[#1]
Powrót do Amigi po latach - Soft reset + jeszcze 1 problem
Witam wszystkich!
Ostatnio powróciłem do mojej starej A500 wyciągając ją z szafy po kilkunastu latach odpoczynku...
Chcę ją doprowadzić do stanu używalności, jako takiego.
Na dzień dobry problemy są dwa:
1. Brak resetu z klawiatury - nie działa CTRL i Lewa A - sprawdziłem pobieżnie stan klawiatury, folii pod spodem, taśmy łączącej - wszystko OK, nie wiem co może być powodem takiego stanu? Wina samej klawiatury, czy coś na płycie?
2. Teraz bardziej uciążliwy problem - we wszystkich grach gdzie występuje sterowanie joyem (więc większość) po włączeniu gry występuje sytuacja jakby kontroler był na stałe skierowany do góry / skos lewo-góra. Granie w cokolwiek jest więc praktycznie niemożliwe.
Sprawdzałem na 3 różnych joyach, jak również z odpiętym, bez myszy, i inne różne konfiguracje. Problem musi być gdzie indziej. Znów więc - płyta główna? Jeśli tak, gdzie szukać winowajcy?
Teraz o samej Amidze:
A500 z płytą główną 6a, rozszerzenie Elbox do 2,5 MB z podstawką pod Gary'ego i przewodami wlutowanymi w trzech miejscach płyty. Na rozszerzeniu wylała bateria od zegara, jednak pamięć działa, zegar oczywiście nie. Baterii nie wymieniłem, bo jest na stałe wlutowana w płytkę rozszerzenia.
W dawnych czasach próbowałem ominąć problem braku soft resetu lutując przewody do odpowiedniej nóżki procesora i do masy. Jako, że robiłem to w wieku 14 lat używając, delikatnie mówiąc, nieodpowiedniej lutownicy, procesor uległ lekkiemu rozkładowi - 2 nóżki są mocno powyginane, jedna zastąpiona jakimś fragmentem miedzianego przewodu :) Mam zamiar kupić nowy procesor :)
Amiga działała jednak w takich partyzanckich warunkach parę dobrych lat i nie pamiętam tych problemów ze sterowaniem, które opisałem. Pojawiły się dopiero teraz.
Szukałem podobnych tematów, ale się nie doszukałem.
Czy ktoś ma sugestie jakie może być rozwiązanie moich problemów?
Jestem też otwarty na inne porady, co można zrobić z A500, żeby przyjemnie ją użytkować :)
Jakaś pamięć masowa? Mam gdzieś jakiś dysk na IDE - da się to jakoś podłączyć do A500?
Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 01:36:17 przez devlin