[#1] Monitor czy TV
Pierwszy post, proszę o wyrozumiałość :)

Na starość zrealizowałem młodzieńcze marzenia i kupiłem sobie Amigę. Kupiłem A500 na znanym portalu aukcyjnym i dostałem od kumpla A600. I wszystko byłoby git, gdyby nie to, że nie mam miejsca na biurku :(
Mógłbym sobie kupić:

1) jakiś monitor LCD obsługujący tryb PAL Amigi ale wtedy już nie podłączę do niego np. C64 (to odzyskałem z czasów przed PC-towych :)) i chyba mógłbym go nawet używać do PC - musi być w miarę ok, bo z siedzenia przed nim żyję :)

2) Monitor LCD z tunerem - pójdzie na nim C64 i Amiga ale PAL przez EURO a tryby VGA, przez przelotkę - tylko mam obawy jak to świeci przy normalnej pracy na PC? Są heavy-userzy na forum? Oglądałem to w jakimś sklepie nie dla idiotów - albo słabo ustawiony albo slaby obraz daje, płakałbym po paru godzinach pracy :(

3) Monitor bańka z trybami do Amigi - jakiś multisync - trudno osiągalny i podobny problem z C64. Próbowałem z Nec FE770 ale multisync to on głównie z nazwy chyba jest, w każdym bądź razie nie zaświecił.

4) TV bańka lub płaski (na plus wejście VGA), z dużą ilością wejść - podobny wariant jak 2 tyle tylko, że zazwyczaj tańszy - nie muszę inwestować za mocno bo nie będzie służył do codziennej pracy.

W sumie pewnie ktoś już pewnie miał takie dylematy więc pytam. Ważne, żeby można go było powiesić na ścianie, LCD na uchwytach VESA, bańkę na półce z wysięgnikiem. Na PC pracuję (branża IT), Amigę, C64 (i parę innych zabytków) - bardziej posiadam niż używam :(

Żeby nie dublować postów zapytam jeszcze o połączenie Amigi do PC, mam płytę bez szeregowego i równoległego. Bawić się z jakimś kontrolerem na USB czy wykopać starego PC z kompletem złącz - to głos za monitorem płaskim :)

Mam nadzieję, że nie zakręciłem za mocno.

Pozdrawiam,
laska
[#2] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Najprościej kupić większe biurko .
[#3] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Ja bym polecił jakiś nieduży (np19 cali) telewizor LCD z jak największym kompletem wejść. Amigę możesz wtedy podłączyć kablem rgb amiga--->scart. C64 kablem din---> cinch pod composite video. I jeszcze jak masz wejście VGA to podłączysz sobie Amigę przez przelotkę rgb--->vga :)

p.s. gratuluje realizacji młodzieńczych marzeń :)

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2012 14:42:34 przez twardy
[#4] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Pod względem jakościowym najlepiej zaopatrzyć się w nowoczesny monitor LCD i scandoubler do Amigi. Umożliwia on podłączenie Amigi do dowolnego monitora VGA (CRT i LCD). Przy czym nie jest to rozwiązanie najtańsze... Popatrz na recenzje scandoublera Indivision ECS tu i tu.

Jeśli masz więcej niż jedną Amigę to pewnie lepiej dla Ciebie byłoby nabyć scandoubler zewnętrzny, który podłącza się do portu RGB Amigi.
[#5] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Nie bardzo rozumiem dlaczego piszesz, że mając TV LCD nie podłączysz C-64.

Ja do swojej Toshiby w sypialni (wisi na ścianie) podłączam tym samym przewodem C64 i małe Atari (Din5-2xchinch). Z Amigą (1200) też sprawdza się bardzo dobrze przez przewód Euro. Obraz jest ładny, czytelny i można przełączyć sobie na tryb 4:3 jeżeli zachodzi taka potrzeba.

Co do przenoszenia danych między PC a Amigą, to wcześniej używałem przewodu i programu AExpoler, ale obecnie przewód leży w szufladzie, a najszybszą metodą jest przenoszenie na karcie CF dzięki czytnikowi w PC i przelotce pod PCMCIA. Skoro masz A600 to nie będziesz miał z tym problemu.
[#6] Re: Monitor czy TV

@krashan_, post #2

[#7] Re: Monitor czy TV

@parallax, post #6

Za mała.
[#8] Re: Monitor czy TV

@krashan_, post #2

Jestem złomiarz kolekcjoner :). Teraz mam dużego PC, G5 z kompletem Adobe - zdobyczny z firmy, G4 z Morphosem, Amigę jeszcze zmieszczę ale czasem stawiam służbowego laptopa - nie da rady. Niestety nie mam swojego gabinetu, rozłożyłem się w salonie - Żona walczy o terytorium jak lwica, mam już 1/4 :)
Ok, skłaniam się ku wersji z małych, płaskim TV, wiem, że mogę podłączyć do tego C64, jakoś niejasno to napisałem. Wersja z monitor z TV jest o tyle kusząca, że wymieniłbym monitor główny do PC na większy - teraz mam chyba 22" 1600x1800.
pozdr,
laska
[#9] Re: Monitor czy TV

@laska, post #8

1084S naprawdę jest taki duży?
[#10] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

2. Mam 19 calowy panel LCD z tunerem. Na stałe podpięty jest do niego PC - DVI, A1200 - DSUB i chinch, A2000 - Eurozłącze, jeszcze zostają wolne wejścia chinch więc jakiegoś 8 bitowca można podpiąć. Zalety - wszystko podpięte cały czas, tylko pstryknąć włącznikiem w komputerze a pilotem w kierunku panela i działa, dodatkowo właściwe proporcje (4:3) obrazu. Wady - byle jaka matryca (TNT) i brak niektórych ustawień jak np. regulacja jasności.

Pozdrawiam
[#11] Re: Monitor czy TV

@laska, post #8

Offtop:
rozłożyłem się w salonie - Żona walczy o terytorium jak lwica, mam już 1/4

Moje gratulacje. OK
Ja walkę przegrałem 6 lat temu i zostałem zepchnięty do piwnicznych podziemi...
[#12] Re: Monitor czy TV

@laska, post #1

Oglądałem to w jakimś sklepie nie dla idiotów

Chyba słowo "nie" omyłkowo Ci się napisało - przecież jak powszechnie wiadomo, jest to Sklep Dla Idiotów właśnie

Ja wybrałbym TV płaski.
[#13] Re: Monitor czy TV

@OSH, post #9

Nie, nie jest duży. Porównywalny z 14" TV CRT jakiego używałem wcześniej. Ale ma ograniczone zastosowanie do sprzętu Commodore, chyba że można coś więcej podłączyć - nie wiem. Nie zadziała jako awaryjny/dodatkowy monitor do PC/Mac. Szukam rozwiązania maksymalnie uniwersalnego bo muszę minimalizować ilość sprzętu w okolicach biurka :)
pozdr,
laska
[#14] Re: Monitor czy TV

@laska, post #13

Co masz na myśli pisząc "ograniczone zastosowanie do sprzętu Commodore?" czy chodziło Ci o "zastosowanie ograniczone do sprzętu Commodore?" czy może o to, że podłączysz do niego tylko Amigę? Bo jeśli o to chodzi, to ja mam do niego podłączonego i C-64 :)
[#15] Re: Monitor czy TV

@laska, post #13

Jeżeli oprócz Amigi chcesz podłączyć jeszcze C64 to tylko Commodore 1084 lub Phillips CM8833-II. C64 jest o tyle sprytny, że sporo efektów (zwłaszcza w demach) osiągnięto trickowo. Jak zrobić z 16 kolorów 230? A wyświetlajmy sobie na przemian obraz w 16 kolorach i w 16 odcieniach szarości i po problemie. Otóż nie, na TV LCD interlace z komody jest "deinterlace" i to co się dzieje na ekranie to czasem ciężko słowami opisać. Mam i Commodore 64 i Amigę podpięte pod TV Sony KE-P42M1 i do giercowania (zwłaszcza w 2 osoby) jest to świetne rozwiązanie. Demka z Ami też ogląda się bosko, a dema z C64 oglądam właśnie na C=1084. Jeżeli zdecydujesz się na zakup takiego monitora, to A500 czy 600 też do niego bez problemu podłączysz. Co więcej, da się podłączyć Ami/C64 mub dwie Amigi i przełączać źródło sygnału. Minusem jest to, że włącznik i przełącznik CVBS/RGB znajdują się z tyłu monitora. Poza tym, ciężko już dzisiaj o sztukę w dobrym stanie. Co do awarii to upływu czasu nie wytrzymują przełączniki (potrafią puszczać) i potencjometry (volume trzeszczy, a kręcenie innymi może powodować zakłócenia). Zimne luty to też nie nowość, ale w tak wiekowym sprzęcie to normalna rzecz. Aha, jak padnie trafopowielacz to sprzęt raczej na złom (chyba że uda się znaleźć dawcę). Ponoć jest zamiennik, ale nie do dostania. Mi padł, to kupiłem płytę od innego 1084 i przełożyłem uszkodzony element.

PC do tego monitora nie da rady podłączyć (były kiedyś próby - czytałem na elektrodzie), jednakże można do niego podłączyć np. stare konsole. PS2 czy XBOX na moim TV działają ok. Daje się obraz ustawić tak, żeby skalowanie nie kaleczyło za bardzo tego co widać na ekranie. Jednak starsze konsole mają bardzo małą rozdzielczość i skalowanie jest na tyle widoczne, że uniemożliwia komfortową zabawę. Monitor ma oddzielne wejścia luminacji i chrominacji - fajny ficzer do C64.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2012 00:58:31 przez Red_Bullet
[#16] Re: Monitor czy TV

@Red_Bullet, post #15

Dzięki oddzielnemu wejściu luminancji i chrominancji obraz z C-64 jest na nim jak żyleta. Można do niego też podłączyć dekoder cyfrówki (oczywiście tylko ten, który ma wyjście EURO SCART).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem