kategoria: Sprzęt
[#31] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@biax, post #30

Kupiłem monitor Eizo L557.
Wczoraj potestowałem go trochę i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
Obraz jest ostry jak brzytwa, zarówno przez kartę graficzną

image hosting
i przez scandoubler.

pic upload
Niestety mój scandoubler ma pewien feler, nie wiem czy to normalne.
W trybie NTSC jest OK

upload
ale w trybie PAL obraz się rozmywa:

image hosting
Scandoubler jest z Australii, nie wiem czy oni przypadkiem nie mają standardu NTSC i stąd ten problem. Każdorazowe wchodzenie do bootmenu i przełączanie na NTSC rozwiązuje problem, więc na chwilę obecną zostaję przy tym rozwiązaniu.
Co do zarzutów monitor Eizo L557 że jest wolny. Ja w grach Descent Freespace i Payback nie widzę różnicy. Filmy również bez zmian. Może ewentualnie na Quake da się wyczuć odrobinę różnicy. Dla mnie nie stanowi ona problemu bo zazwyczaj nie gram w gry Quake-podobne, a mankament ten rekompensuje niesamowicie ostry obraz w 2D.
Były opinie że scandoubler elboxu nie daje zbyt wyraźnego obrazu. U mnie pomogło założenie zworki na "adjust" w scandoublerze i obraz wyostrzył się.
Co więcej monitor ten nawet bez scandoublera ma tą zaletę że wyświetla wszystkie rozdzielczości z każdą konfiguracją barw jaką podaje karta Cybervision 64/3D. Niedługo sprawdzę jak jest z kartą Cybervision 64 ( bez 3D )
Gdyby ktoś chciał kupić ten monitor to są jeszcze dostępne na allegro za 169 brutto.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2013 10:49:24 przez Blizzard
[#32] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #31

Wszystko fajnie, ale czy ten monitorek nie miał łykać PAL bez scandoublera?
[#33] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@BULI, post #32

Ja dorzucę tylko od siebie co potwierdzi już opinię autora postu, że Eizo L557 nie daje jakiegoś złego obrazu przy dynamicznych grach. Używam go z moją A1200 z kartą graficzną i świetnie działa.

Sam monitor znam baaardzo dobrze od 2004 roku kiedy to kupiłem go do mojego PC za 3100zł (niezła to była kasa wtedy). Teraz ten monitor można kupić spokojnie poniżej 200zł (używany) bez bad pikseli.
Na pececie "latał" wtedy Doom3, Ghost Recon Assault Warfighter, Serious Sam 2 i mnóstwo innych, a smużenie była jak najbardziej akceptowalne.
Co warto wiedzieć i Eizo L557:

- natywna rozdziałka 1280x1024 (do 1024x768 polecam Eizo L365)
- fabryczne ustawienia ekranu do szybkiej zmiany z poziomu panelu (do wyboru: sRGB, Text, Picture, Movie, lub własne ustawienia)
- regulacja wysokości i kąta nachylenia matrycy w pionie (może być nawet poziomo jak blat stołu)
- doskonałe barwy i kontrast (w końcu to Eizo)
- ze względu na cienką ramkę świetnie się nadaje do trybu dual screen (dwa monitory obok siebie) do rozszerzenia lub klonowania ekranu, ale to chyba nie na klasyku)
- wbudowane głośniczki (całkiem przyzwoite - podłączanie mały jack)
- dwa wejścia obrazu D-SUB i DVI (wbudowany cyfrowy KVM do płynnego przełączania między dwoma źródłami obrazu)
- przycisk autodostrojenia obszaru wyświetlania (przy amigowych rozdziałkach bardzo przydatne - centruje obraz i dopasowuje do rozmiaru ekranu)
- Made in Japan
- teraz mało kosztuje (poniżej 200zł z wysyłką),
- Eizo obok Lacie to najlepsze monitory na świecie do zastosowań profesjonalnych (grafika, DTP, itd.)

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 09:58:41 przez Azzorek
[#34] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Azzorek, post #33

wbudowany cyfrowy KVM do płynnego przełączania między dwoma źródłami obrazu

Rozumiem, że KVM dotyczy tylko obrazu, a nie jak sugeruje skrót klawiatury, obrazu, myszki?

No i co z tym PALem? Te EIZO łykają go czy bez scandoublera się nie obejdzie?
[#35] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@BULI, post #34

Nie no, wiadomo że do obrazu tylko ... ;) .

Co do PALu... to widziałem na jednym SACP jak Altcomputing miał odpalonego Eizo L568 bezpośrednio z AGI przez przelotkę na RGB-VGA i wyglądało to bardzo przyzwoicie (Workbench). Najlepiej żeby Altcomputing się wypowiedział zna temat, a ja mogłem coś poknocić :P .

Pozdrawiam,

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2013 10:28:55 przez Azzorek
[#36] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Azzorek, post #33

Hejka!

Przymierzam się właśnie do takiego monitorka i ciekawi mnie jak wygląda wspólpraca tego modelu (Eizo FlexScan L557) z kartą Picasso IV ? Ktoś próbował jak działa tryb PAL przepuszczony przez wbudowany SD w tej karcie ?
Z góry dzięki za opinie ok, racja
[#37] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Blizzard, post #31

Nie pasi mu 50Hz.
[#38] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@Daclaw, post #37

Uuuuuuu, niedobrze
[#39] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@biax, post #36

Wykopalisko mode ON

Aktualnie poszukuję monitora który będzie obsługiwał wszystkie moje amigi. O ile w 1200 mam stary wew SD i Voodoo wpiętego w medka o tyle mam jeszcze a600 i a500 gdzie nie będę inwestował w SD. Szukam więc monitora który poprawnie obsłuży tryby PAL. Może zrobilibyśmy listę monitorów które się nadają do pracy bez SD.
[#40] Re: Monitor LCD do scandoublera zewnętrznego

@codi, post #39

Ale odkopałeś - tu masz coś nowszego: link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem