NDOS i nie wiem co dalej. Program CardPrep wykrywa...

Skoro masz CF0:NDOS to jesteś w domu. Karta jest poprawnie widoczna w systemie nic nie musisz kombinować. Wystarczy ją sformatować - ale nie przez cardprep bo to służy do sramów, tylko poprzez polecenie format (zaznacz kartę, prawym przyciskiem myszy i z górnego menu wybierz format). Jeżeli poprawnie masz zainstalowaną bibliotekę filesystemu to karta zostanie poprawnie sformatwana na fat16/fat32 w zależności od wielkości CF.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 12:32:11 przez posylus
[#4] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

czy na pewno czytnik jest docisniety do PCMCIA ?
Wejdz do katalogu SYSTEM i uruchom program FORMAT
W oknie pokaza sie wykryte napedy do formatowania wraz z wielkoscia.
Widac tam naped CF0: i ok. 4GB ?
Formatuj "szybkim formatowaniem"

Co pokazuje komenda INFO w CLI ?

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 12:34:59 przez Norbert
[#5] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

Pod Windowsem XP w czytniku na USB sformatowałem

tak sobie gdybam - czy aby na pewno sformatowałeś pod windą z systemem plików FAT, a nie NTFS? NTFS nie jest obsługiwany w amidze przez bibloteki fat95, stąd może być problem z tym że masz CF:NDOS, czyli nieznany filesystem.

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 13:32:20 przez posylus
[#6] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@posylus, post #5

Wiesz, ja w komputerach siedzę już ponad 15 lat. Po za tym informatyki w szkole uczę i nawet już serwer na bazie Win 2008 R2 stawiałem i działa po dziś dzień. I 12 komputerów z Windows 7 w domenie tego serwera chodzi i jest dobrze.

Więc chyba umiem rozróżnić FAT od NTFS i wiem co to jest FAT 32.

Ale wracamy teraz do Amigi. Gdy już mi się pojawiła ikonka CF0:NDOS to kliknąłem w menu Formatuj (Zdążyłem już sobie polskie locale 3.2 zainstalować) i wyskoczyło okno formatowania. Dałem formatuj szybko.

Pojawiło się okno Inicjalizacja dysku... Po jakimś czasie pojawiła się ikonka na pulpicie CF0:NDOS a następnie wyskoczyło okno: to nie jest dysk w formacie DOS-u, a wcześniej Formatowanie nie powiodło się i mogę dać Poniechaj. Czyli karta zachowuje się jak tylko do odczytu.
[#7] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Norbert, post #4

Wszedłem do katalogu SYSTEM i uruchomiłem Program Format. Program ten wyświetlił kartę o pojemności niecałe 4 GB, ale próba formatowania spowodowała pojawienie się komunikatu: Nie mogę sformatować cylindra 0.

A jeszcze widnieje na liście urządzenie CC0: o pojemności 20k. Co to ?

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2012 23:15:07 przez gilban
[#8] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #7

"A jeszcze widnieje na liście urządzenie CC0: o pojemności 20k. Co to ?"

Bufor PCMCIA.

Miałeś zainstalować dwa pakiety, jeden się nie zainstalował lub zainstalował niekompletny. Sprawdź ręcznie czy pliki z tych pakietów są na swoich miejscach na dysku systemowym.
W moim przypadku (A1200) musiałem ręcznie uzupełniać pliki z FAT95.

Pozdrawiam
[#9] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #6

Kolega nie wie że informatyki uczysz i na komputerach zęby zjadłeś stąd twoje oburzenie jest nie na miejscu. W tej chwili szukamy pomysłu na przyczynę problemu z CF0. Byś może po prostu winna jest karta. A może nie ;)
[#10] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

Ja mam 2 karty 4gb z kwiatkiem i przez pcmcia nie działają a na ide-cf jest ok.
[#11] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #7

Podstawowe pytanie.
Czy na karcie jest MBR z informacją o wielkości partycji.
Sprawdź to na pc lub amidze.
Na aminecie jest amigowa wersja fdisk.
MountDos również potrafi "czytac" mbr.
[#12] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #7

Miałem podobny problem z kartą CF ale włożoną do czytnika takiego wbudowanego w drukarkę. Wywalało cały czas, że dysk jest zabezpieczony przed formatowaniem. Jak później okazało się to musiałem w ustawieniach drukarki zmienić tak aby była możliwość zapisywania karty w czytniku(była taka opcja w drukarce). Może u Ciebie też coś jest analogicznie z tym czytnikiem PCMCIA CF, choć z drugiej strony co tam można zmieniać software'owo ??
[#13] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #1

Ja to widzę tak. Na początek upewnij się się, że wszystkie pliki pakietu CF i systemu plików FAT95 są prawidłowo skopiowane.
Sprawdź, czy twoja karta działa. Jeśli nie, spróbowałbym z inną kartą. Może być, że wszystko jest dobrze zainstalowane, karta wykrywana poprawnie, a jednak nie da się jej przez PCMCIA używać. Mam kilka kart CF. Jedne są wykrywane poprawnie inne nie. Z tych poprawnie wykrywanych część działa pod PCMCIA i IDE, a niektóre wybiórczo, albo na PCMCIA albo na IDE.
I nie ma znaczenia jak bardzo się zapieram, by zmusić kartę do działania pod PCMCIA. Jeśli odmawia współpracy, nic nie poradzisz.
Nawet na tym forum wielokrotnie temat kart CF się przewijał i wniosek jest jeden. Loteria.
Są karty, których prawdopodobieństwo zadziałania pod PCMCIA jest większe niż innych i te przeważnie użytkownicy polecają. Jednak jak zwykle są odstępstwa, wyjątki od tej zasady. To co działa u mnie, może nie chcieć trybić w innej Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 09:36:29 przez Mordimer
[#14] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Mordimer, post #13

Dzięki. Czyli rozejrzę się za inną kartą i zobaczę co się będzie działo.

Teraz aby nie zakładać nowego wątku mam jeszcze pytanie, czy tak karta sieciowa: tekst pod linkiem będzie działać z Amigą, czy to też jest loteria?

I ostatnia sprawa. A propos Amiga Explorer. Czy po stronie Amigi trzeba jakiś soft instalować i jeżeli tak to jaki ?
[#15] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #14

Według mnie ta karta powinna działać, ale niech wypowiedzą się posiadacze, jeśli tacy są.

Jeśli chodzi o AmigaExplorer, to w archiwum są również pliki dla Amigi i trzeba je na nią przenieść.
Połączenie nawiązujesz poprzez uruchomienie AmigaExplorer na Amidze i na PC. Na PC musisz jeszcze skonfigurować (wybrać) typ połączenia na TCP/IP.
Po stronie Amigi konfiguracja odbywa się poprzez Tooltypy w ikonie programu, ale domyślne ustawienia powinny wystarczyć.

Po stronie PC masz okno Eksploatora, w którym widzisz dyski Amigi. Wszystkie operacje przeprowadzasz po stronie PC.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2012 12:04:02 przez Mordimer
[#16] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Mordimer, post #15

Mam dwie karty CF 4GB kingston z kwiatkiem - obie pod PCMCIA nie chodzą. Jedna z nich bez problemu działa pod IDE, druga niby działała ale po spartycjonowaniu workbench widział tylko DH0 (dwie kolejne partycje niewidoczne).

Pod PCMCIA chodzą mi SanDisk 512MB i PQI 4GB
[#17] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #14

Teraz aby nie zakładać nowego wątku mam jeszcze pytanie, czy tak karta sieciowa: tekst pod linkiem będzie działać z Amigą, czy to też jest loteria?

Moim zdaniem ta karta nie zadziała z Amigą. Rodzina 3C589 będzie działać. Zdobycie samej karty to pikuś(mam ich jeszcze trochę). Gorzej z kabelkiem. Tego ciężko kupić a jak już jest to kosztuje majątek. Dodam, że na tym kablu z podanej aukcji rodzina kart 3C589 nie zadziała.
[#18] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Mordimer, post #15

"Według mnie ta karta powinna działać, ale niech wypowiedzą się posiadacze, jeśli tacy są."

Według mnie nie będzie działać a jej posiadaczy na tym forum raczej nie znajdziesz, powód mojej opinii to brak tej karty w spisie kart działających, jaki jest powód twojego założenia że powinna działać ?

Pozdrawiam
[#19] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #14

ta pójdzie

3c589D

Jedynie nie jestem pewien czy obok złącza BNC jest normalne złącze ethernetowe na tym dongle'u.
[#20] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #7

Nie ma co się obruszać - napisałem o FAT, tym bardziej że ntfs też da się zmusić do gadania z ami Więc bez obrazy - nikt tu nikogo nie uważa za ignoranta. Wracamy do problemu:
le próba formatowania spowodowała pojawienie się komunikatu: Nie mogę sformatować cylindra 0

Ja mam to samo, dlatego poproszono Cię abyś zrobił "szybkie formatowanie" a nie pełne. U mnie też przy formatowaniu całej CF wyskakuje błąd cylindra 0 - dlatego używam szybkiego formatowania.
[#21] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@RadoslawF, post #18

Powód jest taki, że jest kartą podobną do tych na liście, które "powinny" działać. Nie ma listy takich, które nie zadziałają i brak gwarancji, że ktoś to sprawdził.

Nie twierdzę, że działa i nie nakłaniam do bezmyślnego zakupu, ale odsyłam po opinię innych użytkowników, którzy możliwe, że lepiej orientują się w temacie, albo mieli okazję taką kartę testować. Podobne listy powstają przecież na bazie jakichś doświadczeń.
[#22] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Mordimer, post #21

Wszystkie karty są do siebie podobne, niestety nie wszystkie działają, tej konkretnej czyli 3CCFE574BT na liście działających nie ma. Zamiast powoływać się na nieistniejące listy wystarczyło sprawdzić czy występuje na istniejącej, a nie snuć teorie o podobieństwie do działających.

Pozdrawiam
[#23] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@conrdd, post #16

A ja mam dwie CF 4Gb Kingston z "białym kwiatkiem" i obie działają pod PCMCIA jak i pod IDE :)

Mozna sprobowac nagrac obraz (RAW data) karty CF działajacej na obraz tej, która ma problem z działaniem pod PCMCIA.
[#24] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@RadoslawF, post #22

Sprawdzałem, a na koniec wyraziłem swoją opinię. Na rzeczonej liście autor podaje karty, które "powinny" działać (should work). Może to oznaczać, że nie testował wszystkich dostępnych kart, co pozwala wysnuć wniosek, że mogą istnieć inne działające, a lista nie musi być kompletna. Czepiam się podobnie jak Ty. Wystarczyło napisać, że z takiego, a takiego powodu karta ta nie ma prawa działać. Przyjmę to do wiadomości, bez konieczności rozwijania kolejnego wątku w brednio serial, a ku temu zmierzamy. Jeśli uważasz, że podobieństwo to tylko wygląd zewnętrzny, to faktycznie wszystkie są bardzo podobne. Czepiam się i tu. Jak już pisałem nie mam monopolu na rację. Od tego jest forum, aby szukać wiedzy. Oby podanej w zjadliwej formie, a nie słownych przepychanek, jak ostatnio jest w modzie.

pozdrawiam serdecznie i ostatecznie

Thanks
[#25] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Mordimer, post #24

"Sprawdzałem, a na koniec wyraziłem swoją opinię. "

Bez informacji że karty nie ma na liście kart działających to nie jest tylko opinia to jest wprowadzanie czytającego w błąd. A wystarczyło do "opinii" dopisać jedno zdanie że tej karty nie ma na liście kart działających ze sterownikiem.

Pozdrawiam
[#26] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@RadoslawF, post #25

No właśnie kupiłem sobie na Allegro tę kartę: 3COM 3C589D

Karta jak marzenie, ponieważ jest w spisie i z przesyłką wyszło mniej niż 30 zł.

Także zostaje się co najwyżej poszukać dobrej CFki. Dziś kupiłem CFkę PLATINIUM 1GB i Amiga jej nie wykrywa. Ale już wiem czego szukać. Czyli PQI oraz Sandiska jakiegoś małego.
[#27] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #26

dziwne ze nie karta 1GB nie dziala.
Jesli mozesz to po podeslij jak wyglada dyskietka startowa z obsluga CF i PCMCIA.

Mam dla ciebie inny pomysl - ComFy.
poczytaj i sciagnij pliki
http://eab.abime.net/showthread.php?t=57259

Gotowa dyskietka z plikopartycja - to czego potrzebujesz (obsluga PCMCIA i CF)
[#28] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Norbert, post #27

To znaczy ja w Amidze mam dysk twardy 2,5" Toshiba 2 GB.
[#29] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@gilban, post #28

czyli jednak nie "gola" Amiga, wiec :
napisz co gdzie nagrales oraz jak wyglada mountlista cf0:

Sprobuj jednak ComFy.
Jesli zadziala to bedzie znaczylo ze masz cos "namieszane" w systemie.
[#30] Re: CF + PCMCIA w A1200 raz jeszcze.

@Norbert, post #29

Plik CF0 skopiowałem z Folderu zawartego w archiwum cfd.lha pobranego z Aminetu. Więc jak wygląda? A no tak:
/* compactflash.device $VER: 1.21 (19.10.2002) */
/* fat95 file system by Torsten Jager */

FileSystem = l:fat95
Device = compactflash.device
Unit = 0
Flags = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
BlockSize = 512
Buffers = 20
BufMemType = 1
BootPri = 0
Stacksize = 4096
Priority = 5
GlobVec = -1
DosType = 0x46415401

I ja tu nic więcej nie wymyślę

System zainstalowałem na nowo, dograłem polskie locale no i właśnie skopiowałem pliki gdzie trzeba z tego archiwum cdf.lha oraz Fat95. I chciałem zacząć kopiować resztę przez kartę CF ale jak na razie cisza. Tego co mi podałeś jeszcze nie testowałem, ale w archiwum jest plik hdf do Winuae, adf i dms czyli obrazy dyskietek oraz plik samorozpakowujący się i tyle. I gdzie czego mam użyć ? Jak byś mi podpowiedział to postaram się po testować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem