[#1] PT-1210 MK1
[#2] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #1

więc jednak na amidze "coś się da" zrobić! :)
[#3] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #1

[#4] Re: PT-1210 MK1

@grg, post #2

A nawet zarobić, bo z tego co wiem, Akira żyje z didżejowania między innymi przy użyciu Amig.
[#5] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #4

Spoko, całkiem sprawnie się tym posługuje i widać, że ma to czego potrzebuje- z całkiem niezłym efektem OK
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale większość efektów można było uzyskać na PT tylko może nie w ten sposób.
[#6] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #1

Próbka prawdziwych możliwości:
http://www.youtube.com/watch?v=rS0oy15L1Sg
[#7] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #6

Supcio- zastanawia mnie synchronizacja tych dwóch Amig, czy jest czy po prostu grają sobie obok siebie?
[#8] Re: PT-1210 MK1

@Shoonay, post #1

Za nie długo Revision "April 18th to April 21st " i wtedy będzie premiera, a on w ogóle będzie do kupienia czy będzie za darmo, ma ktoś może te testowe wersje.
[#9] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #8

Będzie za darmo, to produkcja scenowa.

Bawiłem się trochę wersją z 2013. Miała trochę uciążliwych bugów (problem z ładowaniem dużych modułów oraz znany bug z REPLEN=0), ale już wtedy był to kawał genialnego softu :) Trochę nie podoba mi się jak obecnie wygląda GUI - nie jestem fanem wybajerzonych interfejsów na modłę Traktorów i innych pecetowych kombajnów, no ale zobaczymy, może będzie opcja zmiany, będę H0ffmana o to cisnął ;)
[#10] Re: PT-1210 MK1

@AceMan, post #9

Do "buga" z REPLEN=0 byl program, ktory jednym pociagnieciem modyfikowal ten wpis we wszystkich modulach z katalogu. Voila!
[#11] Re: PT-1210 MK1

@AceMan, post #9

To spoko że będzie za darmo, nie no mi akurat wygład GUI się podoba takie trochę nowoczesne zarazem klimatyczne, fajne są te duże cyfry przez co wszystko staje się czytelne.
[#12] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #10

O, znasz może jego nazwę?
[#13] Re: PT-1210 MK1

@AceMan, post #12

U mnie plik nazywal sie "modfix" i nieopatrznie polecial razem z ostatnim formatem. Program odpalany jest z Shella, jednak pod ta nazwa nie udalo mi sie go znalezc na Aminecie. Bede musial wujka "G" zapytac.
[#14] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #11

I co używa ktoś, w pliku readme można przeczytać

"I've tried using an A600 alongside an A1200 and found that by default they do
sound different. This is because they made the A600 badly and chopped a lot of
the high end off the sound. There is a hardware hack for this (ask Akira!)
I also noticed that the timing was slightly different between the two Amigas
which we believe is a small difference in the two systems CIA chips.
The fine pitch adjust should help with this timing issue."

Chodziło by mi głownie o te dwie kwestie,

"This is because they made the A600 badly and chopped a lot of
the high end off the sound."

"There is a hardware hack for this (ask Akira!)"

Czyli jeśli będziemy używać rożnych Amig to mogą wystąpić różnice prze inne CIA, Ale dzięki regulacji pitch można je korygować.

A co do "(ask Akira!)" to o co chodzi z tym hackiem.

I jaki "the high end" występuje w A600

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi

A co do samego Pt to używałem go na A500/2mb-chip , A1200/4Fast , i jeszcze będę testował na A2k która wydaje mi się że lepiej gra od A1200, A1200 lepiej sampluje A2k lepiej odtwarza przynajmniej tak wynika z moich testów może to być spowodowane stanem płyt głównych /są fabryczne/

I jeszcze jedno czy może lepiej jest słuchać mod-ów z karty CF/PCMCIA czy z dysku czy może z CF/IDE
[#15] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #14

Po pierwsze i ostatnie - na czym dokonujesz odsluchu?
[#16] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #15

Na tym samym i ten sam sampler, sampler na przetworniku tylko zdarte napisy.
Jeśli cie to tak bardzo interesuje na czym to wzmacniacz AKAI am-u11 kolumny Sony ss-m33, sygnał jest nie zmiksowany czyli lewy prawy grają osobno, teraz używam miksera Numark M4, mam jeszcze SoundMaster 16-4-2, i do tego mam jeszcze Vesta 10 mr b , yamaha mt i zooma mr którymi też mógłbym miksować sygnał, a co do odsłuchu tak jest słaby nie mam jeszcze monitorów ani końcówki mocy, mogę jeszcze odsłuchiwać prze Rolanda s750 też fajnie brzmi albo filtry Yamaha A3000. Więc nie wiem co ma do tego odsłuch aby stwierdzić że coś nagrywa głośniej albo ciszej gra. A kartę mam M-Audio 2496, jak by cie to też interesowało

Ps... Paula Mos gra inaczej od Commodore, używam Commodore w A500

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2014 15:37:39 przez amizet
[#17] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #16

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Nie jestem wprawdzie pewien, czy interesowalo mnie to "az tak bardzo"; na pewno na tyle, by wiedziec, czy roznica przypadkiem nie jest subiektywna. Zamierzam sprawdzic ten patent z opoznieniem i pitchem, zwlaszcza miedzy Amigami. Roznica Amiga vs PC w postaci 2,25BPM i dziesiatych skladowych wysokosci tonu jest bowiem powszechnie znana.
[#18] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #17

"Roznica Amiga vs PC" czyli moduły grane na PC grają inaczej, nie wiem nigdy nie słuchałem mod-a na PC. Co do samego PT to fajnie można sobie pograć. Gdyby program zapisywał poczynania klawiatury to można zrobić mix/mod-y i bazę użytkowników i można by się wymieniać mix-mod.
[#19] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #18

Ano nierowno - zmora wszystkich party i rozjezdzajace sie sekwencje.
[#20] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #18

Gdyby program zapisywał poczynania klawiatury to można zrobić mix/mod-y

Na aminecie są przynajmniej dwa programy, ktore zapisuja do pliku wcisniete klawisze, ruchy myszy i przyciski.
Potem taką sekwencje mozna odtworzyc .
[#21] Re: PT-1210 MK1

@Norbert, post #20

To by było zbyt proste, w mojej wersji zdarzeń trzeb by coś dopisać do programu, aby Pt posiadał przycisk "rec" do zapisu zdarzeń które występują podczas gry i do tego edytor aby eliminować niepotrzebne zdarzenie w ramach optymalizacji pliku/mix-mod/ i tu by musiało powstać nowe rozszerzenie pliku. Nie wiem czy scena jest gotowa na tak radykalne zmiany, był by to w jakimś stopniu przełom.
Ale gdyby to było wykonalne to do każdego pliku /mod/ był by plik /mix-mod/ coś jak playlista do Winamp-a tylko dużo bardziej zaawansowane.

I tutaj musiały by nastąpić zmiany:

PT- w wersji kombajn
PT-mix-ed /edytor
PT-play-mix /uboga wersja sam player do odtwarzania plików /mix-mod/

W dalszej przyszłości mógłby powstać jeszcze:

PT-effector /czyli wszystkie efekty które da się zrobić "real time" i tutaj Amiga musiała by być wyposażona w sampler
[#22] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #21

Tylko, ze jest to proba zamkniecia nieco wspolczesnego zamyslu edycji w oprogramowaniu sprzed 20 lat. Nie wiem, czy jest to kwestia "gotowosci sceny", czy raczej przesady w zalozeniach. Do takiego celu potrzebny by byl raczej soft napisany pod te konkretne funkcjonalnosci, anizeli usprawnianie polsrodkami softu do tego oddolnie nieprzeznaczonego. Otwarta droga wydaje sie zmierzac w strone DB3 - dopiero wydanego i wciaz usprawnianego.

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2014 19:36:45 przez F7sus4
[#23] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #22

Z tą gotowością sceny to chciałem trochę wyimaginować rzeczywistość, powiedzmy że jest gotowa.

Tylko Digibooster 3 ma chyba dość duże wymagania względem PT, a samo zapisywanie i edytowanie poczynań klawiatury było by chyba możliwe i dołożenie przycisku "rec" i coś do edytowania a by eliminować nie potrzebne kliknięcia.

Ps... Co to jest T4
[#24] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #23

Literowka.

Jezeli ktos porwie sie na modyfikacje PT u zrodla lub stworzy interfejs wspolpracujacy z odpalonym PT - super. W obydwu wypadkach, wymagania softu tez pojda w gore. papierowa torba
[#25] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #24

"Literowka." nie sądzę ale spoko
[#26] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #25

Naprawde nie wiem, co mialoby to wtedy znaczyc. Zauwaz tez, ze post zostal poprawiony przed Twoim. pomysł
[#27] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #26

Spoko, używasz w ogóle tego programu, mam kilka spostrzeżeń np: gdy mu się za dużo na klika /-,+/ zaczyna nagle sam przewijać, albo też w tym momencie powrócił w miejsce odtwarzania po zalopowaniu co jest fajnie tylko nie wiem jak to się stało, ogólnie to muszę poznać bardziej klawiszologię są jakieś inne skróty oprócz tych w readme, nie wiesz może.

Tutaj jest filmik na którym można zobaczyć te zjawiska
[#28] Re: PT-1210 MK1

@F7sus4, post #22

Tylko, ze jest to proba zamkniecia nieco wspolczesnego zamyslu edycji w oprogramowaniu sprzed 20 lat.

Soft miał premierę na Revision, 2 tygodnie temu... :)

mam kilka spostrzeżeń np: gdy mu się za dużo na klika /-,+/ zaczyna nagle sam przewijać,

Bugi to zgłaszaj H0ffmanowi i Akirze, będą fixować :)

A co do "(ask Akira!)" to o co chodzi z tym hackiem.

I jaki "the high end" występuje w A600

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi

Faktycznie A600 ma leciutko inne brzmienie niż A1200. Bardziej głuche, czyli tak jak pisze H0ffman obcięte są wysokie tony. Aby uzyskać brzmienie identyczne jak na 1200, trzeba zrobić fixa przedstawionego na obrazku poniżej:

[#29] Re: PT-1210 MK1

@AceMan, post #28

"Bugi to zgłaszaj H0ffmanowi i Akirze, będą fixować :)" jak znajdę jeszcze więcej to zgłoszę

Wczoraj znalazłem chyba nowy skrót w klawiszologi no chyba że jest w readme, tylko nie widziałem.

Trzymamy shift /ja to robię na prawym/ i wciskamy minus, plus, minus i plus trzymamy na koniec to program zaczyna przewijać patent trzy razy i przechodzi do następnego i dalej przewija trzy razy...

Dzięki za fixa.
[#30] Re: PT-1210 MK1

@amizet, post #27

Wydaje mi sie, ze tak oczywisty bug nie przeszedlby niezauwazony i we wlasciwych rekach program gra prawidlowo. Zjawisko, ktore opisujesz wyglada mi (niestety, na filmie nie widac klawiatury) na zwyczajny command stack.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem