kategoria: A1200
[#1] A1200 i monitor CRT 19
Postanowiłem uruchomić sobie A1200, ale jestem uczulony na 60Hz, więc odpada posiadany monitor 1084S i chciałbym ją podłączyć do monitora od PC. Samsung SyncMaster 959NF posiada tylko gniazdo VGA i tu moje pytanie. Co tu kupić, żeby oprócz systemu, poprawnie wyświetlały się gry
[#2] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #1

Indivision AGA.
[#3] Re: A1200 i monitor CRT 19

@_arti, post #2

Do monitora CRT ? ty chyba go nie lubisz ?

Pozdrawiam
[#4] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #1

Scandoubler (raczej drogi), lub chiński konwerter RGB-VGA (koło 100zł na ebayu). Ale i tak na Twoim miejscu rozważyłbym monitor LCD z wejściem SCART lub chińskim konwerterem. Mniej miejsca zajmuje a i wzroku też tak nie męczy jak CRT.
[#5] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #1

Możesz spróbować czegoś takiego zza wielkiego muru. Sam kupiłem taki ale przesyłka idzie długo - około miesiąca. Chyba najtańsza opcja, nie wiem tylko czy najlepsza, jak dojdzie to się przekonam.

PS. Jenot mnie ubiegł ;p, ale on już to testował więc może powiedzieć więcej na ten temat.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2012 14:44:51 przez Radek_Cz
[#6] Re: A1200 i monitor CRT 19

@Radek_Cz, post #5

A co tu mówić - fotki w galerii, jedną sztukę sprzedałem, teraz mam drugą do A500, porównania z Indivision nie mam bo na AmiParty nikt nie zabrał. Obraz dużo lepszy niż z wewnętrznego Scandy (ale od tego dziadostwa to chyba wszystko ma lepszy obraz). Ale żeby nie było, że nie ma wad - obraz jest na LCD idealny albo w WB albo w grach/demach - chodzi o ustawienie rozmycia. Jak ustawi się duże rozmycie to pięknie wyglądają gry i dema (brak ostrych krawędzi i schodków przy niskich rozdzielczościach) ale paskudnie wygląda WB (jak przez okulary o źle dobranej ogniskowej) ;). Natomiast bez rozmycia wiadomo - WB cud miód (nie licząc lekkiego pływania obrazu wokół poruszającego się kursora) ale gry paskudnie poschodkowane. Trzeba sobie zmieniać ustawienia.
[#7] Re: A1200 i monitor CRT 19

@Jenot, post #6

Czyli jednak Indi
[#8] Re: A1200 i monitor CRT 19

@_arti, post #7

No, gdyby nie ta cena...
[#9] Re: A1200 i monitor CRT 19

@_arti, post #7

Który w amigakit jest niedostępny, chyba ten chiński pozostaje
[#10] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #9

Vesalia ma na składzie.
[#11] Re: A1200 i monitor CRT 19

@PopoCop, post #10

A to puste miejsce pod jakiegoś scalaka to do czego ?
[#12] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #11

Do nałożenia scandoublera na scalaka na płycie Amigi.
[#13] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #9

Z monitorem CRT(podkreślam- CRT!!) bardzo dobrze sprawują się scandoublery Micronika i Elbox'su (wewnętrzne/zewnętrzne) jakościowo lepiej od chińskiego konwertera.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 11:24:24 przez BULI
[#14] Re: A1200 i monitor CRT 19

@BULI, post #13

A możesz coś konkretnie zaproponować ? Jakiś link do jakiegoś modelu ?
[#15] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #14

Ja mam wewnętrzny micronika dla amigi 1200. tanio go idzie dostać bo za około 200-250 pln. Koliduje fizycznie z fast atą ale na monitorze crt cud, mod, paluszki lizać. Z większością lcd ma on spore problemy aby dobrze współpracować.

Benedykt Dziubałtowski
[#16] Re: A1200 i monitor CRT 19

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Ja tez mam taki. Udało mi się go wepchnąć razem z FastATAą, a monitor LCD Philips 170c też udało mi się zmusić, aby obraz był bez pasów i jasny (na SACP mówiłem, że mam ciemny obraz).
Miałeś Benek podesłać fotki tego SD od strony nakładki.
[#17] Re: A1200 i monitor CRT 19

@BULI, post #13

BULI: Miałem wewnętrzny micronika Scandy z CRT 21" i uwierz mi, że chiński konwerter dawał znacznie lepszy obraz. Już nie wspomnę o tym, że nie dało się go używać z FastATA ani większością interfejsów klawiatury. Zewnętrzne mogą działać lepiej, zwłaszcza te z FF.
[#18] Re: A1200 i monitor CRT 19

@cichym, post #16

Jak udało Ci się to osiągnąc?ekranowanie wyjścia vga?
[#19] Re: A1200 i monitor CRT 19

@Jenot, post #17

Rozumiem, że gry ładnie działają ?
[#20] Re: A1200 i monitor CRT 19

@odo, post #19

Tak. Tu masz kilka fotek jak to działa. Niestety tylko na LCD, na CRT fotek nie robiłem, ale na Philipsie Brilliance 201P też było w porządku.
[#21] Re: A1200 i monitor CRT 19

@Jenot, post #17

Teoretycznie na chinszcyźnie jest ładniej w grach (żywsze kolory, ale mniej naturalne, obraz mniej ostry, miękki), ale nie dla mnie (to może być kwestia gustu), bawiłem się tym konwerterem i ja wybrał bym scandoubler mikronika (wewnętrzny posiadam) bo znacznie mniej ingeruje (modyfikuje) w obraz, jest mu bliżej do oryginału.
No i na tym konwerterze denerwował mnie efekt pływających pikseli wokół ruchomego elementu (ja to widziałem i nie mogłem z tym żyć- ale ja jestem czepialski w tejmaterii), fajne było w nim, że nie migały tryby laced.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 19:41:01 przez BULI
[#22] Re: A1200 i monitor CRT 19

@cichym, post #16

monitor LCD Philips 170c też udało mi się zmusić, aby obraz był bez pasów i jasny

Oooo jak tego dokonałeś, przypuszczam, że monitor pozwalał na takie modyfikacje ustawień (zegar, kontrast)?
[#23] Re: A1200 i monitor CRT 19

@BULI, post #22

Pokemon, BULI
Pasy zlikwidowałem opcją w menu: "VIDEO NOISE" - "PHASE" oraz "CLOCK". Obie ustawione na maksimum. Po takiej korekcie pasy zniknęły, a cały obraz pięknie się wycentrował i równomiernie rozciągnął do krawędzi ekranu. Wcześniejsze ustawienie "AUTO" oraz korekty pozycji obrazu na ekranie nie dawały takiego rezultatu (zawsze był przesunięty lekko w lewo i nie zajmował całego obszaru ekranu).

Rozjaśnienie uzyskałem wchodząc do menu serwisowego (na wyłączonym monitorze wciskasz naraz "AUTO" oraz "OK" i włączasz monitor). Tam zmniejszyłem wartości R,G,B dla opcji "OFFSET" o około połowę (należy dobrać doświadczalnie). Wcześniejsze maksymalne rozjaśnianie nie dawało żadnego efektu. Obraz był cały czas bardzo ciemny.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2012 13:12:51 przez cichym

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2012 13:15:01 przez cichym
[#24] Re: A1200 i monitor CRT 19

@cichym, post #23

Super- dzięki za podpowiedź OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem