[#41]
Re: Powrót do Amigi po latach - Soft reset + jeszcze 1 problem
@devlin,
post #40
OK, fajnie powrócić do swojego wątku po 3,5 roku :)
Mam nawrót amigowania (któryś tam zresztą, tylko poprzednimi się nie chwaliłem).
Amisię przywróciłem w pełni do funkcjonowania kupując drugą A500 jako dawcę (kupiłem ją ponad dwa lata temu za 40 zł, całą sprawną jednostkę w obudowie - jak patrzę teraz na ceny to szukam szczęki na ziemi).
Jako, że problem z działaniem portów joya powrócił, wymieniłem hurtem MC68000, Gary'ego, i oba CIA oraz klawiaturę i problemy zniknęły na dobre.
Ostatnio do zestawu dołączył Gotek dla którego wyrżnąłem barbarzyńską dziurę na środku zapasowej obudowy.
Niestety oczywiście w pośpiechu i zapale nie rozeznałem dokładnie tematu i kupiłem Cortexa, czego pożałowałem już nazajutrz gdy synek domagał się swojego Soccer Kida, a tu dupa panie... Nie wykrywa swapa na drugi dysk.
Więc pewnie będzie reflash na HxC wkrótce.
Przez ten czas relatywnego amigowego "uśpienia" (zepsuł się kabel scart i z lenistwa przez ileś miesięcy nie kupiłem nowego, a pięćsetka stała nieużywana) przegapiłem ACA500.
Teraz sobie czytam jakie to fajne i cena nawet, nawet. Jako, że mam to rozszerzenie 2MB pod trapdoor i podstawkę pod Gary'ego, to nawet whdload pewnie by poszedł na tym.
Trochę za późno się obudziłem, bo po wstępnym przekopaniu netu nigdzie tego już nie ma - koniec produkcji. Naprawdę żadnych zapasów? Nigdzie? Nieźle...
Podobna głupota z przelotką na mysz usb - kupiłem pierwsze z brzegu najtańsze i mam za swoje - obsługuje tylko stare myszy PS/2. Takie to te moje zakupy, aż strach się brać za coś droższego :) Ale i tak jakaś stara mysz wyciągnięta z szuflady daje lepszy komfort niż kulkowa-amigowa.
Choć czekała już wireless Microsoftu...
Tak sobie powoli wdrażam się w rynek z powrotem i ceny mnie rozbijają doszczętnie - zawsze chciałem kupić w końcu A1200, ale teraz - ceny golasów to 1000-1100 pln?
Chyba jednak lepiej zaczekać na nową wersję ACA500, która kiedyś tam ma być podobno?