[#1]
SD i CF jako dysk w Amidze 1200.
Witam.
Wiem, ze temat juz jest oklepany, ale ja juz na serio nie mam pojecia o co chodzi. Sporo czytalem na roznych forach i nigdzie nie znalazlem by ktos mial podobne problemy.
Nigdy nie bylem zwolennikiem uzywania karty SD czy CF jako dysku twardego w Amidze, ale ostatnio chcialem zobaczyc jak to w ogole sie sprawuje.
Sprawa ma sie nastepujaco: probowalem podlaczyc karte SD i karte CF by pracowaly jako dysk.
Metoda prob i bledow probowalem juz chyba wszystkich mozliwych opcji.
Testowalem na 3 roznych plytach glownych Amigi 1200 zawsze z romem 3.1, testowalem 3 rozne adaptery SD, i 3 inne rodzaje adapterow CF, trzy rozne karty SD, dwie chinskie no name 8GB i 64GB i oryginalny Sandisk 4GB, 2 rozne karty CF, jedna 4GB no name, druga 2GB oryginalna Sandisk. Sprawdzalem na Apollo 060/80, na golej Amidze i na karcie 4MB Elboxu. Wszystkie adaptery do wszystkich plyt glownych Amigi byly sprawdzane na Fast ATA oraz bezposrednio na zlacze 44 PIN plyty glownej. Sprawdzalem na 3 roznych tasmach od dysku, osobno oraz z piecioma innymi dyskami i czytnikami CD-ROM DVD-ROM. Formatowalem wszystkie karty pod FFS z trybem international lub bez. Używając kilka roznych wersji hdtoolbox przygotowywalem zawsze partycję z max transferem 0x1fe00. Probowalem z jedna partycja, albo z kilkoma. Formatowalem wszystkie karty szybko i normalnie. Karty CF i SD sa normalnie rozpoznawalne przez hdtoolbox, da sie je sformatowac i w ogole na pierwszy rzut oka wszystko wyglada normalnie. Da sie zainstalowac Workbench, da sie kopiowac pliki na te karty itp. Jednak problem jest taki, ze 95% aplikacji nie dziala. System sie normalnie laduje, sys info sie odpala, disk master dziala, a cala reszta nie. Probowalem odpalac kilkanascie gier i programow i po prostu sie nie odpalaja. Dopus 4.x tez nie dziala. Albo nie wyskakuje zaden blad, albo wyskakuje komunikat systemowy, ze nie mozna uruchomic aplikacji albo pisze cos w stylu: `bad chunky file` czy jakos tak (pisze teraz z pamieci). Wszystkie testowane aplikacje i gry, Dopus 4.x itp sie normalnie odpalaja jesli podlaczam zwykly dysk twardy 3.5".
Uznalem po prostu, ze karta CF i SD nie jest mi pisana. Czy tak musi byc? Co robie zle? Czy ktos jest w stanie mi pomoc w tej kwestii?
Ostatnia aktualizacja: 08.12.2012 19:45:59 przez sordan