Ja mialem jakis czas temu problem z dyskiem IDE w A1200: kazdy plik wiekszy niz 160KB byl odczytywany z uszkodzeniem. Sprawdz czy nie masz tego samego problemu - najlepiej zrob sobie dwa archiwa lha jedno mniejszy a drugiej wieksze niz 160KB i rozpakuj oba na tej karcie. Jesli tego wiekszego nie da sie rozpakowac na karcie a rozpakowuje sie po przegraniu ze zrodlowego nosnika do RAMu to moze byc podobny problem jak u mnie. Musialem zainstalowac scsci.device w nowszej wersji niz jest w ROM.
Podepne się pod temat. Ukradłem żonie z aparatu jakąś CFkę, 4GB, podobno ultra szybka (60MB/s czy coś). Ustawiłem partycje PFS, dałem 1000 buforów i działa z FastATA ale:
- transfer jest maks 6MB/s - to ograniczenie jakieś FastATA czy trzeba coś po ustawiać?
- nie chce z niej bootować systemu
Są różne wersje FastATA, ale 6MB to wygląda na kres jej możliwości.
Najczęstsza przyczyna nie bootowania to sformatowanie partycji nierozpoznawalny dla kicka filesystem. Zrobienie pod emuatorem partycji botującej o wielkości 4GB też nie ułatwia zadania.
Jest sterownik. Po prostu skopiowałem partycje systemową z dysku na CFkę.
Po wybraniu w BootMenu karty CF, zaczytuje sekundę i później stoi (ciemno szary ekran).
Mmmmm~. Widziałem coś takiego przy okazji zabaw z FastATĄ 1200. Tylko nie mogę sobie przypomnieć okoliczności...
Na pewno partycja jest bootowalna i w HDToolBoxie ustawiona tak jak trzeba? Pewnie bootowalna jest, bo inaczej nie zaczynałby uruchamiać systemu, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
Tak, jest ustawiona na bootowalną no i widać ją w BootMenu. Żadnych błędów przy kopiowaniu czy uruchamianiu aplikacji. Wszystko poza tymi dwiema sprawami jest OK. Dodam, że z dysku IDE startuje bez problemu.
Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 01:38:20 przez _arti
Problemem jest FastATA.driver, który się zawiesza przy starcie. Pomogło trochę dodanie parametru RESIDENT. Wtedy czasami się odpali ale karta CF działa tylko w trybie PIO0 i żadne Prefsy nie chcą tego zmienić - klikam "SAVE" a i tak jest cały czas PIO0 i transfer na poziomie 1.5MB. Wygląda tak, jakby sterownik nie chciał wogóle działać, gdy jest odpalony z karty CF
Czasami uda mi się go odpalić (i go nie zawiesić) po starcie systemu i wtedy karta wskakuje na PIO5.
Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 03:24:37 przez _arti
zrob tak:
uruchom amige bez fastata.driver.
Po wgraniu Workbencha sprawdz jakie PIO pokazuje program do preferencji FA a potem w cli uruchom sterownik.
Zobacz jak bedzie ze stabilnoscia systemu oraz predkoscia transferu.
zobacz
Nie wiem jakiej wersji Fast ATA używasz, ale chyba tylko MK IV oficjalnie wspiera PIO5. A i tak w praktyce różnie bywa.
Ale przecież prawdziwy amigowiec nie poniży się i instrukcji obsługi nie przeczyta: najpierw próbuje wszystkiego metodą prób i błedów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.