[#31] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@sordan, post #30

Ja mialem jakis czas temu problem z dyskiem IDE w A1200: kazdy plik wiekszy niz 160KB byl odczytywany z uszkodzeniem. Sprawdz czy nie masz tego samego problemu - najlepiej zrob sobie dwa archiwa lha jedno mniejszy a drugiej wieksze niz 160KB i rozpakuj oba na tej karcie. Jesli tego wiekszego nie da sie rozpakowac na karcie a rozpakowuje sie po przegraniu ze zrodlowego nosnika do RAMu to moze byc podobny problem jak u mnie. Musialem zainstalowac scsci.device w nowszej wersji niz jest w ROM.
[#32] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@deadwood, post #31

Ciekawe... u mnie zarówno na 2.05 jak 3.0 i scsi.device z nich działa poprawnie... może to kwestia bardziej bliższa np. karty turbo?
[#33] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@XeNeS, post #32

Mam tylko rozszerzenie 8 MB. Byc moze w moim przypadku chodzilo braku kompatybilnosci z jakims konkretnym typem dysku lub ustawieniami.
[#34] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@deadwood, post #33

Podepne się pod temat. Ukradłem żonie z aparatu jakąś CFkę, 4GB, podobno ultra szybka (60MB/s czy coś). Ustawiłem partycje PFS, dałem 1000 buforów i działa z FastATA ale:
- transfer jest maks 6MB/s - to ograniczenie jakieś FastATA czy trzeba coś po ustawiać?
- nie chce z niej bootować systemu
[#35] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #34

- transfer jest maks 6MB/s - to ograniczenie jakieś FastATA czy trzeba coś po ustawiać?

Trzeba zainstalować sterownik . Ale 6MB/s to wcale nie tak źle, zależnie od posiadanej karty turbo to może być w Twoim wypadku maksimum.

- nie chce z niej bootować systemu

A czym się objawia niechęć?
[#36] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #34

Są różne wersje FastATA, ale 6MB to wygląda na kres jej możliwości.
Najczęstsza przyczyna nie bootowania to sformatowanie partycji nierozpoznawalny dla kicka filesystem. Zrobienie pod emuatorem partycji botującej o wielkości 4GB też nie ułatwia zadania.

Pozdrawiam
[#37] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@strim, post #35

Jest sterownik. Po prostu skopiowałem partycje systemową z dysku na CFkę.
Po wybraniu w BootMenu karty CF, zaczytuje sekundę i później stoi (ciemno szary ekran).
[#38] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #37

Mmmmm~. Widziałem coś takiego przy okazji zabaw z FastATĄ 1200. Tylko nie mogę sobie przypomnieć okoliczności...

Na pewno partycja jest bootowalna i w HDToolBoxie ustawiona tak jak trzeba? Pewnie bootowalna jest, bo inaczej nie zaczynałby uruchamiać systemu, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
[#39] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@strim, post #38

Tak, jest ustawiona na bootowalną no i widać ją w BootMenu. Żadnych błędów przy kopiowaniu czy uruchamianiu aplikacji. Wszystko poza tymi dwiema sprawami jest OK. Dodam, że z dysku IDE startuje bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 01:38:20 przez _arti
[#40] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #39

sprobuj zmienic nazwe katalogu S: i zabootuj z CF
Powinien pokazac sie AmigaDOS
[#41] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Norbert, post #40

No pojawia się. Teraz tylko wysledzić, co jej nie pasuje.
[#42] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #41

nowe startup-sequence
setpatch 
loadwb
endcli

sprobuj
[#43] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Norbert, post #42

Problemem jest FastATA.driver, który się zawiesza przy starcie. Pomogło trochę dodanie parametru RESIDENT. Wtedy czasami się odpali ale karta CF działa tylko w trybie PIO0 i żadne Prefsy nie chcą tego zmienić - klikam "SAVE" a i tak jest cały czas PIO0 i transfer na poziomie 1.5MB. Wygląda tak, jakby sterownik nie chciał wogóle działać, gdy jest odpalony z karty CF

Czasami uda mi się go odpalić (i go nie zawiesić) po starcie systemu i wtedy karta wskakuje na PIO5.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2012 03:24:37 przez _arti
[#44] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #43

Czasami uda mi się go odpalić (i go nie zawiesić) po starcie systemu i wtedy karta wskakuje na PIO5.

To stabilna praca na PIO5 jest w ogóle możliwa?????
[#45] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #43

zrob tak:
uruchom amige bez fastata.driver.
Po wgraniu Workbencha sprawdz jakie PIO pokazuje program do preferencji FA a potem w cli uruchom sterownik.
Zobacz jak bedzie ze stabilnoscia systemu oraz predkoscia transferu.
zobacz
[#46] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@Norbert, post #45

Pokazuje PIO0. Po odpaleniu sterownika - PIO5 (o ile się nie zawiesi). PIO4 i inne też działają.
[#47] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #46

Nie jestem specem od Fast ATA, ale ustawiłbym maksymalnie PIO3.
[#48] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@stachu100, post #47

Ustawiłem PIO4 i wszystko śmiga OK
[#49] Re: SD i CF jako dysk w Amidze 1200.

@_arti, post #48

OK
Nie wiem jakiej wersji Fast ATA używasz, ale chyba tylko MK IV oficjalnie wspiera PIO5. A i tak w praktyce różnie bywa.
Ale przecież prawdziwy amigowiec nie poniży się i instrukcji obsługi nie przeczyta: najpierw próbuje wszystkiego metodą prób i błedów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem